Nah, akkor ezt magyarra is
lefordítottam.
Sztem ezzel az 5.000 euroval kicsit fölé lőttél, illetve a 8 fővel is.
AI-vel kalkuláltattam költségeket. Nem tudom mennyire pontos.
Ezzel a BW fizutáblázattal kalkuláltak az AI-vel bérköltséget.
Wie viel verdient man in der Bundeswehr? Die Bezüge von Soldaten, Beamten und Tarifbeschäftigten im Überblick.
www.bundeswehr.de
4 fős személyzet, 2 fős legénység, 2 alttiszt.
2 szerelő. Alttiszti fizuval számolva.
235.000 euro évente.
De végigvettem ezt is.
1.
Fenntartási költségek (Üzemeltetés és Logisztika)
Ez a kategória a harckocsi napi szintű működésben tartását foglalja magában.
- Szerviz és alkatrészek: A Rheinmetall és a KNDS által végzett időszakos, mélységi szervizek, valamint a kopó alkatrészek (lánctalpbetétek, tömítések, szűrők) cseréje. Ez évente kb. 400 000 – 600 000 €-t emészt fel.
- Lőszer és üzemanyag: Egy aktív személyzet évi 15-20 ágyúlövést és több ezer géppuskalövést ad le. A lőszerköltség (gyakorló és éles) 150 000 – 250 000 €. Az üzemanyag (gázolaj és kenőanyagok) további 20 000 – 30 000 €.
- Általános logisztika és infrastruktúra: A harckocsitárolók (Hallen) fűtése, páramentesítése, a laktanyai takarítás, a hulladékkezelés és a kerítésfestéstől a tetőjavításig terjedő fenntartás. Ez gépenként évi 50 000 – 80 000 €.
- Összesen: Kb. 620 000 – 960 000 € / év / harckocsi.
2. Személyi költségek (Bérek és képzés)
A közvetlen emberi erőforrás költségei, amelyek a harckocsi létezésétől függetlenül, a státuszok fenntartása miatt merülnek fel.
- Fizetések és juttatások: A 4 fős kezelőszemélyzet és a 2 dedikált szerelő bruttó bérköltsége, társadalombiztosítási hozzájárulásokkal (munkáltatói oldal) és egyéb juttatásokkal (lakhatási támogatás, ruházati pénz). Ez kb. 220 000 – 240 000 €.
- Alapképzések és szinten tartás: Az a költség, amit a katona iskolarendszerű képzésére, szimulátoros óráira és általános (nem projekt-specifikus) tréningjeire költ az állam. Ez évente átlagosan 30 000 – 50 000 € per harckocsi (személyzetre vetítve).
- Egészségügyi és jóléti költségek: A katonai egészségügyi ellátás és a laktanyai szolgáltatások fenntartása.
- Összesen: Kb. 250 000 – 290 000 € / év / harckocsi
Ez összesen 870.000 - 1.250.000 euro per év.
A fejlesztési költségeket kihagytam.
Abból indultam ki, hogy használjuk mind a 44 A7-est és a 12 A4-est. T-72-vel nem számoltam. Fejlesztési költségekkel szintén.
Remélem nem totál homályra lőttem.
Hadd szóljon az AI.
A7HU
A magyarországi Leopard 2A7HU (a világ egyik legmodernebb altípusa) fenntartási és személyi költségei eltérnek a németországi szinttől, elsősorban az alacsonyabb bérszínvonal, de a magasabb kezdeti szervizigény és a speciális high-tech alkatrészek ára miatt.
Íme a becsült éves költségek egyetlen Leopard 2A7HU-ra vetítve Magyarországon (2025-ös szinten):
1.
Fenntartási költségek (Üzemeltetés és Logisztika)
Bár a munkaerő olcsóbb,
az alkatrészeket világpiaci (euró alapú) áron vesszük a KNDS-től és a Rheinmetalltól.
- Szerviz és alkatrészek: Az A7HU digitális rendszerei (tűzvezetés, célzóoptika, aktív védelem előkészítése) rendkívül drága pótalkatrészeket igényelnek. A magyarországi karbantartást részben a Rheinmetall Hungary végzi Zalaegerszegen. Éves becsült keret: 450 000 – 650 000 €.
- Lőszer és üzemanyag: A Magyar Honvédség intenzív kiképzési programot (Lövész 2030) folytat. Egy 120 mm-es programozható lőszer ára ~15 000-25 000 €. Évi 15 lövéssel és gázolajjal számolva: 200 000 – 300 000 €.
