Magyar történelem

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Érdekes, hogy nekem személyeskedés címszóval tizedennyiért törölték a kommentem, blogen ezzel szemben nagyjából a magyar társadalom felét patkányozza és árulózza folyamatosan, más elmebeteg megnyilvánulásairól nem beszélve.

Nocsak, politikai korrektséget követel a hungarista kisebbség?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 461
113
Igen sok parasztnak volt otthon fegyvere. Máig kerülnek elő mestergerendákból puskák, stb. Egy ávós járőrt egy tapasztalt veterán katona, akik végharcolta a második világháborút simán elintézett volna, ha kimegy az tulajdonáért. De nem tette, hanem szépen kulák lett és beletörődött a sorsába. Ezeken az egyéni döntéseken múlik az, hogy egy megszállás sikeres e, vagy a megszállók csak akkora területet kontrollálnak, amin éppen tapsonak a bakancsukkal!

És aztán kivégezték volna a családjával együtt, talán még a szomszédai sem úszták volna meg. Nem volt hova menekülni sem utána.

Érdekes, hogy nekem személyeskedés címszóval tizedennyiért törölték a kommentem, blogen ezzel szemben nagyjából a magyar társadalom felét patkányozza és árulózza folyamatosan, más elmebeteg megnyilvánulásairól nem beszélve.

A kettő nem ugyanaz.
 

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Blogen-Blogen..... Próbálj már meg egy haditechnikai fórumon gyűlöltség nélkül nézni az "ellenségre". Különben meg hogyan vizionálsz kommunizmus ellenes partizánháborút Magyarországtra 56 után. Az ukrán UPA (nem voltak ők mindig olyan barmok mint manapság, én Lembergben még megismerhettem pár "öreget" a nyolcvanas években akik tényleg harcoltak a németek meg a szovjetek ellen is és nem felejtették el a magyar honvédekkel kötött megnemtámadási egyezményt) mire jutott a hegyekben? Az baltikumi Erdei Testvérek mit értek el? Én azt mondom, hogy a rendszer ellen sokkal hatékonyabban harcoltak az általad "megalkuvóknak" nevezettek, mint a fegyveres lázadók. Könnyen dobálózol a fotelből halállal meg harccal, de gondolom még egy disznót se tudnál leszúrni, mert (tapasztalatból mondom) még az sem olyan egyszerű az átlagember gyomrának.
Mac világosan leírta, hogy partizán háborút csak külső technikai segítséggel és széleskörű támogatottsággal lehet sikeresen vívni. Magyarországon ki támogatta volna 56 után a fegyveres felkelést A Nyugat vagy kádári konszolidációba szippantott tömegek, akik ezzel elveszíthették volna jogukat a "legvidámabb barakk"-ra?˘Senkinek nem volt érdeke Koreát vagy Vietnamot csinálni Európa közepén és tudhatnád jól: ha se pénz se posztó akkor bakát se kapsz.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Nem igazán kerültek szovjet hadifogságba (Szibéria, stb.), mármint belőlük, az átállókból lett a Ideiglenes Nemzetgyűlés hadserege. Az pedig, hogy a hadsereg domináns többsége, 90-95%-a hazaáruló lett az bizony tény, mert nem követték a kormányzójukat. Hogy csinál ki a tiszt valakit egy ötvenszeres legénységi állománnyal szemben? Hát miért nem lőtték agyon a tiszteket, amikor azok nem követték a Kormányzót? Ezek ilyen egyszerű kérdések, amikre a válasz az, hogy: mert nem akarták. Én, ha azt látnám egy ilyen szituációban, hogy az alkotmányos rend semmibevételét az ellenséghez (megszálló volt szövetséges) átállással (az állam törvényes vezetőjének parancsát megtagadva) megvalósítja az elöljáróm, akkor odamegyek hozzá és lehetőleg az alárendeltek minnél nagyobb számú jelenléte mellett fejbelövöm, elkerülve minden bonyodalmat, ami még esélyt adna neki a hazaárulása kivitelezésére és bízva abban, hogy a határozott fellépésem és az azután a nemzeti szabadság és az alkotmányos rend védelméről szóló egy-két mondatom megteszi a hatását a bajtársaimra is. Ja, kockázat, de nem lehet mindenki szar, rongy ember!

