Pszichológiai és információs hadviselés (PSYOPS)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1526

Guest
Ha már felmerült a javaslatok között létrehozom ezt a témát előre bocsájtva, hogy ez a topik nem az infohadviselés csatatereként szolgál és nem a dezinformációk tárházaként, hanem meta jelleggel magával a jelenséggel foglalkozik.

Az információs hadviselés napjaink jelentős hadviselési formája lett, a hibrid harcmodor része, a szemünk előtt zajló tevékenység amelyet az alkalmazók ugyanúgy céljaik elérése érdekében vetnek be mint a vízi, szárazföldi és légi haderő nemeket. Viszont komoly különbség, hogy az információs hadviselés határokon és frontokon átnyúló globális csatatéren zajlik és alkalmazásához nem kell hadüzenet, bevetése nem vezet háborús állapothoz hasonlóan a kiber-hadviseléshez. Az információs hadviselés soft power alkalmazásnak minősül, de nem a saját elvek és értékek pozitív propagálása, hanem ennek negatív destruktív formája ami mások ellen irányul.

De itt vizsgálhatók ennek a harcmodornak a történelmi vonatkozásai is, a második világháború is számos esettel szolgál, de ennek a hadviselésnek a gyökerei az ókorig nyúlnak vissza egészen odáig, hogy Odüsszeusz dezinformátora Szinón belopakodott Trójába és elterjesztette azt az álhírt, hogy van odakint egy faló ami megvédi a várost.

Érdemes jobban megismerni ennek a harcmodornak a módszereit, hogy mi felismerhessük a trójai falovakat mielőtt behúzzuk őket a városunkba.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Kezdésnek álljon itt a cseh hírszerzési szolgálat jelentése ami kellően górcső alá veszi a témát. Csehország az információs hadviselés frontvonalán fekszik ahol nagyon aktív ez a tevékenység.
A hírszerzésük komoly fenyegetésként tekint az olyan jelenségekre mint a cseh médiába való beszivárgás és az onnan indított dezinformálás, információs túlterhelés, az igazság relativizálása, a "mindenki hazudik" érzés terjesztése, a cseh állami szervek hitelességének és a demokratikus berendezkedésnek a megkérdőjelezése, a szövetségesek (EU, NATO) elleni hangulatkeltés, valamint rávilágít, hogy ez a fenyegetés veszélyezteti az ország biztonsági, gazdasági, diplomáciai érdekeit és az állami titkokat. Ezen kívül bemutatja ennek a tevékenységnek a kapcsolatát a szervezett bűnözéssel, szélsőséges radikalizmussal, nem állami paramilitáris szervezetekkel és a terrorizmussal.
A jelentés külön foglalkozik az országban tapasztalható orosz dezinformációs aktivitással aminek a fő tevékenységi köre: gyengíteni a cseh média hitelességét és helyettük az orosz forrásokat propagálni, fabrikált információkat gyártani cseh forrásokból az orosz közönség számára, kiélezni a szociális és politikai feszültségeket, szítani az idegenellenességet és az euroszkepticizmust, valamint lerombolni Ukrajna reputációját és nemzetközileg elszigetelni az országot.
https://www.bis.cz/vyrocni-zpravaEN890a.html?ArticleID=1104
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Nah, kapásból egy példa információs hadviselésre, ahogy a Nyugat megpróbálta lejáratni a Szocsi Olimpiát 2014-ben:

 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 478
113
Most olvasom a híreket a no-go zónákról. Érdekes, hogy mind a két oldal mennyire kihasználja ezeket: az egyik felnagyítja a jelentőségüket, a másik meg tagadja a létezésüket is. Gondolom ezek a területek a városok lepukkantabb, gettó részei ahol alapból több a balhé mint a turista részeken. Nem hiszem, hogy a rendőrség sem megy be oda, meg ilyenek, de az simán, hogy turistaként senki nem ajálnja, hogy ott lófrájunk sötétedés után.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Itt a cigánytelepeket lehetne némi rosszindulattal no-go zónának nevezni bár az se azt jelenti, hogy oda nem megy be a rendőr vagy ha te betévedsz oda akkor egy percen belül leszúrnak vasvillával de tény, hogy nem olyan frekventáltak. Viszont ha valamelyik európai ország kiadna egy propaganda brossúrát Magyarország térképpel telepöttyözve piros pontokkal, hogy ennyi no-go zóna van Magyarországon akkor pont azok a brossúragyártók tiltakoznának akik más országokat pöttyöznek előszeretettel.

