[HUN] Leopard 2

Három kategória van:
Fenntartási költség - alkatrészbeszerzés, külsős szervízek, takarítattás stb (ez kb minden logisztika) lőszer etc, laktanyakifestés. Infrastruktúra ami nem projekthez tartozik
Személyi költségek - fizu, juttatások, képzések fizetése ami nem projekthez tartozik.
Fejlesztési költség - eszközbeszerzés, alap logisztikai - képzési- infrakiépítési csomagok.
Ez nagyjából ugyanaz a három kategória, amit a cég IT költségvetéséről írtam. Szerintem amikor egy alakulat vagy eszköz költségére vagyunk kíváncsiak, mindhármat figyelembe kell venni. Különben nem valós a kép.

Ez nagyjából ugyanaz a három kategória, amit a cég IT költségvetéséről írtam. Szerintem amikor egy alakulat vagy eszköz költségére vagyunk kíváncsiak, mindhármat figyelembe kell venni. Különben nem valós a kép.
De nem lehet így csinálni, mert pl egy kötelék zászlóalj technikájának ilyen formán számolt fenntartási költsége kisebb lesz mint egy önálló zászlóalj koppra azonos számú és típusú technikájának fenntartási költsége.

Személyi költségek - fizu, juttatások, képzések fizetése ami nem projekthez tartozik.
Könyvelés szempontjábol ugyan külön lehet venni-de semmit nem ér a harceszköz jol képzett,harcolni tudó és akaró katona nélkül.Márpedig az adott eszközre szakkiképzés kell.

• Tetszik
Reactions: Rferi66
Könyvelés szempontjábol ugyan külön lehet venni-de semmit nem ér a harceszköz jol képzett,harcolni tudó és akaró katona nélkül.Márpedig az adott eszközre szakkiképzés kell.
Jah, csak az eltérő szervezetű alegységek nem ugyanannyi fősek így torzítaná a képet.

De nem lehet így csinálni, mert pl egy kötelék zászlóalj technikájának ilyen formán számolt fenntartási költsége kisebb lesz mint egy önálló zászlóalj koppra azonos számú és típusú technikájának fenntartási költsége.
Az Excel táblák korában nincs lehetetlen. :) A nagyobb cégek az IT költséget is szétdobják a különböző részlegek között azért, hogy valós képet kapjanak az egyes részlegek költségeiről.

Ha van például egy javítószázadod, és az dolgozik a harckocsi zászlóaljnak, a lövész zászlóaljnak stb. akkor is szét lehet dobni a költségét. Persze ehhez adminisztrálni kell hogy melyik eszközön mennyi időt dolgoztak, milyen alkatrészt használtak fel. stb. Ezt már a 10-15 fős szervíz is csinálja ahová a kocsimat viszem.

• Tetszik
Reactions: Tumpek
Az Excel táblák korában nincs lehetetlen. :) A nagyobb cégek az IT költséget is szétdobják a különböző részlegek között azért, hogy valós képet kapjanak az egyes részlegek költségeiről.

Ha van például egy javítószázadod, és az dolgozik a harckocsi zászlóaljnak, a lövész zászlóaljnak stb. akkor is szét lehet dobni a költségét. Persze ehhez adminisztrálni kell hogy melyik eszközön mennyi időt dolgoztak, milyen alkatrészt használtak fel. stb. Ezt már a 10-15 fős szervíz is csinálja ahová a kocsimat viszem.
Ja, csak azt felejted el, hogy az eltérő szervezet miatt egy önálló zászlóaljban sok olyan beosztás van, ami nem létezik a kötelékászlóajban (mert felesleges), emiatt egy önálló zászlóalj akár 50%-al is nagyobb szervezet lehet, mint egy kötelékzászlóalj.

