An-225 Mriya / An-225 Cossack (Antonov)

1989. Prága

8002nramd7pbdxt5x05.jpg

Mai hír. Antonov gyár eladta Kínának Mrija An-225 tulajdonjogát. Aláírás 30-án történt. Kínaiak megvették az összes dokumentációt és gyártási technológiát.... Első kínai klón 2019-ben várható.

Mai hír. Antonov gyár eladta Kínának Mrija An-225 tulajdonjogát. Aláírás 30-án történt. Kínaiak megvették az összes dokumentációt és gyártási technológiát.... Első kínai klón 2019-ben várható.
Egyrészt megint bebizonyosodott, hogy az ukránok az anyjukat is eladják ha van rá vevő, másrészt valamennyire érthető is a döntés mivel belátható időn belül az ukránoknál nem fog épülni nagyobb méretű és kapacitású szállítógép.

Egyrészt megint bebizonyosodott, hogy az ukránok az anyjukat is eladják ha van rá vevő, másrészt valamennyire érthető is a döntés mivel belátható időn belül az ukránoknál nem fog épülni nagyobb méretű és kapacitású szállítógép.

Illetve sokat mutat a kínai repülőgép gyártás állapotáról, hogy a lassan 40 éves szovjet technológiát vásárolják meg.

Illetve sokat mutat a kínai repülőgép gyártás állapotáról, hogy a lassan 40 éves szovjet technológiát vásárolják meg.

Mivel jelenleg nincs alternatívája, új típus fejlesztése meg kockázatosabb és jóval drágább, így maradt ez.

Szerintem is jól tették a kínaiak, csodálkozom, hogy nem előbb lépték meg! Eltudjátok képzelni mennyi kicsi kínai fér bele! Szemem előtt már látom, ahogy tömött sorokban masíroznak felfele a rámpán, hátukon a kis sárga lavórral! :)

Inkább az, hogy egyszerűen "ócsó". Az amerikaiak orosz rakétahajtóműveket vásárolnak, mégse gondolja senki hogy le lennének maradva, miközben 2 év múlva űrhajót küldenek a Holdhoz.

Jobb hogy így történt, és nem a raktárban porosodnak a tervek elfelejtve, hanem valaki továbbviszi ezt az ígéretes gépet.
Én a kínaiak helyében, kicsit átszabnám, elvégre űrsikló hordozására készült elsősorban, nem arra amit most végez.

Kínának nem most vált szükségessé egy nehéz szállító gép beszerzése. Idejük, pénzük lett volna rá, valamiért mégsem fejlesztettek. Nyilván olcsóbb megvenni az ukránoktól a terveket, de mondjuk 10 évvel ezelőtt nem tudhatták a kínaiak, hogy majd egyszer lesz egy ukrán kormány, aki mindent hajlandó eladni. A kockázatos tervezésről meg annyit, hogy amit az USA cirka 50 éve megtudott tervezni, és megépíteni 3-4 év alatt azt egy Kínának most már illett volna saját magának megoldani.

Tervezetek saját gépet, az Y-20-at. A terveket valószínűleg így töredék áron megkapták, mintha maguk álltak volna neki a fejlesztésnek.

Inkább az, hogy egyszerűen "ócsó". Az amerikaiak orosz rakétahajtóműveket vásárolnak, mégse gondolja senki hogy le lennének maradva, miközben 2 év múlva űrhajót küldenek a Holdhoz.

Jobb hogy így történt, és nem a raktárban porosodnak a tervek elfelejtve, hanem valaki továbbviszi ezt az ígéretes gépet.
Én a kínaiak helyében, kicsit átszabnám, elvégre űrsikló hordozására készült elsősorban, nem arra amit most végez.

Szerintem is ígéretes gép. Ígéretes volt már akkor is, amikor a SZU-ban megtervezték. Szerintem is érdemes lenne változtatni rajta pár dolgot. Például a 124-es farokrészével és hátsó rámpájával (mert ugye a 225-nek nincsen), valamint 4db GE90-es hajtóművel lehetne gyártani.