T-80

Mikor adják ezeket oda az ukránoknak?

Ezeket már nem adják át az ukránoknak, helyette otthoni lőtéren végezték, a drónoperátorok gyakorló céltárgyaiként.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Új T-80 variáns fejlesztés
Na, 2+ hónap hiátus után csak sikerült egy videót szüljek belőle

Na, 2+ hónap hiátus után csak sikerült egy videót szüljek belőle
Érdekes, hogy azóta meg kijöttek a T-90M2-es tervvel és ott a T-80-at nem említette egyáltalán. Vegyesebb jelzéseket adnak mint középiskolás koromban pár lány...

Érdekes, hogy azóta meg kijöttek a T-90M2-es tervvel és ott a T-80-at nem említette egyáltalán. Vegyesebb jelzéseket adnak mint középiskolás koromban pár lány...
Nagyjából március-április óta ismert volt a T-90M2 megléte, csak még nem volt hozzá érdemi info, szóval annyira az nem ütközik a kettő. Inkább az, hogy a Frontline Intelligence gyűjtésével most robbant be a nyugati köztudatba.

Azt sem tartom kizártnak, hogy bár ugyanúgy az UVZ konszernbe tartozik Omszk és Nyizsnyij Tagil, a két üzem állománya még sincs közösen kezelve, azért nem láttuk a papírokon

Gratulálok, jó videó! :)
Köszi, még lett volna benne némi tartalék, de akkor azzal még mára sem végeztem volna. Eredetileg belementem volna jobban a T-80U/UD vonalba, hogy egyáltalán mégis micsoda, mit tud, mennyi maradhatott a háború kezdetére - ezért is vannak benne a gyártási számok - és ez mennyire hathatott a gyártás újraindítására. Na meg, hogy az oroszok szépen kukázták is az UD-t a harkovi dízelmotor miatt. De miután így is 28 ezer karakteres lett a script, így inkább ezt egy másik adáshoz raktam el. Ahogy a T-80BVM-ről sem esett sok szó.

Plusz a végén hajnalban olyan 1,5-2 percnyi részt is kivágtam a véglegesből, mert megint csak nem lett volna időm/energiám azzal végezni. Ott egy kicsit jobban belementem volna a GTD-1500-ba, illetve kedvencembe, az Armata platform turbinásításába. Méretben minimálisan kéne a motortéren változtatni, a probléma inkább az extra üzemanyag-szükséglet elhelyezése lenne. Valahol a Klimov honlapján/archívumában megtaláltam, hogy a mókolt GTD-1250-et statikus motorként (?) is árulják állítólag 1800 lóerős teljesítményre hangolva, szóval van ott még bőven teljesítmény-tartalék. Viszont az egy tegyük fel GTD-1800-al tényleg repülő dög lenne :D

Na meg megvan a 12N360 és a GTD-1250 fajlagos üa fogyasztása is, amit össze lehet vetni az installálás szempontjából. Fun fact: egyáltalán nem stimmel az a fajlagos fogyasztás, amit guglizva kidob akár oroszul, akár angolul a 12N360-ról, de sikerült megtaláljam :D Viszont ezek meg zusammen inkább a tavaly is már beígért Armata adásba lennének jobban, szépen félre vannak téve. Stílszerűen megint karácsonykor.

Ja és még a T-80-nál meg a fogyasztásnál maradva, 80-as évekbeli szovjet tesztek során a T-80B esetében sikerült 24% üa megtakarítást elérni az NR-1000B üzemanyag-szabályozó és egyéb adagolók átalakításával. Illetve a GTA-18A segédhajtómű (APU) felszerelésével. Persze most nem ez a proritás, de vszeg lehetne e téren a GTD-1250/1500-t is reszelni. Inkább a turbina, mint egy elolthatatlan lítumtűz találat esetén egy a hibrid tankban. A tavaly ősszel bullshittelt koreai hidrogén hajtást nem is említem, mert ha van lánctalpas bomba, akkor az az.

