[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Putyin továbbra is hülyére veszi Trumpot.

Az egyetlen elfogadható megoldás Ukrajna NATO tagsága lenne, nyugati katonai jelenléttel kombinálva. Minden más lehetőséget ad az oroszoknak a háború folytatására amivel élni is fognak.

Na ezt vártam. A terv az ukránoknak elfogadhatatlanabb, mint az oroszoknak.
Nem az ukránoknak elfogadhatatlan, hanem azoknak akik a nyakukon ülnek és tovább zsigerelik az országot meg küldik a húsdarálóba az ott maradt meg összefogdosott szerencsétleneket. Az ukránok rohadtul elfogadnák csak legyen már vége.

Ha ez ebben a formában megvalosúlna az Orosz nép se lenne "boldog".2 Keleti megye lenne "csak teljesen"behúzva".2 Déli megye székhelye Ukrán "kézen" maradna.Azérr azva 600-ezer fős Ukrán haderő se lenne kevés.Az meg hogy "fefoglalt" Orosz vagyonból épitenék újra Ukrajnát(Nagyrészt amerikai cégek)is nehezen emészthető lenne.Akik meg igazán jól járnak ha ezt így Ttump keresztülvinné az amerikaiak.
Nos amire igazán gondolok az hogy ez egy kemény támadás az ukránok ellen
.Ez a "béketerv" gyakorlatilag arról szol elvesztették a háborút .Ha ez leszivárog a hátországba és harcoló katonák közé az szerintem jelentősen csökkenteni fogja a harci kedvet.Öszeomlik az ellenállás.Talán nem véletlen hogy (ha igaz)Zelenski meglepő módon nyitottnak látszik tárgyalni.Talán valahogy tartani kell a lelket a katonákban?Mert az orosz nem fogadja el ezt igy és nem áll le.

.Ez a "béketerv" gyakorlatilag arról szol elvesztették a háborút .Ha ez leszivárog a hátországba és harcoló katonák közé az szerintem jelentősen csökkenteni fogja a harci kedvet.Öszeomlik az ellenállás.Talán nem véletlen hogy (ha igaz)Zelenski meglepő módon nyitottnak látszik tárgyalni.Talán valahogy tartani kell a lelket a katonákban?Mert az orosz nem fogadja el ezt igy és nem áll le.
Reálisan nézve az erőviszonyokat nézve ez nekik a helyzezhez képest kedvező lenne.Reálisan se Dombasz/ se Krimet nincs esélyük visszafoglalni.Lakosság nagy része amúgy is belefáradt önkéntesekből már az emberhiányt se lehet megoldani.Én Orosz részről nem hiszem ennyi elég lenne "elvileg" nyerésben vannak és nem az amerikaiaknak nekik kéne "diktálniuk" a feltételeket.Ott van Harkiv/Odessza meg a 2 alkotmányban foglalt megye székhelye.Ráadásul Ukránok se lennének lefegyverezve.Egy amerikai esetleg pluszba EU-s biztonsági garanciák meg szinte ugyanaz mint egy Nato tagság.

Nem nekem címezted, de engem érdekel, mit látok.
Én azt láttam, hogy jó látási viszonyok közt egy megfelelően éber (/nem süket és vélhetően valamilyen rádiós iránymérővel felkészített) tűzcsapat egy FPV drónt le tud küzdeni.
Nem tudjuk, mi történt előtte/utána: simán lehet, hogy már voltak veszteségeik vagy kaptak még a fejükre öt drónt két perc alatt és mondjuk csak ketten tudtak meglépni végül.
Igen, ez survivor bias, de attól még egyrészt látványos, másrészt mindenkinek meg lehet mutatni, milyen hirtelen fordul meg az addig esetleg viszonylag biztonságosnak megítélt szituáció. Azoknak is, akik Crye nadrágba élveznek a fejükön egy széleslátószögű hőkamerával.