Én vagyok a hátország. Ha én gyáva és határozatlan vagyok, akkor nincs hátország.
Már ne haragudj, de szerinted honnan tudhatta volna a legénységi állomány, mit akar a Kormányzó Úr Őfőméltósága, aki azért ritkán lehetett levelező kapcsolatban a legénységi állománnyal?!! Akkoriban senkinek nem volt okostelefon a zsebében (még a tiszt uraknak sem!!), és táskarádió se lógott a legénységi körletekben az ágy végén, hogy a fronton bevetett és éppen harcban álló, a túlélésben már csak alig reménykedő állományról már ne is beszéljünk. Nem volt meg a köznépnek a maihoz hasonló gyorsaságú reális tájékozódási lehetősége!! Egyébként ez azért ma se egyszerű, hiszen a rádióban, TV-ben és interneten keresztül is tájékoztatás címén annyian és annyit hazudhatnak a képünkbe amennyit csak akarnak (meg is teszik!!), aztán hámozd ki belőle az igazságot de izibe, öt percen belül, mert valamit gyorsan tenni kéne!!!
Te kicsit a jóistennek képzeled magadat, és azt várod el másoktól is hogy mindentudókként rögtön, azonnal és csak a jót tegyék ..... nem túlzás ez egy kicsit?!!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
És aztán kivégezték volna a családjával együtt, talán még a szomszédai sem úszták volna meg. Nem volt hova menekülni sem utána.

Persze, mert a többiek nem úgy cselekedtek volna, mint ő. Hogy miért, az itt a kérdés. Szerintem azért, mert erkölcsi norma Magyarországon együttműködni.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Blogen-Blogen.....

Magyarország nem belső területein feküdt a Szovjet birodalomnak, hanem a határvidékén. Ahogy a második világháború idején is, a hadsereg java a fronton állt és maradt is a megszálló ellenséggé lett szövetségesei oldalán, pedig csak néhány száz méter választotta el a volt ellenségtől. Emlékszem olvasmányaimból egy magyar tiszt visszaemlékezésére, a Körösök felső folyása mentén harcoltak (ezt a vidéket gyorsan felszabadítottuk a román uralom alól a magyar-román háború idején) és ő írta, hogy azért nem álltak át, mert "nem harcolhattunk a volt német bajtársaink ellen egyik pillanatról a másikra!"

Nos, a finnek harcoltak egy ilyen helyzetben. Nyilván ők is kezelésre szoruló elmebetegek voltak, hogy követték a törvényes kormányukat és szembefordultak a németekkel, akiket fegyverrel vertek ki Észak-Finnországból! Persze Finnországban nyilván más erkölcsi normák voltak érvényben akkor.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 461
113
Persze, mert a többiek nem úgy cselekedtek volna, mint ő. Hogy miért, az itt a kérdés. Szerintem azért, mert erkölcsi norma Magyarországon együttműködni.

