[HUN] Honvédségi rakétakomplexumok / rakétatüzérség beszerzése

A nagy amcsi raketaugylethez annyit, hogy mire leszallitjak addig annyi ido telik el muna 2.vh. A rövidebb hatotavu raketa semmit sem ér hatótávolsága úgyan meghaladja a Pzh2k-t,
Honnan tudod hogy egyáltalán vesszünk a rövidebből?
Sztem aki most vesz, az mind a 150 km-es ER verziót veszi. Árban alig lehet drágább: 254 mm az átmérője 227mm ellentétben - amúgy minden más tök ugyanaz a GMLRS és az GMLRS-ER rakétában.
és több rakéta lesz mind lövedékl, de a szlovákok Spyder, Románok Patriot, Mások talán SAMP-T vel küzdik le.
Tapsikolhatunk ha így tesznek! :D
A GMLRS rakéták ára jóval 1 millió dodó alatt van, bármilyen elfogó rakéta meg 3-5 millió dodó épp ezért jóval kevesebb lesz belőle.
Az előzetes hírek 100 HIMARS konténerről szólnak: ez kb. 600 föld-föld rakéta. Az összes szomszédunknak nincs és nem is lesz együtt ennyi elfogó rakétája. (mondjuk nekünk sem...)
Szóval nyugodtan lövöldözzék ezekre az elfogóikat: az utolsó 200-300 rakétánk úgy is betalál. :P
az atacams jó hatóávolságú, de abból kevés lesz. ésszerűbb fegyverzetre is lehetett volna fordítani a pénzt
Tévedés! Regionális szinten nagyon is van elrettentő hatása, hogy kilőjjük az esetlegesen támadó szomszéd infráját. Minden trafóállomást és erőművet elérünk a Kárpát-medencében a 150 km-es és 300 km-es rakétákkal. Egyből érezni fogja a lakosság, hogy nem jópofa dolog a háború ha se víz, se villany. Nyilván ez ránk is igaz épp ezért jobb ha senki nem kezd bele...
Ennek a fel evtized mulva lesz raketank uzletnek semmi ertelme nincs az amcsi seggnyalason tul. Mindent a választaseert. gyakorlatilag katonailag kudarc amit elértünk, bár igazából mi történt? OV huzott egy vonalat, mennyit költheünk X év alatt. Az amcsik megmondták mit adnak el nekünk azokból választhatunk. A saját nemzetközi megitélése mellett, egy nagy kudarc az út. majd létező technikák vására energetikailag, egy év halasztás az ural kincséből és semmi érdemleges. De majd jön a számla.
Háát itt a sok véleményes dolog, de az tuti, hogy a MLRS rendszer baromi hasznos és kell! PULS jobb lett volna szerintem, de lényeg hogy legyen ilyen fegyverünk! Tőlünk délre már mindenkinek van.

Honnan tudod hogy egyáltalán vesszünk a rövidebből?
Sztem aki most vesz, az mind a 150 km-es ER verziót veszi. Árban alig lehet drágább: 254 mm az átmérője 227mm ellentétben - amúgy minden más tök ugyanaz a GMLRS és az GMLRS-ER rakétában.

Tapsikolhatunk ha így tesznek! :D
A GMLRS rakéták ára jóval 1 millió dodó alatt van, bármilyen elfogó rakéta meg 3-5 millió dodó épp ezért jóval kevesebb lesz belőle.
Az előzetes hírek 100 HIMARS konténerről szólnak: ez kb. 600 föld-föld rakéta. Az összes szomszédunknak nincs és nem is lesz együtt ennyi elfogó rakétája. (mondjuk nekünk sem...)
Szóval nyugodtan lövöldözzék ezekre az elfogóikat: az utolsó 200-300 rakétánk úgy is betalál. :P

Tévedés! Regionális szinten nagyon is van elrettentő hatása, hogy kilőjjük az esetlegesen támadó szomszéd infráját. Minden trafóállomást és erőművet elérünk a Kárpát-medencében a 150 km-es és 300 km-es rakétákkal. Egyből érezni fogja a lakosság, hogy nem jópofa dolog a háború ha se víz, se villany. Nyilván ez ránk is igaz épp ezért jobb ha senki nem kezd bele...

Háát itt a sok véleményes dolog, de az tuti, hogy a MLRS rendszer baromi hasznos és kell! PULS jobb lett volna szerintem, de lényeg hogy legyen ilyen fegyverünk! Tőlünk délre már mindenkinek van.
Remélem veszünk pár db ATACMS-t vagy PrSM-t is! Az az igazi mélységi csapásmérő képesség!

Remélem veszünk pár db ATACMS-t vagy PrSM-t is! Az az igazi mélységi csapásmérő képesség!

Gyártják még az ATACMS-t? Mert korábban volt olyan hír, hogy már évek óta nem gyártják és a raktárban lévőket adták el pl. a románoknak (felújítva).

Gyártják még az ATACMS-t? Mert korábban volt olyan hír, hogy már évek óta nem gyártják és a raktárban lévőket adták el pl. a románoknak (felújítva).
Exportra gyártják még. US ARMY már nem veszi.

Sztem az a megfejtés, hogy volt egy évekkel ezelőtt benyújtott igény HIMARSra. Ott leírtuk, miböl, mennyit kértünk, azt jegeltél az amcsik, mert rosszfiúk voltunk. Most a kormány is azt kommunikálja, hogy ezt a régi igényt élesítjük Trumpnál, aki leokézta, ez a 700 millió dollár. Ez van most a hivatalos amcsi dokumentumokban is.