Engem az is érdekelne, hogy szerinted mit láttunk, illetve hogy te hogyan képzelnéd el mondjuk raj szinten az FPV-k elleni védelmet. Aztán majd térj ki külön az optikai szálas verziókra is.

Hát,egyrészt nem csak téged, talán alali nyomta be a dehátnègykilót, dudi meg az eldobálós okosságot.

Ha mondanál is valami konkrétat azon túl hogy sajnos nem értem hogy mi is van a videón (túl azon, hogy valós harci tapasztalattal bíró katonák mit tartanak hasznosnak magukkal cipelni, ami aztán működik is) akkor lehetne értelmesen vitatkozni, ami elől én egyáltalán nem zárkózok el, sőt kifejezetten kíváncsi vagyok a RL sörétlövéses tapasztalataidra e téren.

Az is elegánsabb lenne ha a drónelháritós videók pl. a finn amit nemrég beraktam nem kerülne elsüllyeszéste a drónelharitásos topicbol a sörétes topicba, gondolom azon az alapon hogy de hát ez nem is igazi drónelháritás, mert teszem azt csak az EW meg a SHORAD lehet az.
Nnna szóval. Bocs, hogy csak most, ez egy húzós időszak.

Megnéztem 0.5x-re lassítva a csónakos videót (Telegram link), kijegyzeteltem pár dolgot. Telefonosoktól előre is bocs, ezt most nem fogják tudni követni.
Ugye a vitatott állítás amiből kiindulunk az az, hogy a sörétes működik a két említett videón. Azt fontos megjegyezni, hogy a csónakos szanaszét van vágva,nem időrendi sorrendben vannak a snittek, néhány helyen ezt jelzem is. Elég nehéz követni, hogy melyik melyik csónak.
Ami szerintem a videók lényege: a túlélőképességüket a zavarás (pontatlan, távol a vízbe zuhanó drónok), a mozgékonyság (sebesség és manőver) és a csónak fém teste biztosítja leginkább. A sörétesek érdemi hatást (a cél megfelelő távolságon semlegesítése) kevés esetben mutatnak.
Amit figyelembe kell venni: 1) Az alacsony felbontás miatt csak a legnagyobb repeszek látszanak a víz felszínén, az aprók nem. Ez utóbbiak hatása nehezen felmérhető mert az adrenalin miatt sokszor nem érzi akit eltalál, kifelé kevés vért ad, ettől függetlenül ugyanúgy veszteséget okoz, de cserébe a személyi felszerelés nagy arányban képes ezeket felfogni.
2) A víz a robbanófejek hatásának nagy részét képes elnyelni, szárazföldön jóval hatékonyabbak. Az a néhány drón ami jól látszik a megszokott gyújtással volt szerelve, de semmiből sem tartana egy pálcás megoldással elérni (ezt amúgy használják is), hogy a robbanófej ne a vízfelszínen vagy kicsit alatta, hanem jóval fölötte működjön el ami nagy pontatlanság esetén is hatékonyabbá tenné.

Érdemes megfigyelni, hogy amikor már közel van a drón többen inkább lehúzódnak lövés helyett.

