[HUN] Kerekes páncélozott harcjárművek beszerzése

Mert bagóért (ócskavas áron) kapták a harcképes (de minimum járóképes) BTR-eket.
Mert ócska vassal egyenértékű a harcértéke is. Őket is csak ezért érdekelte mert volt ipari kapacitásuk kipofozni. A tunningolás után sem lett egy hű de korszerű harcjármű.

• Tetszik
Reactions: dudi
Nem vagyok elég gazdag, hogy olcsón vásároljak - mondta a lord.....
A Piranha azért vágyott (ha egyáltalán az) a katonák részéről, mert sokkal jobb, mint a BTR. De egyébként bármelyik török jobb nála szerintem (de tévedhetek is). Egy olcsósított (max) közép alja tisztán pénzkidobás. Gondolom lenne vele mindenféle üzemeltetési probléma, a fegyverek integrációját ki kellene fizetni, elektronikai eszközökkel mi lesz stb. Innen a székemből ugyanolyan vonzó ötlet, mint a Bombi...
Kell(ene) venni ésszel (értelmes etapokban leszállíttatva) korszerűt és megfelelőt.

A Piranha azért vágyott (ha egyáltalán az) a katonák részéről, mert sokkal jobb, mint a BTR. De egyébként bármelyik török jobb nála szerintem (de tévedhetek is). Egy olcsósított (max) közép alja tisztán pénzkidobás. Gondolom lenne vele mindenféle üzemeltetési probléma, a fegyverek integrációját ki kellene fizetni, elektronikai eszközökkel mi lesz stb. Innen a székemből ugyanolyan vonzó ötlet, mint a Bombi...
Kell(ene) venni ésszel (értelmes etapokban leszállíttatva) korszerűt és megfelelőt.
Abból nem lehet lopni!

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Ez egy kicsit bonyorultabb.

Mert ócska vassal egyenértékű a harcértéke is. Őket is csak ezért érdekelte mert volt ipari kapacitásuk kipofozni. A tunningolás után sem lett egy hű de korszerű harcjármű.
Ez sem olyan egyértelmű.Megmókolták.Ha jol tudom,felpáncélozták ngp ellen,és kapott egy,ha nem is élvonalbeli,de viszonylag normális felderitő-célzó és lőelembeállitó rendszert.És cserében romlott az amúgy sem valami acélos úszóképesség (pletyik szerint teljes csatatömeggel már nagyon reckiros).
Az elcseszett elrendezés miatt (BTR87nek kellett volna lennie már a 80as években) ugyan mint lövészszállitó,továbbra sem valami szuper,de tűztámogató járműnek azért nem rossz annyira.Tud támogató,lefogó tüzet adni,biztositani,és folyóátkelésnél át lehet dobni megerősiteni a hidfőt.
Egy Gidrán harcértékét felülmúlja.

Naszóval,van a piacon bőséggel olyan kerekes IFV,ami megfelel a (szerintem szükséges) követelményeinknek.Közös jellemzőjük,hogy drágák és marha nagyok.Utóbbit elhanyagoljátok,de szerintem fontos,hogy egy jármű minnél kompaktabb kialakitású legyen.Egyrészt valami minnél nagyobb,annál drágább és drágábban üzemeltethető.Márpedig egy harcjárművet nem megvenni a legdrágább,hanem 30 évig üzemeltetni.....A méretnövekedés súlyt is növeli (nagyobb test,több páncélozandó felület,ahoz erősebb/nagyobb és nehezebb motor,ahoz több üzemanyag-emiatt nagyobb test.....indul a lavina).
És továbbra is,egy nagyobb jármű nagyobb célpont.Mozgatásához,fedezékrendszer kiépitéshez,mentéséhez több és nagyobb eszközt igényel-pénz,ember,erőforrás.....Nehezebb rejteni,álcázni.
És nehezebb vele közlekedni.Mert még harchelyzetben is a legjobb terepjáró láncos is legtöbbet útón,illetve hadi úton közlekedik(harctéren is alakitanak ki utakat-és azokat álcázzák).Mert gyorsabb,növeli a javitásközi üzemidőt,vagyis növeli a hasznos rendelkezésre állás idejét.
Mo sűrűn lakott,sűrű településhálózattal.Várhatóan a harcok nagy része helységharc lenne.De heységeken kivűl is sok a szűkület,gyenge teherbirású átkelőpont,manővertérhiány.
Egyáltalán nem mindegy,hogy mekkora egy harcjármű.

Naszóval,van a piacon bőséggel olyan kerekes IFV,ami megfelel a (szerintem szükséges) követelményeinknek.Közös jellemzőjük,hogy drágák és marha nagyok.Utóbbit elhanyagoljátok,de szerintem fontos,hogy egy jármű minnél kompaktabb kialakitású legyen.Egyrészt valami minnél nagyobb,annál drágább és drágábban üzemeltethető.Márpedig egy harcjárművet nem megvenni a legdrágább,hanem 30 évig üzemeltetni.....A méretnövekedés súlyt is növeli (nagyobb test,több páncélozandó felület,ahoz erősebb/nagyobb és nehezebb motor,ahoz több üzemanyag-emiatt nagyobb test.....indul a lavina).
És továbbra is,egy nagyobb jármű nagyobb célpont.Mozgatásához,fedezékrendszer kiépitéshez,mentéséhez több és nagyobb eszközt igényel-pénz,ember,erőforrás.....Nehezebb rejteni,álcázni.
És nehezebb vele közlekedni.Mert még harchelyzetben is a legjobb terepjáró láncos is legtöbbet útón,illetve hadi úton közlekedik(harctéren is alakitanak ki utakat-és azokat álcázzák).Mert gyorsabb,növeli a javitásközi üzemidőt,vagyis növeli a hasznos rendelkezésre állás idejét.
Mo sűrűn lakott,sűrű településhálózattal.Várhatóan a harcok nagy része helységharc lenne.De heységeken kivűl is sok a szűkület,gyenge teherbirású átkelőpont,manővertérhiány.
Egyáltalán nem mindegy,hogy mekkora egy harcjármű.

