A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Kissé eltérve az eddigiektől.....
Kevés jó nehézfegyverünk van. Ebből az apropóból, nem kellene a HM részéről komolyabban foglalkozni csali célok gyártásával, készíttetésével ? Dögivel kellene szerintem készíttetni felfújható Leopárdot, Lynxet, PZH 2000 harcjárműveket. Mit itt ezek a lufik, cseh gyártásban.

1678180579-temp-cHdDCE_cikktorzs:xl@4x.jpg
A térség meghatározó lufihadereje lehetnénk saját gyártással? Teljesíthetőnek tűnik, csak a gépeket kell megvenni Kínából meg az alapanyagot meg mindent. :D

Felkerült Bob-Böröndi rendszeres èves bizottsági meghallgatásának leirata az ogy. honlapjára.

Néhány érdekesség.

Még néhány érdekesség...

Magyarország törzstisztekkel vesz részt a vörös-tengeri EUNAVFOR Aspides, illetve a földközi-tengeri EUNAVFOR MED IRINI haditengerészeti missziókban is.

Magyarország ismét meghosszabbította a szomáliai kiképző misszióban való részvételét.

Három földrészen, 12 országban, 15 misszióban van jelen közel 1000 katonánk szerte a világon.

Magyarország egyedülálló módon egyszerre teremt otthont és adja a keretét is a NATO előretolt szárazföldi többnemzeti harccsoportjának,
amely a háború kitörését követően jött létre, és emellett még egy 100 fős készenléti erővel is, magyarországi bázissal, hozzájárulunk a NATO reagálóképességéhez, valamint további 200 fővel az Európai Unió harccsoportjába tett felajánlásunk alapján is teljesítünk. Összességében, ha ezt mind összeadjuk, Magyarország több mint 1500 fővel vállal szerepet a különböző nemzetközi feladatokban.

...Védelmi Innovációs Kutatóintézet : Itt számos olyan projekt zajlik, amely ezt a célt szolgálja, legyen az digitális szimuláció, mesterséges intelligencia, az XR-technológiák területe, és fontos nemzetközi kapcsolatokat is ápol az intézmény. A Saabbal például repülőgép kooperatív fejlesztésén dolgoznak, és az Egyesült Arab Emírségekkel, a török védelemiparral és innovációs rendszerrel is szoros, aláírt megállapodásokon nyugvó együttműködést gondoznak és ennek keretében dolgoznak.

Új juttatási elemeket vezettünk be: a szolgálatvállalási díjat 100 ezerről 300 ezerre emeltük. Bevezettük a tartalékos rendszerben a toborzópénzt; egyszeri 500 ezer forintot kapott, ha valaki hozott egy újabb katonát, aki el is végezte az alapkiképzését, ami rendkívül sikeresen működött. Háromhavi illetménnyel segítjük a legénységből altisztté váló katonákat.

A magyar kormány egy olyan döntést hozott, hogy törvényben garantálja az 55. évet betöltött katonák számára, akik ezt kérvényezik, hogy az államigazgatás valamely helyén, a honvédelmi illetményén foglalkoztatja őket, és mivel a honvédelmi illetmény az adott illetménykategóriában általában magasabb szokott lenni, mint a civil pályán, a különbözetét a honvédelmi tárca számára biztosítja, amelyet mi odaadunk ezeknek a katonáknak. Ez egy új, még egyelőre kevéssé ismert életpályamodell-elem. Bízom benne, hogy a következő években sokan fogják használni, és megelégedésükre szolgál, és hogy az életpályaívükhöz ez is hozzátesz.

Szolnokon laktanya épül, méghozzá egy egészen magas színvonalú, nemzetközi értelemben is példaértékű nagyberuházás, amelynek hamarosan bokrétaünnepe is lesz már, és napokon, heteken belül át fogjuk tudni venni a XXI. századi színvonalú szolnoki helikopterbázist.
Ez azért fontos, mert a teljes helikopterflottánk megújult, a H 145-ös és H225-ös helikopterek teljes számban Magyarországon vannak és szolgálatot teljesítenek. Alap elvárás, hogy mind a karbantartásuk, mind a tárolásuk magas színvonalon megoldott legyen.

...a Magyar Honvédség 20 százaléka hölgyekből áll.

---
Itt szeretném jelezni - ahogy évek óta jelzem és sürgetem -, hogy nagyon örülnék annak, ha a kecskeméti légibázison az egyébként valóban tervben lévő fejlesztés, például a barokamra és egyéb képességek fejlesztése szintén megvalósulhatna majd a jövőben. Ez egy olyan fontos képességfejlesztés, amely nemcsak egy űrhajós kiképzésében, de azt gondolom, általában a légierő orvosi kérdéseiben egy nagyon
fontos lehetőség.
----
Izraelt is kiszolgálják akár taktikai óvóhelyek gyártásával,miközben Magyarországon nincsenek lényegében óvóhelyek...

Sztem azért nem ülnek ott, mert lexarják, csak a bizottsági zsét veszik fel. Dolgozni, kérdéshez információt gyűjteni, előkészíteni, lusták
Na 2/3-dal talán lehetne olyan szabájokat hozni, hogy igazolatlanul nem lehet távol maradni, ilyen ülèsektől.
AKi így tesz, annak ugrik a bizotsági fizu.

