[HUN] Kerekes páncélozott harcjárművek beszerzése

Ezek sima gumikerekek,nem lövésállók,nincs belső vészfutófelületük-és még igy is tud menni.Láncos meg láncszakadással nem.Azt is mozgásképessé lehet tenni,átkötve a röviditett lánctalpat-de azt helyben meg kell csinálni.Probáld meg,mikor a környék összes mesterlövésze,géppuskésa,dronkezelője és tüzérségi megfigyelője azt lesi,hogy mikor bújsz elő azt megtenni......Az ülő kacsaként álló gépet meg gyorsan kivégzi a dron,tüzérség,IPTR.
No,akkor milyen jó,hogy a kerekes legalább vánszorogva odébb tud menni....

Igen,ez benne van a pakliban.
De most szedjem össze azokat a filmeket,ahol láncosok vannak elakadva?Mert van egy rakattal....22 tavaszárol megvan az,mikor a cigányok sima gumikerekes traktorral vontatják el a sárban elakadt és magárahagyott ruszki tankot?
Azonkivűl a valamivel jobb harcászati mozgékonyság ellensúlyozza Mo-on,magyar viszonyok között a sokkal rosszabb hadműveleti mozgékonyságot?A nagyságrenddel kisebb üzemidőt?A 3x üzemköltséget?A jóval nagyobb müszaki biztositási igényt?
Nem csak egy szempont létezik.Szemellenzős sörösló ne legyünk már.....
Baxhatod,hogy a láncos jobb terepen,ha 2hét mulva nincs cserelánc,1,5 hónap múlva meg nincs csere hajtáslánc.Baxhatod a Lynxet Szegednél,ha közben Gyulánál van a támadó-és mire odaérsz,már késő.Baxhatod,ha 3x annyi üzemanyagot zabál,amit el kellene juttatni hozzá.Stb
Egyébként anno KRAZzal vontattam ki sárba ragadt BMPt.....(felült a sárra,csak pörgött a lánc-KRAZ meg nem)
Plusz létezik olyan, hogy sárlánc gumikerékre és gumiszalaggal össze lehet fogni az azonos oldali nem kormányzott gumikerekeket is.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and Negan
Ezek sima gumikerekek,nem lövésállók,nincs belső vészfutófelületük-és még igy is tud menni.Láncos meg láncszakadással nem.Azt is mozgásképessé lehet tenni,átkötve a röviditett lánctalpat-de azt helyben meg kell csinálni.Probáld meg,mikor a környék összes mesterlövésze,géppuskésa,dronkezelője és tüzérségi megfigyelője azt lesi,hogy mikor bújsz elő azt megtenni......Az ülő kacsaként álló gépet meg gyorsan kivégzi a dron,tüzérség,IPTR.
No,akkor milyen jó,hogy a kerekes legalább vánszorogva odébb tud menni....

Igen,ez benne van a pakliban.
De most szedjem össze azokat a filmeket,ahol láncosok vannak elakadva?Mert van egy rakattal....22 tavaszárol megvan az,mikor a cigányok sima gumikerekes traktorral vontatják el a sárban elakadt és magárahagyott ruszki tankot?
Azonkivűl a valamivel jobb harcászati mozgékonyság ellensúlyozza Mo-on,magyar viszonyok között a sokkal rosszabb hadműveleti mozgékonyságot?A nagyságrenddel kisebb üzemidőt?A 3x üzemköltséget?A jóval nagyobb müszaki biztositási igényt?
Nem csak egy szempont létezik.Szemellenzős sörösló ne legyünk már.....
Baxhatod,hogy a láncos jobb terepen,ha 2hét mulva nincs cserelánc,1,5 hónap múlva meg nincs csere hajtáslánc.Baxhatod a Lynxet Szegednél,ha közben Gyulánál van a támadó-és mire odaérsz,már késő.Baxhatod,ha 3x annyi üzemanyagot zabál,amit el kellene juttatni hozzá.Stb
Egyébként anno KRAZzal vontattam ki sárba ragadt BMPt.....(felült a sárra,csak pörgött a lánc-KRAZ meg nem)
Ember, az egy mezőgazdasági vontató, nem tűnt fel, hogy mekkora a ksrék a trakeszhez képest?
Elfelejted, hogy az ami kukára vágja a láncot az a kereket is, de ami a kereket kukára vagja, az közel sem biztos, hogy megkottyan a láncnak.