Azért mert még az elején deportáltak minden "reakciós elemet": kulákságot (értsd picivel gazdagabb parasztot), városi értelmiségieket, kispolgárság tagjait. A szovjet csapatok az országban voltak és a határokat lezárták. Szerinted nem voltak lázadások és nem lőttek le ávósokat? De igen. Európaszerte rakás kisebb-nagyobb felkelés volt és mindegyiket vérbefojtották. Az első legjelentősebb talán épp Berilnben volt 1947-1949?? nem emlékszem pontosan. Simán belelőttek a tömegbe. Romániában komoly parztizánmozgalom alakult ki, aki várták az "amerikai ejtőernyősöket". És??? Aztán???
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Persze, mert a többiek nem úgy cselekedtek volna, mint ő. Hogy miért, az itt a kérdés. Szerintem azért, mert erkölcsi norma Magyarországon együttműködni.
Talán azért nem úgy cselekedtek volna, mert nem mindenkinek volt fegyver a padlásán eldugva, nemhogy egy géppuska se, de még csak egy pisztoly se. Nem tudom tudsz-e róla, az 50-es években elég volt egyetlen éjszakai puskadurranás a határban, és egész katonai és rendőri alakulatokat vezényeltek ki felhajtani a "fasiszta náci összeesküvő" ellenséget, pedig csak egy nyulat akart lőni a szerencsétlen mert már hetek óta nem láttak húst.
És akármennyire elítéled, te is együttműködsz Magyarországon a társadalmi többséggel meg még a kisebbséggel is, legalábbis nem hallom hírét, hagy bárki bármit TETT volna az utóbbi napokban (persze titokban és névtelenül) az általad emlegetett hazaárulók ellen. Már persze attól eltekintve, hacsak az itteni szájtépést tettnek nem tekinted...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Már ne haragudj, de szerinted honnan tudhatta volna a legénységi állomány, mit akar a Kormányzó Úr Őfőméltósága, aki azért ritkán lehetett levelező kapcsolatban a legénységi állománnyal?!! Akkoriban senkinek nem volt okostelefon a zsebében (még a tiszt uraknak sem!!), és táskarádió se lógott a legénységi körletekben az ágy végén, hogy a fronton bevetett és éppen harcban álló, a túlélésben már csak alig reménykedő állományról már ne is beszéljünk. Nem volt meg a köznépnek a maihoz hasonló gyorsaságú reális tájékozódási lehetősége!! Egyébként ez azért ma se egyszerű, hiszen a rádióban, TV-ben és interneten keresztül is tájékoztatás címén annyian és annyit hazudhatnak a képünkbe amennyit csak akarnak (meg is teszik!!), aztán hámozd ki belőle az igazságot de izibe, öt percen belül, mert valamit gyorsan tenni kéne!!!
Te kicsit a jóistennek képzeled magadat, és azt várod el másoktól is hogy mindentudókként rögtön, azonnal és csak a jót tegyék ..... nem túlzás ez egy kicsit?!!

Nem volt nehéz kisakkozni mi történt. Horthy hadparancsa október 15-én:

"Honvédek!

Hőn szeretett hazánk szívében folyó pusztító harctól, a küzdő erőket számbavéve, immár döntő, az országra nézve kedvező fordulatot nem várok. Ezért elhatároztam, hogy fegyverszünetet kérek. Mint a fegyveres hatalom legfőbb hadura, felszólítalak benneteket, hogy honvédeskütökhöz híven, hűséggel és feltétlen engedelmességgel teljesítsétek elöljáró parancsnokaitok útján kiadott parancsaimat. További létünk attól függ, hogy a honvédség minden tagja e súlyos helyzetben kötelességtudó és végsőkig menő fegyelmezett magatartást tanúsítson.

Horthy s.k.
Csatay s. k."


Aztán másnap eljutott a katonákhoz ez:

"A magyar történelem súlyos nehéz órájában ezennel kinyiltakoztatom azt az elhatározásomat, hogy a hadvezetés eredményes folytatása és a nemzet belső egysége és összefogása érdekében kormányzói tisztemről és a kormányzói hatlommal kapcsolatos minden törvényes jogomról lemondok. Egyidejűleg Szálasi Ferencet a nemzeti összefogás kormányának megalakításával megbízom.

Budapest, 1944. október 16."


Ebben a pillanatban aki nem szellemi fogyatékos, annak nyilvánvaló, hogy puccs történt és hogy immár a németek és a nyilas hazaárulók ellenség, akik ellen harcolni kell.