Èn sem kapok fizetèst ha csak úgy nem megyek be a munkahelyemre.

Amúgy nem csodálkozzunk hogy ezèrt sok èrtelme nincs bemenni.

Tudod most is volt egy rendkívüli ülès a parlamentben.
Èjszaka 2 órára rakva. Valahogy nem sok fideszes jelent meg.

Viszont az meglepett, hogy az Embert a vasra alakulatok feltöltöttsége ilyen jó maradt, Gondolom ezekről beszélt Bob
krisss már leírta a mièrtjèt

De ha marad ez a fizu a következő szerződèsre szerintem olyan nagy arányú lemorzsolódas nem lessz.
Bár nálunk inkább a külszolgálat volt egy bizonyos megtartóerő, az mostanában nem annyira acèlos.

Az már, hogy milyen a règebbi állomany morálja, az más kèrdès.

Na 2/3-dal talán lehetne olyan szabájokat hozni, hogy igazolatlanul nem lehet távol maradni, ilyen ülèsektől.
AKi így tesz, annak ugrik a bizotsági fizu.

Èn sem kapok fizetèst ha csak úgy nem megyek be a munkahelyemre.

Amúgy nem csodálkozzunk hogy ezèrt sok èrtelme nincs bemenni.

Tudod most is volt egy rendkívüli ülès a parlamentben.
Èjszaka 2 órára rakva. Valahogy nem sok fideszes jelent meg.

krisss már leírta a mièrtjèt

De ha marad ez a fizu a következő szerződèsre szerintem olyan nagy arányú lemorzsolódas nem lessz.
Bár nálunk inkább a külszolgálat volt egy bizonyos megtartóerő, az mostanában nem annyira acèlos.

Az már, hogy milyen a règebbi állomany morálja, az más kèrdès.
Sztem oda ne jussunk már el, hogy a Fidesz hibája, hogy az ellenzék nem jár bizottsági ülésekre.
Ha úgy gondolják nincs értelme, akkor ne vegyenek részt benne, de a zséért se tartsák a markuk, úgy korrekt.
De lapozzunk, mert amúgy nem lényeg, csak vicces

Sztem oda ne jussunk már el, hogy a Fidesz hibája, hogy az ellenzék nem jár bizottsági ülésekre.
Ha úgy gondolják nincs értelme, akkor ne vegyenek részt benne, de a zséért se tartsák a markuk, úgy korrekt.
Na ne röhögtess!
Hány bizottsági ülést bojkottált az ellenzék, és mennyit a kormánypártok?
Konkrétan szinte minden olyan ülést bojkottál a FIDESZ-KDNP, amit az ellenzéki pártok kezdeményeznek! Ez alól talán 1-2 MiHazánkos előterjesztés a kivétel, amiben előre tudható, hogy egy véleményen vannak.
És több esetben bírósági végrehajtást kell kérni közérdekű adatok kiadására, amit még a végrehajtás elrendelése után is akadályoznak!
A másik pedig az, hogy ha az utolsó pillanatban kapja az ellenzék, a különböző előterjesztésekről a dokumentációt, akkor annak megismerése nélkül teljesen természetes, hogy érdemben nem lehet az ülésekre felkészülni, így felelősen szavazni, dönteni!
Persze a dokumentumok késői benyújtása, éppen e célt szolgálja!

Na ne röhögtess!
Hány bizottsági ülést bojkottált az ellenzék, és mennyit a kormánypártok?
Konkrétan szinte minden olyan ülést bojkottál a FIDESZ-KDNP, amit az ellenzéki pártok kezdeményeznek! Ez alól talán 1-2 MiHazánkos előterjesztés a kivétel, amiben előre tudható, hogy egy véleményen vannak.
És több esetben bírósági végrehajtást kell kérni közérdekű adatok kiadására, amit még a végrehajtás elrendelése után is akadályoznak!
A másik pedig az, hogy ha az utolsó pillanatban kapja az ellenzék, a különböző előterjesztésekről a dokumentációt, akkor annak megismerése nélkül teljesen természetes, hogy érdemben nem lehet az ülésekre felkészülni, így felelősen szavazni, dönteni!
Persze a dokumentumok késői benyújtása, éppen e célt szolgálja!
Értem, hogy az ellenzéki képviselők élete, nemcsak játék és mese. De ez az éves, egyszeri miniszteri meghallgatás volt. Előre lehet ismerni az időpontot. Ha szted rendben, hogy nem mentek el és amúgysem aktívak, akkor oké.

Az hogy az ellenzéki indítványok nem mennek át, minden parlamenti ciklusban kormánytól függetlenül így volt. Az aktuális ellenzék (a fidesz is anno) ugyanezt sírta mint te. Még a késői beterjesztéseket is. Egyébként ez mostanában inkább kivétel, mint szabály.

A közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatban igazad van. Itt debillkedés helyett értelmesen kellene válaszolni.

Èn annak is örülnèk ha egyszer eljutnánk oda, hogy objektíven gondolkodsz a kormánypártokról.

