Ez már kezd nevetséges lenni…
Évek óta sikerül ugyanazt előadni arcizom rándulás nélkül (kép zavar).
Az energia, gáz költségeit ugyanúgy megfizetjük mint az összehasonlításban szereplő más országokban…csak éppen a nemzetgazdaság más szintjén (pl központi költségvetés)….a magyar gazdaság egy zárt rendszer… ebből a szempontból nézve. Ráadásul ugyanazon a piacon és árképzésben szerezzük be a “hozzávalót”.
Persze értem, 15+ év Fidesz kormányzás után a horizont addig terjed mi van a közvetlenül a számlán…pedig ezen szinten a makró mátrix nem bonyolult.
s közben értetlenül nézik, pontosabban mindenki másra is fogják miért nincs repülő rajt…
Ma is milyen szép GDP adatoknak “örvendtünk”…
S közben épül a szar tovább a nagy politikai adok-kapok, hatalom féltés, illetve a másik fel részéről hatalom vágyás okán.
Személy szerint rajtad én még rá tudok csodálkozni, h energia témában összeszedett, érdemi, perspektivikus hosszú hozzászólásod után csuklás nélkül sikerül betenni ilyen szart…nem értem.
Mintha két különböző ember posztolna.
Mindegy legyen ez az én problémám.
Nem kell ilyen nagy dráma tagozot.
Kicsit sok mindent belekevertél.
Szálazzuk szét!
1. Az volt a vita tárgya, hogy az Eurostat a reális számlán fizetendő összeget nézi-e vagy olyan ostoba, hogy a rendszerhasználati díjat és az Áfát nem veszi figyelembe.
Figyelembe veszi.
2. Tudom ez is nagy béka, nagy levegő, le kell nyelni, de az emberek többsége a számlán szereplő fizetendő összeget nézi és abban a legolcsóbb itthon a rezsi a háztartások számára
Nah, ha ebben megvagyunk, akkor jöhetnek a jogos kérdések.
Az állam a többi uniós országhoz hasonlóan megfizeti a háború óta megugró európai energiaköltségeket. Csak mondjuk nálunk nem vernek rá mindent a lakosságra, hanem az állam kipótolja és más módon teríti szét a többletköltségeit.
Egy kis kitérőt azért előtte tennék. 2013 óta fizetjük a jelenlegi rezsiárakat. Ez már 13 éve. Előtte, mi volt a szitu kormányoktól függetlenül? Január elsején 5-10-15-20% rezsiáremelések. Jó esetben inflációkövetö, rossz esetben az elhibázott privatizáció eredményeként fizettük a privatizációs szerződés biztisította fix hasznot német és franvia magán / állami cégeknek.
2013-ban Orbán ezt a tabut megtörte. Levitte majd azóta alacsonyan tartotta az árakat. Mit mondtak anno?? Ez lehetetlen. Csak a 14es választási kampány része és utána újra emel. Természetesen a 2014es kampány része volt, de nem másfél évre szólt, hanem hosszú távra.
Mik a jogos kérdések?
Jó ez? Nem lenne jobb mkinek a piaci árat fizetni és az állam költse másra a kiadásait? Régebben én is azt mondtam volna, mki fizesse a piaci árat. Én ki tudom fzetni, a többiek meg vessenek magukra. De egyrészt minek fizessem ki ha a rendszer így is működik, másrészt amíg itthon többszázezer olyan kisnyugdíjas van, aki 160.000-200.000 forintos nyugdíjból él, hát legyen szociálisan érzékeny is az állam.
Miből fizeti az állam? Jelentös részét a MOL vagy más multik extraprofitadójából A MOLnál miből is áll ez? Az uráli orosz olaj vs nyugati Brent közti árelőnyből (azaz Orbán orosz politikája biztosítja), másrészt szintén a nyomotabb árú orosz gáz beszerzéséből. A hazainkitermelés sem lett jelentősen költségesebb, de a piaci ár extraprofitot biztosít erre a 10-15%-os hazai kitermelésre.
Jó példa a csehek. Akik
sikeresen leváltak. Többek közt ebbe a sikerbe bukott bele a cseh kormány.
Háztartások villamos energia árai.
Csehország, Lengyelország sikeresen levált az orosz energiahordozókról, mi beragadtunk...
Tehát mi nem ugyanazon a piacon halászunk mint a többiek, ez zavarja is Brüsszelt. Amikor most le akarnak minket vágni a ruszkikról, akkor nem az fáj nekik, mennyi magyar forint gazdagítja az orosz energiavásárlás miatt a moszkvai büdzsét és abból finanszírozzák az ukrán háborút. A magyar az orosz energiaexport 2%-a. A Nyugat aki vádol, tízszeresen több orosz LNG-t, átcímkézett orosz olajat vesz. Egyszerűen ez a magyar árelőny csípi a szemük. Amikor le akarnak minket vágni a ruszkikról, nem az oroszokat büntetnék, hanem minket. Fájjon nekünk is a háborújuk ára, ne legyen különutas magyar politika, még precedenst teremt! (Kapják be!!!)
Az meg, mitől xar a magyar GDP, miért gyenge a növekedés, más kérdés.
Mutatnak ilyen böszme ábrákat, ahol 0,1% már jelentős kúlömbség.
Stagnálás van. Nemcsak nálunk Európában. Lehet vkinek egy jobb, rosszabb negyedéve, de nagy csodák nincsenek. Ráadásul egy adat a 4-5 fontos közül.
Talán pont az okozza Európa vesszőfutását, amit a Dagi mond?? Nem kellett volna nyakig beleállni a háborúba (finanszírozni, szankciózni), lemondani az orosz energiáról, belemenni egy Kínával szembeni gazdasági háborúba és a végén hagyni, hogy Trump is megcumiztassa Brüsszelt az egyoldalú amerikai vámokkal. (ők vámmentesek ide, mi 15%-ot perkálunk oda)
Biztos itthon is lehetne sok mindent jobban. És ezt mindig érdemes is átgondolni. Ami 10 éve hatékony gazdasági lépés volt, az ma lehet káros. Sőt minden gazdasági kormányzati intézkedés részben káros, részben hasznos. Nincsenek tuti lépések, kben mki azt csinálná. Az arányt és az ütemet kell eltalálni. Ez mostanában döcögősen megy.