A pénz világa

Mert a magyar államnak most 5-6%-on adnak hitelt a piacon, az EU-nak meg 1-2%-on,
Nagyon nem mindegy!!!

Jelenleg Mo. költ a legtöbbet adósság törlesztésre (évente a GDP 5-6% erre megy el!), mert kockázatos adósként nekünk csak drágán hitelez a piac. Hajszálnyira vannak a kötvényeink a bovli kategóriától, mert a magyar kormány brutális fiskális alkoholizmusban szenved: nem bír leállni a túlköltekezéssel. A "haverok" meg választási osztogatás sokba kerülnek...
Ez nettó butaság, amit írtál.

Ha csak a matematikát nézed, akkor is ez akkor lenne igaz, ha Magyarország államadóssága egyenlő lenne az éves GDP-vel. De nem egyenlő, kevesebb, így GDP arányosan is az adósságszolgálat 4-5 % körüli.

Nagyjából 2-4% körüli kamattal tud mindenki hitelt felvenni a piacokon. Nem mindegy viszont az, hogy milyen devizában veszed fel a hitelt. Egy EURÓ alapú hitel kamata sosem lesz egyenlő egy Forint alapú hitel kamatával , nem érdemes a kettőt összehasonlítani, és összemosni.

EURÓ alapon a Magyar Állam kötvényt éves 2% körüli kamatra bocsát ki, tehát a finanszírozás EURÓ alapon biztosan nem 5-6%.

Az Ukránoknak nyújtott 90 Mrd EUR-s hitel is 3% körüli kamatozású a cikk szerint:
https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2025/12/hitel-ukrajna-eu-kamat-unios-kolcson-haboru-adofizetok

• Tetszik
Reactions: cirqle
Közben a Polymarket hazai elérését lekorlátozta az SZTFH, magyarországi IP-címekről csak VPN-en keresztül érhető el.
A hétfőn….aztán a Tiszások neki is álltak egyet “északkoreázni”…engem is megtaláltak ezzel a hülyeséggel….azért említem.

Egyébként az USA hatóságok 3 évig tiltottak (2025-ig) US Citizenek számára a Polymarket használatát ennek a tiltásnak a végrehajtása a szolgáltatóra nézve volt kötelező tehát egy súlyosabb intézkedés volt.
Aztán a kicsi(junior) Trump kapott egy üzletrészt és a hatóság is megenyhült….

Itt most csak(!)nem látható a Polymarket magyar IP mezőből (VPN-nel igen), ideiglenes intézkedés(mondjuk más végrehajtható határozatnak még ennyi esélye sincs).

A hatóság megközelítése és döntés szerint a vállalat hatósági eljárási tiltott szerencsejáték szervezésével foglalkozik(1991. évi XXXIV. törvény 36/G. §-a).
Több ilyen döntés is született a hatóság részéről nem csak polymarket - vizsgálat pedig előbb indult minthogy a politika közbeszéd felfedezte volna magának ezt oldalt.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...lojat-mire-kell-nekunk-ilyen-sok-penz-812256#
"Új lélektani határt lépett át az év végén Magyarország devizatartaléka, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 50 milliárd euró fölé emelkedett ennek összege. Ez pedig lényegesen magasabb a szükségesnek tekintett minimális szintnél, akár a rövid külső adósságot, akár az import mennyiségét nézzük.
Talán előre “dolgoztak”, mivel az évet deviza hitel felvétellel* indítottuk.

*Kötvénykibocsátás formájában.

Ha csak a matematikát nézed, akkor is ez akkor lenne igaz, ha Magyarország államadóssága egyenlő lenne az éves GDP-vel. De nem egyenlő, kevesebb, így GDP arányosan is az adósságszolgálat 4-5 % körüli.

Nagyjából 2-4% körüli kamattal tud mindenki hitelt felvenni a piacokon. Nem mindegy viszont az, hogy milyen devizában veszed fel a hitelt. Egy EURÓ alapú hitel kamata sosem lesz egyenlő egy Forint alapú hitel kamatával , nem érdemes a kettőt összehasonlítani, és összemosni.

