Dél-Afrika hadiipari fejlesztései

Az EFP töltetet hordozó eszköz ellen lenne hatékony a Mongoose-3 elfogó.Mert a 300 méteres hatótávjával eléri még a Bonus gránátot is.
Szerintem nem az elfogó töltetekkel magukkal lehet a fő probléma
Már megint egy kipróbálatlan, alig létező cuccal jössz! :D
Direkt rákerestem erre mongúzra GOOGLE-ben és a te 2013-es kommentjeid jönnek az első 5 helyen! :D :D :D
Baromira kiforrott cucc ám ez ha csak te írogatsz róla évek óta!

Amúgy meg ami 300 méteren elfog egy rakétát, az már a légvédelmi rakéta kategória - hasonló árcetlivel.

Már megint egy kipróbálatlan, alig létező cuccal jössz! :D
Direkt rákerestem erre mongúzra GOOGLE-ben és a te 2013-es kommentjeid jönnek az első 5 helyen! :D :D :D
Baromira kiforrott cucc ám ez ha csak te írogatsz róla évek óta!

Amúgy meg ami 300 méteren elfog egy rakétát, az már a légvédelmi rakéta kategória - hasonló árcetlivel.
Helyzet az,hogy maga az elfogó soroszthyartgyarthato szintén elkészült.
De mögé a rendszer nem(illetve....hát ez bonyolult)
Nem tudom,csak gyanítom...
Szerintem az iron fist gondja az elfogó pontos kivetése lehet hát helyzetben.Ezen pont segítene az M3 elfogó,mert az ön irányított
Viszont igen,jóval dragabb.
Cserébe viszont olyasmit is el tud fogni,mit más nem.Igy már inkább egy mini C-RAM,mint sima aps.

Helyzet az,hogy maga az elfogó soroszthyartgyarthato szintén elkészült.
De mögé a rendszer nem(illetve....hát ez bonyolult)
Nem tudom,csak gyanítom...
Szerintem az iron fist gondja az elfogó pontos kivetése lehet hát helyzetben.Ezen pont segítene az M3 elfogó,mert az ön irányított
Viszont igen,jóval dragabb.
Cserébe viszont olyasmit is el tud fogni,mit más nem.Igy már inkább egy mini C-RAM,mint sima aps.
Tehát!
A cucc nincs kész, nem rendlehető, viszont sokkal drágább mint bármi más APS, mert el tud fogni olyan veszélyforrásokat amik még nem is léteznek.
Ahha...érthető hogy miért nem állnak sorba érte. :rolleyes:

• Tetszik
Reactions: endre
A rendszer nincs kész
Az elfogó elkészült.Modt akarják modernizálni,
Valahogy totál vak vagy a prototípus és harctéren használható rendszer közötti különbségre. A kettő között 8-10 év fejlesztés és sok százmillió dollár beleölése a különbség! Te ezt kb. egy félszóval lerendezed. Ez baromi komolytalan! o_O
Pláne, hogy tök csóró Honvédségnek ajánlgatod ezeket, ami nem bír el még egy proto-cucc rendszerestést: elég szívása Lynx nekünk.
Kiforrott cuccokat sem veszünk, nem hogy ilyen mongúzokat meg Bömiket meg mi a fenével szoktál még jönni...

Az azt jelenri hogy nincs kész...
Az elfogó kész van 30+ éve-pont azért akarják modernizálni,mert 30+ éve lett kész......
SkyKnighthez kifejlesztett új radart akarják beletenni.
90es években sikeres próbalövészetek voltak az elfogókkal.Sikeresen elfogtak vele hk sabotot,6ból 6x.(nem nem semmisitette meg asabotott,de kibillentette az egyensúlyábol,és az nem talált célba)
Viszont a rendszer,miről kipróbálták,az csak egy demórendszer volt.
Utána a Kentront feltrancsirozták,a rendszert fejlesztő részleget a SAAB vette meg.De az elfogók a Denelnek jutottak....SAAB (S.A) viszont megcsinálta a SAAB LEDS rendszert,amit árultak is.
LEDS+150.jpg