Na meg még egy utolsó idézet a videóban említett Usztyancev könyvből:
Дискуссии о преимуществах и недостатках дизельного и газотурбинного двигателей применительно к танку длятся уже более полувека, и конца им не видно. Однако все согласны, что в северной и центральной Европе танки Т-80 оказывались в наиболее благоприятных для себя условиях. Мягкий и очень влажный климат, густейшая сеть хороших дорог и заправок позволяли полностью раскрыть высочайшие динамические качества Т-80.
A harckocsik esetében alkalmazott dízelmotorok és gázturbinák előnyeiről és hátrányairól szóló viták már több mint fél évszázada zajlanak, egyelőre vég nélkül. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a T–80-as harckocsik Észak- és Közép-Európában találták meg a számukra legkedvezőbb működési feltételeket. Az enyhe és rendkívül párás éghajlat, valamint a jó minőségű sűrű úthálózat és az üzemanyagtöltő állomások bősége lehetővé tette, hogy a T–80-ak teljes mértékben kihasználják kivételes teljesítményüket.

Szóval lesz még T-80 terítéken

Valahol a Klimov honlapján/archívumában megtaláltam, hogy a mókolt GTD-1250-et statikus motorként (?) is árulják állítólag 1800 lóerős teljesítményre hangolva, szóval van ott még bőven teljesítmény-tartalék. Viszont az egy tegyük fel GTD-1800-al tényleg repülő dög lenne :D
GE ajánlott a 2000es években új turbinát az Abramsnak,ami akár 2000+ lóerős is lehetett volna.Csak meg kellene rendelni.....
Harkovi 6TD motornak van 1800 lóerős változata is.
MTU883nak meg készült 2600 lovas változata az AAAM programhoz.
Érdekes,de a turbinák nagy fogyasztásáért a részterhelés felelős.Teljes,de egyenletes terhelésnél a turbina kevesebbet eszik,mint a dizel.
A logisztikai terhelés viszonylagos.Anno a benzines tankok simán ettek 7-800 litert is.....Turbina jó minőségben gyártva,karbantartva hosszabb élettartamú,mint a dizel.Kevesebb alkatrészből áll.Modern gyártástechnológiával pedig a gyártás is olcsóbb lehet,pont emiatt.
Muszkának egyszerűen nincs korszerű,nagy teljesitményű dizelmotorja hk-ba.Még mindig a 30as évekbeli francia liszenszet mókolják......Turbinájuk meg van,ami eléri a szükséges teljesitményigényt.Ennyi a truváj

Köszi, még lett volna benne némi tartalék, de akkor azzal még mára sem végeztem volna. Eredetileg belementem volna jobban a T-80U/UD vonalba, hogy egyáltalán mégis micsoda, mit tud, mennyi maradhatott a háború kezdetére - ezért is vannak benne a gyártási számok - és ez mennyire hathatott a gyártás újraindítására. Na meg, hogy az oroszok szépen kukázták is az UD-t a harkovi dízelmotor miatt. De miután így is 28 ezer karakteres lett a script, így inkább ezt egy másik adáshoz raktam el. Ahogy a T-80BVM-ről sem esett sok szó.

Plusz a végén hajnalban olyan 1,5-2 percnyi részt is kivágtam a véglegesből, mert megint csak nem lett volna időm/energiám azzal végezni. Ott egy kicsit jobban belementem volna a GTD-1500-ba, illetve kedvencembe, az Armata platform turbinásításába. Méretben minimálisan kéne a motortéren változtatni, a probléma inkább az extra üzemanyag-szükséglet elhelyezése lenne. Valahol a Klimov honlapján/archívumában megtaláltam, hogy a mókolt GTD-1250-et statikus motorként (?) is árulják állítólag 1800 lóerős teljesítményre hangolva, szóval van ott még bőven teljesítmény-tartalék. Viszont az egy tegyük fel GTD-1800-al tényleg repülő dög lenne :D

Na meg megvan a 12N360 és a GTD-1250 fajlagos üa fogyasztása is, amit össze lehet vetni az installálás szempontjából. Fun fact: egyáltalán nem stimmel az a fajlagos fogyasztás, amit guglizva kidob akár oroszul, akár angolul a 12N360-ról, de sikerült megtaláljam :D Viszont ezek meg zusammen inkább a tavaly is már beígért Armata adásba lennének jobban, szépen félre vannak téve. Stílszerűen megint karácsonykor.

