Valami aroma....lehet vanília..Az előbbi hsz utolsó mondatát lefordítaná valaki magyarra?
Valami aroma....lehet vanília..Az előbbi hsz utolsó mondatát lefordítaná valaki magyarra?
Honnan tudod hogy egyáltalán vesszünk a rövidebből?A nagy amcsi raketaugylethez annyit, hogy mire leszallitjak addig annyi ido telik el muna 2.vh. A rövidebb hatotavu raketa semmit sem ér hatótávolsága úgyan meghaladja a Pzh2k-t,
Tapsikolhatunk ha így tesznek!és több rakéta lesz mind lövedékl, de a szlovákok Spyder, Románok Patriot, Mások talán SAMP-T vel küzdik le.

Tévedés! Regionális szinten nagyon is van elrettentő hatása, hogy kilőjjük az esetlegesen támadó szomszéd infráját. Minden trafóállomást és erőművet elérünk a Kárpát-medencében a 150 km-es és 300 km-es rakétákkal. Egyből érezni fogja a lakosság, hogy nem jópofa dolog a háború ha se víz, se villany. Nyilván ez ránk is igaz épp ezért jobb ha senki nem kezd bele...az atacams jó hatóávolságú, de abból kevés lesz. ésszerűbb fegyverzetre is lehetett volna fordítani a pénzt
Háát itt a sok véleményes dolog, de az tuti, hogy a MLRS rendszer baromi hasznos és kell! PULS jobb lett volna szerintem, de lényeg hogy legyen ilyen fegyverünk! Tőlünk délre már mindenkinek van.Ennek a fel evtized mulva lesz raketank uzletnek semmi ertelme nincs az amcsi seggnyalason tul. Mindent a választaseert. gyakorlatilag katonailag kudarc amit elértünk, bár igazából mi történt? OV huzott egy vonalat, mennyit költheünk X év alatt. Az amcsik megmondták mit adnak el nekünk azokból választhatunk. A saját nemzetközi megitélése mellett, egy nagy kudarc az út. majd létező technikák vására energetikailag, egy év halasztás az ural kincséből és semmi érdemleges. De majd jön a számla.
Remélem veszünk pár db ATACMS-t vagy PrSM-t is! Az az igazi mélységi csapásmérő képesség!Honnan tudod hogy egyáltalán vesszünk a rövidebből?
Sztem aki most vesz, az mind a 150 km-es ER verziót veszi. Árban alig lehet drágább: 254 mm az átmérője 227mm ellentétben - amúgy minden más tök ugyanaz a GMLRS és az GMLRS-ER rakétában.
Tapsikolhatunk ha így tesznek!
A GMLRS rakéták ára jóval 1 millió dodó alatt van, bármilyen elfogó rakéta meg 3-5 millió dodó épp ezért jóval kevesebb lesz belőle.
Az előzetes hírek 100 HIMARS konténerről szólnak: ez kb. 600 föld-föld rakéta. Az összes szomszédunknak nincs és nem is lesz együtt ennyi elfogó rakétája. (mondjuk nekünk sem...)
Szóval nyugodtan lövöldözzék ezekre az elfogóikat: az utolsó 200-300 rakétánk úgy is betalál.
Tévedés! Regionális szinten nagyon is van elrettentő hatása, hogy kilőjjük az esetlegesen támadó szomszéd infráját. Minden trafóállomást és erőművet elérünk a Kárpát-medencében a 150 km-es és 300 km-es rakétákkal. Egyből érezni fogja a lakosság, hogy nem jópofa dolog a háború ha se víz, se villany. Nyilván ez ránk is igaz épp ezért jobb ha senki nem kezd bele...
Háát itt a sok véleményes dolog, de az tuti, hogy a MLRS rendszer baromi hasznos és kell! PULS jobb lett volna szerintem, de lényeg hogy legyen ilyen fegyverünk! Tőlünk délre már mindenkinek van.
Mivel ATACMS van a románoknak, a szerbek is kaptak sztem 300 km-es rakétát a PULS-hoz, így mi is simán meg kell kapjuk ezt a kategóriát - ha nem "olcsójánoskodunk". PrSM-ben már nem vagyok olyan biztos...Remélem veszünk pár db ATACMS-t vagy PrSM-t is! Az az igazi mélységi csapásmérő képesség!
Remélem veszünk pár db ATACMS-t vagy PrSM-t is! Az az igazi mélységi csapásmérő képesség!
Exportra gyártják még. US ARMY már nem veszi.Gyártják még az ATACMS-t? Mert korábban volt olyan hír, hogy már évek óta nem gyártják és a raktárban lévőket adták el pl. a románoknak (felújítva).
Amit kb. mindenki kiemelt aki linkelte előtted és több oldalnyit vitatkoztál róla... péntek óta 102 hozzzászólásod volt a témában. Ez azt jelenti hogy a 20 oldalból több mint 5-öt te írtál...Talán azért mert kiakartam belőle emelni pár dolgot?!?![]()
Nehogymá szabadkozzál.Talán azért mert kiakartam belőle emelni pár dolgot?!?![]()

