Közlekedés (infrastruktúra, vasút, autó-motor, elektromos járművek, ...)

Gondolom kolléga arra gondolt, hogy az ingatlan előtti/körüli járdák takarítása tudtommal a hatályos jogszabályok szerint (német mintára) a mindenkori tulajdonos/társasház feladata. Ha pedig nem önkormányzati tulajdonú a kórház, akkor lehet a másik félre mutogatni, hogy ez az ő feladata lenne. Klasszik kelet-európai bürokráciai tologatás, hogy egymásra tologatják, hogy az az ő feladata

Okostelefonos appból mondjuk :)
Hát másik szálban megkaptam, hogy az okostelefon, átutalás, bank, meg bankkártya az nem realitás sok helyen, és kénytelen vagyok ezt a szomorú elfogadni, hogy az országnak vannak különösen elmaradott részei.

A falu végén buszfordulóban bejegesedő buszok szerintem pont az ilyen helyekre jellemzőek. Ott szerintem Náncsi néni okostelefonon fogja a menetrendet nézni? (Budapest Go alkalmazás menetrend része pl alig navigálható kaka, mint egy a témában elérhető referencia) Nem lesz sok sikere.

Gondolom kolléga arra gondolt, hogy az ingatlan előtti/körüli járdák takarítása tudtommal a hatályos jogszabályok szerint (német mintára) a mindenkori tulajdonos/társasház feladata. Ha pedig nem önkormányzati tulajdonú a kórház, akkor lehet a másik félre mutogatni, hogy ez az ő feladata lenne. Klasszik kelet-európai bürokráciai tologatás, hogy egymásra tologatják, hogy az az ő feladata
Ha a jeget hagyományosan nem tudod eltakarítani (tehát nem hólapátos tili-toli, ami a tulaj kötelessége), akkor az önkormányzati hatáskör önkormányzati parkolóhelyekhez kapcsolódóan közérdekű intézmény megközelítéséhez. Sőt, ha én a mellékutcában képtelen vagyok felvakarni/sózni a tükörjeget a házam előtt, akkor is beavatkozik egy normális rendszerben az önkormányzat, mivel az elvárható mértékig vagy köteles saját magad elvégezni ezt a feladatot. Na itt ez teljesült.

Alapvetően az állam érdeke GAZDASÁGILAG is az, hogy az állampolgár ne feküdjön gipszben, hanem eljusson oda, ahová készül.

Ha a jeget hagyományosan nem tudod eltakarítani (tehát nem hólapátos tili-toli, ami a tulaj kötelessége), akkor az önkormányzati hatáskör önkormányzati parkolóhelyekhez kapcsolódóan közérdekű intézmény megközelítéséhez. Sőt, ha én a mellékutcában képtelen vagyok felvakarni/sózni a tükörjeget a házam előtt, akkor is beavatkozik egy normális rendszerben az önkormányzat, mivel az elvárható mértékig vagy köteles saját magad elvégezni ezt a feladatot. Na itt ez teljesült.

Alapvetően az állam érdeke GAZDASÁGILAG is az, hogy az állampolgár ne feküdjön gipszben, hanem eljusson oda, ahová készül.
Még az átkosban tele volt ilyenkor a TV, hogy hóeltakaratásra embereket keresnek pénzért. Most ez hogy megy?

Igen. Azért ment anno az SMS is, mert belső égésűeknél szintúgy probléma lehet az üzemanyag kifogyása hasonló helyzetben. Nyilván ésszerűen kell használni ezt az eszközt is a korlátainak megfelelően. De tudom, huehuehuehue bébifókák lól.

Bár nem tudom miért nem probléma akkor a dugó oka, a felkészületlenül az útnak nekivágó sofórök, a követési távolság és a korlátozásoknak, útviszonyoknak, látási viszonyoknak megfelelő sebesség megválasztásnak hiánya, vagy az, hogy az M1-en a terelésnél rendszeres, hogy az AETR rövid pihenőjét kiveszi a hülye balkáni kamionos az araszolásban, és egy órára bedugítja a külső sávot...

Értjök ám, hogy lól villanyautó, de remélem unni azért szabad.
Pedig eredetileg beleírtam, de feltételeztem (ezek szerint optimista voltam), hogy mindenki számára nyilvánvaló, hogy miért gond az elektromos autóvból az energia kifogyása, s miért zsigeri emiatt a félelem, a hatótáv para és/vagy ódzkodás ezekkel szemben.

