Valszeg én sem fogalmaztam elég pontosan. A lényeg, hogy olyan állapotok mellett amiről már volt itt szó hiába lett volna ennyivel vagy annyival több Zrínyi II, ha közben alig volt bármi más. És ezekkel a körülménnyel nem számol az AI, mert gondolom ilyen részletekbe menően még nincs infója a témáról és csak a számok alapján generálja a lehetőségeket.
... a kezdete a beszélgetés-vonalnak: A fő nyereség az IDŐ lett volna!
Egy kevésbé egyoldalú
--realistább-- politikai orientáció előnyei lettek lebontva a haditechnikai fejlesztés/gyártás szintjére:
- a fél évvel hamarabb érkező azonos képességű Zrínyi II./43M,
- a fél évvel/egy-generációval gyengébb orosz páncélos-technikákkal találkozott volna --ami +20-35% közötti javulást adott volna a kilövési arányban--,
- a hosszabb gyártási időszakot figyelembe véve a gyártott mennyiségnél!
Mindezt úgy, hogy egyik megváltozott tényező miatt sem az irreális/maximálisan lehetséges pozitív értéket kértem, és ezekből is (kb.3-tucat) átlagoltattam!
Nem kértem, hogy további Zrínyi-fejlesztések legyenek becsülve annak tovább-gyűrűző hatásaival együtt, holott ez is lehetséges lett volna.
Az M.I.-s szimulációban végzett becslés jelentős része a korabeli katonai és politikai vezetés által elkövetett ordító hibák reális,
lehetséges, elérhető arányra csökkentését és annak hatását LMezte!
Semmilyen irreális elem nincs!
A korabeli német-/nemzetközi anyagokban is szerepelnek ezek a téves/hibás magyar lépések, akkor is láthatóak voltak!
Voltak akik ezeket tudták javítani, "át tudták lépni saját árnyékukat" és ezzel nálunk sokkal jobban jöttek kis a II. V-h-ból!
A Finnek sikerei --is-- igazolják, hogy a fő probléma a szemlélettel volt!
Sose fogunk tanulni a hibáinkból, ha mindig a külső körülményeket okoljuk!
.
Arról nem is beszélve amit már írtam, a németek másfél hónap alatt vesztettek annyi embert keleten, mint amennyi összesen rendelkezésre állt az 1. magyar hadsereg számára. Ellenben az oroszok olyan szinten öntötték az ember anyagot a frontra, hogy az sem zavarta őket, hogy 1944 utolsó negyedévében 20-21 ezer katonát vesztettek naponta!!! és ebből 5400-5600 halott vagy eltűnt volt. 1.35-1,36 millió embert kukáztak le az általam írt időszakban halottakban, sebesültekben, eltűntekben. Ezekkel a számokkal nem lehettünk pariban sehogy.
A hamarabb érkező, legkevesebb 110 --körüli-- mennyiségű Zrínyi valóban nem fordította volna meg a háború menetét!
...DE: ezt nem is állította SENKI!
Az viszont biztos, hogy a fél évvel hamarabb érkező, közel dupla mennyiségű Zrínyi az 1:8-12-es körüli kilövési arányával, a durván elqúrt Don-i hibaszázalék csak megfelezésével nyert +50e emberrel teljesen reális lehetett volna számunkra egy Dunánál véget érő II. V-h!
Nem az Orosz volt a legyőzendő ellenfél, hanem az IDŐ!
Sokkal jobban is ki lehetett volna jönni a II. "Felvonásból", kicsivel kevesebb-szerényebb "Dzsentri-mentalitással" és a beltenyésztett-elqúrós "Elit" nélkül!
.