Ja, csak azt felejted el, hogy az eltérő szervezet miatt egy önálló zászlóaljban sok olyan beosztás van, ami nem létezik a kötelékászlóajban (mert felesleges), emiatt egy önálló zászlóalj akár 50%-al is nagyobb szervezet lehet, mint egy kötelékzászlóalj.
Nem értem, miért beszéltek el egymás mellett.
Úgy látom, hogy @Rferi66 azt nem látja be, hogy minden alakulatnak más költségei lehetnek (pl. két hk zlj-nak). A módszer viszont ugyanaz (olyasmi, amit Rferenc leírt) minden esetben, ezt meg @dudi nem akarja érteni.
Nem tudom hogyan számolnak az MH-nál, de én csináltam néhány tucat költségvetést/tervezetet, és szétdobtam az egyes költségelemeket üzletágakra (sőt! emberekre is meg lehet csinálni). Persze nem közgazdász vagyok, így nem okozott gondot józan paraszti ésszel elkészíteni... Mondjuk Excel táblákkal, de egy valamirevaló ERP rendszerrel ez nem olyan nagy truváj, csak magát a költségeket (részletesen) kell pontosan ismerni. Az sem árt, ha tervezünk egy kis tartalékot is. ;)

Annyi HK, tüzér, lövész szászlóaljunk van, hogy ez gondot okoz. :D

Látszik hogy nem dolgoztál ilyen területen, mert akkor tudnád hogy ezek normál esetben szinte automatikus folyamatok. Manapság egyáltalán nem okoz gondot, hogy emberre, eszközre stb. lebontsd a költségeket. Biztos vagyok benne, hogy például a javító részlegek adminisztrálják hogy melyik gépbe milyen alkatrészt építettek be, és mennyi időt töltöttek a javításával. Ha nem, akkor tényleg nagy gond van. Én egy közepes vállalatnál dolgozok, itt még az elnök fizetését is szét dobják. Persze nem közvetlenül, hanem Management Fee -néven.

• Tetszik
  • Hűha
Reactions: fishbed and Ocses
Annyi HK, tüzér, lövész szászlóaljunk van, hogy ez gondot okoz. :D

Látszik hogy nem dolgoztál ilyen területen, mert akkor tudnád hogy ezek normál esetben szinte automatikus folyamatok. Manapság egyáltalán nem okoz gondot, hogy emberre, eszközre stb. lebontsd a költségeket. Biztos vagyok benne, hogy például a javító részlegek adminisztrálják hogy melyik gépbe milyen alkatrészt építettek be, és mennyi időt töltöttek a javításával. Ha nem, akkor tényleg nagy gond van. Én egy közepes vállalatnál dolgozok, itt még az elnök fizetését is szét dobják. Persze nem közvetlenül, hanem Management Fee -néven.
Bocsanat, de az latszik nem dolgozol allami szferaban ahol ez a keplet amit vazolsz (ami magatol ertetodo es jo) nem tudjak kivitelezni akkora a vizfej, tobben probaltak mar ezt megvalositani a legenda szerint es a legenda azt is taglalja mi lett veluk ezutan hogy elrettentsek a bator probalkozokat :D

Bocsanat, de az latszik nem dolgozol allami szferaban ahol ez a keplet amit vazolsz (ami magatol ertetodo es jo) nem tudjak kivitelezni akkora a vizfej, tobben probaltak mar ezt megvalositani a legenda szerint es a legenda azt is taglalja mi lett veluk ezutan hogy elrettentsek a bator probalkozokat :D
Mindig mondom.Amig ez az elbaxott regnáló államszervezet nem lesz leváltva,a büdös életben nem jövünk ki a mucsai posványbol.

.....
Rövid ideig dolgoztam állami cégnél, de hamar eljöttem. A főnökömnek nem tetszettek a számok. Kimértük hogy a cég által használt berendezésnél csak egy szarabb berendezés van piacon, pont az amire le akarják cserélni. Az meg alap volt, hogy az általam tervezett berendezéshez megrendelt alkatrészek felét egyáltalán nem terveztem be. (Valakinek otthon volt rá szüksége)

• Tetszik
Reactions: fishbed and Tumpek
Nah, akkor ezt magyarra is lefordítottam.
Sztem ezzel az 5.000 euroval kicsit fölé lőttél, illetve a 8 fővel is.
AI-vel kalkuláltattam költségeket. Nem tudom mennyire pontos.

Ezzel a BW fizutáblázattal kalkuláltak az AI-vel bérköltséget.

4 fős személyzet, 2 fős legénység, 2 alttiszt.
2 szerelő. Alttiszti fizuval számolva.
235.000 euro évente.

De végigvettem ezt is.