Nem értem, hogy mi ebben a bonyolult! Én is világosan érteném, te is világosan értenéd, ha csak ezt a két pár mondatos proklamációt ebben a sorrendben hallanád, olvasnád, kapnál hírt róla. Tiszta és világos szituáció volt.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Azért mert még az elején deportáltak minden "reakciós elemet": kulákságot (értsd picivel gazdagabb parasztot), városi értelmiségieket, kispolgárság tagjait. A szovjet csapatok az országban voltak és a határokat lezárták. Szerinted nem voltak lázadások és nem lőttek le ávósokat? De igen. Európaszerte rakás kisebb-nagyobb felkelés volt és mindegyiket vérbefojtották. Az első legjelentősebb talán épp Berilnben volt 1947-1949?? nem emlékszem pontosan. Simán belelőttek a tömegbe. Romániában komoly parztizánmozgalom alakult ki, aki várták az "amerikai ejtőernyősöket". És??? Aztán???

Csak a határsávból deportálták a kulákokat és reakciós elemeket. Az ország területének 95%-án helyben maradtak kisemmizve. A kommuista államhatalom képviselői egy törpe minoritást alkottak vidéken, jobbára a helyi lumpen elemekből szerveződve. Magyarán a vidék feletti uralom a passzivitáson múlott. A szovjeteknek nem volt elég erejük, a kommunisták jelenléte gyakran csak jelképes volt.

Csak a Honi Hadsereget vagy tíz évig tartott felszámolni és az utolsó partizánokat így is csak a hatvanas években kapták el. Lengyelország pedig nem volt határos szabad országokkal, ahogy Románia sem! Magyarország ezzel szemben ideális helyzetben volt, nyugatra Ausztria, délre az akkor a szovjetekkel ellenséges Tito, a kommunisták abszolút kisebbségben, társadalmi támogatottságuk csak budapest egyes kerületeiben van! És pont mi nem állunk ellen, míg reménytelen helyzetben lévő országokban tömeges és kiterjedt ellenállási mozgalmak működnek.

Ez nem menthető, ez a mentalitáson bukott el. Itt őrült elmebeteg az, aki harcolna a hazáért!
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Nem volt nehéz kisakkozni mi történt. Horthy hadparancsa október 15-én:

"Honvédek!

Hőn szeretett hazánk szívében folyó pusztító harctól, a küzdő erőket számbavéve, immár döntő, az országra nézve kedvező fordulatot nem várok. Ezért elhatároztam, hogy fegyverszünetet kérek. Mint a fegyveres hatalom legfőbb hadura, felszólítalak benneteket, hogy honvédeskütökhöz híven, hűséggel és feltétlen engedelmességgel teljesítsétek elöljáró parancsnokaitok útján kiadott parancsaimat. További létünk attól függ, hogy a honvédség minden tagja e súlyos helyzetben kötelességtudó és végsőkig menő fegyelmezett magatartást tanúsítson.

Horthy s.k.
Csatay s. k."


Aztán másnap eljutott a katonákhoz ez:

"A magyar történelem súlyos nehéz órájában ezennel kinyiltakoztatom azt az elhatározásomat, hogy a hadvezetés eredményes folytatása és a nemzet belső egysége és összefogása érdekében kormányzói tisztemről és a kormányzói hatlommal kapcsolatos minden törvényes jogomról lemondok. Egyidejűleg Szálasi Ferencet a nemzeti összefogás kormányának megalakításával megbízom.

Budapest, 1944. október 16."


Ebben a pillanatban aki nem szellemi fogyatékos, annak nyilvánvaló, hogy puccs történt és hogy immár a németek és a nyilas hazaárulók ellenség, akik ellen harcolni kell.

Nem értem, hogy mi ebben a bonyolult! Én is világosan érteném, te is világosan értenéd, ha csak ezt a két pár mondatos proklamációt ebben a sorrendben hallanád, olvasnád, kapnál hírt róla. Tiszta és világos szituáció volt.
És szerinted ezek a hadparancsok a honvédségi állomány - és főleg a legénységi állomány - hány százalékához jutottak el AZONNAL?!! Nem egy-két nap, vagy két hét múlva.....?
 

