Szabó József
1 n.
·
Hatalmas orosz veszteségek...
Gondolkodtam azon, hogy érdemes-e egyáltalán írni a témáról ilyen felütéssel. Aztán tegnap este kis falumban járt az ország legjobbjának értékelt és díjat nyert biztonságpolitikai elemzője, és előadásában ő is elsütötte azt a mondatot, hogy az oroszok ugyan lassan mennek előre, ám közben hatalmas veszteségeket szenvednek el.
Én, hazai elemzőink túlnyomó többségével ellentétben úgy gondolom, hogy
ugyan a háború velejárója a mindennapi tömeges halál, ám elég sokat lehet tenni annak érdekében, hogy minimalizálni lehessen a veszteségeket. Már, ha persze, odafigyel a katonai vezetés erre is. A két hadviselő fél közül ezen a területen a nagyobb fejlődést az én véleményem szerint az oroszok érték el. Miért gondolom ezt? A katonai innováció elég sokrétű és sok területet ölel fel. Katona-technikai oldalon új és egyre pusztítóbb fegyverek, fegyverrendszerek jelennek meg, a másik oldalon a hadtudomány segíti az életek megóvását.
A hadtudomány oldaláról közelítve: a harctéri tapasztalatokat az orosz fél elég gyorsan katonai szabályzatok formájába öntötte, vagyis a teljes haderőben általánosan érvényes kötelező erejű végrehajtást rendelt el. Látványos eleme ennek a vonulatnak a rohamharcászat átalakulása.
A katonai-technikai oldalon az egyre nagyobb pusztítást okozó tűzvolumen növelést, az egyre pontosabb tűzcsapásokat az oroszok fejlesztései jelentik. Ezen belül
különösen a légi bombák fejlesztései okoznak megoldhatatlan nehézségeket az ukrán félnek. Egyetlen támadási irányban egy nap leforgása alatt 200 db légi bomba - ezt olvastam a hét elején. Ha még visszaemlékezünk augusztusra, a Mirnograd észak területen végrehajtott orosz hadműveleti áttörésre, akkor feltétlenül meg kell említeni, sőt vastag vonallal alá kell húzni, hogy az áttörés előkészítésében az orosz fél 3000 db légibombát használt fel elpusztítván az ukrán fél védelmi létesítményeit és védőit.
Az, amit a levegőből az orosz fél most művel, részint emlékeztet az amerikai légi-földi hadviselésre. Persze, megvannak a látványosan nagy különbségek is: pl. az amerikai gyakorlat az ellenség teljes mélységében egyidejű mélységi, a védelem teljes rendszerét megbénító precíziós csapássorozatot hajt végre a művelet első 24-72 órájában. (pl. 2003-ban Irakban az első napon több mint 1700 mélységi célpontot semmisített meg az amerikai hadvezetés). Ami viszont nagyon hasonlít: az amerikai eljárás és a mostani orosz gyakorlat egyaránt a földi erők támogatását célzó mélységi csapások tömegére összpontosít. Az orosz FAB-UMPK bombák alkalmazása olcsó, nagy tömegű változata az amerikai precíziós doktrínának.
Az orosz fél ugyan nem harcolta ki a légifölényt, ám az olcsó FAB bombák ezrei megjelenítik a hatalmas tűzvolument. Az orosz megoldás jelenleg még nem képes lebénítani az ukrán védelem teljes rendszerét, viszont rendkívül hatékonyan képes támogatni a fronton harcoló csapatokat, illetve, a legújabb fejlesztés már eléri a mélységi tartalékokat és a logisztikai útvonalakat, hadszíntéri logisztikai bázisokat. Triandafillov egykori szovjet tábornok elmélete jutna az eszembe, ám
a jelenlegi orosz megoldás láthatóan nem a gyors mélységi áttörést szolgálja, hanem a felőrlő háború céljait. És persze, ezen keresztül – és itt csatolok vissza a témaként megadott címhez –
a saját erők megkímélését is. 2025-re az orosz veszteségek lecsökkentek. Ez így önmagában persze, csak egy állítás, valamivel bizonyítani is kell. A Mediazone és a BBC Russia közös projektje halotti jelentések, hátországi temetések alapján összesen (tehát
a háború négy évére) 150 000 orosz KIA-t jelöl meg név szerint, megjegyezve, hogy ennél a tényleges orosz veszteség csak nagyobb lehet.