EURÓ alapon a Magyar Állam kötvényt éves 2% körüli kamatra bocsát ki, tehát a finanszírozás EURÓ alapon biztosan nem 5-6%.

Az Ukránoknak nyújtott 90 Mrd EUR-s hitel is 3% körüli kamatozású a cikk szerint:
https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2025/12/hitel-ukrajna-eu-kamat-unios-kolcson-haboru-adofizetok

2024ben a kamatkiadás volt a GDP 4,4 százaléka, tavaly rosszabb lett.
Megint devizában adósodik el az ország, tavaly 10 milliárd eurót vettünk fel, a felvett hitel 70 százaléka volt euróban.

Megint devizában adósodik el az ország, tavaly 10 milliárd eurót vettünk fel, a felvett hitel 70 százaléka volt euróban.
A görgetett hitelgazdálkodás miatt, ez nem jelenti egyenesen az Eurós eladósodás lineáris növekedését.
Kerülhet tartalékba
Válthat ki lejáró Euró hitelt
Finanszírozhat Euró-t termelő beruházást
Lehet, hogy a felvett hitel 70%-a Euro volt, de nézni kell az össz Euro arányt a hitel tömegen belül. Úgy tudom 20-30% között van a deviza kitettsége az adósságnak
Figyelembe kell venni a tartalékot is. Tudtommal a tartozás állomány kb40%-át éri el.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
AI-alapú áttekintés
+3

Magyarország devizatartozása (államadósság devizában) jelentős, de a pontos aktuális összeg folyamatosan változik, 2025 végén az államadósság egy része (kb. 25-27%) devizában volt, 2026-ra tervezetten pedig nettó 2,5 ezer milliárd forinttal nő a kibocsátás, de a
devizatartalékok is rekordot döntöttek (2025-ben 48,4 milliárd euró), ami segít a külső finanszírozásban. Az államadósság GDP-arányosan 76% körüli, a devizaadósság pedig nő, főleg az új kibocsátások miatt, de a Magyar Nemzeti Bank (MNB) magas devizatartalékai stabilizálják a helyzetet.

Hárommilliárd eurónyi új kötvényt bocsátott ki a magyar állam január 7-én szerdán – írja az Államadósság-kezelő Központ sajtóközleménye.
  • kétmilliárd eurónyi 2033-ban lejáró, 4,25 százalékos éves kamatozású kötvényt;
  • illetve egymilliárd eurónyi 2038-ban lejáró 4,875 százalékos éves kamatozású kötvényt.

• Szomorú
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Rferi66

2010ben 80% -os államadósság volt 50% körüli devizahitel.
Ezt a covidig levitte a kormámy 65%-ra és 18% devizaarányra.
A covid leállás visszapattintotta 80%-ra.
Azóta 76-77%környékén toporog, viszont a devizaarány 28-30%-ra kúszott fel, nem eltekintve az Uniós pénzügyi szankcióktól.

Hárommilliárd eurónyi új kötvényt bocsátott ki a magyar állam január 7-én szerdán – írja az Államadósság-kezelő Központ sajtóközleménye.
  • kétmilliárd eurónyi 2033-ban lejáró, 4,25 százalékos éves kamatozású kötvényt;
  • illetve egymilliárd eurónyi 2038-ban lejáró 4,875 százalékos éves kamatozású kötvényt.
Pont ennyi devizaadósságunk jár le idén.

• Tetszik
Reactions: Aladeen

Aladeen eredetileg 5-6%-ot elített GDP arányosan. Igen, devizában adósodik el az ország - bár részben országon belül. Viszont jópár korábban magasabb kamatra felvett kötvény futamideje jár le, és fut ki a rendszerből.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
A kamatok miatt raktam be, mert @Faboo78 azt hiszi hogy 2%-on kap euróhitelt a magyar állam. Bár csak így lenne!
Annyi igaz, hogy a lakossági euró kötvényekre 2% körül adnak - nem is igazán fogy ennyiért...
Nem hiten alapul amit írtam.

EURO alapú államkötvényre 2% körüli kamatot adnak most. Nemcsak hitellel finanszírozza magát az Állam.