Elvileg az elektromos autó akár még jól tölthetőnek is számíthatna a potenciális töltési pontok sűrűségének köszönhetően, hiszen nemhogy minden családi háznál van áram, de az országutak mentén levő mezőgazdasági, ipari telepeken is, sőt ott igazán, az akár különböző feszültségszinteken, áramerősség kapacitásokkal.
Családi házaknál leginkább ugye 230 Volt van, ami nem egy gyorstöltő, ott azért több óra kell valamennyire is értelmezhető hatótáv megszerzéséhez, de településeken maximum 14 méterenként van egy új esély...

Itt a korlát alapvetően inkább társadalmi. Egyelőre nem igazán látom azt az együttműködési készséget (aztán majd kialakulhat), ami még volt mondjuk 40 éve amikor falun bármely háznál volt szerszám - no meg segítőkészség -, s bármely (ahhoz a sokféléhez...) autótípushoz pótalkatrész maximum 20 házon belül...

Ha egy belső égésűből kifogy az üzemanyag (meg emiatt nem kotlik meg egy korszerű magasnyomású rendszer), akkor eljutva az első benzinkúthoz (mert a mai autókból már nem törvényszerűen lehet olyan könnyen üzemanyagot nyerni, mint még egy első generációs benzines Ford Focusból, de még egy utolsó generációs Honda Accordból is lehetett) lehet venni egy műanyag kannát, 5 liter benzin már elégséges lehet, 10 liter meg megoldás,

Ezt elektromos autóval jelenleg még leginkább nem lehet megtenni országúton/autópályán.
Pár típus már tud áramot adni is pl. hobbitevékenységhez (de hogy másik autót tölteni is lehet e velük, azt bevallom nem tudom), de az még fehér holló.

Ha egy elektromos lemerül távol a töltési lehetőségtől (hosszabbítótól...), akkor szigorúan autómentő.
Az meg a - jellemzően - spórolásra huzalozott agyú elektromos autót használóknak maga a rémálom (Az összes elektromos autós ismerősöm fejből fújja forintra pontosan, mint kisnyugdíjas a tejföl árát, hogy hol mennyibe kerül a töltés.)

Ez a - pl. ma már extrémnek számító hideg időben - rövidülő; pár 10 kilométer, max. pár óra alatt elfogyó delej pont elég a hatótáv para/pánik kialakulásához.
Pedig az elektromos autó azért rengeteg jó tulajdonsággal tud rendelkezni; amit belsőégésű leginkább nem; azonnali és megbicsaklás nélküli teljes nyomaték és teljesítmény (ügyetlen autósok kézi váltóval, ügyetlen automata váltók) csendes és (amúgy alattomos) vibráció mentesség, fokozott motorkopás hiánya (hidegindítás), stb.

Mégis azon autósok többsége is idegenkedik az elektromostól, akiknek az érzelmi viszonya az autójukhoz annyi, mint a kenyérpirítójukhoz, mert a szemükben csak egy használati tárgy, s nem rajongás tárgya, mint egy Alfa, BMW (stb.)
Pedig lehet, hogy még a megyéjüket sem hagyják el soha, pláne nem autópályán, pláne nem télen, tehát a hatótáv para elvileg nem játszik.

Nyilván erre is ki fog alakulni idővel egy szolgáltatás utánfutóra rakott aggregáttal, mint pl. a pótkerekek hiánya miatt a mobil gumisoké;

Bár nem tudom miért nem probléma akkor a dugó oka, a felkészületlenül az útnak nekivágó sofórök, a követési távolság és a korlátozásoknak, útviszonyoknak, látási viszonyoknak megfelelő sebesség megválasztásnak hiánya, vagy az, hogy az M1-en a terelésnél rendszeres, hogy az AETR rövid pihenőjét kiveszi a hülye balkáni kamionos az araszolásban, és egy órára bedugítja a külső sávot...

Ez társadalmi/szociológiai/pszichológiai probléma-kérdés, az elektromos autó mobilizálhatalansága meg meg műszaki eredetű, adottságú.
Szerintem nagyon nem ugyanaz.
Értjök ám, hogy lól villanyautó, de remélem unni azért szabad.

