Orosz pilóta nélküli repülőgépek

G8Z3LajagAAwqKy

• Tetszik
Reactions: fip7
Megjelentek a MANPADSos Geranok:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Drónos interceptorok elleni védelem:

@gafzhu
Ezt kérdezted:
"Mennyi nyom 50+ km optikai kábel? És a hozzá való lézer (lézerdióda már nem elég)? És mekkora akku kell? És akkor mekkora drón?"

Egy ideje figyelek pár releváns telegram csatornát (meg ahogy néztem mindenféle elemzők is), hogy a KVN ("Knyjaz Vandal Novgorodszkij"), azaz a Prince Vandal FPV drónnal kicsit jobban képbe kerüljek. Anno, lassan másfél éve tűntek fel ezek a kurszki ukrán behatolásnál, és meglehetősen sokan kételkedtek abban, hogy az optikai szálas vezérlést egyáltalán lehetséges értelmesen kivitelezni a csatamezőn, nemhogy 5-10+ kilométeres hatótávon használni ilyen drónokon.

Szóval a KVN-ről ami fellelhető az kb ez:
  • kb 8 kg maximális felszállótömeg
  • 50-80 km/h utazósebesség
  • 5-50 kilométeres dobokkal szerelik - ez 0,6-5 kilós súly önmagában
  • harci résznek általában PG-7-et és annak különböző variánsait, vagy éppen mindenféle egyéb robbanófejeket használnak - a célpontnak megfelelően; ez kb 2-4 kg szokott lenni (nyilván ha nagy dob van rajta, akkor még kevesebb is lehet)
  • a drón (keret, elektronika, motorok) önmagában nem nyom túl sokat (kevesebb, mint 1 kg)
  • az akku meg akkora, amekkorát a dob által meghatározott hatótáv igényel (legyen mondjuk egy közepes 0,8 kg)

Egyszóval a dob-robbanófej-akku hármassal lehet sakkozni, kb 7 kg hasznos tömeg terhére.

50 kilométerre nyilván nem tud sok terhet vinni, illetve nem is nagyon fog már a célpont közelében grasszálni, mert az akku se bírná.

Ugyanakkor már feltűnt ennek az egy számmal nagyobb verziója is, az nyilván többet bír.

Szerk: kb 150 ezerért sajátod is lehet :)

@gafzhu
Ezt kérdezted:
"Mennyi nyom 50+ km optikai kábel? És a hozzá való lézer (lézerdióda már nem elég)? És mekkora akku kell? És akkor mekkora drón?"

Egy ideje figyelek pár releváns telegram csatornát (meg ahogy néztem mindenféle elemzők is), hogy a KVN ("Knyjaz Vandal Novgorodszkij"), azaz a Prince Vandal FPV drónnal kicsit jobban képbe kerüljek. Anno, lassan másfél éve tűntek fel ezek a kurszki ukrán behatolásnál, és meglehetősen sokan kételkedtek abban, hogy az optikai szálas vezérlést egyáltalán lehetséges értelmesen kivitelezni a csatamezőn, nemhogy 5-10+ kilométeres hatótávon használni ilyen drónokon.

• harci résznek általában PG-7-et és annak különböző variánsait, vagy éppen mindenféle egyéb robbanófejeket használnak - a célpontnak megfelelően; ez kb 2-4 kg szokott lenni (nyilván ha nagy dob van rajta, akkor még kevesebb is lehet)
  • a drón (keret, elektronika, motorok) önmagában nem nyom túl sokat (kevesebb, mint 1 kg)
  • az akku meg akkora, amekkorát a dob által meghatározott hatótáv igényel (legyen mondjuk egy közepes 0,8 kg)

Egyszóval a dob-robbanófej-akku hármassal lehet sakkozni, kb 7 kg hasznos tömeg terhére.

50 kilométerre nyilván nem tud sok terhet vinni, illetve nem is nagyon fog már a célpont közelében grasszálni, mert az akku se bírná.

Ugyanakkor már feltűnt ennek az egy számmal nagyobb verziója is, az nyilván többet bír.
Ebben több erős ellentmondás van: 8 kg maximum felszállótömeg 7 kg teherbírás, 50 km utazósebesség (ez magában 50-60 perc rerpülési idő a célig), jó kis 80 dekás akku kell ehez. Szerintem az 50 km olyan marketing adat, amit nem szabadna komolyan venni.