És piacon felvett Euró alapú banki hitelél is tavaly a 2,6-2,8%-os kamatszintet el lehetett érni.

Nem hiten alapul amit írtam.

EURO alapú államkötvényre 2% körüli kamatot adnak most. Nemcsak hitellel finanszírozza magát az Állam.
A lakosságnak ennyit kínál az állam (elég pofátlanul), csak hogy nem a lakosság finanszírozza az állam euróhiteleit.
Ha lenne elegendő lakossági euró-hitelező 2% körül, akkor szted miért fizet az állam 4-5%-ot nagy befektetőknek? :rolleyes:
És piacon felvett Euró alapú banki hitelél is tavaly a 2,6-2,8%-os kamatszintet el lehetett érni.
lakosságnál talán.

Az állam finanszírozás másképp működik.
Lásd az államkötvény aukciókon 4-5% között adnak hitelt a magyar államnak, mert nem bíznak benne túlságosan. Egy lépésre vagyunk bóvlitól a legtöbb hitel minősítőnél...

A lakosságnak ennyit kínál az állam (elég pofátlanul), csak hogy nem a lakosság finanszírozza az állam euróhiteleit.
Ha lenne elegendő lakossági euró-hitelező 2% körül, akkor szted miért fizet az állam 4-5%-ot nagy befektetőknek? :rolleyes:

lakosságnál talán.

Az állam finanszírozás másképp működik.
Lásd az államkötvény aukciókon 4-5% között adnak hitelt a magyar államnak, mert nem bíznak benne túlságosan. Egy lépésre vagyunk bóvlitól a legtöbb hitel minősítőnél...
Az államadósság legnagyobb részét jelenleg is a lakosság finanszírozza, az arány 60% körül van.

Azt nem tudom, hogy nagy befektetőknek mennyit fizet, de szerintem ezt te sem tudod, vagy nagy befektető vagy, akinél ott van a megkötött szerződés...

Középvállalkozásként is fel lehetett venni tavaly banktól piaci alapon 2,8-3,2% kamatra EURÓ alapú hitelt. Ha egy KKV fel tud venni ennyiért hitelt, nem hiszam, hogy egy Magyar Állam ne tudná ezt megugorni, és 5-6%-ra vesz fel hitelt, vagy bocsát ki kötvényt, hogy fedezze a finanszírozást.

A trend is ennek ellent mond. Ha megnézed az előbbi levelemben lévő linket, lehet, látni ,hogy a kamatok csökkentek az EURÓ alapú kibocsátott kötvényeknél. Ez pont azt jelenti, hogy az állam megoldja a finanszírozást akár máshonnan is ezen a szinten.

Az államadósság legnagyobb részét jelenleg is a lakosság finanszírozza, az arány 60% körül van.

Azt nem tudom, hogy nagy befektetőknek mennyit fizet, de szerintem ezt te sem tudod, vagy nagy befektető vagy, akinél ott van a megkötött szerződés...
De tudjuk, mert az AKK publikálja minden aukció eredményét! Beraktam neked egy közleményüket!
Olvasd el!
Középvállalkozásként is fel lehetett venni tavaly banktól piaci alapon 2,8-3,2% kamatra EURÓ alapú hitelt. Ha egy KKV fel tud venni ennyiért hitelt, nem hiszam, hogy egy Magyar Állam ne tudná ezt megugorni, és 5-6%-ra vesz fel hitelt, vagy bocsát ki kötvényt, hogy fedezze a finanszírozást.

A trend is ennek ellent mond. Ha megnézed az előbbi levelemben lévő linket, lehet, látni ,hogy a kamatok csökkentek az EURÓ alapú kibocsátott kötvényeknél. Ez pont azt jelenti, hogy az állam megoldja a finanszírozást akár máshonnan is ezen a szinten.

Államok hiteleit ne mérd cégekéhez! Tök más mérettel és kockázati tényezőkkel fut!

ÁKK adatai a tények! Január 7-én (két hete) 4-5% között jegyezték a magyar állam kötvényeit.

Tényekkel vitatkozol... o_O