[HUN] Leopard 2

Akkor, ha az 56-ból mindet, folyamatosan használod, nem? Na nálunk ilyen sose lesz. Ha nincs 56 személyzeted, ha csak pl 20-at használsz, akkor csak annyit kell tankolnod, "lőszerezned" ?
Ezért is kérdeztem, mennyi a reális.
De gondolom ha csak a felét használjuk, akkor is van a többinek fenntartási költsége. A 12 db A4 is volt Münchenben karbantartáson (vagy vmi modernizáción is?), tehát vitte a pénzt, attól még, hogy nem használtuk.

Nem tudom milyen lehet a harckocsizászlóalj feltöltöttsége, de elvileg a szintén tatai tüzérosztályt a toborzással meg a kiemelt bérezéssel sikerült feltölteni.
Szal ha az ment, akkor a harckocsizóknál is lehet azt 50% fölé vinni.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
De gondolom ha csak a felét használjuk, akkor is van a többinek fenntartási költsége. A 12 db A4 is volt Münchenben karbantartáson (vagy vmi modernizáción is?), tehát vitte a pénzt, attól még, hogy nem használtuk.

Nem tudom milyen lehet a harckocsizászlóalj feltöltöttsége, de elvileg a szintén tatai tüzérosztályt a toborzással meg a kiemelt bérezéssel sikerült feltölteni.
Katonai Logisztikában jelent meg tanulmány a Lynx várható fenntartási költségeiről-hát nem olcsó.

A harckocsikra is fizetni kell a sulyadot es egyeb kotelezot szoval ha egy metertse ment akkor is kolteni kell ra valamennyit.
Hát ez most annyira nem jó tipp…sajnos továbbra is szar a feltoltottseg leopard terén de az egész hm küszködik jovore meg a lynxesek nagyrésze is pattani fog belső felmérés alapján és nem is ez a baj mert legalább tartalékos erőt erősítik utána ha vissza hívás van éles helyzetben hanem inkább az a baj nem jön helyettük fele annyi emberse, és azok is hát nem valami élesek a kések között de kanalak közt is elég laposak.

Felesleges 2 személyzet 1 harckocsihoz (1 bőven elég), még a vadászgépeknél is az 1,5 az optimális.
Szerelő nem kell? Meg hiradós, egészségügyis, logisztika stb. ? Szerintem egy normálisan feltöltött hk alakulatnál legfeljebb az emberek fele ül HK-ban.

• Tetszik
Reactions: fip7
Szerelő nem kell? Meg hiradós, egészségügyis, logisztika stb. ? Szerintem egy normálisan feltöltött hk alakulatnál legfeljebb az emberek fele ül HK-ban.
Azt nem úgy számolják, hogy egy harckocsi zászlóalj = x fő/harckocsinyi ember. Teljesen értelmetlen így csinálni.

Azt nem úgy számolják, hogy egy harckocsi zászlóalj = x fő/harckocsinyi ember. Teljesen értelmetlen így csinálni.
Miért értelmetlen? Szerintem mindent számolni kell, ami egy harckocsi zászlóalj bevethetőségéhez kell. Különben fals számot kapsz. 4 ember fizetésére kérsz pénzt, vagy annyira amennyi a zászlóaljban van?

Miért értelmetlen? Szerintem mindent számolni kell, ami egy harckocsi zászlóalj bevethetőségéhez kell. Különben fals számot kapsz. 4 ember fizetésére kérsz pénzt, vagy annyira amennyi a zászlóaljban van?
Kötelék zászlóalj vagy önálló? No meg pl a zászlóalj pk illetményét ne a harckocsi fenntartási költségébe számoljuk már...

No meg pl a zászlóalj pk illetményét ne a harckocsi fenntartási költségébe számoljuk már...
Szóval szerinted egy költségvetést úgy kell tervezni, hogy a költségek egy részét kihagyjuk? Vagy betervezzük máshová, és villogunk hogy milyen olcsón megúsztuk. Aztán jön a megszorítás, a harckocsira adnak pénzt, a felesleges vízfejre meg nem. És utána lehet vakarózni, hogy a parancsnok meg a szerelő fizetését miből fizessük ki, mert azt nem a harckocsi költségébe tettük.

Szóval szerinted egy költségvetést úgy kell tervezni, hogy a költségek egy részét kihagyjuk? Vagy betervezzük máshová, és villogunk hogy milyen olcsón megúsztuk. Aztán jön a megszorítás, a harckocsira adnak pénzt, a felesleges vízfejre meg nem. És utána lehet vakarózni, hogy a parancsnok meg a szerelő fizetését miből fizessük ki, mert azt nem a harckocsi költségébe tettük.
Sehol sem az eszköz fenntartási költségébe számolják a bérköltséget.

Lásd fentebb.

A koltsegvetes nem egy szervezet tekinteteben ugy nezki hogy ahhoz az eszkozkoz szamoljuk az allomany beret amelyik eszkozon szolgal.

Van tobb ugymond “kalap”.
Pl eszközpark kalap ebbe a harci funyirotol a harckocsikig benne van minden es ezen belul tipusra bontva vannak a leo kalap, lynx kalap stb.

Na es van az illetmeny kalap az amit december vegen a fejesek megallapitanak (amikor mar szamukra ismert a jovo evi penz mennyisege) mennyi illetmény kell jovo evre.

Peldaul a kozos illetmeny kalapbol meg mondonjak 200db leopardos statuszra eleg illetmenyalapra eleg a pénzt adott a zsarnok allambacsi,DE Ha akarnakse tudnanak ennyi embert leopardra rakni mert nincs jelentkezo ezert azt mondjak a jelenlegi decemberben aktualis allmonyra tovabbra is megkapja az ellengendo forras es ezen felul meg +20% ra elengendo illetmeny alapot szabad szatasz formajaban oda csoportosit, a tobbi meg mas alakulathoz megy pl ahova van jelentkezo pl a zenekar vagy a diszelgok mert oda sorba all az allomany hatha jobb ott :P

Nem tudom mennyire tudtam erthetoen talalni hogy megy a penz elosztasa a koltsegvetesbol.

• Tetszik
Reactions: Ocses
Sehol sem az eszköz fenntartási költségébe számolják a bérköltséget.
Én a cégnél látom az IT költségvetés tervezését. Külön szerepel benne a munkabér, a nagyobb beruházások és az egyéb kiadások.(például szoftver licence-k). Az egész együtt pedig az IT költsége.

Szerintem egy katonai alakulat költségvetését is hasonlóan kell megtervezni ha azt akarod látni, hogy valójában mennyibe kerül. Minél inkább elkülöníted a különböző költségeket, annál inkább valótlan képet kapsz.

Három kategória van:
Fenntartási költség - alkatrészbeszerzés, külsős szervízek, takarítattás stb (ez kb minden logisztika) lőszer etc, laktanyakifestés. Infrastruktúra ami nem projekthez tartozik
Személyi költségek - fizu, juttatások, képzések fizetése ami nem projekthez tartozik.
Fejlesztési költség - eszközbeszerzés, alap logisztikai - képzési- infrakiépítési csomagok.