És ezen felül van a többi cucc, amiről egyeztetünk. Ez a kb. maradék 2,8 mrd dollár.
3-5 éves távlatról beszél. Addigra simán jöhet egy újabb kormányváltás odaát (vagy itt), és megakaszthatják az egészet. Örülök a HIMARS-nak, de majd akkor legyünk teljesen nyugodtak, ha már megérkeztek. Az, hogy tárgyaltak róla (értsd: még szerződés sincsen aláírva) nem sok jót sejtet.

@nyugger jó lett a videó!
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
@nyugger Tudom sok időelvbaxással járt, de hiánypótló. Ha majd november végén kijön a SAFE progi én arról is meghallgatnám a videód. ;)

@nyugger jó lett a videó!

Nyugger vieóinak az a sava borsa, hogy akit érdekel, de laikus, az is alapvetően megérti miről van benn szó. Itt is az van. Szerintem az átlagembernek is remekül magyarázza el, mi is az a HIMARS, mit tud nagy vonalakban és egyáltalán miért fontos hogy nekünk is legyen. Jó lett, gratulálok hozzá.

Lehet, hogy GMARS lesz ebből...

Az MCC-s kormány közeli Demko írja:

"Jönnek a HIMARS-ok - ahogy azt tippeltem a Kontextus-on még a washingtoni amerikai magyar csúcs előtt. Ld. az 5. perc 20 mp körül, részletesen elmagyarázom miről van szó, és még megtippeltem az 5 évet is.

De lehet, hogy GMARS lesz belőle (csak merész tipp..., de eddig úttörők voltunk abban, hogy a legújabb technikát vesszük meg, sőt nem csak megvesszük, hanem beszállunk a gyártásába)"

LM-RM összeborulás miatt akár lehetne: amerikaiaknak valszeg mindegy az alváz. Itt a rakéta a lényeg: abban van nagy pénz. Jobb lenne európai alvázon a könnyebb szervizelhetőség miatt, meg hát dupla tűzerőt jelentene az amerikai HIMARS-hoz képest...

@nyugger Tudom sok időelvbaxással járt, de hiánypótló. Ha majd november végén kijön a SAFE progi én arról is meghallgatnám a videód. ;)
Igazából miután vasárnapra tisztázódtak nagyjából a számok és a volumenek, azután már könnyebb volt. Plusz illusztráció szempontjából a DVIDS egy aranybánya, mert mivel public domain, így nem kell attól tartsak, hogy kapok-e copyright strike-t a videó/csatorna. Meg hát köszönök minden segítséget a fórumnak, mivel nélkületek nem tudott volna ez így ilyen formában elkészülni :D

Illetve eddig kissé ódzkodtam a hazai témájú videóktól, de ezután lehet aztán több ilyenbe fogok bele
Nyugger vieóinak az a sava borsa, hogy akit érdekel, de laikus, az is alapvetően megérti miről van benn szó. Itt is az van. Szerintem az átlagembernek is remekül magyarázza el, mi is az a HIMARS, mit tud nagy vonalakban és egyáltalán miért fontos hogy nekünk is legyen. Jó lett, gratulálok hozzá.
Igyekeztem igen úgy formázni, hogy a kedves júzer megértse miért is kell/hasznos ez nekünk. Persze kommentek közt úgyis van a szokásos "ilyenre van pénzt bezzeg a kutyámnak mikor lesz nyugdíja" típusú, de ez sajnos kiirthatatlan jelenség itthon. Viszont ha a tömegeket tudjuk ilyen kontenttel edukálni, azzal sokkalta többet nyerünk hosszú távon.

Meg most ez nem önreklám akar lenni, de osszátok meg minél több helyen a videót. Nem azért, hogy nekem jó legyen, hanem, hogy a nagyközönség fejében tisztázni tudjuk miért kell/szükséges ez a beszerzés. Érthető, objektív módon, nem pedig mézes-mázos nyáladzó bullshittel (Lásd Mandiner címadás itt) mint ahogy sok helyen lehozták
Tippeltem volna én is erre, de @krisss azt írta már az elején, hogy nem az lesz

Az MCC-s kormány közeli Demko írja:

"Jönnek a HIMARS-ok - ahogy azt tippeltem a Kontextus-on még a washingtoni amerikai magyar csúcs előtt. Ld. az 5. perc 20 mp körül, részletesen elmagyarázom miről van szó, és még megtippeltem az 5 évet is.

De lehet, hogy GMARS lesz belőle (csak merész tipp..., de eddig úttörők voltunk abban, hogy a legújabb technikát vesszük meg, sőt nem csak megvesszük, hanem beszállunk a gyártásába)"

LM-RM összeborulás miatt akár lehetne: amerikaiaknak valszeg mindegy az alváz. Itt a rakéta a lényeg: abban van nagy pénz. Jobb lenne európai alvázon a könnyebb szervizelhetőség miatt, meg hát dupla tűzerőt jelentene az amerikai HIMARS-hoz képest...

Demko nem túl megbízható forrás.

@krisss írta, de javítson ki, hogy nem lesz GMARS! Meg nem egy kész termék és miért érné meg ez jobban az USA-nak mintha a teljes rendszert tőlük vennéd!

Demko nem túl megbízható forrás.
Nem akarom magam megint fényezni, de szerintem szimplán az én november 7-i FB posztomból indult ki, amikor még csak találgattunk mi lehet és mi nem. Aztán ott dobtam be a GMARS-ot

Főképp azért, mert a fentebb linkelt Mandiner cikk is nyitóképnek hogy-hogy nem azt a Patriot képet rakta be, amivel én is lehoztam a posztomat