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
A finneket ne vegyük már egy kalap alá Magyarországgal! Első sorban nem voltak közvetlenül határosak a Harmadik Birodalommal, a finnországi német egységek ellátása, utánpótlása kb. megoldhatatlanná vállt 44-re. Ők egy más helyzetben voltak, ám ennek ellenére amíg csak lehetett lehetővé tették a finnországi német csapatoknak, hogy Norvégia irányában harc nélkül elhagyják az országot. Azok meg nem voltak hülyék és inkább kivonultak, csak a fanatikus SS csapatok vették fel a kesztyűt. A "lapföldi háború" során ügyesen eleget tettek a vállalásaiknak, de nem kockáztatták a teljes megsemmisülést. Tudod mi lett volna Magyarországon, ha 44-ben egyik napról a másikra román-módra (ők is okosan ki tudták használni a geopolitikai helyzetüket hiszen a Balkán irányában Titóék lekötötték a németeket) nekiesik a magyar honvéd a Reichnek? A lengyelországi megtorlások leányálommá váltak volna ahhoz képest amit Budapestnek meg kellett volna élnie, miközben az általad és általam se sokra becsült nyilas hazaárulók kaptak volna még egy évet a történelemtől miközben Tiso szlovák fasisztái élvezettel ölik a felvidéki magyarokat.
Kissé más és katona-technikai megközelítésből pedig a következőt tudom mondani. Én sokat túrázom Kőrösmező környékén, ismerem az Árpád vonal történetét a kőrösmezei, rahói, viski harcokat. Azt kell mondjam a magyar kormányzat részéről teljesen reális volt, hogy az ország ki tud tartani a brit-amerikai csapatok érkezéséig a szovjet ellen. Ha a románok nem állnak át, kihúzzuk 45 nyaráig (ja közben esetleg von Stauffenberg is jobban tehette volna a dolgát) és akkor most nem egy másik országból, tízéves PC-n írnék neked, hanem Ungváron beszélgetnénk Munkácson főzött dréher-sör mellett.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Gyakorlatilag mindenkihez, mert a rádióban bemondták őket és a katonák magyar területen harcoltak állandó és közvetlen kapcsolatban a civilekkel, mi több, nekik is voltak rádióik.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Csak a határsávból deportálták a kulákokat és reakciós elemeket. Az ország területének 95%-án helyben maradtak kisemmizve. A kommuista államhatalom képviselői egy törpe minoritást alkottak vidéken, jobbára a helyi lumpen elemekből szerveződve. Magyarán a vidék feletti uralom a passzivitáson múlott. A szovjeteknek nem volt elég erejük, a kommunisták jelenléte gyakran csak jelképes volt.

Csak a Honi Hadsereget vagy tíz évig tartott felszámolni és az utolsó partizánokat így is csak a hatvanas években kapták el. Lengyelország pedig nem volt határos szabad országokkal, ahogy Románia sem! Magyarország ezzel szemben ideális helyzetben volt, nyugatra Ausztria, délre az akkor a szovjetekkel ellenséges Tito, a kommunisták abszolút kisebbségben, társadalmi támogatottságuk csak budapest egyes kerületeiben van! És pont mi nem állunk ellen, míg reménytelen helyzetben lévő országokban tömeges és kiterjedt ellenállási mozgalmak működnek.

Ez nem menthető, ez a mentalitáson bukott el. Itt őrült elmebeteg az, aki harcolna a hazáért!
Ja, nyugatra Ausztria, éppúgy szovjet megszállás alatt mint mi, tényleg ideális helyzet volt.... tanulhatnál egy kis történelmet a reálisabb látáshoz.
A "tömege és kiterjedt ellenállási mozgalmak" meg országonként párszáz, esetleg Ukrajnában párezer fegyveres ellenállót jelentett.....
Nem ártana ha megkeresnéd a pár évvel ezelőtti Haditechnikában erről megjelent cikksorozatot.... persze ha úgyse hiszed el akkor minek, hiszen mindenki ellenség meg áruló akik csak hazudhatnak mindenkinek, kivéve a zseniális és isteni blogennek aki úgyis átlát rajtuk....
 