Magam részéről természetesen megengedem;)

Pedig az elektromos autó azért rengeteg jó tulajdonsággal tud rendelkezni;

Igen van neki, elsősorban gyakori rövid utaknál jön ki.
De rengeteg hátránya is van, amiből csak az egyik a rövid hatótáv és a lassú töltés.
A legnagyobb gond, hogy a városi emberek nagy része lakótelepen lakik, ott meg nem tudod tölteni. :rolleyes:
E mellet a tűzveszélyesség és a gagyi érintőképernyős kivitelezés sem vonzó.
További szívatás faktor, hogy kevés ember akar javítás címén nagyfeszültségű rendszereket babrálni.

• Tetszik
Reactions: misinator
BMW 3-as (E46) szétszedése, versenyzésre előkészítés miatt.
A belső kényelmi dolgok (hangszóró, napfénytető, kárpit stb...) kidobálásával 200 kg-ot fogyott a kocsi :)
Akinek van ilyenje az megnézheti azt is, hogy kell bizonyos részeit szétszerelni.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: misinator
problémamegoldásának. A mostani hóeséskor a helyi (vérnarancs, tehát nincs kifogás) város önkormányzata képtelen volt letakarítani a járdát a helyi kórház körül a járdán, miközben tele volt a traumatológia törésekkel meg ficamokkal. Ha nem arra mentem volna gyalog, nem hiszem el.
Segítek akkor: vérnarancs = pénzzel jól kibélelt - tehát nem kifogás, hogy nincs pénz - , csak gondolkodókkal nem jól kibélelt önkormányzat, ahol szó szerint minden lerohad vagy hülyén van megoldva (egyszerre építeni a városba bevezető összes utat lezárásokkal és harmincas táblákkal kifejezetten zseniális húzás volt; az is, hogy fél év alatt nem sikerült befejezni. Viszont legalább 4 hónapos várólisták vannak pl. szakrendelésekre. Előre, nem hátra, ugyi. Látványosan jobban teljesítünk, na.

Segítek akkor: vérnarancs = pénzzel jól kibélelt - tehát nem kifogás, hogy nincs pénz - , csak gondolkodókkal nem jól kibélelt önkormányzat, ahol szó szerint minden lerohad vagy hülyén van megoldva (egyszerre építeni a városba bevezető összes utat lezárásokkal és harmincas táblákkal kifejezetten zseniális húzás volt; az is, hogy fél év alatt nem sikerült befejezni. Viszont legalább 4 hónapos várólisták vannak pl. szakrendelésekre. Előre, nem hátra, ugyi. Látványosan jobban teljesítünk, na.
Egy önkormányzatnak (+ állam bácsinak) meg ugye az lenne a feladata, hogy tudjon kezelnie ilyen kritikus helyzeteket pl. pár közmunkás átvezénylésével, hogy segítse az ott lakókat.

Minden logika (gazdasági IS) azt követelné, hogy meg legyen előzve a probléma, mert a kezelése többe kerül utólag. Csak hát ahhoz előre kéne gondolkodni.
Hozzáteszem, hogy a hóprobléma az átkosban sem volt megugorható az országnak; lásd "felkészültünk a télre, bár bevalljuk, hideggel nem számoltunk".

1768415852-temp-2rrllvust5903ABONmC_hero-normal:xl.jpg

A dorogiak ünnepelték, a rendőrök viszont megbírságolták Pétert, mert hókotróvá alakította az Opeljét

"Amikor a január első hetében Magyarországra támadó kemény tél miatt kiadták a vörös riasztást, sokan inkább otthon maradtak, mások viszont kénytelenek voltak a hóban is autóval útnak indulni, aminek sokszor nem lett jó vége. A rendkívüli helyzet cselekvésre késztetett egy 27 éves dorogi szerszámkészítőt, aki úgy érezte, tennie kell valamit a környezetében élőkért. Nem várta meg, amíg a közútkezelő kiszabadítja a hó fogságából a Komárom-Esztergom vármegyei iparvárost, inkább hókotróvá alakította a 25 éves Opel Corsáját.