Ja és még a T-80-nál meg a fogyasztásnál maradva, 80-as évekbeli szovjet tesztek során a T-80B esetében sikerült 24% üa megtakarítást elérni az NR-1000B üzemanyag-szabályozó és egyéb adagolók átalakításával. Illetve a GTA-18A segédhajtómű (APU) felszerelésével. Persze most nem ez a proritás, de vszeg lehetne e téren a GTD-1250/1500-t is reszelni. Inkább a turbina, mint egy elolthatatlan lítumtűz találat esetén egy a hibrid tankban. A tavaly ősszel bullshittelt koreai hidrogén hajtást nem is említem, mert ha van lánctalpas bomba, akkor az az.

Na meg még egy utolsó idézet a videóban említett Usztyancev könyvből:

A harckocsik esetében alkalmazott dízelmotorok és gázturbinák előnyeiről és hátrányairól szóló viták már több mint fél évszázada zajlanak, egyelőre vég nélkül. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a T–80-as harckocsik Észak- és Közép-Európában találták meg a számukra legkedvezőbb működési feltételeket. Az enyhe és rendkívül párás éghajlat, valamint a jó minőségű sűrű úthálózat és az üzemanyagtöltő állomások bősége lehetővé tette, hogy a T–80-ak teljes mértékben kihasználják kivételes teljesítményüket.

Szóval lesz még T-80 terítéken
Azt azért ne felejtsd el, hogy a végtelenül elavult orosz harckocsi Dieselekhez képest van realitása a GTD gázturbinának, nem úgy általában a Dieselekhez képest.

GE ajánlott a 2000es években új turbinát az Abramsnak,ami akár 2000+ lóerős is lehetett volna.Csak meg kellene rendelni.....
Harkovi 6TD motornak van 1800 lóerős változata is.
MTU883nak meg készült 2600 lovas változata az AAAM programhoz.
Érdekes,de a turbinák nagy fogyasztásáért a részterhelés felelős.Teljes,de egyenletes terhelésnél a turbina kevesebbet eszik,mint a dizel.
A logisztikai terhelés viszonylagos.Anno a benzines tankok simán ettek 7-800 litert is.....Turbina jó minőségben gyártva,karbantartva hosszabb élettartamú,mint a dizel.Kevesebb alkatrészből áll.Modern gyártástechnológiával pedig a gyártás is olcsóbb lehet,pont emiatt.
Muszkának egyszerűen nincs korszerű,nagy teljesitményű dizelmotorja hk-ba.Még mindig a 30as évekbeli francia liszenszet mókolják......Turbinájuk meg van,ami eléri a szükséges teljesitményigényt.Ennyi a truváj
És a 883 sem egy extrém modern valami hisz az is már 20+ éves.

És a 883 sem egy extrém modern valami hisz az is már 20+ éves.
30+ éves.Abrams turbinája,de a T80é is,meg 50+.Harkovi ellendugattyús motor is egy 30as évek beli Junkers motor liszenszén alapszik.....
És persze azért a mai MTU 883 se minden részletében azonos a 30 évvel ezelöttivel.
Azonban az szerintem is igaz,hogy az oroszoknak jobb lenne a gt-s hk.Csak hát ahoz is kéne nekik a modern nyugati gyártástechnológia.......Az orosz mérnökök jók (lopakodó gépeket is egy orosz matematikus egyenletei alapján fejlesztették).
A muszka ipar viszont mindig is elmaradott volt a világszinvonaltol.
Modern gyártástechnológiával két hátránya van a turbinának,a fogyasztása és a kipufogó hőképe.Szibériai télben viszont még a fogyasztás se akkora hátrány,hisz hadműveleti helyzetben muszáj melegen tartani a dizelt is-járatni kell,mikor a turbina állhat.Hőképe meg a dizelnek is van akkora,hogy a mai hőképalkotok messziről kiszúrják különleges hőálcázási rendszabályok nélkül.És a mozgó hk-in azok se igazán alkalmazhatók.(Lynx Barrakudás képén is világit a hűtő)
Persze azért nem csak a muszka ipar és logisztika számára nyűgös a gt hátrányos oldala,hanem még sokaknak másoknak is.Ezért sincs elterjedve a hk-turbina.De nekik nem számit a turbina hidegtűrő képessége.-40 fok Szibérián kivül már olyan extrémitás,hogy amúgy is hadműveleti szünet állna be.
Nekünk egyértelműen a dizel motor a jobb.És a hk dizelek terén még mindig a német MTU a király.