0:22 sörétes lövés nélkül a csónak előtt csapódik be
0:24 bal fentről "leborítva" nagy sebességgel zuhan a vízbe
0:25 messze van, vízfelszínen gyújt, minimum 3 repesz látszik a közelben így is
0:26 négy fő, három sörétes. Itt látjuk először a zavarót a csónak legmagasabb pontjára rakva
0:33 találat, bár az útvonalából nézve már valószínűleg irányítás nélkül megy úh. mindegy
0:36 a csónaktest előtt kicsit jobbra a vízben robban, de megfigyelhetők a nagyobb repeszek
0:40 ez is magasból indított rácsapás, látszik a drón konfigurációja. A csónaktest védte meg őket.
0:50 ezt se sörét szedte le, messze van
0:52-0:54 ez is sikeresen elműködött mellettük, hiába lőtte
(1:13 még fent van a zavaró búrája
1:15 már nincs fent, és nyitva van a kontroll panel
1:18-nál megint van búra)
1:16 után megfigyelhető, hogy a közel jutó drónokat már inkább nem lövik meg mert nagyobb kárt okoz ha a levegőből teríti a repeszt
1:21 ez is elműködik rajtuk. A kormányoson eleve fent van a TQ*, és 1:24-nél már látszik, hogy szétszakadt a jammer.
1:40 ez is bejut
1:45 nem látszik, hogy bárki lőtt volna rá
1:50 másik csónak, ez is beér
2:12 ezt egy optikai szálas konfigurációnak nézem ami megmagyarázza a pár másodperccel korábbi erős manőverezést, ez eredményre is vezet
2:40 megszakadó kapcsolat, utolsó irány szerint ment tovább egyenesen
2:42 látszik, hogy hol jött be, elveszett a jel, elműködött a vízfelszínen
2:46 (trükkös vágás, nem ugyanaz a háttér mint előtte) elműködött a hajó mellett, a vázat feldobta és zuhan vissza
2:48 talán a sörét szedte le, de a vízbe érve működik el ez is
2:51 na ezt a sörét veri le másodjára, szépen teríti is a repeszt
2:56 messze a vízben működik el

Röviden szerintem leginkább a zavarás, optikai szál esetében a manőver volt képes megelőzni (amikor épp sikerült) a találatot, a sörétes és a karabély kb. ugyanolyan "eredményt" hozott. Az instabil platformról tüzelésnek ebben valószínűleg azért volt némi szerepe, de úgy gondolom a karabélyt jobban érinthette ez a hátrány.

A quados videó:

0:03-nál feláll az első jármű vezetője és elkezd visszafelé futni. Nem látjuk, de a korai reakció miatt azt gondolom, hogy valószínűleg nála van a riasztó/spektrumanalizátor eszköz és nem szabad szemmel vette észre.
Elkezdik következetesen egy vonalba dobálni a füstöt ami az úttól jobbra eső fasor felé takar és nem az út távolabbi szakaszai felé.
Jön a drón, 0:44-nél lelövi, ha az ott elműködik a levegőben (ahogy fentebb 2:48-nál) szintén beteríti őket repesszel. Szerencséjük volt.
Az látszik, hogy valamilyen segéderő, logisztika vagy váltás tagjait látjuk mert alig van rajtuk felszerelés. Cirqle ezekről több infóval rendelkezik. Ez szintén a kb. beállt vonalak miatti sajátosság ami specifikusan erre a hadszíntérre jellemző.

Az ezekben látottak alapján is roppant alacsony hatékonyságot tulajdoníthatunk a söréteseknek.
A legfontosabb, hogy amikor sötéres hatótávolságon belül van a drón már régen elkésett a próbálkozás.
(Az eredeti, másik topikban zajló vita amit Kurfürst emlegetett az az MH lövész kisalegységeire vonatkozott. Azt gondolom, hogy ezt a korlátozott eredményt olyan eszközökkel is el lehetne érni aminek más feladatai is lehetnek és amúgy is szükségesek lennének, illetve ismét ki kell emelni, hogy a hardkill C-UAS nem a túlterhelt lövész tűzpárok, tűzcsoportok vagy akár rajok feladata kellene, hogy legyen.)
A két fenti esetben elfért náluk, és amúgy sem tudnak mit tenni ha ezt kapják. (Már amikor, mert van mikor csak AK-t látni a csónakban ami valószínűleg nem véletlen.) Amikor láthatóan működött akkor pedig nem biztos, hogy ezzel jobban jártak. Ha ezt kapják, ez van, a mozgékonyságot meg nem befolyásolja nyitott járművek esetében.

Ami jól működik: egyéni riasztó (iránymérési képességgel még jobb), zavarás, mozgékonyság, passzív védelem.

