[HUN] Kerekes páncélozott harcjárművek beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 492
5 111
113
Elegendő harckocsi sem egy második dandár harcának a támogatásához.

A Takács féle doktoriban azt hiszem másodjára - de ne kérdezzétek, hol volt a másik, mert elfelejtettem - merül fel a minimális 1 század hk mint dandár támogató erő.
Tudom, hogy az a4-ek nem arra vannak, meg egyáltalán, de nem lennék meglepve, ha mégis ott kötnének ki.
Vagy az, vagy hagyományőrző dandár szovjet lomokkal - mondjuk azt akár most is lehetne. Akár.

Egyelőre az első dandár épülget: abban a minimumot hozzuk. HK és PZH része már közel teljes. Lynx csúszik, de azért jövöget. VSHORAD Skyranger meg SAFE-ből lesz véve. Szóval nem értem ezt a "rinyálást"

Ettől a reménybeli/jövőbeni kerekes lövész dandártól sztem nem is lehet ugyanazt az ütőerőt elvárni mint a láncostól.

Ezen felül is simán lenne helye legalább 100-150 APC-nek a műszaki ezrednél, ellátó ezrednél, felderítőknél, légvédelmiseknél. A front mögötti 20-25 km-en már nagyon veszélyes páncélozatlan járművekkel közlekedni, az utolsó 5-10 km-en meg öngyilkosság. Ukránok is azt mondják, hogy sokszor azért nem rotálják az embereket meg nem visznek elég ellátmányt, mert képtelenség megoldani hogy ne legyenek szétdrónozva az utolsó néhány kilométeren.

Nem csak az eszköz tekintetetében vagyunk csúszásban szerintem - jó, mondjuk ez kalkulálható is volt - hanem szervezetileg és emberileg is: most ugye van lövész zászlóalj különböző feltöltöttséggel 5 (5,5? fogalmam sincs mi van most akkor Debrecenben), be van ígérve valamikorra ugye huszár harcfelderítő, de azon túl is minimum 6 kellene két dandárhoz - legalábbis ha divatosak akarunk lenni.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
25 476
50 302
113
A Takács féle doktoriban azt hiszem másodjára - de ne kérdezzétek, hol volt a másik, mert elfelejtettem - merül fel a minimális 1 század hk mint dandár támogató erő.
Tudom, hogy az a4-ek nem arra vannak, meg egyáltalán, de nem lennék meglepve, ha mégis ott kötnének ki.
Vagy az, vagy hagyományőrző dandár szovjet lomokkal - mondjuk azt akár most is lehetne. Akár.

Nem csak az eszköz tekintetetében vagyunk csúszásban szerintem - jó, mondjuk ez kalkulálható is volt - hanem szervezetileg és emberileg is: most ugye van lövész zászlóalj különböző feltöltöttséggel 5 (5,5? fogalmam sincs mi van most akkor Debrecenben), be van ígérve valamikorra ugye huszár harcfelderítő, de azon túl is minimum 6 kellene két dandárhoz - legalábbis ha divatosak akarunk lenni.
Van humán probléma, de a SAFE miatt most "egyszer az életben lehetőség van": jól be kell vásárolni.
Az se baj ha egy része raktárban áll csak legyen!

Ha az zászlóaljak nagy része nincs teljesen feltöltve az sem teljesen baj: mozgósítással fel lehet őket tölteni ha beüt a szar.
Most az a lényeg hogy legyen mit tenni alájuk.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 482
92 177
113
Van humán probléma, de a SAFE miatt most "egyszer az életben lehetőség van": jól be kell vásárolni.
Az se baj ha egy része raktárban áll csak legyen!

Ha az zászlóaljak nagy része nincs teljesen feltöltve az sem teljesen baj: mozgósítással fel lehet őket tölteni ha beüt a szar.
Most az a lényeg hogy legyen mit tenni alájuk.
Ez azért elég buta gondolkozás. Nézzétek meg mire képesek az ukrán mozgósítottak minimális kikepzés után.... hát semmire. Nézzétek meg mire voltak képesek az ukrán kiskatonák Kurszkban... hát semmire.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
25 476
50 302
113
Ez azért elég buta gondolkozás. Nézzétek meg mire képesek az ukrán mozgósítottak minimális kikepzés után.... hát semmire. Nézzétek meg mire voltak képesek az ukrán kiskatonák Kurszkban... hát semmire.
Oké, akkor varázsolj gyorsan két dandárnyi profi katonát valahonnét, meg a gazdaságban őket pótló embert - migránsok nem jók, mert nem szeretik őket mifelénk... ;)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 482
92 177
113
Oké, akkor varázsolj gyorsan két dandárnyi profi katonát valahonnét, meg a gazdaságban őket pótló embert - migránsok nem jók, mert nem szeretik őket mifelénk... ;)
Nem lehet varázsolni, ehhez idő kell...

