[HUN] Honvédségi rakétakomplexumok / rakétatüzérség beszerzése

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
3 perctől láthatók az első próbalövészetek.....Idén még csak a rakéta működését ellenörző inditások vannak,jövöre lesz az első elfogási teszt.
Szóval előbbre tart,mint a Lynx,mikor megerendeltük........
Egyébként azt irtam,hogy lassan elkészül,nem azt,hogy kész van.
Mehetne már az alapszintű szövegértelmezés........
És még mindig,lehet olyan helyzet,hogy bizony inditasz méregdrága PAC-3 rakétát,mert a védendő célpont kulcsfontosságú.
Ha már CRAM rakéta kell, akkor ott kipróbáltabb és sorozatban gyártott TAMIR rakéta...

Ha már CRAM rakéta kell, akkor ott kipróbáltabb és sorozatban gyártott TAMIR rakéta...
Egyébként gyanusan hasonlit egymásra a Kentron és a Rafael rakéta.....Lehet,hogy anno az alapoknál még ebben is volt valamiféle együttműködés (én nem találtam ilyesmire utaló adatot,de nagyon sok dologban volt,nem csak az Iron Fist/Mongoose közös alapú.Pl RSA-3 ICBM=Jerico III)
Denel/Halcon olcsóbbra igéri a SkyKnightet,mint a Tamir ára.
Pletyka,de a búr blogok pletykái elég jó aránnyal bejönnek,hogy ne hagyjuk figyelmen kivűl.
Állitólag új hajtóanyagot fejlesztettek a SkyKnighthez,amivel 10km főlé megy a hatótávja.A Mongoose-3 és 3B,meg a Cheetah anno a Mokopa ARH változatának egy módositott radarját kapta.Most egy új radart fejlesztettek-amit az új hajtóanyaggal együtt meg fog kapni a Mokopa is.Ezzel az eddig is a világ egyik legnagyobb teljesitményű ATGM rendszere Mokopa sebessége meg fogja közeliteni a 2M-ot,és 15km fölé nő a lőtávja földről inditva....
És meg lehet majd venni mindegyik rendszert technológiástúl.....Két legyet egy csapással.
Vagy többet,ha a APS C-RAM határeset Mongoose-3(B) rendszereket is számitjuk.
Vagyis tényleges hazai gyártás (nem összeszerelés),egy technológiai bázison 3 féle élvonalbeli rendszerre.....
De csak iparfejlesztési programra ráfűzve,mert momentán nincs hozzá hazai háttériparunk...:(
HA a pletyi igaz,ez jó lehetőség is lehet mind fegyverzetrendszer beszerzéshez,mind iparfejlesztésre.
Ha meg nem,még mindig ott a már sorozatgyártott Tamir.
Mert szükségünk lesz nekünk is harcászati szintű ABM képességre,legalább a kulcsfontosságú dolgok védelmére.

Egyébként gyanusan hasonlit egymásra a Kentron és a Rafael rakéta.....Lehet,hogy anno az alapoknál még ebben is volt valamiféle együttműködés (én nem találtam ilyesmire utaló adatot,de nagyon sok dologban volt,nem csak az Iron Fist/Mongoose közös alapú.Pl RSA-3 ICBM=Jerico III)
Denel/Halcon olcsóbbra igéri a SkyKnightet,mint a Tamir ára.
Pletyka,de a búr blogok pletykái elég jó aránnyal bejönnek,hogy ne hagyjuk figyelmen kivűl.
Állitólag új hajtóanyagot fejlesztettek a SkyKnighthez,amivel 10km főlé megy a hatótávja.A Mongoose-3 és 3B,meg a Cheetah anno a Mokopa ARH változatának egy módositott radarját kapta.Most egy új radart fejlesztettek-amit az új hajtóanyaggal együtt meg fog kapni a Mokopa is.Ezzel az eddig is a világ egyik legnagyobb teljesitményű ATGM rendszere Mokopa sebessége meg fogja közeliteni a 2M-ot,és 15km fölé nő a lőtávja földről inditva....
És meg lehet majd venni mindegyik rendszert technológiástúl.....Két legyet egy csapással.
Vagy többet,ha a APS C-RAM határeset Mongoose-3(B) rendszereket is számitjuk.
Vagyis tényleges hazai gyártás (nem összeszerelés),egy technológiai bázison 3 féle élvonalbeli rendszerre.....
De csak iparfejlesztési programra ráfűzve,mert momentán nincs hozzá hazai háttériparunk...:(
HA a pletyi igaz,ez jó lehetőség is lehet mind fegyverzetrendszer beszerzéshez,mind iparfejlesztésre.
Ha meg nem,még mindig ott a már sorozatgyártott Tamir.
Mert szükségünk lesz nekünk is harcászati szintű ABM képességre,legalább a kulcsfontosságú dolgok védelmére.
Még 2022-ben amikor lehetett szabadabban beszélni, akkor Kilián tábornok tartott egy előadást, ahol felvázolta hogy akarnak egy C-RAM osztályt is kiépíteni. Aztán elfogyott a pénz, meg a (politikai) akarat.