Leánykori nevén Mongoose-1,ami a német AWiSS búr változata.
Senki nem vette meg a rendszert egészben,csak a soft felét,a LEDS 50et.Az viszont ma is része a SAAB kinálatnak
https://www.saab.com/products/leds
SAAB a Mongoose-3 elfogóra alapozva az indiaiaknak akarta eladni a LEDS-300 rendszert,ami viszont nem készült el.Indiaiak az Elbittel közösen akarták átvenni a fejlesztést-de aztán önálló fejlesztésbe kezdtek,ami máig nem hozott semmiféle eredményt....
Amit én irtam,hogy az Iron Fistbe integrálva kéne bevezetnünk a Mongoose-3 elfogót.
És közben megtartani az RM csempét is,rendszerbe foglalva a két rendszert.
Szóval az van,hogy a Denelnek van 3féle APS elfogója,de nincs hozzá APS rendszere (mondjuk az M-3 inkább,az M-3B meg egyértelműen mini C-RAM elfogók)......SAABnak van APS rendszere,de csak soft,mert a hardhoz nincs elfogója......
Szóval jó nagy katyvaszt hoztak létre,mikor feltrancsirozták a Kentront......

Az elfogó kész van 30+ éve-pont azért akarják modernizálni,mert 30+ éve lett kész......
Viszont a rendszer,miről kipróbálták,az csak egy demórendszer volt.
Senki nem vette meg a rendszert egészben,csak a soft felét,a LEDS 50et.Az viszont ma is része a SAAB kinálatnak
SAAB a Mongoose-3 elfogóra alapozva az indiaiaknak akarta eladni a LEDS-300 rendszert,ami viszont nem készült el.
Szóval nimcs sem rendszerben, sem gyártásban - és nem is volt.
Indiaiak az Elbittel közösen akarták átvenni a fejlesztést-de aztán önálló fejlesztésbe kezdtek,ami máig nem hozott semmiféle eredményt....
Amit én irtam,hogy az Iron Fistbe integrálva kéne bevezetnünk a Mongoose-3 elfogót.
És közben megtartani az RM csempét is,rendszerbe foglalva a két rendszert.
Szóval az van,hogy a Denelnek van 3féle APS elfogója,de nincs hozzá APS rendszere (mondjuk az M-3 inkább,az M-3B meg egyértelműen mini C-RAM elfogók)......SAABnak van APS rendszere,de csak soft,mert a hardhoz nincs elfogója......
Szóval jó nagy katyvaszt hoztak létre,mikor feltrancsirozták a Kentront......
Ja, csak ilyen katyvaszba viszont nem szabad belelépni... Én nem ötletelnék most, ezt rábíznám a katonákra.

• Tetszik
Reactions: fishbed
Szóval nimcs sem rendszerben, sem gyártásban - és nem is volt.
A Hard APS része sehol-a soft része viszont igen.
SAAB viszont már nyilatkozott úgy,hogy újra előveszik Ukrajna hatására a Hard részét is.......
Ja, csak ilyen katyvaszba viszont nem szabad belelépni... Én nem ötletelnék most, ezt rábíznám a katonákra.
Az összes modern katonai fejlesztés ilyen katyvasz.Ha összeszednénk,hogy a Lynxbe hány cég fejlesztése lett az RM fővállalkozásába összerakava,szerintem vagy két oldal biztos lenne a fölsorolás.......

Aha. És tervezik vegyiteni harckocsikkal, vagy full kerekes és csapassuk?
GLnocM_CugSJoizvuh--eEncfFDrqYw8zEc71FL9maEVEuYMhaUiw5dgvJl1GtaNL1Fn_6vW1OK5L0F2fUSqavhrRaO-nfU

/1. mobil hcsop Angólában.Ez volt a legjobban felszerelt hcsop,a többinek nem jutott ennyi Ratel (háború végén 3 zl volt a hadszintéren,abbol az egyik Büffelekkel még akkor is)-de egy hk százada mindegyiknek volt.
És valójában harchelyzetben rendszerint volt még egy manőverszázada,legtöbbször ejtőernyösök Unimogokra és Buffelekre ültetve.Meg nem hivatalos kiegészitések,mint Type63 sorozatvetők-nem jutott nekik Valkiri....
Upsz,közben előjött a 32.zl hadrendi táblája is (88as állapot,már Ratelekkel)
És a 4.zl Büffel század oszlópja 88ban-mert nekik még a háborúvégéig se jutott Ratel.
images

Vehicle-mounted-Centauri-TriAD-counter-drone-system-450x308.jpg

Megjelentek az első képek a TriAD dronvédelmi rendszerről,hogy rajt van a radarárbóc

• Tetszik
Reactions: krisss
GLnocM_CugSJoizvuh--eEncfFDrqYw8zEc71FL9maEVEuYMhaUiw5dgvJl1GtaNL1Fn_6vW1OK5L0F2fUSqavhrRaO-nfU