Péter két milliméter vastag acéllemezből szerkesztett masszív tolólapot az autó elejére, egy szakaszon meg is erősítette, alul pedig gumiperemmel látta el. Elmondása szerint a Corsa napokig zokszó nélkül hányta maga előtt a havat a dorogi utcákon, ellátogatott egy közeli OMV-kútra, sőt Esztergom-kertvárosba is eljutott. Az Opel 100 kilométerenként 5 liter gázolajat fogyaszt, összesen több mint háromszáz kilométeres távot teljesített hókotróüzemmódban, az átalakítás nagyjából 10 ezer forintba került gazdájának, de megszámlálhatatlanul sok utcát és autófelhajtót, illetve parkolóhelyet hómentesített. Péter vontatókötéllel, illetve bikakábellel is készült, és többször segített beindítani lemerült akkumulátorral veszteglő, vagy elakadt autókat, amivel sokak háláját bezsebelte. Nem túlzás, hogy az utóbbi évtized legkeményebb telének igazi népi hőse lett belőle."

1768415852-temp-2rrllvust5903ABONmC_hero-normal:xl.jpg

A dorogiak ünnepelték, a rendőrök viszont megbírságolták Pétert, mert hókotróvá alakította az Opeljét

"Amikor a január első hetében Magyarországra támadó kemény tél miatt kiadták a vörös riasztást, sokan inkább otthon maradtak, mások viszont kénytelenek voltak a hóban is autóval útnak indulni, aminek sokszor nem lett jó vége. A rendkívüli helyzet cselekvésre késztetett egy 27 éves dorogi szerszámkészítőt, aki úgy érezte, tennie kell valamit a környezetében élőkért. Nem várta meg, amíg a közútkezelő kiszabadítja a hó fogságából a Komárom-Esztergom vármegyei iparvárost, inkább hókotróvá alakította a 25 éves Opel Corsáját.

Péter két milliméter vastag acéllemezből szerkesztett masszív tolólapot az autó elejére, egy szakaszon meg is erősítette, alul pedig gumiperemmel látta el. Elmondása szerint a Corsa napokig zokszó nélkül hányta maga előtt a havat a dorogi utcákon, ellátogatott egy közeli OMV-kútra, sőt Esztergom-kertvárosba is eljutott. Az Opel 100 kilométerenként 5 liter gázolajat fogyaszt, összesen több mint háromszáz kilométeres távot teljesített hókotróüzemmódban, az átalakítás nagyjából 10 ezer forintba került gazdájának, de megszámlálhatatlanul sok utcát és autófelhajtót, illetve parkolóhelyet hómentesített. Péter vontatókötéllel, illetve bikakábellel is készült, és többször segített beindítani lemerült akkumulátorral veszteglő, vagy elakadt autókat, amivel sokak háláját bezsebelte. Nem túlzás, hogy az utóbbi évtized legkeményebb telének igazi népi hőse lett belőle."
Magyarország, én így szeretlek. Rendőrök ma is bírságoltak a helyi kórház körül ezerrel, nehogy már a beteg paraszt megálljon valahol mellékutcában, ami kevesebb mint 1-2 km séta....

Hatótáv para?
Jah, ma már csak 120km-t írt ki megtehetőnek az autóm, így befordultam a kútra.
1143km megtétele után már szomjas volt a kis szeretett járgányom :D:cool:
Csak hogy ezekkel a sorokkal legyen szembeállítva, ezért összegzem egy hozzászólásban:

- VII-es e-Golf (6 éves, 140 ezer kilométer) a múlt heti hidegekben 140 km hatótávot jósolt fűtött garázsban töltve (akkumulátor maghőmérséklet!), ebből ugye eleve egyre inkább dobós az utolsó 50 kilométer.
A 20 kilométerre levő társkórházat most télen naponta maximum kétszer tudja megjárni.

- Elektromos meghajtású, dobozos, emelőhátfalas, gyárilag 120 kilométeres (ősszel, tavasszal képes tudni) Fiat Ducato (1 éves, 12 ezer km) tapasztalatunk szerint a múlt héten 30 kilométert ha tudott volna teljesíteni egy műszakban (5 perc kabin előfűtés reggel negyed-ötöd töltöttséget vitt el -6 fokban).
Most csak telephelyen meg a max. 5 kilométerre levő társkórházba szállításra tudjuk használni.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.