Ebben több erős ellentmondás van: 8 kg maximum felszállótömeg 7 kg teherbírás, 50 km utazósebesség (ez magában 50-60 perc rerpülési idő a célig), jó kis 80 dekás akku kell ehez. Szerintem az 50 km olyan marketing adat, amit nem szabadna komolyan venni.
Esetleg olvasd el mégegyszer, amit írtam.
De ha nem megy:
8kg MTOW, amiből lejön kb 1kg “száraz” tömeg (maga a drón - akku, dob és harci rész nélkül).
A megmaradó 7 kilón osztozik az akku, a dob és a harci rész.
A dob max 5 kiló körül van, 50 km-es kivitelben, de ezt szerintem praktikusan akkor használják, ha nagyon indokolt (és ennek megfelelően korlátozott méretű harci résszel, hogy az akkuból többet vigyen).

A valószínűbb szcenárió az, amikor az érintkezési vonaltól mondjuk 5 km-re (“hátra”) ül az operátor és egy 25-30km-es dobbal felszerelt drónt irányít, 20-25km-es mélységben levő célokra. Ez még így is jóval távolabbi célok megsemmisítését teszi lehetővé, mint amit a Kamovok tudtak (frontvonaltól mérve). Darabonként kb $1000-1500-ért, kb nulla kockázattal és roppant alacsony felderíthetőséggel.

Az 50km-es dobok (ahogy utaltam rá) a mostanában megjelent, jóval nagyobb drónokon fognak igazán kiteljesedni.

Egyébként meg nézegess Rubikon videókat, ők a legnagyobb KVN felhasználók:

@gafzhu
Ezt kérdezted:

Szerk: kb 150 ezerért sajátod is lehet :)
Olvasd már el amit ideirtál kicsit gondolkodva........
8kg össztömegböl a büdös életben nem lehet 4kg hasznos teher.
Pláne nem,ha egy 5kilós vezetékdob is van az összsúlyban.
Be ne meséld már,hogy a teljes sárkány és meghajtó rendszer súlya 1 kg egy 8 kg ösztömegű dronnak....
EZ HUMBUK,HAZUKSÁG,HÜLYESÉG.
És ha kicsit is használnád a fejed,azt magad is gyorsan belátnád.

Pedig annyi. Elhiszem, hogy fáj, hogy a vágott barátaidnak ez nem megy, de ez ennyi.
"vágott barátaim" (életemben egyetlen barátomrol tudom,hogy zsidó volt-de ő meg nem volt vallásos,és vagy 30 éve nem láttam) ezt bizony igy nem tudják megcsinálni.
Mert a fizikát nem lehet megbaxni....
De te csak hidd el,hogy a muszka varázsló,ki sokkal silányabb technológiával,kinai AliBaba dronalkatrészbázisbol meg tudja......
Ez megint csak téged,meg az értelmi képességeidet jellemzi.

"vágott barátaim" (életemben egyetlen barátomrol tudom,hogy zsidó volt-de ő meg nem volt vallásos,és vagy 30 éve nem láttam) ezt bizony igy nem tudják megcsinálni.
Mert a fizikát nem lehet megbaxni....
De te csak hidd el,hogy a muszka varázsló,ki sokkal silányabb technológiával,kinai AliBaba dronalkatrészbázisbol meg tudja......
Ez megint csak téged,meg az értelmi képességeidet jellemzi.
Nyilvánvalóan nem nézel utána semminek, amiről beszélsz és nem izraeli termék. Javaslom, nézz utána. Az ukrán barátaid is rengeteg KVN-t zsákmányoltak már, fentebb linkeltem is egy példányt ebayről, akár még meg is vásárolhatod magadnak és megmérheted, hogy mennyi az annyi.

Nyilvánvalóan nem nézel utána semminek, amiről beszélsz és nem izraeli termék. Javaslom, nézz utána. Az ukrán barátaid is rengeteg KVN-t zsákmányoltak már, fentebb linkeltem is egy példányt ebayről, akár még meg is vásárolhatod magadnak és megmérheted, hogy mennyi az annyi.
Megnéztem.A 8kilós dronjuk 5(öt)km hatótávú......
Az 50km-es dobot egy 70kilós,jóval nagyobb dronra teszik.....
Okoska,ruszki se tudja megbaxni a fizikát-csak hülye vagy hozzá,hogy a gyári adatokra nézz rá......

Molnija-2 exportverziók:

• Tetszik
Reactions: fishbed