/1. mobil hcsop Angólában.Ez volt a legjobban felszerelt hcsop,a többinek nem jutott ennyi Ratel (háború végén 3 zl volt a hadszintéren,abbol az egyik Büffelekkel még akkor is)-de egy hk százada mindegyiknek volt.
És valójában harchelyzetben rendszerint volt még egy manőverszázada,legtöbbször ejtőernyösök Unimogokra és Buffelekre ültetve.Meg nem hivatalos kiegészitések,mint Type63 sorozatvetők-nem jutott nekik Valkiri....
Upsz,közben előjött a 32.zl hadrendi táblája is (88as állapot,már Ratelekkel)
És a 4.zl Büffel század oszlópja 88ban-mert nekik még a háborúvégéig se jutott Ratel.
images

Tökéletes Sawimbyt és karabéllyal felfegyverzett harcosait hajkurászni a namíbiai bozótba.

Tökéletes Sawimbyt és karabéllyal felfegyverzett harcosait hajkurászni a namíbiai bozótba.
Bocs,de a cuitoi csatában vett részt a 3 SADF zlhcsop,amikor 5 kubai gépesitett dd-ral ütköztek meg.......A csatát úgy is hivták,hogy afrikai Sztálingrád.
És oroszok is részt vettek a harcokban
Egyébként meg Savimbi az UNITA vezetője volt,aki szövetségesük volt.Ami azt illeti,az UNITA védelmében támadták meg azt az 5 dd-t,az UNITAval szövetségben.
Angolában a 80as években 3 háború folyt párhuzamosan,egymásba fonódva (elötte több,de északon a kommunisták még a 70es évekbe győztek,bár időnként később is előfordultak szorványos harcok a zairei határ mentén)
SWAPO harcolt Dél Afrikával angolai bázisokrol Namibiába,kommunista támogatással
UNITA harcolt aluandai kommunista kormányzattalnyugati támogatással (ez legfőképen Dél Afrikát jelenti,de pl ők is kaptak Stingereket az USAktól,nem csak az afgánok)
Ezek alapvetően gerillaszervezetek,bár az UNITA rendelkezett területekkel,és egy többé-kevésbé reguláris dd-okba szervezett könnyűgépkocsizó maggal is.Mindkét szervezet részt vett a reguláris gépesitett erők harcában is támogató/segéderőként.
Angolai hadsereg,plusz a kubaiak,és szovjet "tanácsadók" meg szpecnaz erők az SADF ellenében reguláris gépesitett harcot folytattak.
Felszerelés nagyon vegyes volt.Angolai sereg lényegében leselejtezett szovjet fegyverzetet kapott.Kubaiak viszont jobb eszközökkel rendelkeztek,mint a korabeli MN.
BMP-2,BMD,Mig23ML,Osa-ezek nekünk anno nem voltak.
Szóval komoly reguláris gépesitett csaták is folytak.cuitó tulajdonképpen egy ostromművelet volt,ahol egy szabályosan elsáncolt 5x-ös erőfölényben lévő erőt támadtak meg a búrok (kb mint mikor az ukránok megtámadták a Szurokivin vonalat.És kb ugyan úgy is jártak,fentakadtak a műszaki zárakon.Nem csoda,az egész dd erejű hcsopnak össze-vissza 1,azaz egy db hk-ra való aknataposó hengerje volt átjárónyitáshoz.....Kubaiak IPTR-val kilőtték,mindmáig ott van,ahol kilőtték a roncsa)

img_71-1.jpg
img_69-3.jpg
1695545149731-webp.449881

1679170671514-webp.426908
id17436-01-webp.159560

A zsákmányolt BM21hez egy érdekesség.Az egyetlen ismert eset,mikor sorozatvető hk-t lőtt ki,mégpedik közvetlen irányzású tűzzel,az Angolában történt.Egy kubai Grad 80 méterről megsorozott egy Centuriont......

• Tetszik
CajqOsoWEAEHv8Z

A kilőtt Centurion Cuitónál,mind a mai napig ott van (a kép az irás szerint 2005ös)
43207549ecc2f209db3f4b5b37040c0d-webp.416764

Orosz tisztek helyi "hölgyekkel"
4027cffe00000578-0-image-a-28_1494414265020-webp.489636

Bizony kellett vontatni tankal kerekest-a SAMIL 100 teherautót.....Elég gyakran (SAMIL egyébként német Deutze helyi ősszeszerelése)
e46dpfiwyae6ze0-format-jpg-name-small-webp.318006

Ez egy érdekes kép.Kubai AN26 UNITA erőket bombáz.
img_42-1.jpg

Ez meg egy hires kép.Ratel90 angolai T55t lő ki-nagyjábol ez volt az átlagos hk lőtáv az esős évszak idején.50-100 méter.Olifan Mk1A lényegében ugyan azt a korszerűsitést kapta meg,mint az IDF Centurionjai,csak a Blazer ERA nélkül.Lézertávmérő,ballisztikai számitógép,3km-ről képes volt eltalálni egy tankot.
Erre Angolába 100 méter alatt volt az átlagos lőtáv......