- Általános logisztika és infrastruktúra: A tatai Klapka György 1. Páncélosdandárnál új, európai színvonalú, temperált hangárok épültek. Ezek rezsije, a speciális környezetvédelmi technológia (olajleválasztók) és a laktanya-fenntartás gépenként: 40 000 – 60 000 €.
- Összesen: Kb. 690 000 – 1 010 000 € / év / harckocsi. (kb. 275–400 millió Ft)
2.
Személyi költségek (Fizetés és képzés)
Magyarországon a katonai bérek jelentősen emelkedtek az elmúlt években, de még elmaradnak a német szinttől.
Fizetések és juttatások:
Egy harckocsiparancsnok (őrmester/törzsőrmester) és a legénység (tizedes/szakaszvezető) bruttó átlagbére, plusz a honvédségi hozzájárulások.
A 4 fős kezelő + 2 szerelő becsült éves bruttó bérköltsége (munkáltatói terhekkel): ~110 000 – 140 000 € (kb. 45–55 millió Ft).
Képzés és szinten tartás: Az A7HU-hoz szükséges high-tech szimulátoros képzés és a folyamatos külföldi/hazai tanfolyamok költsége. Ez Magyarországon kiemelt tétel az új technika miatt: ~
20 000 – 35 000 €.
Egyéb juttatások: Lakhatási támogatás, étkezés, egészségügyi szűrések és a tatai bázis jóléti szolgáltatásai.
Összesen: Kb. 130 000 – 175 000 € / év / harckocsi. (kb. 52–70 millió Ft)
Összegzés (Magyarország, 1 db Leopard 2A7HU / év):
KategóriaBecsült éves összeg (EUR)Becsült éves összeg (HUF)
1. Fenntartás (Szerviz, lőszer, infra)~ 850 000 €~ 340 millió Ft
2. Személyi költségek (Bér, képzés)~ 150 000 €~ 60 millió Ft
ÖSSZESEN~ 1 000 000 €~ 400 millió Ft
Megjegyzés: Jól látható, hogy Magyarországon a fenntartás/személyi költség aránya eltolódik: a technika életben tartása majdnem hatszor annyiba kerül, mint a rajta dolgozó emberek bére. Ez azért van, mert míg a fizetések a magyar bérszintet követik, az alkatrész és a lőszer ára globális piaci ár.
Ugyanez
A4-re nem részeletezem ennyire.
Igen, a Leopard 2A4 fenntartási költségei jelentősen alacsonyabbak az A7-eshez képest, de a különbség nem lineáris. Míg bizonyos területeken (elektronika, beszerzés) spórolni lehet, az öregedő technika miatt a javítási igény gyakrabban jelentkezik.
Íme a becsült éves költségek Magyarországon egy Leopard 2A4-re vetítve:
1.
Fenntartási költségek (Logisztika és Szerviz)
Összesen: Kb. 450 000 – 620 000 € / év / harckocsi. (kb. 180–250 millió Ft)
Az alkatrészek többsége már nincs sorozatgyártásban, így sokszor felújított vagy raktári készletekből kell dolgozni. Kevesebb a drága szenzor, mint az A7-ben, de több a mechanikai kopás.
Régebbi típusú lőszerek (pl. DM33/DM53) olcsóbbak.
2. Személyi költségek (Fizetés és képzés)
Összesen: Kb. 120 000 – 160 000 € / év / harckocsi. (kb. 48–64 millió Ft)

Egy Leopard 2A4 üzemeltetése nagyjából 35-40%-kal olcsóbb, mint a legmodernebb A7-esé.
Tehát összesen:
44 darab 2A7HU és 12 darab 2A4HU) éves becsült üzemeltetési és személyi költsége 2025-ös szinten összesen körülbelül
51,8 millió euró (kb. 20,7 milliárd forint)
Fontos megjegyzések a zászlóalj szintű működéshez:
Személyi állomány: Ez a költségvetés összesen 224 fő kezelőszemélyzet és legalább 112 fő dedikált szerelő (összesen 336 fő) bérét és képzését fedi le.
Lőszerkészlet: A fenntartási költség jelentős részét a lőszerbeszerzés adja. Ha a Honvédség intenzívebb gyakorlatokat tart (például NATO-ellenőrzés), ez az összeg 10-20%-kal is megugorhat.
Műszaki mentők: A kalkuláció nem tartalmazza a zászlóaljhoz tartozó Wiszent 2 műszaki mentők és a Leguan hídvető harckocsik költségeit, amelyek üzemeltetése hasonló nagyságrendű, mint a 2A7-eseké. Ezekkel együtt a teljes éves számla eléri a 22-25 milliárd forintot