Tekintve, hogy a halott katonák után a visszamaradt családtagok pénzt kapnak, amely pénznek viszont a költségvetés a forrása, könnyen utána lehet nézni a számoknak. Én azt találtam, hogy
a központi és a területi költségvetések vonatkozó sorai nagyjából megfeleltethetők a Mediazone által közölt adatoknak. A konkrét adatokat és a számításokat a grok3 MI végezte el és a következő számok jöttek ki: a központi költségvetés és a területi költségvetések együttes KIA+WIA kifizetései 2025 első félévében 765 milliárd rubelt tettek ki. Ennek 35%-a mehetett a KIA kifizetésekre (ez becsült arány, ám megegyezik az istories elemzésével). Összegszerűen 268 milliárd rubel kifizetéséről van tehát szó. Egy halott katona után a központi költségvetés 5 millió rubelt fizet ki, a területi költségvetések (területenként változó összegben, átlagot számolva) ezt még 4 millió rubellel egészítik ki. Az osztást elvégezve megkapjuk, hogy
2025 első félében nagy valószínűséggel az orosz haderőnek 29 800 KIA vesztesége volt, vagyis havi átlagban kb. 5 000 fő.
A hozzászólások közé beteszek két videófelvételt. Az egyiken egy szakasztámpont elleni légicsapást láthatunk – a cél az erdősávban meghúzódó védő erők voltak. A harmadik robbanásnál szerintem a lőszertartalék is felrobbant. Egy ilyen csapás után ebben a támpontban nem maradt épp katona, aki képes lenne felvenni a harcot. Az ne zavarjon senkit, hogy egyetlen ukrán katonát sem látni. A célfelderítés szinte 100%-osan beazonosította, hogy a támpontot a védők elfoglalták, és a csapás megfigyelésére is sor került – ezt látjuk a felvételen. (Az egyébként általános elv, hogy a nem megfigyelt csapást hatástalannak kell tekinteni.)
A másik felvételen a 38. tengerészgyalogos dandár mirnogradi állásait éri légicsapás. Én úgy láttam, hogy az első és a harmadik bomba termobarikus töltet volt. Ez is megfigyelt csapás volt, vagyis a védőállásokat beazonosították. Lehet vitatkozni azon, hogy a csapások után maradt-e élő katona az állásokban.
És, akkor a látottakat vessük össze a témával: az oroszok ilyen csapások sorozatai után indítják meg a rohamot. Dr. Takács Márk szerint a roham első hullámainak a veszteségrátája akár 90%. Hát, szerintem meg ilyen légi előkészítés után – és még a tüzérségi előkészítésről és a roham tüzérségi támogatásáról nem is tettem említést – lényegesen kevesebb.
Összegezve: mind a harceljárások fejlődése, mind pedig az egyre újabb és nagyobb hatékonyságú pusztító eszközök megjelenése jelentősen csökkentette ez évben az oroszok KIA veszteségét. Ezt az állítást az orosz költségvetés számai is alátámasztják.
+
Szabó József
3 n.
·
Guljajpole védelme...
Érdekes a net végtelensége. Az előző posztomhoz találtam egy érdekes adalékot, egy helyszíni helyzetjelentést. A fb-n véletlenül bukkantam egy posztolóra, aki a Guljajpole-t védő ukrán 102. területvédelmi dandár katonája. Vanya Kernychuk néven van az fb-n, a profilja valósnak tűnik - meg lehet nézni. Tegnapi (11. 25-i) posztjából a következőket tudhatjuk meg:
- a 201. területvédelmi zászlóalj katonája;
- az általuk védett területet (ez valószínűleg Guljajpole kelet, esetleg észak-kelet) az oroszok bekerítették, az orosz gyalogos rohamosztagok a védelem réseibe beszivárogtak, az ukrán védők lényegében a saját helyzetüket nem ismerik,
- a védelemben kevés ember van, ráadásul egy-két hónapja rotáció nélkül vannak kint a védelmi vonalban. A posztoló 6. vonalat írt, de ezt nem tudom értelmezni, hiszen máshol meg azt írja, hogy bekerítésben vannak. Azt is írja, hogy a védelmi vonalak egy-egy kilométerre vannak egymástól, összeköttetés közöttük nincs. Megjegyzésem: ha az orosz rohamcsapatok már a 6. védelmi vonal mögött vannak, akkor ennek bizony olyan szaga van, hogy az oroszok az ukrán védelem harcászati mélységét áttörték - de elég képlékeny helyzet lehet.
- ellátást nem kapnak, a logisztika gyakorlatilag megszűnt;
- a védők kimerültek, pszichikai, erkölcsi állapotuk mélyponton van;
- sok a halott, a sebesült és az eltűnt, nincs kivel és mivel harcolni;
- az irányba bevetették a (megjegyzés: Szirszkij tábornok személyi tartalékát képező rohamcsapatok) 225. rohamezredét. Ennek feladata azonban nem csak a roham, hanem záróosztagként is működik. (A posztoló szemtanúként írja le, hogy a szomszédos 77. területvédelmi zászlóalj parancs nélkül visszavonuló állományát "megfektették" és visszakényszerítették az állasaikba).
A posztoló által megosztott másik írásból az tudható meg, hogy a 102. területvédelmi dandár 78. területvédelmi zászlóalját (vlszeg Guljajpole dél szakaszról) elvezényelték és ezzel meggyengítették a város védelmét.
u.i. Hát, ilyen az, amikor az ember morzsánként szedi össze az infókat.