Majd amikor kitalálod a kis helyigényű efektív páncélzatot, akkor lesznek kisebb járművek és neked egy halom pénzed. Amíg ez nem megy, addig maradnak a nagy járművek.Azt se felejtsd el, hogy a lövész katonának csak egyre több cuccal ett, ami a harc megvívásához kell és ennek bizony helyigénye van még akkor is, ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy 3 napi cuccnak be kell férnie ajárműbe.

• Tetszik
Reactions: Catles
Majd amikor kitalálod a kis helyigényű efektív páncélzatot, akkor lesznek kisebb járművek és neked egy halom pénzed. Amíg ez nem megy, addig maradnak a nagy járművek.Azt se felejtsd el, hogy a lövész katonának csak egyre több cuccal ett, ami a harc megvívásához kell és ennek bizony helyigénye van még akkor is, ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy 3 napi cuccnak be kell férnie ajárműbe.
Kompakt konstrukció kell.
És nagyon jó hasznos tér arány

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and bel
Ez a nyomortanya polkorrekt megnevezése.
Valahogy a világon senki nem képes megfelelő védettségű és kielégítő belső térfogatú "kompakt konstrukcióval" előállni.
Ez a mihez képest kérdése.Egy Pnhard M3 ma már viccnek is rossz.
Én azt tekintem ma kompkat járgánynak,ami még belefér valahogy a közúti közlekedési szabványba.És ilyen viszont már van.Pl a Bömbi M6.......Aminek megvan a megfelelő védettsége és helykinálata is.No nem táncparkett,és nem HIFV szinten,de megvan.

Most, hogy van ez a nagy összeborulás a szerbekkel a Lazar esetleg nem jöhetne szóba?
A 3. variáns már konkrétan APC/IFV és a szerb illetve a türkmén hadsereg is hadrendbe állította. Belügyi feladatokra is használható. Biztos olcsóbb mint sok nyugati és 3+9 fős szállító kapacitással rendelkezik.
Leginkább a 3M verzió ami talán használható. Ezek az oldalsó ablakok és lőrések nagyon fura választás: napjainkban már senki nem csinálja. kb. semmit nem lehet eltalálni onnét...
Level-3 is elég gyenge védelem manapság. Ha olcsón megkapjuk - akár helyi gyártással - akkor akár jó is lehetne, bár a nehezebb Lazanski jobb lenne ebből a szerb vonalból.

Írtam róla egy rövid wiki cikket - hátha valami furcsa fordulat miatt bejön a javaslatod, akkor legyen valami magyarul is erről...

Ezek az oldalsó ablakok és lőrések nagyon fura választás: napjainkban már senki nem csinálja. kb. semmit nem lehet eltalálni onnét...
Helyzet az,hogy ezeknél a lőréseknél soha nem is volt cél a pontos találat.A lefogó tűzképesség miatt vannak ezek a lőrések.Területtüzet adnak velük.
Level-3 is elég gyenge védelem manapság. Ha olcsón megkapjuk - akár helyi gyártással - akkor akár jó is lehetne, bár a nehezebb Lazanski jobb lenne ebből a szerb vonalból.
Igen,kevés.Egy nyavajás dzsihadmobilon is ngp van manapság.Plusz a mai előformázott repeszeket tartalmazó tüzérségi lőszerek elleni védeleműl is kell az LvL4 szint.
És itt jön az,hogy miért marha nagyok és drágák a mai gépek,főleg ha úszóképesség is van hozzá.Egyszerűen nem lehet kicsi,kellően teherbiró és védett úszóképes járgányt csinálni.A fizikát nem lehet megbaxni.

Helyzet az,hogy ezeknél a lőréseknél soha nem is volt cél a pontos találat.A lefogó tűzképesség miatt vannak ezek a lőrések.Területtüzet adnak velük.
Ezen azt érted, hogy vaktában lövöldözöl belőle a semmibe? Mert ezek a BMP-n erre voltak alkalmasak. Ha a lövésnek semmi köze a célponthoz, akkor az szerintem nem lefogó tűz.

Ez a mihez képest kérdése.Egy Pnhard M3 ma már viccnek is rossz.
Én azt tekintem ma kompkat járgánynak,ami még belefér valahogy a közúti közlekedési szabványba.És ilyen viszont már van.Pl a Bömbi M6.......Aminek megvan a megfelelő védettsége és helykinálata is.No nem táncparkett,és nem HIFV szinten,de megvan.
Az persze...

• Vicces
Reactions: Negan
Ezen azt érted, hogy vaktában lövöldözöl belőle a semmibe? Mert ezek a BMP-n erre voltak alkalmasak. Ha a lövésnek semmi köze a célponthoz, akkor az szerintem nem lefogó tűz.
Szia,

De, szerintem pont ez a lefogo tuz.

Amikor eloszor olvastam, hogy az Afganisztanban (OMLT) szolgalo katonak olyan parancsot kaptak, hogy "lojj balra" eloszor nagyon meglepodtem. De ha annyi informacioja van a parancsnoknak, hogy balrol rajuk lottek, akkor mi jobbat tehet?

Ha ezt megteszik, akkor valoszinuleg a tamado behuzza a nyakat, hogy nehogy eltalalja veletlenul egy lovedek. Es ennel tobbet semmi modon sem tudnak elerni.