Odaírtam, hogy ha valaki nem jár be, ne kapjon èrte pènzt.
Más tèszta, hogy ez mièrt nincs szabályozva, mint bármilyen munkahelyen. A lassan 16 èv kormányzás alatt gondolom legalább ez nem a kretèn Gyurcsány sara.
Amúgy meg hány èvig elmúlt 8 èveztetek. Gondolom akkor nem problèma ha páran meg elmúlt 16 èvezünk.

Kezdenek a fideszpárti megjegyzèseid trollkodásba átcsapni.

Èn annak is örülnèk ha egyszer eljutnánk oda, hogy objektíven gondolkodsz a kormánypártokról.
Hasonlóan gondolom fordítva.
Odaírtam, hogy ha valaki nem jár be, ne kapjon èrte pènzt.
Más tèszta, hogy ez mièrt nincs szabályozva, mint bármilyen munkahelyen. A lassan 16 èv kormányzás alatt gondolom legalább ez nem a kretèn Gyurcsány sara.
Amúgy meg hány èvig elmúlt 8 èveztetek. Gondolom akkor nem problèma ha páran meg elmúlt 16 èvezünk.

Kezdenek a fideszpárti megjegyzèseid trollkodásba átcsapni.
Meg sem említettem Gyurcsányékat, semmi nem elmúltnyolcéveztem,
Ami van most az a Fidesz mutatványa. Jóval, rosszal.

Nekem sosem probléma a fidesz fika. Páran nehezen viselIk rá a reakciót,

Hasonlóan gondolom fordítva.

Meg sem említettem Gyurcsányékat, semmi nem elmúltnyolcéveztem,
Ami van most az a Fidesz mutatványa. Jóval, rosszal.

Nekem sosem probléma a fidesz fika. Páran nehezen viselIk rá a reakciót,
Amikor oda jutsz hogy nehogymár a fidesz hibája hogy nem járnak be.

De!!! Mivel a fidesz èrtelmetlennè teszi ezeket az ülèseket.

Mindamellett, ha erre felvesz valaki + pènzt akkor menjen be!
Ès trolkodja szèt bobót.

Mondjuk mivel sem az ellenzèki politikus, sem bobó nem èrt hozzá mindegy is.

Olyan könnyen felmentitek őket.
hát konkrétan se a hjk-r es kérdésekre nem érkezett válasz se semmire a flegmázáson meg a mellébeszélésen kívül.
Van abban a cirkuszban elég bohóc minek menjen be?
( ettől függetlenül pènzt nem adnék nekik) *
(Egyàltalán miért.kap egy képviselő ezért plusz pénzt?)

Nem szeretem másolni a múltat, sem más tagállam logisztikai rendszerét. Inkább arra törekszem, hogy minden tapasztalatot összevetve a magyar érdekeknek megfelelő logisztikai rendszert alakítsunk ki – vallja Solymosi Ferenc dandártábornok, az MH Logisztikai Támogató Parancsnokság parancsnoka, akivel a katonai logisztika jövőjét formáló innovációkról is beszélgettünk.

MH ARB: 13 helyőrség, 28 telephely

Az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) parancsnoka, Kocsis Ákos ezredes szerint a digitalizációban tett előrelépés, illetve a sikeres nemzetközi gyakorlatok mellett munkájuk valódi mércéjét az MH ARB által ellátott katonai szervezetek elégedettsége mutatja...

zraelt is kiszolgálják akár taktikai óvóhelyek gyártásával,miközben Magyarországon nincsenek lényegében óvóhelyek...

Nem olvastam el a teljes anyagot, csak ami ide is felkerült. Az óvóhely Izraelnek dologról szerintem az lehet, hogy megrendelésre, jó pénzért, van olyan magyar cég, aki gyárt ilyet. Miközben itthon nekünk, nincs ilyen jellegű objektuma a polgári védelemnek.

A kollektív védelem középpontba kerülésével számottevően megnövekedtek a védelmi képességkövetelmények, aminek jelentős személyügyi következményei is vannak. A 2025-ös NATO képességcélok végrehajtásához a 2021-eshez képest számottevő személyi állomány növekedésre van szükség. A jelentős számbeli növekedés biztosítása mellett a minőség javítása is kritikus fontosságú. A NATO a humánerőforrás fejlesztésben komolyabb szerepet szeretne a témában játszani.

Dr. Czermann János kiemelte, a humán erőforrás biztosításában a magyar út világos és az elmúlt évek tapasztalatai alapján eredményes is: a magyar haderő önkéntes feltöltésen alapul, melyet célzott – a képességcélokhoz igazodó – toborzási és megtartási programok, a területvédelmi tartalékos rendszer ütemes bővítése, valamint rugalmas, a parancsnoki mozgásteret előtérbe helyező, a magyar haderőt hadműveleti szintre emelő új jogi keretrendszer biztosítanak. A magyar haderő létszáma a hivatásos, szerződéses és tartalékos állomány tekintetében is újra növekszik, a területvédelmi rendszerhez másfél év alatt több mint 7500 tartalékos csatlakozott – emlékeztetett.