Bár azt sem értem miért akarod gyorsan.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
25 476
50 302
113
Nem lehet varázsolni, ehhez idő kell...
Szted lehet/fognak olyan feltételeket teremteni hogy feltölthető legyen két dandár önkéntes alapon?
Bár azt sem értem miért akarod gyorsan.
Mi a gyors?
SAFE-ből 2030-ig meg kell jöjjön minden, különben nincs lé. vagyis kb. 4 év van rá.
Kérdéses addigra lesz-e elég ember vagy nem, hogy mindet üzemeltesse. Amire nincs ember az megy a raktárba. Amiatt nem szabad lemondani róla hogy épp nincs aki kezelje mindegyik példányt! Most van pénz, most kell meg venni.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
25 476
50 302
113
Pandur belülről: 7 fő desszant fér bele - legalábbis ezzel a toronnyal.

pandur-bels.jpg

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 482
92 177
113
Szted lehet/fognak olyan feltételeket teremteni hogy feltölthető legyen két dandár önkéntes alapon?

Mi a gyors?
SAFE-ből 2030-ig meg kell jöjjön minden, különben nincs lé. vagyis kb. 4 év van rá.
Kérdéses addigra lesz-e elég ember vagy nem, hogy mindet üzemeltesse. Amire nincs ember az megy a raktárba. Amiatt nem szabad lemondani róla hogy épp nincs aki kezelje mindegyik példányt! Most van pénz, most kell meg venni.
Addig nem lehet kikepezni, amíg nem jön meg legalább 1 századnyi.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
25 476
50 302
113
Addig nem lehet kikepezni, amíg nem jön meg legalább 1 századnyi.
Inkább az volt a kérdés hogy lesz-e kit képezni egy új kerekessel szerelt dandárra. Mindig terelsz, témát váltasz. :D

Amúgy egy századot viszonylag gyorsan (1-2 év) ide dobnának sztem ebből a Pandurból, mert nem igazán állnak érte sorba.
Legfeljebb majd megy vissza kijavításra a gyerekbetegségek miatt az első széria, mint a Lynxnél.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
54 482
92 177
113
Inkább az volt a kérdés hogy lesz-e kit képezni egy új kerekessel szerelt dandárra. Mindig terelsz, témát váltasz. :D

Amúgy egy századot viszonylag gyorsan (1-2 év) ide dobnának sztem ebből a Pandurból, mert nem igazán állnak érte sorba.
Legfeljebb majd megy vissza kijavításra a gyerekbetegségek miatt az első széria, mint a Lynxnél.
Ki tudja ezt megmondani? Ha így haladunk nem.

• Tetszik
Reactions: Kávé

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 492
5 111
113

Hát ott a felszerelés is hiányozott. Ha most legalább a felszerelés helyzetét javítjuk, akkor annyival előrébb leszünk.
Értem én, hogy jól felszerelt, jól kiképzett az optimális, de ha nem, akkor szar felszereléssel, szar kiképzéssel fog menni a golyófogás.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
25 476
50 302
113

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 955
21 360
113

Mivel nincs sorkatonai szolgálat jelenleg, így nem tudsz kiképzett tartalékos katonákat, adott életkorban ( használható ) feltöltésként a harcoló csapatokhoz küldeni. Max., leszerelt, egykori hivatásos, vagy volt szerződéses katonák jöhetnek szóba a civil szférából, szintén adott életkorig. Itt a rendelkezésre álló létszám nem lehet túl magas. A területvédelmi tartalékos erők kiképzettsége szintén kérdéses, mondjuk elégtelen harcoló csapatba. Kiképzetleneket pedig nem szabad megfelelő kiképzés nélkül harcba vetni. Fél év erre minimum kellene, de inkább 9 hónap.

• Tetszik
Reactions: endre

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 955
21 360
113
Elegendő harckocsi sem egy második dandár harcának a támogatásához.

Itt kellene eldönteni, kohó, vagy még mondjuk 10 évig rendszerben tartjuk a T-72-est. Utóbbi esetben egy zlj mennyiségben felújítás, korszerűsítés. Ebből az EU keretből arra is futná ? Na jó tudom, eretnek a gondolat, minden orosz vas megy a kohóba. Vagy a szerbeknek.

• Tetszik

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
25 476
50 302
113
Mivel nincs sorkatonai szolgálat jelenleg, így nem tudsz kiképzett tartalékos katonákat, adott életkorban ( használható ) feltöltésként a harcoló csapatokhoz küldeni. Max., leszerelt, egykori hivatásos, vagy volt szerződéses katonák jöhetnek szóba a civil szférából, szintén adott életkorig. Itt a rendelkezésre álló létszám nem lehet túl magas. A területvédelmi tartalékos erők kiképzettsége szintén kérdéses, mondjuk elégtelen harcoló csapatba. Kiképzetleneket pedig nem szabad megfelelő kiképzés nélkül harcba vetni. Fél év erre minimum kellene, de inkább 9 hónap.
Elvileg több ezer kiképzett tartalékosunk van...elvileg. :)

Azt szinte teljesen elképzelhetetlennek tartom, hogy két rendes lövész dandárunk legyen teljesen feltöltve, kiképezve békeidőben. Bár lehet hogy csak fantáziátlan vagyok...
Én mondjuk nem is számolok belátható időn belül szárazföldi háborúval: inkább légvédelmet tolnám meg. Drónozás, rakétázás meg India-Pakisztán jellegű légi csihipuhi sokkal életszerűbb forgatókönyv a környékünkön. Ez alig kerül emberéletbe és a végén mindenki elmondhatja, hogy "jól megmutatta", és "győzött". Bár ennek sem sok a valószínűsége...
Ha az oroszok nyugat felé támadnának egyszer, az sem itt lesz első sorban, hanem fent északon vagy lent délen...

• Tetszik