1. Fenntartási költségek (Üzemeltetés és Logisztika)
Ez a kategória a harckocsi napi szintű működésben tartását foglalja magában.
  • Szerviz és alkatrészek: A Rheinmetall és a KNDS által végzett időszakos, mélységi szervizek, valamint a kopó alkatrészek (lánctalpbetétek, tömítések, szűrők) cseréje. Ez évente kb. 400 000 – 600 000 €-t emészt fel.
  • Lőszer és üzemanyag: Egy aktív személyzet évi 15-20 ágyúlövést és több ezer géppuskalövést ad le. A lőszerköltség (gyakorló és éles) 150 000 – 250 000 €. Az üzemanyag (gázolaj és kenőanyagok) további 20 000 – 30 000 €.
  • Általános logisztika és infrastruktúra: A harckocsitárolók (Hallen) fűtése, páramentesítése, a laktanyai takarítás, a hulladékkezelés és a kerítésfestéstől a tetőjavításig terjedő fenntartás. Ez gépenként évi 50 000 – 80 000 €.
  • Összesen: Kb. 620 000 – 960 000 € / év / harckocsi.

2. Személyi költségek (Bérek és képzés)
A közvetlen emberi erőforrás költségei, amelyek a harckocsi létezésétől függetlenül, a státuszok fenntartása miatt merülnek fel.
  • Fizetések és juttatások: A 4 fős kezelőszemélyzet és a 2 dedikált szerelő bruttó bérköltsége, társadalombiztosítási hozzájárulásokkal (munkáltatói oldal) és egyéb juttatásokkal (lakhatási támogatás, ruházati pénz). Ez kb. 220 000 – 240 000 €.
  • Alapképzések és szinten tartás: Az a költség, amit a katona iskolarendszerű képzésére, szimulátoros óráira és általános (nem projekt-specifikus) tréningjeire költ az állam. Ez évente átlagosan 30 000 – 50 000 € per harckocsi (személyzetre vetítve).
  • Egészségügyi és jóléti költségek: A katonai egészségügyi ellátás és a laktanyai szolgáltatások fenntartása.
  • Összesen: Kb. 250 000 – 290 000 € / év / harckocsi
Ez összesen 870.000 - 1.250.000 euro per év.
A fejlesztési költségeket kihagytam.
Abból indultam ki, hogy használjuk mind a 44 A7-est és a 12 A4-est. T-72-vel nem számoltam. Fejlesztési költségekkel szintén.
Remélem nem totál homályra lőttem.
Hadd szóljon az AI. :cool:

A7HU
A magyarországi Leopard 2A7HU (a világ egyik legmodernebb altípusa) fenntartási és személyi költségei eltérnek a németországi szinttől, elsősorban az alacsonyabb bérszínvonal, de a magasabb kezdeti szervizigény és a speciális high-tech alkatrészek ára miatt.

Íme a becsült éves költségek egyetlen Leopard 2A7HU-ra vetítve Magyarországon (2025-ös szinten):

1. Fenntartási költségek (Üzemeltetés és Logisztika)
Bár a munkaerő olcsóbb, az alkatrészeket világpiaci (euró alapú) áron vesszük a KNDS-től és a Rheinmetalltól.
  • Szerviz és alkatrészek: Az A7HU digitális rendszerei (tűzvezetés, célzóoptika, aktív védelem előkészítése) rendkívül drága pótalkatrészeket igényelnek. A magyarországi karbantartást részben a Rheinmetall Hungary végzi Zalaegerszegen. Éves becsült keret: 450 000 – 650 000 €.
  • Lőszer és üzemanyag: A Magyar Honvédség intenzív kiképzési programot (Lövész 2030) folytat. Egy 120 mm-es programozható lőszer ára ~15 000-25 000 €. Évi 15 lövéssel és gázolajjal számolva: 200 000 – 300 000 €.
  • Általános logisztika és infrastruktúra: A tatai Klapka György 1. Páncélosdandárnál új, európai színvonalú, temperált hangárok épültek. Ezek rezsije, a speciális környezetvédelmi technológia (olajleválasztók) és a laktanya-fenntartás gépenként: 40 000 – 60 000 €.
  • Összesen: Kb. 690 000 – 1 010 000 € / év / harckocsi. (kb. 275–400 millió Ft)
2. Személyi költségek (Fizetés és képzés)
Magyarországon a katonai bérek jelentősen emelkedtek az elmúlt években, de még elmaradnak a német szinttől.
Fizetések és juttatások:
Egy harckocsiparancsnok (őrmester/törzsőrmester) és a legénység (tizedes/szakaszvezető) bruttó átlagbére, plusz a honvédségi hozzájárulások.
A 4 fős kezelő + 2 szerelő becsült éves bruttó bérköltsége (munkáltatói terhekkel): ~110 000 – 140 000 € (kb. 45–55 millió Ft).