Egyik barátom egy németországi "no-go zónában" lakik magyarul ott ahol törökök, arabok, magyarok, lengyelek és egyéb vendégmunkások laknak, őt még nem érte egy atrocitás sem pedig évek óta ott él. Vannak ott lengyel boltok hazai ízekkel, például a szalonna vagy túró nyugaton van, az arab boltokban arab ételek vannak, ezek miatt meg a különböző nyelvek miatt tényleg nem olyan frekventált a németeknek, de a biztonság nem olyan vészes, a német rendőrök utolérik még a legutolsó bolti tolvajt is nemhogy a veszélyes elemeket. Csak hát most ezt kell mondani, be kell rezelni és elmenni szavazni különben Budapestből Aleppo lesz.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Az MH17 topikból sok mindent át lehetne emelni ide mert ott aztán tényleg akadt információs csörte, de ez az egy kép magába sűríti az álhírek legjavát, ilyen az amikor a különböző dezinformációk egyetlen szürreális vízióvá olvadnak össze:
CLFt5x7.jpg
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 311
4 606
113
Most olvasom a híreket a no-go zónákról. Érdekes, hogy mind a két oldal mennyire kihasználja ezeket: az egyik felnagyítja a jelentőségüket, a másik meg tagadja a létezésüket is. Gondolom ezek a területek a városok lepukkantabb, gettó részei ahol alapból több a balhé mint a turista részeken. Nem hiszem, hogy a rendőrség sem megy be oda, meg ilyenek, de az simán, hogy turistaként senki nem ajálnja, hogy ott lófrájunk sötétedés után.
A legnagyobb poén az, hogy pár éve a tagadók még gond nélkül írtak ezekről a "nem létező" zónákról...:D:D:D
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
T