Zselének nem sok választási lehetősége van a NABU botrány után,muszáj végre valami olyat is tenni,ami a közvélemény hangulatát pozitívan befolyásolja/befolyásolná .. a NABU botrány volt az első olyan jelentős tüntetés a jelenlegi hatalom ellen,ami igazán komolynak számított, ésd úgy hiányzott neki ez a jelenlegi bebukás a közvetlen haveri körében,mint lufiárusnak a nyílzápor. ha tényleg tompítani akarja a kialakult helyzet élét, ez a legjobb megoldás neki, egyfajta mentőöv, azt meg senki ne hogyje el,amit az ukrán propaganda sugall,hogy fúúúú mennyien harcolnának az oroszok ellen,hiszen ha így lenne, nem lenne annyi menekült külföldön, meg a TCK-nak sem erőszakkal kellene összefogdosni az embereket, hanem menne mindenki önként és dalolva .. aki meg eddig is így ment az ott is maradt többnyire.

a külföldi "szponzorok" most véleményem szerint mindent meg fognak tenni,hogymegfurják eztaz egészet, hiszen futnak a pénzük után, ha elfogadnák a tervet a ruszkik az meg azt jelentené,hogy a vérveszteségüket leszámítva elég olcsón jutottak ahhoz a két megyéhez+Krím+ jelenleg is ellenőrzésük alatt tartott területek, ami a volt Ukrajna kb 20-25%-a .. nem olyan rossz üzlet ez, ha az anyagi vonzatát nézik itt sokan.

ui: nekünk mennyit érne meg pénzben ha bármelyik szomszédos országtól megtudnánk szerezni az országának a 20-25%-át ? ( az anyagi részét így érdemes vizsgálni sztem)

A halott cserék számára nem biztos, hogy érdemes bármilyen érvelést alapozni.

Az oroszok haladnak előre, bármennyi is az orosz halott, ők szedik össze. Az ukránok hátrálnak, nekik sokkal nehezebb a sajátjaikat elvinni.

Ebből az következik leginkább, hogy lövésünk sincs az orosz veszteségekről.

Aki sörétessel akar drónra vadászni, menjen már el egy lőtérre és kérje meg a lőterest, hogy a skeet löveszethez használt korongot lője már az irányába 100km/h-s sebességgel...

Az olimpiai (standard) skeet korong pont ennyivel (65 mérföld / óra, kb. 105 km/h) megy, ahogyan a madarak nagy része is, a fácán és a különféle galambalkatúak olyan 50-60 mérföld/órával tud repülni, a galamb fel tud menni 90 mérföldre is.

Szemből pedig a legkönnyebb lelőni, nincs előretartás. Skeeten szemből, enyhe oldaliránnyal is érkezik korong, ez teljesen standard dolog. Skeet találatra a világrekord távolság egyébként 135 yard, tehát kb. 120 méterről lőtte le a korongot, persze egy kimagasló koronglövő (és ezt úgy kell érteni, hogy közelről kiindulva 10 yardonként növelte a távolságot, és előtte az összes többi korongot is lelőtte hiba nélkül).

Talán próbáld ki te előtte a lőterezést mielőtt elméletben megfejted mit lehet és mit nem...

A halott cserék számára nem biztos, hogy érdemes bármilyen érvelést alapozni.

Az oroszok haladnak előre, bármennyi is az orosz halott, ők szedik össze. Az ukránok hátrálnak, nekik sokkal nehezebb a sajátjaikat elvinni.

Ebből az következik leginkább, hogy lövésünk sincs az orosz veszteségekről.
Pont erről beszélgettem valakivel, hogy erre statisztikát emiatt nem lehet alapozni.

Putyin továbbra is hülyére veszi Trumpot.

Az egyetlen elfogadható megoldás Ukrajna NATO tagsága lenne, nyugati katonai jelenléttel kombinálva. Minden más lehetőséget ad az oroszoknak a háború folytatására amivel élni is fognak.
Szerintem meg az egyetlen elfogadható megoldás, hogy mindenki megtartja a befolyási övezeteit. Ukrajnát elfoglalják az oroszok, Dél-Amerikában meg az USA lesz a főnök, és mindenki elfelejti ezt az egész proxy szarságot, mert csak a csóró döglik bele.

Zselének nem sok választási lehetősége van a NABU botrány után,muszáj végre valami olyat is tenni,ami a közvélemény hangulatát pozitívan befolyásolja/befolyásolná .. a NABU botrány volt az első olyan jelentős tüntetés a jelenlegi hatalom ellen,ami igazán komolynak számított, ésd úgy hiányzott neki ez a jelenlegi bebukás a közvetlen haveri körében,mint lufiárusnak a nyílzápor. ha tényleg tompítani akarja a kialakult helyzet élét, ez a legjobb megoldás neki, egyfajta mentőöv, azt meg senki ne hogyje el,amit az ukrán propaganda sugall,hogy fúúúú mennyien harcolnának az oroszok ellen,hiszen ha így lenne, nem lenne annyi menekült külföldön, meg a TCK-nak sem erőszakkal kellene összefogdosni az embereket, hanem menne mindenki önként és dalolva .. aki meg eddig is így ment az ott is maradt többnyire.

a külföldi "szponzorok" most véleményem szerint mindent meg fognak tenni,hogymegfurják eztaz egészet, hiszen futnak a pénzük után, ha elfogadnák a tervet a ruszkik az meg azt jelentené,hogy a vérveszteségüket leszámítva elég olcsón jutottak ahhoz a két megyéhez+Krím+ jelenleg is ellenőrzésük alatt tartott területek, ami a volt Ukrajna kb 20-25%-a .. nem olyan rossz üzlet ez, ha az anyagi vonzatát nézik itt sokan.

ui: nekünk mennyit érne meg pénzben ha bármelyik szomszédos országtól megtudnánk szerezni az országának a 20-25%-át ? ( az anyagi részét így érdemes vizsgálni sztem)
Én csak azon spekulálok hogy Trump bíró inkább az oroszoknak fúj..Az ukránokat bátoritgatják a kiugrásra az oroszokkal meg ugyse lehet csináni semmit mennek előrefele mig megfelelő nem lesz az ajánlat..Engem csak ez feltevés izgat hogy Trump és Putyin a háttérben lerendezték Ukrajnát és valójában hol a megegyezési határ.Ezeket a háborus szponzorokat nem értem .Kinek milyen.érdekeltsége van áttekinthetetlen nekem.De szerintem az Usa cuccairol simán megegyeznek ha orosz részen van is.Meg talán a többikérőll is.

Azért ahhoz már tényleg tehetség kell, hogy két, semmiben egyet nem értő háborús oldalt egy platformra helyezz azzal, hogy a béketerved kurvára elfogadhatatlan
ennek ugye oka van. az, hogy legnagyobb nyereség (gazdasági) az usa kezébe kerüljön.
minden más szempont másodlagos.
úgy egyébként meg biztosra vehető, hogy belátható időn belül úgyis újrakezdik. mindenféle fenyegetés ide, vagy oda. ugyanis az EU nem fogja azt eltűrni, hogy bármilyen orosz befolyásoltságú kormány alakulhasson ukrajnában. ha meg az nincs, akkor a revansizmus bizony hamarosan előtőr, amit (ha csak nem lesz nagy változás eu-n belül) a esztelen eu bürokraták még direkt támogatni is fognak.

Három légibomba hullott egy Orosz pilóta nélküli repülőgép lencséje elé, eltalálva a kijevi erők egyik támaszpontját Pokrovszk és Mirnograd közelében.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Az északi műveleti csoport teljes gőzzel dolgozik, és az ilyen jelenetek is ezt bizonyítják.A 68. gépesített lövészhadosztály legénysége rémálommá változtatja a kijevi erők katonáinak életét a Harkov régióban.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.