• Tetszik
Reactions: gafzhu and Ocses

Szerintem a mai napig kísérti az oroszokat az a döntés, hogy a két haldokló gyárból a rosszabb minőségű, gyengébb termékkel rendelkező, de legalább fölöslegesen nagy kapacitású UVZ-t mentették meg a 90's években.
A T-72B nem csak rosszabb volt minden paraméterében, mint a T-80U, de már a 90's évek elején is teljesen kompromitálódott a NATO által.
Ellenben a T-80U-ról a svéd tesztig nem tudtak kb. semmit, és oda is csak azért ment el (ahogyan a görögökhöz is), mert az állam nem tartott rá igényt. (Csőd szélén volt a gyár)
Az orosz viszonyokat nézve már akkor a T-80 család megtartása lett volna a jó választás.
A T-80BV egy jól védett, nagy mobilitású harckocsi volt, amely kb. 3000-s darabszámban a rendelkezésükre állt.
És orosz viszonyok között kifejezetten jól használható volt, nem csak -40-ben, de akár +40 fokban is.
A T-80U pedig akkor simán pariban volt a 90's évek eleji nyugati vasakkal.
Extrém jó mobilitása és páncélzata volt. Megbízhatóságát a görög teszt is igazolta, pedig teljesen új automata váltóval vitték a tesztre!
És Oroszország reális anyagi helyzetét nézve nem volt szükségük 20,000 db harckocsira.
Igen az SZU összeomlása után 50+ ezerről 20 ezerre vágták vissza ezt a számot. De nem volt ennyire sem szükség.
Igazából a T-80BV+U állomány, minimális évente 50-60 db U átadása mellet simán fedezte volna az igényeiket.
Én így látom. Ez a kontextus.

A turbinának a pozitív tulajdonságait jól összeszedted, de szerintem van még kettő amit nem említettél a videóban.
Az egyik, hogy nem csak a hideget, de az extrém meleget és a nagy tengerszint feletti magasságot is jól bírja.
Ezt vissza igazolta a görög teszt is.
A másik, hogy a gázturbina az bizony léghűtéses. Vagyis nincs kitéve a vízhűtéses motoroknál fennálló hűtő rendszer sérülésnek.
A többire részben Negan válaszolt, műszakilag pontosan.
De azt ne felejtsük el, hogy a GTD-1250-es technológiája az a 80's évek szintje.
Egy mai modern gázturbina jobb termikus hatékonyságú, ergó fajlagosan kevesebbet fogyaszt.
A GTD termikus hatékonyságát nem ismerem, de más akkori szovjet gázturbináké (energia termelésben) 32-35% között mozgott.
Ma egy jó minőségű gázturbina, önmagában 40-45% között tud.
Ez pedig bizonyos esetekben jobb, mint a mai legjobb civil jármű dízelek maximális hatékonysága.
A gázturbina hatékonysága a rész terhelésen veszik el a dízelhez képest. De mint írtad, álló helyben az APU megoldhatja ezt a problémát.

A hibrid meg a hidrogén és elektromos tank meg jó nagy gyökérség.
Egyedül a D+E lehetne jó, ahol a dízel meghajt egy generátort, majd onnan direktbe megy az áram a villanymotorokra amik hajtanak.
Ennek alacsony gázállásnál, rész terhelésen van előnye, illetve megbízhatóbb, mint egy hagyományos rendszer. De helyigényes és drága.
Személygépkocsiban benzin+elektromos változatban léteznek Nissan és Honda személygépkocsik. Csak, hogy írjak valami létező példát.
De tankokban 1+MW energiákat így mozgatni, nem biztos, hogy ésszerűen lehetséges.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0