[HUN] Rába Magyar Vagon- és Gépgyár / Rába Járműipari Holding Nyrt.

Szerintem a ràba portfólióból kiindulva. Futómű
Mercédesznek és a MANcinak is beszállitója a Rába.
De önálló teherautógyártásra már rég nem képes.
Egyébként anno ilyen terv is volt
1920

Ebböl se lett semmi.(konkrétan az volt,hogy a Merci a Rábához telepiti a Zetros szerelősorát,HA a Honvédség rendszeresiti-csak hát a Keleti féle program része volt az ügylet,az meg ment a levesbe a kormányváltással).
Tátának most egész jol megy a bicikli,kell nekik egy bedolgozó,lehetőleg minnél olcsóbban.

Mercédesznek és a MANcinak is beszállitója a Rába.
De önálló teherautógyártásra már rég nem képes.
Egyébként anno ilyen terv is volt
1920

Ebböl se lett semmi.(konkrétan az volt,hogy a Merci a Rábához telepiti a Zetros szerelősorát,HA a Honvédség rendszeresiti-csak hát a Keleti féle program része volt az ügylet,az meg ment a levesbe a kormányváltással).
Tátának most egész jol megy a bicikli,kell nekik egy bedolgozó,lehetőleg minnél olcsóbban.
Bedolgozó és plusz kapacitàs.

Bedolgozó és plusz kapacitàs

Vályiék Tatrás videójaban az volt, hogy lightos 1 műszakban nyomják, lehetne még felpörgetni az otthoni gyártásukat is.

KB hogyan lesz ez a Rábás gyártás, Tatra Force 2/3 gyártás rába futóművel? Rába logóval?

Vályiék Tatrás videójaban az volt, hogy lightos 1 műszakban nyomják, lehetne még felpörgetni az otthoni gyártásukat is.

KB hogyan lesz ez a Rábás gyártás, Tatra Force 2/3 gyártás rába futóművel? Rába logóval?
Tudja fasz majd meglátjuk.

De amúgy a tatra kapa hiànyos a rendelésállományhoz képest ez jelenleg a növekedési.bottleneckjük.
Ezért van a szlovàk üzem is meg ez is

Szuper, bár a március irreálisan korainak hangzik - kérdés melyik évre gondolt? :rolleyes:
Gidrán gyártást nem képesek megugrani évek óta...
Szerintem arra gondolt, hogy akkor talán lesz már aláírt szerződés is hozzá.
(mert amúgy MOU van csak)

Pedig milyen jól nézne ki egy április eleji gyártó sor beindítás....
Nagy piros gomb közös megnyomása, masnis Tátra kigördülés, közös Rába matrica ragasztás...

• Tetszik
  • Vicces
Reactions: alali77 and Ocses
Én úgy olvastam a csehországi Tatra gyár jelentős tőkeinjekcióra, korszerűsitésre szorul. De a kisebbségi tulajdonis a CSG versenytársa, ami minden ezirányú döntést egyelőre blokkol. Próbálták kiszorítani, nem ment. Ő alternatív Tatraval, CSG-vel konkurens hadiipari,termékekeket, hárműveket gyárt

Strnad már belengette, ha otthon nem megy, akkor alternatív gyártási központokat keresnek. A SAFE egyéb miatt már most 4 ország is összesen 3-4.000-es új katonai teherautót rendel. Plusz vannak ázsiai vevők.

Valszeg elsősorban magyar igényre lenne itthon összeszerelés, de a Rába globalis Tatra projektbe beszállítóként bedolgozna. Mivel a CSG a Rábában majd 40%-os tulajdonos lesz, pörgetni fogja a 4iGval közösen. Ez sztem a reális.

A legjobb persze az lenne ha a cseh tulajdonosok közt perekre, kenyértörésre futna ki a szitu és a kisebbségi tulaj helyere be lehetne ugrani.

Én úgy olvastam a csehországi Tatra gyár jelentős tőkeinjekcióra, korszerűsitésre szorul. De a kisebbségi tulajdonis a CSG versenytársa, ami minden ezirányú döntést egyelőre blokkol. Próbálták kiszorítani, nem ment. Ő alternatív Tatraval, CSG-vel konkurens hadiipari,termékekeket, hárműveket gyárt

Strnad már belengette, ha otthon nem megy, akkor alternatív gyártási központokat keresnek. A SAFE egyéb miatt már most 4 ország is összesen 3-4.000-es új katonai teherautót rendel. Plusz vannak ázsiai vevők.

Valszeg elsősorban magyar igényre lenne itthon összeszerelés, de a Rába globalis Tatra projektbe beszállítóként bedolgozna. Mivel a CSG a Rábában majd 40%-os tulajdonos lesz, pörgetni fogja a 4iGval közösen. Ez sztem a reális.