  • Tetszik
Reactions: lgabo

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A finneket ne vegyük már egy kalap alá Magyarországgal! Első sorban nem voltak közvetlenül határosak a Harmadik Birodalommal, a finnországi német egységek ellátása, utánpótlása kb. megoldhatatlanná vállt 44-re.

Közvetlenül határosak voltak a megszállt Norvégia felől.

Ők egy más helyzetben voltak, ám ennek ellenére amíg csak lehetett lehetővé tették a finnországi német csapatoknak, hogy Norvégia irányában harc nélkül elhagyják az országot. Azok meg nem voltak hülyék és inkább kivonultak, csak a fanatikus SS csapatok vették fel a kesztyűt. A "lapföldi háború" során ügyesen eleget tettek a vállalásaiknak, de nem kockáztatták a teljes megsemmisülést. Tudod mi lett volna Magyarországon, ha 44-ben egyik napról a másikra román-módra (ők is okosan ki tudták használni a geopolitikai helyzetüket hiszen a Balkán irányában Titóék lekötötték a németeket) nekiesik a magyar honvéd a Reichnek? A lengyelországi megtorlások leányálommá váltak volna ahhoz képest amit Budapestnek meg kellett volna élnie, miközben az általad és általam se sokra becsült nyilas hazaárulók kaptak volna még egy évet a történelemtől miközben Tiso szlovák fasisztái élvezettel ölik a felvidéki magyarokat.

Mindez a nyilas uralom alatt és a háború után ugyanígy megtörtént. Ugyanazt kapta az áruló jutalmul, mint büntetésből, ha harcolt volna a német ellenséggel szemben. És ha harcolt volna, akkor még ott lett volna a háború után, hogy mit nyerünk vele!

Kissé más és katona-technikai megközelítésből pedig a következőt tudom mondani. Én sokat túrázom Kőrösmező környékén, ismerem az Árpád vonal történetét a kőrösmezei, rahói, viski harcokat. Azt kell mondjam a magyar kormányzat részéről teljesen reális volt, hogy az ország ki tud tartani a brit-amerikai csapatok érkezéséig a szovjet ellen. Ha a románok nem állnak át, kihúzzuk 45 nyaráig (ja közben esetleg von Stauffenberg is jobban tehette volna a dolgát) és akkor most nem egy másik országból, tízéves PC-n írnék neked, hanem Ungváron beszélgetnénk Munkácson főzött dréher-sör mellett.

De, a románok kiugrottak, ezen már akkor túl voltunk és éppen harcoltunk a románok ellen. A román kiugrás pedig azért lett sikeres, mert a román hadsereg engedelmeskedett és azonnal rátámadt a németekre. Különösen Bukarestben, ahol lényegében kiiktatták a német parancsnokságokat a bukaresti csatában, amikor a város alatti alagútrendszereken át hátbatámadták a súlyos utcai harcokban amúgy is támadott német erőket és megtisztították a fővárosukat.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ja, nyugatra Ausztria, éppúgy szovjet megszállás alatt mint mi, tényleg ideális helyzet volt.... tanulhatnál egy kis történelmet a reálisabb látáshoz.

Inkább neked kellene tanulnod, ugyanis az ausztriai megszállás lényegében elvi jellegű volt, nem szerveztek a szovjetek kollaboráns erőt sem hozzá. Nem lett volna akadálya az utánpótlásnak Burgenlandon keresztül.

A "tömege és kiterjedt ellenállási mozgalmak" meg országonként párszáz, esetleg Ukrajnában párezer fegyveres ellenállót jelentett.....

Csak a Honi Hadseregnek huszonötezer katonája volt a negyvenes évek végén!