A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

579653767_1265509235604663_5577975507564375417_n.jpg

A honvédelmi miniszter a washingtoni, Trump-találkozó után a hirado.hu-nak nyilatkozva megerősítette: HIMARS rakétatüzérségi eszközök és rakéták beszerzéséről is tárgyalt a Pentagonban.

Egy 3-5 éves beszerzési periódusban lehet gondolkodni a beszerzést illetően – az amerikai kongresszusi felhatalmazás után.
...
Munkatársunk kérdésére, hogy 2023-ban, amikor arról szóltak a hírek, hogy az Egyesült Államoktól HIMARS rakétatüzérségi eszközöket vásárolunk, akkor a kiszivárgott információk szerint 20-24 tüzérségi eszközről, illetve 100 rakétáról volt szó, Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy reagált: ez nem a pontos szám, de a nagyságrendet tekintve körülbelül ennyiről lehet beszélni, ugyanakkor mindezek beszerzéséhez előzetes amerikai kongresszusi felhatalmazás kell.
...
Ami pedig a beszerzési költségeket illeti, arra a kérdésünkre, hogy összességében ez megközelítheti-e az 1200 milliárd forintot, vagy több is lehet, a miniszter azt mondta: ezt nem lehet pontosan még meghatározni, ez nagyon sok tényezőtől függ.
...
A korábbi demokrata adminisztráció elutasította azoknak a tervezett beszerzéseknek a teljesítését is, amelyeknél adott esetben már kifizetett megrendelés volt...

Ezek szerint a mennyiség sincs még konkretizálva? Mert hallunk már 2-4-6-8 db-ot sok rakétával! Hogy is van ez!?

• Tetszik
Reactions: endre
Radarokban is jók, és mivel Krisss mondta, hogy a Himars kiegészítőivel egy Maróth hiba (ELM esetleg?) javítva lesz, lehet akár valami tüzérségi radar?

De elvileg most még csak az lett meg, hogy vehetünk cuccokat, a konkrétumokat még le kell tárgyalni, nem? jó ha választás előtt lesz belőle aláírás kb? Utána meg jön a Messiás és kukáz mindent....
Ilyet nem fog. Főleg hogy a védelmi minisztere is tárgyalt anno erről.
(és amúgyis marad a Dagi)

Ezek szerint a mennyiség sincs még konkretizálva? Mert hallunk már 2-4-6-8 db-ot sok rakétával! Hogy is van ez!?
Nagysegrendet tekintve 20-24, úgyhogy ezt a 2-6db felejtős.Sztem a rakéták száma nem pontos, mert indítónként hat az alsó hangon is 120-150.

Visuont a költségek érdekesek.
Az eddig ismert 700 millió dollár az 240 mrd HUF. Itt meg négyszer annyról beszélt a hírado.hu 1.200 mrd.

Egyébként
A.horvát rendelés 8 HIMARS 340 millió dollár (120 mrd HUF volt)

Norvégia 16-ot 580 millió dollárért, 200 mrd HUF.

Én mondtam, hogy még hagyd a fenébe.
Konkrétan ott vagyok, hogy hagyom a picsába mert ennyi változóval még szarni sem lehet, nemhogy videót csinálni
3,5 mrd Ft-ért budiülőkét nem kapsz? Mi van? Meg ezt hol hallottad?
Dollárban számolok, mert az ilyen üzleteknél a forint csak összezavar, mint ahogy látjuk most is. Mert amit említettek 1200 milliárd forint az mostani árfolyammal számolva 3,58 milliárd dollárra jön ki. A találkozó végi közlemény viszont 700 millió dolláros megrendelést ír amibe állítólag Bobo szerint Gripen fegyverzet és AMRAAM is benne van.

Az eredeti 2023-as rendelésünk 735 millió dollárra szólt, szóval vagy azt újítjuk meg vagy valaki valamit kurvára félremagyaráz mert nem értem

De ki??? Van forrás?
A beszerzési költségekkel kapcsolatban a közmédia azon kérdésére, hogy összességében ez megközelítheti-e az 1200 milliárd forintot, vagy több is lehet, a miniszter azt mondta: ezt még nem lehet pontosan meghatározni, nagyon sok tényezőtől függ. Bele kell számolni majd az eszközbeszerzés konkrét beszerzési árán túl az ehhez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztéseket, kiképzési, toborzási és más költségeket. Tehát ez nagyon komplex rendszer, és nagyon komplex beszerzés is lesz, az árfolyamtól, időtől, szállítási határidőtől is függ majd egy ilyen összeg - mondta a honvédelmi miniszter.

Vagy pedig több tételben rendelünk, mást nem tudok

A beszerzési költségekkel kapcsolatban a közmédia azon kérdésére, hogy összességében ez megközelítheti-e az 1200 milliárd forintot, vagy több is lehet, a miniszter azt mondta: ezt még nem lehet pontosan meghatározni, nagyon sok tényezőtől függ. Bele kell számolni majd az eszközbeszerzés konkrét beszerzési árán túl az ehhez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztéseket, kiképzési, toborzási és más költségeket. Tehát ez nagyon komplex rendszer, és nagyon komplex beszerzés is lesz, az árfolyamtól, időtől, szállítási határidőtől is függ majd egy ilyen összeg - mondta a honvédelmi miniszter.

Vagy pedig több tételben rendelünk, mást nem tudok
Sztem az a megfejtés, hogy volt egy évekkel ezelőtt benyújtott igény HIMARSra. Ott leírtuk, miböl, mennyit kértünk, azt jegeltél az amcsik, mert rosszfiúk voltunk. Most a kormány is azt kommunikálja, hogy ezt a régi igényt élesítjük Trumpnál, aki leokézta, ez a 700 millió dollár. Ez van most a hivatalos amcsi dokumentumokban is.

És ezen felül van a többi cucc, amiről egyeztetünk. Ez a kb. maradék 2,8 mrd dollár.

Sztem az a megfejtés, hogy volt egy évekkel ezelőtt benyújtott igény HIMARSra. Ott leírtuk, miböl, mennyit kértünk, azt jegeltél az amcsik, mert rosszfiúk voltunk. Most a kormány is azt kommunikálja, hogy ezt a régi igényt élesítjük Trumpnál, aki leokézta, ez a 700 millió dollár. Ez van most a hivatalos amcsi dokumentumokban is.

És ezen felül van a többi cucc, amiről egyeztetünk. Ez a kb. maradék 2,8 mrd dollár.
És mik is vannak benne a maradék 2,8 ban?

Remeljuk. Most drukkolok hogy a te logikad nyerjen, ne az en minden szarista hozzaallasom.
De ha nekem lesz igazam akkor nem fogok orulni kurvara nem…

Jó lenne ha ezt kibogoznák kicsit, hogy mit ügyeztek ami esetleg keresztbekúrja a fejlesztési időszàmvetést meg a pénzügyi előzetes tervezéseket..

Eddig ami konkrét szám volt és tutira elhangzott az a 700 millió dollár.

@nyugger neked van mèg valamid?

• Tetszik
Reactions: endre and nyugger
Jó lenne ha ezt kibogoznák kicsit, hogy mit ügyeztek ami esetleg keresztbekúrja a fejlesztési időszàmvetést meg a pénzügyi előzetes tervezéseket..

Eddig ami konkrét szám volt és tutira elhangzott az a 700 millió dollár.

@nyugger neked van mèg valamid?
Sztem a többi dolog nincs olyan fázisban, hogy idén bármi legyen belőle. Csak kihasználták a magyar napokat Washingtonban és feltettek pár opciót az asztalra.

1 kivétel, de az sztem vmi műholdas kommunikációhoz tartozó üzlet lesz. Vagy az X-en vagy a LinkedIn olvastam, de most persze nem találom, hogy a 4iG jövő héten beszámol a washingtoni tárgyalasainak egy eredményéről és vmi konkrét üzlet is lesz