Törölt tag 1526

Guest
A szétlőtt ENSZ-konvoj ügyében is információs csata zajlik, ott is különböző verziók csapnak össze amelyekből csak az egyik lehet igaz, a többi pedig álverzió. Ennek az ügynek az ikonikus képe ez lehetne ahol az RT sajtómunkása úgy gondolta, hogy azért az OFAB farokrész mégse látsszon már képen ezért hát pont odatett egy szövegdobozt azzal a felirattal, hogy "az orosz, szír erők tagadják a konvoj bombázását".
U9E9s6a.png
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 506
54 468
113
Nekem tetszik ez az " igazsàg relativizàlàsa".
Mert ugye teljesen nyilvànvaló, hogy mi is az "igazsàg". :))
Legfeljebb az, hogy 2x2=4. De ezt nem igen " relativizàlja" senki.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Nekem tetszik ez az " igazsàg relativizàlàsa".
Mert ugye teljesen nyilvànvaló, hogy mi is az "igazsàg". :))
Legfeljebb az, hogy 2x2=4. De ezt nem igen " relativizàlja" senki.
Szerintem az az olyan érzés keltésére vonatkozik mint az "úgysem tudjuk meg", "soha nem fog kiderülni", "mindenki hazudik", "nincs igazság csak i-gazság", jellemzően ezeket azok szokták mondani akik nem szeretnék hogy egy adott ügyben kiderüljön az igazság.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
A szétlőtt ENSZ-konvoj ügyében is információs csata zajlik, ott is különböző verziók csapnak össze amelyekből csak az egyik lehet igaz, a többi pedig álverzió. Ennek az ügynek az ikonikus képe ez lehetne ahol az RT sajtómunkása úgy gondolta, hogy azért az OFAB farokrész mégse látsszon már képen ezért hát pont odatett egy szövegdobozt azzal a felirattal, hogy "az orosz, szír erők tagadják a konvoj bombázását".
U9E9s6a.png
Figyelj ulippo, döntsd már el mi a problémád. Állandóan egy ENSZ-konvoj elleni támadásról írsz, közben meg valami raktárba becsapódott vagy odarakott bomba maradványaira hivatkozol, ami közel sem azonos egy konvojjal!! Hát most konvoj vagy raktár?! Esetleg nem tudod hogy mi az a konvoj, vagy mi az a raktár, vagy egyikkel se vagy tisztában, de azért az igazságra vágysz? Az igazság viszont szerintem az, hogy te csak az egyik oldal igazságára vagy kíváncsi, közben meg elfelejted azt az alap-igazságot, hogy minden háború első áldozata az igazság (le ne hülyézz, nem én találtam ki, valami nagy ember mondta), és erről mindig azok tehetnek akik elindították a háborút. Mivel olyan háború még nem volt, ahol ártatlanok, kívülállók, védtelen gyerekek nem haltak meg.
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 665
12 374
113
Szerintem az az olyan érzés keltésére vonatkozik mint az "úgysem tudjuk meg", "soha nem fog kiderülni", "mindenki hazudik", "nincs igazság csak i-gazság", jellemzően ezeket azok szokták mondani akik nem szeretnék hogy egy adott ügyben kiderüljön az igazság.
Jellemzően olyanok szokták mondani, akik pontosan tudják, hogy amit eléjük tártak az nem a teljes, vagy nem "az" igazság, de azt is pontosan tudják, hogy hacsak valami fatális hiba nem csúszik a hallgatás és a dezinfó gépezetébe, akkor nem is fognak elfogadható és bizonyított tényeket megismerni az adott dologról.
Ne mossuk össze a maszatolókat, meg a "hírköltőket" azokkal akik objektivitásra törekedve elismerik, hogy nem tudnak valamit elfogadhatóan, alátámaszthatóan megmagyarázni.
Szerintem sokkal gerincesebb dolog elismerni, hogy nem vagyunk mindenttudóak, mint körömszakadtáig védeni a védhetetlent százszor azután is, hogy már többen többször rámutattak a lehetetlenségére.
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 665
12 374
113
A szétlőtt ENSZ-konvoj ügyében is információs csata zajlik, ott is különböző verziók csapnak össze amelyekből csak az egyik lehet igaz, a többi pedig álverzió. Ennek az ügynek az ikonikus képe ez lehetne ahol az RT sajtómunkása úgy gondolta, hogy azért az OFAB farokrész mégse látsszon már képen ezért hát pont odatett egy szövegdobozt azzal a felirattal, hogy "az orosz, szír erők tagadják a konvoj bombázását".
U9E9s6a.png

Jó lenne felhagyni ezzel a sületlenséggel. A Szíria topicban leírtam, hogy miért lehetetlen amit állítasz, amíg azt nem cáfolod meg, addig minden ezzel kapcsolatos erőlködésed nevetséges és szánalmas.

Ezeket a fantasztikus bizonyítékokat a födémen látható nyílással egy elsőéves építész, vagy statikus hallgató röhögve szedné szét.
Innen is üzenem a kedves félreveztetteknek, hogy az általuk is benyalt és terjesztett dezinfó egyetlen alátámasztása a saját tudatlanságuk.A képen látható vasbeton födém szerkezeti jellemzői nem engedik meg, hogy bármilyen egyszeri ütés hatására egy ilyen alakú, törésprofilú és a feszített felület méretéhez arányaiban ekkora átmérőjű nyílás keletkezhessen anélkül, hogy a födém többi részében nagyarányú alakváltozást, de extrém erős vasalás mellett is minimum hálós törést és a becsapódási/áttörési helyhez közeli területen a vasalás közül további anyagkiverődést ne okozzon.
Midezek mellett, a hosszirányú vasalás szakadása, és a keresztirányú vasalás viszonylagos épsége (3-ból 2 nem szakadt) nem egyeztethető össze azzal, hogy a képen látható nyiláson egy akkora méretű tárgy haladt át, mint amekorának a maradványait a nyílás alatt látható gödörbe később elhelyeztek.

