Megj,: kétszer kellet beírnom, mert a fórummotor megette.
----------------------------------
Úgy tűnik, hogy sikerült belefutnom a magyar oktatási rendszer látleletébe vagy csak kimaradt a "kontextus" kifejezés.
Persze sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen ügyeskedni próbálsz, ezért nem sikerült a teljes hozzászólást illetve a vita történetét beidézni, mert így kiszolgálja a narratívádat.
Na meg az is lehet, hogy a "Liberális, nem hülye" mondat zavart meg; érdekes módon amíg ezt nem tettem be a hozzászólások után idézetként, lényegesen kevesebbet kellett vitáznom; valamiért - noha a NAFO brigád nálam eleve ignore-on van - sikerült azt feltételezni, hogy közéjük tartozom, tehát nyilvánvalóan bármilyen kritika, amivel a NAAAGY orosz hadvezetést, légierőt, képességeket, csakis propaganda lehet, nem pedig "értük haragszom, nem ellenük", ahogyan számos esetben leírtam.
Sebaj.
Lássuk, hol hibáztál!
A vita az orosz SEAD/DEAD képességek kapcsán indult légiharcászati vonalon.
Míg a földi telepítésű orosz EW képességeket elismertem (erről nyugati források is nyilatkoztak), a harci gépek EW képességeit megkérdőjeleztem a magas gépveszteségek miatt.
A vita Angelsoullal folyt, volt, amit félreolvastam, azért rögtön elnézést is kértem (nekem ugyanis nem jelent gondot beismerni, ha félreolvasok valamit):
Angelsoul írta nekem:
"Suppression of Enemy Air Defenses
Szótárazd ki a kiemelt szót...
(Amúgy olvasni se ártana megtanulni, azt írtam "oda kizavarják a légvédelmet elnyomó géppárt/nagyobb köteléket" - ebben mi a nehezen értelmezhető?)"
Én:
"Elnézést, valóban félreolvastam."
Nem esett le a gyűrű a kezemről, félreolvastam, elismertem.
---
Sniper kollégával folytattuk, még EW terén, ahol továbbra sem láttam bizonyítottnak a légi EW képességeket:
"Ja, hát ez ilyen hiszem, ha látom. Földi telepítésű zavarási képességük bizonyított, az nem kérdés.
Viszont a légi... ....nem lett volna potyogása gépeknek, ha anno lett volna képesség, most meg ....legyen mondjuk fejlesztés, fullra kínai alapon....hát az nem jó az álmoskönyvek szerint, ha potenciális kihívódtól veszel technológiát. Mert ugye orosz félvezetőipar...."
Kontextus:
Abban gondolom egyetértünk, hogy a világon három nagyhatalom van:
1. USA és csahosai (Európa, Japán, Ausszik)
2. Kína
3. Oroszország
Ez a sorrend változtatható, ha a nuki képességekre fókuszálunk (akkor Kína 3.). Az 1. hely elvitathatatlan.
Az, hogy ez a három hatalom nincs baráti viszonyban (akkor a kínaiak pl. nem adtak volna el drónalkatrészeket az ukránoknak) és alapvetően egymás kihívói, szerintem alapvetés és szerintem nem volt vita tárgya itt korábban. Most kölcsönösen együttműködnek, ezzel a grand chessboard rémálmát megvalósítva, de ez érdekközösség, nem szövetség (mint a NATO csahosok esetén).
Az már lehetett vita tárgya (itt legalábbis az oroszfanok körében), hogy jelent-e Kína fenyegetést az oroszokra. Szerintem - meg sok elemző szerint oldalfüggetlenül - igen. Egymilliárdos ország Szibéria iránti vágyakkal, jóval komolyabb haderővel (nukikat nem számítva, mert azok tartják vissza az USÁt is, nem a dicsőséges orosz hadigépezet többi része).
Tehát leírtam ezt:
hát az nem jó az álmoskönyvek szerint, ha potenciális kihívódtól veszel technológiát. Mert ugye orosz félvezetőipar....
Erre írta a kolléga jogosan, hogy:
""Today around 41% of US weapons and defence infrastructure is reliant on Chinese semiconductors, while 91% of Navy weapons incorporate critical minerals whose supply is reliant on Chinese industry.""
Ez oké.
Méghozzá annyira oké, hogy az USA el is indult a probléma megoldásának irányába.
Írtam:
"Akkor egyetértünk. Na most az USA már évek óta igyekszik hazavinni, amit lehet és biztosítani a forrásokat (Trump esetében ezt nehéz nem látni).
A chipek tervezése saját kézben évtizedek óta (bonyolultabb dolgok) és az első helyen a világban, gyártás szövetségi rendszeren belül vagy otthon, hozzáféréssel a technológiákhoz.
Hogy is állnak az oroszok ehhez képest?
:
Russian MoD: adjunk le új rendelést az Alibabán!"
Utóbbi nyilvánvalóan poén/szarkazmus volt, de ez nem feltétlen esett le mindenkinek. Kell a szarkazmus-jel.
Sniper kolléga válasza:
"2025.oktoberi a cikk.. 
Gondolom nem az 5 évvel ezelőtti viszonyokra íródott, és eszerint elég komoly a probléma 
Az, hogy valaki a tömeggyártáshoz, honnan szerzi be a cuccait (Alibaba) szerintem mellékes, a szükség törvényt bont!
ha jól emlékszem az 5. gen gépekibe is került be kínai alkatrész, gondolom ezeket is az Alibaban vették, no de ez a kis kitérő az idézett cikkel csak arra szolgált volna, hogy a kinai beszerzés bizony nem csak oroszok privilégiuma, él ezzel más is.
Aki nem hiszi járjon utána .. Google barátunk segít neki is"
A szükség törvényt bont résszel nincs mit tenni, így van.
Erre született meg a válasz, amiből csak a kontextust sikerült kihagynod:
"Komolyan, Google neked is a barátod.
A világ legjobb chipjeit (amelyeket _nehéz: gyártani az USA TERVEZI, Taiwan gyártja holland gépekkel.
A teljes gyártási körhöz szükséges technológia, know-how az USA rendelkezésére áll, szándék kérdése.
A világ második legjobb chipjeit Kína gyártja saját magának és MINDEN területen ösztönzi, fejleszti a hazai gyártást. Gépsorok, know-how saját kézben.
A ruszki mikroelektronika meg a kínai beszállítói láncon lóg 100%-ban. SEM TERVEZNI, sem gyártani nem tudnak. Soha nem is tudtak.
Na most a drónháborús résznél tartunk a haditechnikában; gondolom nem kell mondanom, hogy ez mekkora hátrány mindkét riválissal szemben, hogy nem tudnak pl. AI chipeket SEM előállítani....
Ennél jobban nem tudom összekötni a pontokat."
Na most ehhez képest sikerült behozni linkeket, amelyek arról szóltak, hogy majd a Baikalt (ami eleve nyugati tech és eleve elavult) másfél év alatt átviszik otthoni gyártásra (hát persze, azért térdelt le a Mikron és társai 2022-ben, mert agyonnyomta őket a sok saját gyártású Baikal súlya, hogyne), meg az Elbrus (ami vicc volt mindig, kb. az AMD legendásan jóhírű (szakazmus jel) Catalyst GPU driver-ei szintjén, csak az AMD azóta fejlődött).
Szívesen.