Nincs még egy ember rajtad kívül aki szerint sérülésállóságban és terepjáró képességben egy lapon emlegeti a kereket és a lánvot. Ezen azért el kéne gondolkozni.

Ember, az egy mezőgazdasági vontató, nem tűnt fel, hogy mekkora a ksrék a trakeszhez képest?
Elfelejted, hogy az ami kukára vágja a láncot az a kereket is, de ami a kereket kukára vagja, az közel sem biztos, hogy megkottyan a láncnak.

Nincs még egy ember rajtad kívül aki szerint sérülésállóságban és terepjáró képességben egy lapon emlegeti a kereket és a lánvot. Ezen azért el kéne gondolkozni.
Szerintem nem ezt mondja.
Szerintem arra utal, hogy megéri a kerekes, mert mivel olcsóbb megvenni és olcsóbb fenntartani ezért egységnyi pénzből 15-20 százalékkal több járműve lehet a hadseregnek, cserébe némi terepjáró képesség beli különbségért, és közben még gyorsabb is tud lenni (megfelelő időjárásban, nálunk áprilistól már októberig az idei év alapján), különösen hosszabb távú mozgásoknál.
Szerintem nagyobb a különbség, elég megnézni egy erdészet által használt utat bármely eső után.

Szerintem arra utal, hogy megéri a kerekes, mert mivel olcsóbb megvenni és olcsóbb fenntartani ezért egységnyi pénzből 15-20 százalékkal több járműve lehet a hadseregnek, cserébe némi terepjáró képesség beli különbségért, és közben még gyorsabb is tud lenni (megfelelő időjárásban, nálunk áprilistól már októberig az idei év alapján), különösen hosszabb távú mozgásoknál.
Szerintem nagyobb a különbség, elég megnézni egy erdészet által használt utat bármely eső után.
Nem, ő azt mondja, hogy azért éri meg, mert (többek közt) a harcászati mobilitása alig rosszabb mint a láncosnak.

Szerintem elég érthetően leirtam.Te legalább a felét megértetted.....
Mert pár dolgot még irtam.
Angolában a hadszintéren az esős évszakban 4 hónap alatt 1,5 MÉTER eső esik.....És a kubai légifölény miatt az SADF erre az időszakra tette át 86 után a hadműveleti szezont (elötte pont a sár miatt forditva csinálták).És mindkét fél kerekes többségű volt(komcsi oldal kevésbé,nekik volt BMP-1/2,BMD,MTLB is a tankok mellett-búr oldalon csak a hk volt láncos).Utak,...Milyen utak?És mentek az erdőben,árkon-bokron keresztűl (lehet találni képeket,hogy Ratel csapat az elöntött szavannán.Meg olyat is,hogy egymást húzzák-vonják.Ami SADF katonák visszaemlékezéseiben meglepő,hogy a 47 tonnás G6 SPH mindenen keresztül ment.Hogy maguk a kezelők is féltek,hogy mi lesz azzal a döggel az esős évszak feneketlen sarában?Erre az birta a legjobban a terepet)
Egyébként Ukrajnában is elöbb akadtak el a nehéz láncosok,mint a kerekesek.(és nem is mindig azért,mert megsűlyedtek,hanem mert a dagonyázás közben egyszerűen kifogytak a naftábol).
És igen,feladnák a terepjáró képességből valamennyit,cserében a sokoldalú egyébb elönyökért.
Egyébként hivatásos vadász az eredeti szakmám.Tudom,milyen egy erdei lénia.Mentem rajta nem keveset.

Az a vonat már elment. De arra reagáltam, nem biztos, hogy minden lövèsznek marad a btr.

Bár remèlem nem gidrán, nem btr.
Majd SAFE-elünk valami BTR-pótlást vagy pénteken Orbán vesz Trimplitól egy valag használt Strykert. A 40+ éves BTR-ek lassan szarrá mennek szóval biztos nem maradnak sokáig...

Nem azt írta neked valaki korábban hogy kétezharmincvalameddig számolnak velük?
nekem biztos nem - legalábbis nem rémlik.
De ha megtalálod, akkor írd meg hogy ezt mikor mondták, mert a SAFE idén májusban jött létre és biztos, hogy jó néhány projektet "átrajzolt"...

nekem biztos nem - legalábbis nem rémlik.
De ha megtalálod, akkor írd meg hogy ezt mikor mondták, mert a SAFE idén májusban jött létre és biztos, hogy jó néhány projektet "átrajzolt"...
A Lynxből láthatod, hogy kb. mennyi idő legyártani, leszállítani és rendszerbe állítani egy új típust. Vagy a szomszédos országok hasonló beszerzéseiből. Eddig is voltak tervek a leváltására, a SAFE-től sem lesz ez sokkal gyorsabb.

A Lynxből láthatod, hogy kb. mennyi idő legyártani, leszállítani és rendszerbe állítani egy új típust. Vagy a szomszédos országok hasonló beszerzéseiből. Eddig is voltak tervek a leváltására, a SAFE-től sem lesz ez sokkal gyorsabb.
Nem mindegy hogy ötletünk sincs mikor lesz pénz váltótípusra és készüljünk fel 10-15 év vergődésre, toldozásra foltozásra a BTR-ekkel. VAGY látjuk rá a forrást a SAFE-ből, 1 éven belül leszerződünk rá és csak addig szenvedünk minimumot költve a BTR-rel amíg rendszerbe áll a váltótípus. (Lehet hogy 2032-34 is lesz abból, mire az utolsó BTR is kivonásra kerül)

Nagyon más a két megközelítés! ;)

• Tetszik
Reactions: Tumpek and Ocses
Nem mindegy hogy ötletünk sincs mikor lesz pénz váltótípusra és készüljünk fel 10-15 év vergődésre, toldozásra foltozásra a BTR-ekkel. VAGY látjuk rá a forrást a SAFE-ből, 1 éven belül leszerződünk rá és csak addig szenvedünk minimumot költve a BTR-rel amíg rendszerbe áll a váltótípus. (Lehet hogy 2032-34 is lesz abból, mire az utolsó BTR is kivonásra kerül)
Nagyon más a két megközelítés! ;)
Valami ígéret mindig volt (Hitron, BTR korszerűsítés), akkor fogják elhinni ha megérkezik majd az első. Aki meg végig BTR-en marad, mert arra lett kiképezve és emiatt nem kap majd kiemelt bérezést, annak meg teljesen mindegy lesz hogy mi hogy lesz...

akkor fogják elhinni ha megérkezik majd az első
Spec gidránból is sokkal nagyobb dbszám volt komunikálva.

Persze lehet mèg belőle, csak rohadt lassú a dolog.

Másrèszt talán dudi volt aki ezerszer leírta, hogy nincs gidrán rajkocsi most még látjuk mègis van.
Hisz tatáról a lövèszek többedik alkalommal azzal mennek gyakorlatra, nem btr-rel.

Harminc valameddig meg így is úgy is maradnak, hiszen beszerzèsek lassan pörögnek.

egy valag használt Strykert
Hát remèlem nem.

Ès csak rèszben azèrt mert használt.

• Tetszik
Reactions: Aladeen
Spec gidránból is sokkal nagyobb dbszám volt komunikálva.

Persze lehet mèg belőle, csak rohadt lassú a dolog.

Másrèszt talán dudi volt aki ezerszer leírta, hogy nincs gidrán rajkocsi most még látjuk mègis van.
Hisz tatáról a lövèszek többedik alkalommal azzal mennek gyakorlatra, nem btr-rel.

Harminc valameddig meg így is úgy is maradnak, hiszen beszerzèsek lassan pörögnek.

Hát remèlem nem.

Ès csak rèszben azèrt mert használt.
Azt az első tételnél mondtam.

Azt az első tételnél mondtam.
Nem gondolom, hogy rosszul gondoltad.

Csak a magyar valóság meg szembejön a sereggel is.

De elgondolkodtató, ha itt inkább a gidránokat használják a btr helyett, milyen állapotban lehetnek azok.

Ès meddig lehet húzni az idejüket.

A szerbekkel akár egy közös modernizaciót vègig is vihettünk volna, hamár nekik megy.

Vagy pènz nincs.
Vagy akarat.
Vagy amik nálunk maradtak már nagyon gatya állapotban vannak.

Esetleg már más van a pakliban, a safe elèg nagy összeg. Belefèrhet egy kerekes jarmű.