Aki nem hiszi járjon utána:
http://drjankolaszlo.uw.hu/4-1-VasbetonSzerkezetek.pdf
Akármennyire is kellemetlen, de a fizika Szíriában is pont ugyanúgy működik, mint bárhol másutt.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 506
54 468
113
Kezdek komolyan aggódni az orosz haditechnikàért. Mert ha egy OFAB még gyógyszeres üvegeknek és dobozoknak sem tud àrtani ( bàr àtment a vasbeton mennyezeten, mint a vajon..) akkor àt kellen tervezni talân :))
Ennyit az " igazsàgról". Ebbe a kategóriàba esnek e kèpek, ahol " mentők gyerekeket mentenek a romok közűl", meg " magyar rendőrök sínre dobnak àrtatlan arab nőt" stb.
Azzal egyetértek azonban, hogy " mindenki hazudik" ( kivétel nèlkül). Éppen ezèrt olyan érdekes a tények kiàsàsa a sok hazugsàg, ferdítés, egyoldalú informàció, elhallgatàs, manipulàció stb. alól.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 478
113
Én még a no-go zónáknál vagyok leragadva. Szerintem egyszerűen viszonyítás kérdése.
tumblr_oe0cq0KXZC1qzfv2co1_500.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55
T

Törölt tag 1526

Guest
Az említett ismerősöm amikor itthon volt baráti társaságban neki szegezték a kérdést, hogy meddig bírja Németország és tényleg olyan rossz-e a helyzet, de ő a rendről és rendőrségről elég pozitívan nyilatkozott az ő "no-go zónájában", azt mondta a német rendőrséggel nem érdemes kikezdeni mert utolérik a szabálysértőket és a kisebb vétségek elkövetőit is. Ez azért elég távol áll attól mint ha valahol megszűnik a törvényes rend és az állam fennhatósága, ez gyakorlatilag a bukott államok jellemzője mint pl. Szomália.

Én azt sajnálom, hogy ennek a katasztrófa kommunikációnak nyilván belpolitikai üzenete van, mind tudjuk miért mondják most ezt és biztos el is érik vele a céljukat és meglesz a népszavazás. De sajnos utána ottmarad az, hogy lebukottállamoztunk néhány EU-s társországunkat, méghozzá a legbefolyásosabbakat, egy rossz emlék lesz ez nekik Magyarországról ami nem válik a barátságunk javára. És mindezt csak egy múlandó belpolitikai hangulatkeltés miatt.
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 665
12 374
113
Én még a no-go zónáknál vagyok leragadva. Szerintem egyszerűen viszonyítás kérdése.
tumblr_oe0cq0KXZC1qzfv2co1_500.jpg
Svédországban élő magyar migráncs ismerőseim elképesztő dolgokról számolnak be. Az úgynevezett no-go zónák ott már nem egyszerűen azt jelentik, hogy ha besétálsz megvernek/megerőszakolnak. Rendszeresek az olyan események, ahol valamilyen ürüggyel kihívják a rendőrséget, majd a kiérkezőket kőzáporral fogadják. Nem páran teszik ezt, hanem mindenki, inkluzive a gyerekek is.
Vagy szándékosan felgyújtanak valamit, és a kiérkező tűzoltókat dobálják meg.
A kinti ismerőseim, elég vad dolgokat állítanak, ha nem tudnám róluk, hogy kik-mik azt hinném, hogy kamuznak, de sajnos nem, úgyhogy hiszek nekik.
Nógrádi hasonlókat állít, a no-go zónák létét elismeri ő is, neki szintén hiszek.
Azoknak a migrációpárti médiumoknak, amelyek már számtalanszor kompromittálták magukat később valótlannak bizonyuló állításokkal egyáltatlán nem hiszek, így azt kell mondanom, hogy a no-go zónák létét, mint tényt el kell fogadnom.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Tíz éve írnak a szolgálatok és fegyveres szervek belső folyóiratai is a non-go zónákról, de biztos kormánypropaganda.
2005 Párizs, az is a zorbán meséje.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby