Tud esetleg valaki részleteket arról, hogy a 700 millás védelmi beszerzés milyen eszközöket fog tartalmazni?
Hétfőre remélem lesz belőle videómTud esetleg valaki részleteket arról, hogy a 700 millás védelmi beszerzés milyen eszközöket fog tartalmazni?
De miből???A kissé fontosabb fél meg azt mondta, hogy 1 év.
Miből?
Egy év vergődésért marhára megéri. Még egy újabb hitel. Vajon kínai lesz az is?
Más országok meg tudták oldani az oroszokról leválást. Egyedül Mo képtelen erre.
Egyébként bár nem mondta ki pacekba. De hogy kinek hol áll az árfolyama, milyen nemzetközi hitelkamatokat fizet és.milyen hitelminősítői véleményeket kap csak részben függ a gazdaság számaitól. Legalább fele részben az észak-amwrikai pénzügyi központok politikai, gazdasági egyéb szempontjai befolyásolják. És itt arra számít, hogy 15 év árnyék után, a napos oldalra jutott.De miből???
Az, hogy a magyar valutát meg lehet támadni, hogy a magyar költségvetést nehéz helyzetbe lehet hozni, hogy a magyar gazdaságot finanszírozási oldalról lehet fojtogatni, ezt el lehet felejteni, ennek vége van. Ezt az amerikaiakkal mi megoldottuk
- folytatta a miniszterelnök.
Arról is beszélt Orbán Viktor, hogy ezzel az amerikai eszközzel elmondható:
ha nincs uniós brüsszeli pénz, akkor lesz amerikai pénz.
Ez a mostani tárgyalássorozat azt eredményezte, hogy a magyar gazdaságnak nem lesznek pénzügyi problémái, nem lesznek finanszírozási problémái - világította meg.
Később még kiegészítette ezt a témát egy másik kérdésre adott válaszával: hagyjuk most Brüsszelt, ha a világ bármely más sarkából indulna el pénzügyi támadás Magyarországgal szemben, akár ami az árfolyamunkat (a forintét - a szerk.), akár az adósságbesorolásunkat érintené, annak az elhárításához rendelkezésünkre áll amerikai segítség. Két három technikáját is végigvettük ennek, hogy hogyan történjen - fogalmazott, de ezen a ponton konkrét eszközöket nem említett meg.
Azt is mondhatjuk, hogy szinte korlátlan finanszírozási lehetőségünk van Amerikában, amivel ki tudunk váltani bármilyen brüsszeli pénzt - magyarázta a kormányfő. Magyarország számára nagy nemzetstratégiai jelentőségű, nagy gazdasági ügyeket nem kell feladni, mert még szükségem van 2-3 évre, hogy mindent pénzt megkapjon az ország Brüsszelből - jelezte. Nem kell semmit elhalasztani, sem átütemezni, mindent meg tudunk valósítani - húzta alá az esetleges nagyprojektek kapcsán.
A pénzügyi piacokon is a forint árfolyamán is lehet ezt majd látni, a későbbi hitelfelvételeknél is lehet majd látni, a nemzetközi pénzügyi piacon Magyarország pozíciója ma a tárgyalások másnapján sokkal erősebb, mint volt, mert az amerikai pénzügyi védőpajzs megerősít bennünket - vélekedett Orbán Viktor.
Ezt követően utalt arra is, hogy az amerikai szankciókkal szemben megszerzett mentességet követően az európai uniós energiaszankciók kérdését még meg kell vívnia Magyarországnak Brüsszelben. Jelezte azt is, hogy a magyar delegációval utazó hazai nagy cégek vezetői komoly megállapodást kötöttek az amerikai útjuk során. Egyelőre részleteket erről azonban nem közölt.
Mi történt a forinttal?
A forint épp a pénteki kereskedésben ment új 1,5 éves csúcsára az euróval szemben, amikor az EUR/HUF kurzusa a 385-ös szint alá került.
![]()
Orbán Viktor elmondta: amerikai védőpajzsot kapott a forint
Sok elemű megállapodást kötött tegnap a magyar kormány Washingtonban, a Donald Trumppal tartott csúcstalálkozó alkalmával. A elmúlt napon főleg az energetikai kérdésekre koncentráltak a kormányzat nyilatkozatai. Egy hazafele adott interjúban azonban Orbán Viktor miniszterelnök bővebben beszél az...www.portfolio.hu
Ez valami "készenléti" hitel lehet?Pénzügyi védőpajzsot kapunk Trumptól: Ha (a választások előtt) támadnák a Forintot.
Hát én nagyon kíváncsi vagyok, az elkövetkező fél év hitelminősítői döntéseire.Egyébként bár nem mondta ki pacekba. De hogy kinek hol áll az árfolyama, milyen nemzetközi hitelkamatokat fizet és.milyen hitelminősítői véleményeket kap csak részben függ a gazdaság számaitól. Legalább fele részben az észak-amwrikai pénzügyi központok politikai, gazdasági egyéb szempontjai befolyásolják. És itt arra számít, hogy 15 év árnyék után, a napos oldalra jutott.
Írtam neked (is), a sajtaj után, h pénzügyi együttműködésről is beszélt a végén.Ez a mostani tárgyalássorozat azt eredményezte, hogy a magyar gazdaságnak nem lesznek pénzügyi problémái, nem lesznek finanszírozási problémái - világította meg.
Kérdés, h csak tárgyaltak róla - politikai megállapodás, vagy tető alá is hozták….Egyébként bár nem mondta ki pacekba. De hogy kinek hol áll az árfolyama, milyen nemzetközi hitelkamatokat fizet és.milyen hitelminősítői véleményeket kap csak részben függ a gazdaság számaitól. Legalább fele részben az észak-amwrikai pénzügyi központok politikai, gazdasági egyéb szempontjai befolyásolják. És itt arra számít, hogy 15 év árnyék után, a napos oldalra jutott.
Decemberben szokták nyilvánosságra hozni a következő évi minősítési dátumokat.Hát én nagyon kíváncsi vagyok, az elkövetkező fél év hitelminősítői döntéseire.
o.v. a Himarsokról beszélt a repülőn.Nem, megy a találgatás más topikokban. (A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai, [HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése)
Szerintem még csak most fognak tárgyalni róla...
Sztem ez most nem erre kell, mert éppen erős a forint.Írtam neked (is), a sajtaj után, h pénzügyi együttműködésről is beszélt a végén.
Most már tudjuk, h komolyabb beszélgetés is zajlott a témában.
Sőt idősíkon nézve ez fontosabb mint az ilyen-olyan beszerzések, melyek a jövőnek szólnak.
Swap-line konstrukcióról beszélnek.
OV szavai - melyeket idéztél - erre utalnak.
Ez az ügylet típus tipikusan válságkezelési eszköz pl MNB-nek.
Olyan második védvonal, ha deviza tartalék nem elég - devizában kitettség növekedett korábbi adósságpolitika feladásával.
A bajban nem menti meg a huf árfolyamát, de az összeomlás elkerülhető.
Ez benne van abban amit egy swap-line megállapodás “betakarhat”, annak tényleges alkalmazása nélkül.2 dologra kellhet.
1. Ha nem lesz Brüsszel-Orban háború.
Akkor az MNB szépen az amcsi védőháló szárnyai alatt tudja csökkenteni az alapkamatot, úgy hogy a forint nem megy 400 fölé. Ezzel a kormány kiadásait, a 3%-os hiteleknél és az államadósság kamatainál is csökkenti
2. Ha Brüsszelben le akarnak velünk számolni a decemberi csúcson. Akkor a mai alapkamat mellett, megtámogatva Amerikával nem tudják felnyomni az állampapírjaink kamatait, sem gyengíteni a forintotm. Ez az amcsi támast a forintot shortolni vágyóknak is egy figyelmeztető jel lesz.
Argentína kötött hasonló(?) megállapodást USA-val, igaz ott azonnal aktívan használják is.1. Ha nem lesz Brüsszel-Orban háború.
Akkor az MNB szépen az amcsi védőháló szárnyai alatt tudja csökkenteni az alapkamatot, úgy hogy a forint nem megy 400 fölé. Ezzel a kormány kiadásait, a 3%-os hiteleknél és az államadósság kamatainál is csökkenti
Sztem picit félreértesz.Argentína kötött hasonló(?) megállapodást USA-val, igaz ott azonnal aktívan használják is.
Csak azért kapta meg Argentína az új elnök ez a lehetőséget, mert az általad szidott/kárhoztatott neoliberális kapitalista szabályok szerint játszik…
Ez lehet intőjel meddig és milyen irányba lehet nyújtózkodni ezzel a takaróval.
static.jstribune.com
Nagyobb lenne az amcsi ero mint a hm xdInkább biztonságpolitika, de ide rakom, mert szerintem összefügghet a honvédelmi fejlesztésekkel is. Az izraeli média szerint, akár 35.000 amerikai katona is áttelepülhet Magyaroroszágra. Talán ez a legérdekesebb része a cikknek.
![]()
Closer US - Hungary Military Cooperation is Good for Both Countries – The Jerusalem Strategic Tribune
Essays – Hungary and the United States have been allies since Hungary joined NATO in 1999. President Donald Trump’s reelection augurs well for closer ties onstatic.jstribune.com
Ehhez tennék hozzá valamit.2 dologra kellhet.
1.
Akkor az MNB szépen az amcsi védőháló szárnyai alatt tudja csökkenteni az ….
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..