SAFE-ből max. gépágyúsat lehetne venni (RM/Oerlikon Skynex), másra sztem nem lesz továbbra sem pénz. :(

A kipróbált megoldásokat szeretem, szóval ha rakétás C-RAM akkor Iron Dome lenne a legjobb. HIMARS-szerű rakéták ellen hogy szerepelne az jó kérdés, de a butábbakból több ezert szedtek már le vele.

Még 2022-ben amikor lehetett szabadabban beszélni, akkor Kilián tábornok tartott egy előadást, ahol felvázolta hogy akarnak egy C-RAM osztályt is kiépíteni. Aztán elfogyott a pénz, meg a (politikai) akarat.

SAFE-ből max. gépágyúsat lehetne venni (RM/Oerlikon Skynex), másra sztem nem lesz továbbra sem pénz. :(

A kipróbált megoldásokat szeretem, szóval ha rakétás C-RAM akkor Iron Dome lenne a legjobb. HIMARS-szerű rakéták ellen hogy szerepelne az jó kérdés, de a butábbakból több ezert szedtek már le vele.
HIMARSt semmivel se nehezebb elfogni,mint akármilyen más hasonoló kategóriás rakétát.Végső szakaszban ugyan úgy a célja felé megy,mint akármelyik másik.A "manőverező" képesége-pályakorrekció,semmi több.
Én spec a Lynxet se vettem meg volna rajzasztalrol.
És van ugyan pár érdekes,és szerintem nekünk nagyon logikus elgondolásom a Bömbi 6 kapcsán-de fizetni csak akkor,ha csapatpróbán bizonyitott......Ha nem megy át,vigyék a sunyiba.

Nem tudjuk hivatalosan, de krisss elszólása alapján, semmi. Nálam a tatai dandár mindkét lövész zlj-a is Lynx harcjárműves lenne. Azonban ez az én szoc problémám. Bobo nem fog rám hallgatni, pláne ha nem is olvassa a HTKA oldalt. :)
Nagyon nem Bobo szintjén dől el lesz-e még Lynx: 4 éven át lobbizott az MLRS rendszerért, többször volt aláírás közelben a PULS, aztán még mindig sehol sincs szerződés MLRSre. (HIMARS-ot majd hiszem ha látom a Városligetben leparkolva...)
Orbán utálja fegyvereket, alaphozzáállása hogy nem veszünk semmit: minden komolyabb beszerzés kb. innét indul nála. Akkor enged ebből ha geopolitikai vagy gazdasági esetleg mutyilehetőség szempontból hasznát látja.
RM-mel megromlott a viszony, jelentős gazdasági hasznot már nem remél tőlük senki, Mo. sem fontos már RMnek, mert vannak már nagyobb halak a hálójukban, így okafogyottá vált az RM-től vásárolgatni. A már elindított projektek lefutnak aztán kb. ennyi volt.

Sztem a SAFE-ből ha lesz fegyver véve az csak azért lesz, hogy az haverok által épített infrára meg a 4iGs okosságokra is kapjunk lét.
Szóval a minimum minimumára számítok mindenből.

Ez különösen ezért érdekes mert ma benyőgte Orbán Kecskeméten, hogy "2026-os lesz a háború előtti utolsó választás".
A Honvédség felkészítésén, felkészültségén ez nagyon nem látszik...

Hát ha a multját nèzzük...

Nem tudom miben jó....

De ehhez kèpest milliárdos. Ő is....

Nem gondolnám a habitusából, hogy az asztalt csapkodja a főninèl vagy Nagy Mártonnál èsszerű beszerzèsekèrt.

Egyáltalán tudja e mi az èsszerű...
Azt hallottam, hogy az MLRS rendszerért tényleg harcolt, csak szartak a fejére. Az hogy ez a HIMARS egyáltalán szóba került az amcsiknál tett propi-kiránduláson az részben az ő érdeme, mert Orbánon múlna nagyjából soha semmit nem vennének Honvédségnek. (Amúgy HIMARS iránti érdeklődésünk talán az egyetlen amit az amcsi kormány nem cáfolt meg a pofavizit "nagy vivmányai" közül... :P )
Z2026-ot is azért engedte mert még volt lé látott bizniszt hadiiparban, de most már fura módon ez sem prioritás: szinte minden nagyobb hadiipari céggel fasirtban vagyunk (RM-mel az élen) és azok is találtak már jobb lehetőségeket más országoknál. Tehát MH fejlesztése még annyira sem prioritás mint az előző kormányzati ciklusban volt: nem is szerződtünk szinte semmi újat 2022 óta.
Úgy tűnik a SAFE-t is sikerül széttrollkodni, mert szokás szerint a lopás az első... :mad:

Úgy tűnik a SAFE-t is sikerül széttrollkodni, mert szokás szerint a lopás az első... :mad:
Majd lehet brüsszelre mutogatni ha nem kapunk támogatast.
Amúgy HIMARS iránti érdeklődésünk talán az egyetlen amit az amcsi kormány nem cáfolt meg a pofavizit "nagy vivmányai" közül... :P )
Na. Èn már abban sem hiszek.

csak szartak a fejére
Nem mondod .... :D

Platform/configHE filler per roundRounds per unitTotal HE filler
HIMARS battery, all GMLRS (M31)~90 kg6 launchers × 6 rockets = 3636 × 90 = 3,240 kg
HIMARS battery, all ATACMS (unitary)~213 kg6 × 1 = 66 × 213 = 1,278 kg
Gripen sortie, 4 × Mk‑83~200–202 kg44 × (200–202) = 800–808 kg
Gripen sortie, 2 × Mk‑84~429 kg22 × 429 = 858 kg

Közben megnéztem újra, Negannak igaza volt (mea culpa) a HIMARS robbanóanyag méretben, totális tévedésben voltunk mindketten a Gripenünk képességeiben.
GMLRS: 36x23= 828 kg (Lockheed hivatalos)
ATACMS: kb. 100x6 = 600 kg (nem hivatalos, olyat nem találtam)

Gripenünk: MK82 ekvivalens van integrálva rá mindenütt (svédek is ezt rendeltek), abból valós konfigban kettőt visz el (2x87kg = 174 kg) .
Elvileg bírna nagyobbat (Mk83 2x202 = 404 kg, sőt Mk84 is), de nem teszik rá.
Túl pici gép.
Lehetne racket integrálni rá, de nem viszik táncba vele (C/D).

Gripen E verzió már tud rackes cipelést, az 2x4 SDB-t (17kg x 8 = 136 kg) valós terhelésben és egyszer lesz MER/TER is nagyobb jószágokhoz talán, de nekünk C/D mix (a szárnymizériát az A/B-vel nem tudtam kibogozni; nem számoltam vele végül) meg C/D van.

Valós terhelés:
C/D 8 felfüggesztési ponttal rendelkezik, abból a wingtip-re csak rövidtávú légiharc rakéta megy, törzs alatti elsőre csak POD (pl. Litening a bombázáshoz).
Marad 5 pont.
Törzs alá hátra üzemanyag pótos, két külső szárny pylon BVR rakéta (mert senki nem akar védtelenül, bombázáskor közelharcolni).
Marad 2 pont.
Na oda lehet bombát/levegő-föld fegyverzetet tenni.
Rackkel jobb lenne az arány nyilván.
Súlyteszten volt komolyabb terhelés Paveway-ekkel, de nem használják. Két tetves MK82 ekvivalens a valós
Gyakorlatilag nincs air to ground képességünk.

A 4iG megállapodott a Lockheed Martinnal, HIMARS-technológia érkezhet Magyarországra

A 4iG Space and Defence Technologies és a Lockheed Martin rakétatechnológiai és tüzérségi üzletága előzetes megállapodást kötött védelmi ipari együttműködési lehetőségek feltérképezésére és előkészítésére. A megállapodás keretet teremt a NATO-kompatibilis, nagy hatótávolságú rakéta-tüzérségi rendszerek – köztük a HIMARS rendszer – integrációjához szükséges ipari háttér kialakításához.
...
A
felek egy olyan ipari modellt vizsgálnak, amelyben a HIMARS jellegű indítórendszer hazai integrációját – beleértve katonai tehergépkocsikra történő telepítést – és az ehhez kapcsolódó technológiai, fejlesztési és gyártási feladatok bevonását alapozhatja meg.
...
A két vállalat célja olyan ipari háttér kialakítása, amely hosszú távon növeli a Magyar Honvédség nagy hatótávolságú, NATO-kompatibilis tűztámogató képességeit, és magas hozzáadott értékű feladatokat hoz Magyarországra, a szükséges amerikai és magyar kormányzati engedélyekkel összhangban.

A megállapodás egy közös Végrehajtó Irányító Bizottság felállításáról is rendelkezik, amelyet a felek által kijelölt vezetők alkotnak, és amelynek feladata az együttműködési lehetőségek feltérképezésének és előkészítésének felügyelete. A bizottság az új projektek azonosítását és kidolgozását támogatja, értékeli a lehetséges fejlesztési, technológiai és befektetési modelleket, valamint vizsgálja a magyar beszállítói lánc bevonásának lehetőségeit.
Ó heee! Miért nem lehet egyszerűen megvenni?

HT Division újratöltve.
A törökök a lenyúláshoz nem adták a nevüket, Trumpék bevállálják.
Már hogy ne adnàk? Most adtak kizárólagos forgalmazási jogot a 4iGnak a Gidránra, hogy kormány váltás esetén se lehessen mástól Gidránt venni. Így vagy 2x annyi lesz a Gidrán mint direktben törököktől vève .