3-5 éves távlatról beszél. Addigra simán jöhet egy újabb kormányváltás odaát (vagy itt), és megakaszthatják az egészet. Örülök a HIMARS-nak, de majd akkor legyünk teljesen nyugodtak, ha már megérkeztek. Az, hogy tárgyaltak róla (értsd: még szerződés sincsen aláírva) nem sok jót sejtet.Sztem az a megfejtés, hogy volt egy évekkel ezelőtt benyújtott igény HIMARSra. Ott leírtuk, miböl, mennyit kértünk, azt jegeltél az amcsik, mert rosszfiúk voltunk. Most a kormány is azt kommunikálja, hogy ezt a régi igényt élesítjük Trumpnál, aki leokézta, ez a 700 millió dollár. Ez van most a hivatalos amcsi dokumentumokban is.
És ezen felül van a többi cucc, amiről egyeztetünk. Ez a kb. maradék 2,8 mrd dollár.
Amint van idom megnezem@nyugger jó lett a videó!
@nyugger jó lett a videó!
Igazából miután vasárnapra tisztázódtak nagyjából a számok és a volumenek, azután már könnyebb volt. Plusz illusztráció szempontjából a DVIDS egy aranybánya, mert mivel public domain, így nem kell attól tartsak, hogy kapok-e copyright strike-t a videó/csatorna. Meg hát köszönök minden segítséget a fórumnak, mivel nélkületek nem tudott volna ez így ilyen formában elkészülni@nyugger Tudom sok időelvbaxással járt, de hiánypótló. Ha majd november végén kijön a SAFE progi én arról is meghallgatnám a videód.![]()

Igyekeztem igen úgy formázni, hogy a kedves júzer megértse miért is kell/hasznos ez nekünk. Persze kommentek közt úgyis van a szokásos "ilyenre van pénzt bezzeg a kutyámnak mikor lesz nyugdíja" típusú, de ez sajnos kiirthatatlan jelenség itthon. Viszont ha a tömegeket tudjuk ilyen kontenttel edukálni, azzal sokkalta többet nyerünk hosszú távon.Nyugger vieóinak az a sava borsa, hogy akit érdekel, de laikus, az is alapvetően megérti miről van benn szó. Itt is az van. Szerintem az átlagembernek is remekül magyarázza el, mi is az a HIMARS, mit tud nagy vonalakban és egyáltalán miért fontos hogy nekünk is legyen. Jó lett, gratulálok hozzá.
Tippeltem volna én is erre, de @krisss azt írta már az elején, hogy nem az leszLehet, hogy GMARS lesz ebből...
Demko nem túl megbízható forrás.Lehet, hogy GMARS lesz ebből...
Az MCC-s kormány közeli Demko írja:
"Jönnek a HIMARS-ok - ahogy azt tippeltem a Kontextus-on még a washingtoni amerikai magyar csúcs előtt. Ld. az 5. perc 20 mp körül, részletesen elmagyarázom miről van szó, és még megtippeltem az 5 évet is.
De lehet, hogy GMARS lesz belőle (csak merész tipp..., de eddig úttörők voltunk abban, hogy a legújabb technikát vesszük meg, sőt nem csak megvesszük, hanem beszállunk a gyártásába)"
LM-RM összeborulás miatt akár lehetne: amerikaiaknak valszeg mindegy az alváz. Itt a rakéta a lényeg: abban van nagy pénz. Jobb lenne európai alvázon a könnyebb szervizelhetőség miatt, meg hát dupla tűzerőt jelentene az amerikai HIMARS-hoz képest...
GMARS – Wikipédia
hu.wikipedia.org
Nem akarom magam megint fényezni, de szerintem szimplán az én november 7-i FB posztomból indult ki, amikor még csak találgattunk mi lehet és mi nem. Aztán ott dobtam be a GMARS-otDemko nem túl megbízható forrás.
Ha csak nem PrSM... már mint az új fejlesztésEgyébként ez egy teljesen új fejlesztés lesz. HiMARS rakétaelhárítórendszer.
(sztem itt két dolgott összemosott.)
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..