A legjobb persze az lenne ha a cseh tulajdonosok közt perekre, kenyértörésre futna ki a szitu és a kisebbségi tulaj helyere be lehetne ugrani.
Helyzet az,hogy a Tatra a katonai piacon kivűl semmiféle részesedést nem tud felmutatni.És a katonai piacon sem éllovas,csak egy kisebb szereplő.Ami a mai Tatraban tényleg Tatra,az a marhára egyedi alváz/felföggesztés rendszer-ami viszont 100 éve ugyan olyan.Ez az egyedi rendszer nem véletlen maradt egyedi.Mert ugyan kifejezetten terepen,és terhelten jó,de minden más helyzetben hátrány........
Szóval a Tatra túl kicsi,hogy komolyan innováljon.És nem tud akkorává nőni,hogy innoválni tudjon,mert az egyedi rendszere a polgári piacon életképtelen,a kutyának se kell.
Ami most folyik,hogy a ténylegesn Tatra elemre,az alvázra rakosgatnak külső elemeket más gyáraktol.Igy kerül bele Cummins motor,meg rá Renault fülke.(Tatra léghűtéses motorja egy elavult szar,de fénykorában se volt olyan hűdejó,nem szabad megvenni)
Helyzet az,hogy egy korszerű légrugós,A hidas teherautó igazábol ugyan olyan jó terepen,mint a Tatra-de máshol meg még sokkal jobb is ráadásul.És a katonai teherautók is,föleg Európában,azért döntőrészt nem kemény terepen mennek.....Csakhát drágább is....Plusz most van egy "a nemzetközi helyzet egyre fokozódik" szitu,igy megugrottak a rendelések.Ez marha jol jött a Tatranak,ami egyébként már évtizedek óta csak kinlódik a polgári piac elvesztésével.

Egyébként, ha álmodozunk és tegyük fel a Rába gyártásból lesz is valami, nem csak egy választási szlogen, akkor logisztikai célra, esetleg rakéta sorozatvetőként (pl. RM-70 Tatra Vampir), önjáró löveghez (pl. HX3 valamilyen kombóban) akkor kb. mennyi lehetne a valós darabszám, ami csak a magyar armynak kellene reálisan?

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Nem teljesen igaz, mert pl a tűzoltóknál is népszerű főleg amiket erődtüzek oltásához terveztek.
Nemtudom.Mindenesere én cseheknél is inkább MAN és Mercédes tűzoltó autókat látok.....Nem katonai Tatrat nagyon ritkán látni,azok is öreg,régi gépek-még elcsühögnek itt-ott jelleggel.

Egyébként, ha álmodozunk és tegyük fel a Rába gyártásból lesz is valami, nem csak egy választási szlogen, akkor logisztikai célra, esetleg rakéta sorozatvetőként (pl. RM-70 Tatra Vampir), önjáró löveghez (pl. HX3 valamilyen kombóban) akkor kb. mennyi lehetne a valós darabszám, ami csak a magyar armynak kellene reálisan?
Hat ez 1000db fölötti számot jelentene ha minden teherautót ez váltana egy mondjuk 10eves ütem tervben.
De szerintem eloszor max ilyen 200-300db ot fogunk lehívni a keretbol.
De úgye mar szo van rola hogy a raba-tatrara raknank a himarst ha vegul nem tancolunk ki belole mert hat par projektben az elmult hetben tancoslabuak lettunk ahogy a finale zeneje felcsendült :P

Mekkora magyar armynak?
Egy karcsú dd-nak kell minimum 300 teherautó.Egy jol feltápolt önálló dd-nak 500.
És ez csak a dd saját szervezete.Ehez jön a dd-t kiszolgálló/ellátó rendszer,mégegyszer annyival.....
Szóval az MH méretétől,szervezésétől függően erősen változik a létszám.

• Tetszik
Reactions: Star Trek86
Hat ez 1000db fölötti számot jelentene ha minden teherautót ez váltana egy mondjuk 10eves ütem tervben.
De szerintem eloszor max ilyen 200-300db ot fogunk lehívni a keretbol.
De úgye mar szo van rola hogy a raba-tatrara raknank a himarst ha vegul nem tancolunk ki belole mert hat par projektben az elmult hetben tancoslabuak lettunk ahogy a finale zeneje felcsendült :P
A régi rábákkal és még használatban lévő gépekkele együtt 2000 feletti a teherautószámunk ami cserélendő pár éven belül.

A régi rábákkal és még használatban lévő gépekkele együtt 2000 feletti a teherautószámunk ami cserélendő pár éven belül.
Ekkora mennyiségre még akár értelme is lehetne gyártani itthon, és ha még polgári, bm tűzoltó, esetleg export lehetőségek is lennének.... csak a kezdő tőke kellene az első biztos 2000 teherautó cseréjéhez...

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Az szép mennyiség, de nem hiszem hogy lesz olyan felelösségteljes a politikai vezetés hogy ekkora mennyiségu teherautot vesz akar 10-15 éves lebontásban is már az 500-900db nak is örülnék...

• Tetszik
Reactions: Venom85 and gafzhu