• Tetszik
Bocs,de a cuitoi csatában vett részt a 3 SADF zlhcsop,amikor 5 kubai gépesitett dd-ral ütköztek meg.......A csatát úgy is hivták,hogy afrikai Sztálingrád.
És oroszok is részt vettek a harcokban
Egyébként meg Savimbi az UNITA vezetője volt,aki szövetségesük volt.Ami azt illeti,az UNITA védelmében támadták meg azt az 5 dd-t,az UNITAval szövetségben.
Angolában a 80as években 3 háború folyt párhuzamosan,egymásba fonódva (elötte több,de északon a kommunisták még a 70es évekbe győztek,bár időnként később is előfordultak szorványos harcok a zairei határ mentén)
SWAPO harcolt Dél Afrikával angolai bázisokrol Namibiába,kommunista támogatással
UNITA harcolt aluandai kommunista kormányzattalnyugati támogatással (ez legfőképen Dél Afrikát jelenti,de pl ők is kaptak Stingereket az USAktól,nem csak az afgánok)
Ezek alapvetően gerillaszervezetek,bár az UNITA rendelkezett területekkel,és egy többé-kevésbé reguláris dd-okba szervezett könnyűgépkocsizó maggal is.Mindkét szervezet részt vett a reguláris gépesitett erők harcában is támogató/segéderőként.
Angolai hadsereg,plusz a kubaiak,és szovjet "tanácsadók" meg szpecnaz erők az SADF ellenében reguláris gépesitett harcot folytattak.
Felszerelés nagyon vegyes volt.Angolai sereg lényegében leselejtezett szovjet fegyverzetet kapott.Kubaiak viszont jobb eszközökkel rendelkeztek,mint a korabeli MN.
BMP-2,BMD,Mig23ML,Osa-ezek nekünk anno nem voltak.
Szóval komoly reguláris gépesitett csaták is folytak.cuitó tulajdonképpen egy ostromművelet volt,ahol egy szabályosan elsáncolt 5x-ös erőfölényben lévő erőt támadtak meg a búrok (kb mint mikor az ukránok megtámadták a Szurokivin vonalat.És kb ugyan úgy is jártak,fentakadtak a műszaki zárakon.Nem csoda,az egész dd erejű hcsopnak össze-vissza 1,azaz egy db hk-ra való aknataposó hengerje volt átjárónyitáshoz.....Kubaiak IPTR-val kilőtték,mindmáig ott van,ahol kilőtték a roncsa)

img_71-1.jpg
img_69-3.jpg
1695545149731-webp.449881

1679170671514-webp.426908
id17436-01-webp.159560

A zsákmányolt BM21hez egy érdekesség.Az egyetlen ismert eset,mikor sorozatvető hk-t lőtt ki,mégpedik közvetlen irányzású tűzzel,az Angolában történt.Egy kubai Grad 80 méterről megsorozott egy Centuriont......

Ja felületes voltam, ráadásul rég olvastam, John Stockwell a CIA akkori ottani referensének könyvét, az Angolai alkonyt, pedig itt a polcon a többivel. Valamikor ha ráérek átnézem újra.

• Tetszik
Reactions: Negan
Ja felületes voltam, ráadásul rég olvastam, John Stockwell a CIA akkori ottani referensének könyvét, az Angolai alkonyt, pedig itt a polcon a többivel. Valamikor ha ráérek átnézem újra.
Nem olvastam,a politikai része engem nem különösebben érdekel.
Viszont a katonai része annál inkább.Szerintem nekünk országvédelmi helyzetre leginkább valamelyik szomszédunkkal összekapva lehet esélyünk.És akkor bizony nagyon hasonló helyzet alakul ki hadműveletileg,mint anno Angolában,csak földrajzilg valamivel kisebb hadműveleti zónával.És bizony nagyon könnyen találhatjuk magunkat az SADF helyzetében,hogy létszámhátrányban,nagy területen(sereg méretéhez képest) kell,esetlegesen technikai,és valószinűsithetően létszámfölényben lévő ellenséggel szemben helytállni.