[HUN] Kerekes páncélozott harcjárművek beszerzése

Szia,

De, szerintem pont ez a lefogo tuz.

Amikor eloszor olvastam, hogy az Afganisztanban (OMLT) szolgalo katonak olyan parancsot kaptak, hogy "lojj balra" eloszor nagyon meglepodtem. De ha annyi informacioja van a parancsnoknak, hogy balrol rajuk lottek, akkor mi jobbat tehet?

Ha ezt megteszik, akkor valoszinuleg a tamado behuzza a nyakat, hogy nehogy eltalalja veletlenul egy lovedek. Es ennel tobbet semmi modon sem tudnak elerni.
Akkor húzod be a nyakad, ha nagyjából feléd jönnek a lövések. Ha láthatóan másfele mennek, akkor meg inkább bátrabb leszel.

A BMP -ből a lőrésen fényes nappal nem láttuk a 100 mérerre levő célt. Nem jó helyre állt. :-) A tetőablakon kinézve meg simán le tudtuk volna lőni. Annak lett volna értelme akkor is, ha nem találjuk el, csak a közelébe megy a lövés.

Akkor húzod be a nyakad, ha nagyjából feléd jönnek a lövések. Ha láthatóan másfele mennek, akkor meg inkább bátrabb leszel.

A BMP -ből a lőrésen fényes nappal nem láttuk a 100 mérerre levő célt. Nem jó helyre állt. :-) A tetőablakon kinézve meg simán le tudtuk volna lőni. Annak lett volna értelme akkor is, ha nem találjuk el, csak a közelébe megy a lövés.
Lefogó tűz az terület tűz csak sok esetben.Tényleg arra szolgál,hogy a gaz ellen behúzza a nyakát.Találat az lényegében véletlenserűen van csak ilyenkor.

Szia,

De, szerintem pont ez a lefogo tuz.

Amikor eloszor olvastam, hogy az Afganisztanban (OMLT) szolgalo katonak olyan parancsot kaptak, hogy "lojj balra" eloszor nagyon meglepodtem. De ha annyi informacioja van a parancsnoknak, hogy balrol rajuk lottek, akkor mi jobbat tehet?

Ha ezt megteszik, akkor valoszinuleg a tamado behuzza a nyakat, hogy nehogy eltalalja veletlenul egy lovedek. Es ennel tobbet semmi modon sem tudnak elerni.
Ezt hívják lőszerpocséklásnak. A lefogó tűz az pontos tűz, hisz a lényege az, hogy akkora tűzerővel tartsd tűz alatt az ellenség fedezékét, hogy az vagy sehogy ne tudjon rád lőni, vagy legalább hatásos tüzet ne tudjon rád vezetni (ez a tipikus kidugom a fegyvert és lövök esete). Azzal ezt a hatást soha nem éred el, hogy az irányába (balra) lősz. Oda kell lőni ahol van, nem pedig abba az irányba ahol van.

Ezt hívják lőszerpocséklásnak. A lefogó tűz az pontos tűz, hisz a lényege az, hogy akkora tűzerővel tartsd tűz alatt az ellenség fedezékét, hogy az vagy sehogy ne tudjon rád lőni, vagy legalább hatásos tüzet ne tudjon rád vezetni (ez a tipikus kidugom a fegyvert és lövök esete). Azzal ezt a hatást soha nem éred el, hogy az irányába (balra) lősz. Oda kell lőni ahol van, nem pedig abba az irányba ahol van.
Szerintem nincsenek tisztában azzal, hogy az a 8-10 tár amit egy katona magával visz milyen hamar elfogy ha vaktában lövöldözöl.

Ez ideális világban így van.

A gyakorlatban meg sokszor nem.

Sokszor azt sem lehet tudni, honnan lő az ellensèg.
Ez az amit bel írt.

Pazarlás, pocsèkolás? Ahonnan nèzzük. Persze rèszben az.

De a kènyszer nagy úr.
Szerintem nincsenek tisztában azzal, hogy az a 8-10 tár amit egy katona magával visz milyen hamar elfogy ha vaktában lövöldözöl.
Szerintem aki ezzel foglalkozik az tudja.

Mondjuk a magyar honvèdsèg 5 társas megoldása èvtizedekig, mást mutat.

Ez ideális világban így van.

A gyakorlatban meg sokszor nem.

Sokszor azt sem lehet tudni, honnan lő az ellensèg.
Ez az amit bel írt.

Pazarlás, pocsèkolás? Ahonnan nèzzük. Persze rèszben az.

De a kènyszer nagy úr.

Szerintem aki ezzel foglalkozik az tudja.

Mondjuk a magyar honvèdsèg 5 társas megoldása èvtizedekig, mást mutat.
Ez hülyeseg. A tűzfegyelem kb a legalapvetőbb keszség kell, hogy legyen.
Ha nem az akkor nem lesz hosszú senkinek a katonai pályafutása.

Álmodtam! Jó nagy hülyeséget! Csak arra emlékszem hogy Bobo a Safe programot bemutatta amin szerepelt képpel a Hitron a jelenlegi színnel ami van a lynxnek és a Gidránoknak! És megfogalmazódott bennem a kérdés! Ha lesz 8x8-ok milyen színe lesz?

Nézz utána.A Bömbi család első tagja az Al Masmak,"szaudi" MARP-APC.Részt vett a jemeni háborúban.M4 ennek fejlesztett változata.India,Etiópia,Kongó és Togó vetette be eddig harcba (COIN műveletek,polgárháború).M6 részt vett a libiai polgárháborúban.Eucvador a belügyi változatot vetette be (szintén COIN).
Annyit segitek,hogy orosz oldalakon találsz legtöbb infót róluk (nyugati cuccrol akarsz infót,olvass orosz irásokat;))
Al_Masmak_MRAP_Mine_Resistant_wheeled_Armoured_Personnel_carrier_vehicle_Saudi_Arabia_Defence_Industry_640.jpg

Nézz utána.A Bömbi család első tagja az Al Masmak,"szaudi" MARP-APC.Részt vett a jemeni háborúban.M4 ennek fejlesztett változata.India,Etiópia,Kongó és Togó vetette be eddig harcba (COIN műveletek,polgárháború).M6 részt vett a libiai polgárháborúban.Eucvador a belügyi változatot vetette be (szintén COIN).
Annyit segitek,hogy orosz oldalakon találsz legtöbb infót róluk (nyugati cuccrol akarsz infót,olvass orosz irásokat;))
Al_Masmak_MRAP_Mine_Resistant_wheeled_Armoured_Personnel_carrier_vehicle_Saudi_Arabia_Defence_Industry_640.jpg
De a szaudiak csórók... (irónia)

Ez nem APC, ez MRAP.

A BMP-1 lőréseken át célzott lövést leadni nem lehetett. Találomra lövöldözött mindenki nálunk is, mikor ilyen feladat jött lövészeten. Talán szakasz éles lövészeten volt ez, mikor a 3 db BMP-1 haladt előre és a harcjármű, valamint a lövészek küzdötték le a célokat.

• Tetszik
Reactions: Rferi66
A BMP-1 lőréseken át célzott lövést leadni nem lehetett. Találomra lövöldözött mindenki nálunk is, mikor ilyen feladat jött lövészeten. Talán szakasz éles lövészeten volt ez, mikor a 3 db BMP-1 haladt előre és a harcjármű, valamint a lövészek küzdötték le a célokat.
Legjobb tudomásom szerint ez a lőréses dolog elsődlegesen az NBC védelem miatt lett bevezetve/visszahozva. Az elvárás az volt, hogy ki lehessen lőni a védett járműből és slussz. "Normál" körülményekre nem terveztek vele tulajdonképpen, megvoltak a tapasztalatok már a vhból, hogy a hatékonysága meglehetősen alacsony a dolognak.

Viszont nekem van egy olyan érzésem, hogy a ki lehet lőni az "NBC védett járműből" szépen elkopott és lett belőle "védett jármű", és mindenki örült, hogy jaj, de jó, ilyet is lehet.

• Tetszik
Reactions: Loken and Aladeen
Szia,

Te mit tettel volna a konyvben szereplo helyzetben?

Vagyis amikor a konvojra ralonek lakott teruleten kivul, halljak hogy balrol, de nem latnak senkit sem bal oldalon.