Képzés és szinten tartás: Az A7HU-hoz szükséges high-tech szimulátoros képzés és a folyamatos külföldi/hazai tanfolyamok költsége. Ez Magyarországon kiemelt tétel az új technika miatt: ~20 000 – 35 000 €.
Egyéb juttatások: Lakhatási támogatás, étkezés, egészségügyi szűrések és a tatai bázis jóléti szolgáltatásai.
Összesen: Kb. 130 000 – 175 000 € / év / harckocsi. (kb. 52–70 millió Ft)

Összegzés (Magyarország, 1 db Leopard 2A7HU / év):
KategóriaBecsült éves összeg (EUR)Becsült éves összeg (HUF)
1. Fenntartás (Szerviz, lőszer, infra)~ 850 000 €~ 340 millió Ft
2. Személyi költségek (Bér, képzés)~ 150 000 €~ 60 millió Ft
ÖSSZESEN~ 1 000 000 €~ 400 millió Ft
Megjegyzés: Jól látható, hogy Magyarországon a fenntartás/személyi költség aránya eltolódik: a technika életben tartása majdnem hatszor annyiba kerül, mint a rajta dolgozó emberek bére. Ez azért van, mert míg a fizetések a magyar bérszintet követik, az alkatrész és a lőszer ára globális piaci ár.

Ugyanez A4-re nem részeletezem ennyire.
Igen, a Leopard 2A4 fenntartási költségei jelentősen alacsonyabbak az A7-eshez képest, de a különbség nem lineáris. Míg bizonyos területeken (elektronika, beszerzés) spórolni lehet, az öregedő technika miatt a javítási igény gyakrabban jelentkezik.
Íme a becsült éves költségek Magyarországon egy Leopard 2A4-re vetítve:

1. Fenntartási költségek (Logisztika és Szerviz)
Összesen: Kb. 450 000 – 620 000 € / év / harckocsi. (kb. 180–250 millió Ft
)
Az alkatrészek többsége már nincs sorozatgyártásban, így sokszor felújított vagy raktári készletekből kell dolgozni. Kevesebb a drága szenzor, mint az A7-ben, de több a mechanikai kopás.
Régebbi típusú lőszerek (pl. DM33/DM53) olcsóbbak.

2. Személyi költségek (Fizetés és képzés)
Összesen: Kb. 120 000 – 160 000 € / év / harckocsi. (kb. 48–64 millió Ft)

Egy Leopard 2A4 üzemeltetése nagyjából 35-40%-kal olcsóbb, mint a legmodernebb A7-esé.

Tehát összesen:
44 darab 2A7HU és 12 darab 2A4HU)
éves becsült üzemeltetési és személyi költsége 2025-ös szinten összesen körülbelül 51,8 millió euró (kb. 20,7 milliárd forint)

Fontos megjegyzések a zászlóalj szintű működéshez:

Személyi állomány: Ez a költségvetés összesen 224 fő kezelőszemélyzet és legalább 112 fő dedikált szerelő (összesen 336 fő) bérét és képzését fedi le.
Lőszerkészlet: A fenntartási költség jelentős részét a lőszerbeszerzés adja. Ha a Honvédség intenzívebb gyakorlatokat tart (például NATO-ellenőrzés), ez az összeg 10-20%-kal is megugorhat.
Műszaki mentők: A kalkuláció nem tartalmazza a zászlóaljhoz tartozó Wiszent 2 műszaki mentők és a Leguan hídvető harckocsik költségeit, amelyek üzemeltetése hasonló nagyságrendű, mint a 2A7-eseké. Ezekkel együtt a teljes éves számla eléri a 22-25 milliárd forintot