Magyar történelem

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Na akkor betűről betűre.
Te azt írtad: "A demokráciában az a kellemetlen, hogy az átlagember van hatalmon."
Erre én azt írtam: a "nem demokráciában" meg az a kellemetlen, hogy egy diktátor és a rendszere van hatalmon. Tényleg nem említettem Magyarországot, mint ahogy te sem a fenti hsz.-ben.
 

minszk2

Well-Known Member
2016. június 19.
663
705
93
A román kiugrás azért lett sikeres mert ők is messzebb estek a németektől mint Magyarország. Elismerem, jól időzítetek,és jól hajtották végre amit kellett, de ennek az volt az oka, hogy Hitler nem hitt egy román árulás lehetőségében és viszonylag gyenge német erők voltak jelen Romániában, plusz hetekbe tellett volna az erősítés odajuttatása, miközben egy tucat fontosabb hadszíntéren is szorult a hurok. Magyarországot bezzeg 24 óra alatt megszállta volna a Wermacht, és ebbe a szovjetek "jó hírének" is nagy része lett volna, hiszen a társadalom 95 százaléka rettegett a szovjet modelltől. A lakosság akarva akaratlanul a németeket segítette volna, csak hogy még egy hétig ne kelljen szembenézni a vörös veszedelemmel.
Az azért nem kár hogy a nyilasoknak annyi jutott amennyi, mert ha egy évvel korábban hatalomra jutnak az minimum még minimum százezer magyar életébe kerül.
A megszállt Norvégiában épp elég gondjuk volt a németeknek az ellenállással és a légitámadásokkal. Elvi esély sem volt arra hogy a finnországi csapatok onnan erősítést kapjanak. Plusz 44-re a finn területeke elvesztették a stratégiai jelentőségüket, nem volt értelme erőforrásokat áldozni érte, mert a tét már nem az "élettér" volt, hanem a túlélés volt. Magyarország geopolitikailag viszont felértékelődött, hiszen az ellenség már a szomszédban volt nem valami sarkköri területeket abajgatott.
Egyébként nem közismert-én is egyetlen helyen olvastam-hogy létezett egy Margarethe 2 hadműveleti terv is,ami történesen Románia megszállását jelentette volna.(Esetleg magyar és bolgár részvétellel is,bár ebben nem vagyok már 100%-ig biztos.)Amikor ez elkezdett kiszivárogni,Antonescu gyorsan elballagot Berlinbe,megnyugtatni Hitlert,hogy Németország számíthat Romániára és hogy nem kell árulástól tartania.Hitler meg el is hitte mindezt így a Margarethe-2 elmaradt.Meg is lett az eredménye.(Az Árpád-vonalért meg tényleg nagy kár.)
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 379
10 929
113
Gondolom anyád nevelt fel, nem is alakult ki megfelelő apakép benned. Tudod akkoriban nem volt kívánságműsor, ha nem jelentél meg elővezettek. Gyakorlatilag előállítottak, nagyon gyorsan, kb már aznap. Sőt ha jól emlékszem büntető tétel volt már maga a sorozásról távolmaradás is. Magán a sorozáson se adtak felmentést mint ahogy a 2000-es évek környékén divat volt. A kutyát nem érdekelte a lelked, az allergiád, a rövidlátásod, besoroztak. Nagyon kevesen voltak akik "megúszták", de ők gyakorlatilag teljes lenézésben éltek ezért még 10-20 évvel később is. Úgyhogy akár tetszik akár nem téged is besoroztak volna 99%. Onnét meg csak két módon úszhattad volna meg, ha öncsonkítást végzel, vagy ha disszidálsz. Na ez utóbbi nagyon nem volt egyszerű. Nem nagyon kaptál ugyanis útlevelet mivel besoroztak már, ahhoz hogy könnyen külföldere juss gyakorlatilag párttagnak kellett lenned. A zöldön meg életveszélyes volt, lehet el se jutottál volna a határig.
Megérte volna 2 év miatt ez az áldozat?

Blogen: 48 kilóval (50 kg volt emlékeim szerint az alsó súlyhatár) "A" kategóriás egészségügyi kategóriába kerültem 89 '- ben.
Ember! Olyan alkatú, egészségű és adottságú szerencsétleneket bevonultattak, amilyeneket Auscwitzről dokumentumfilmekben láttál, hozzájuk képest én voltam az Ivan Drago... (Úgy is becéztek a laktanyában:))
Mondom, 1989 - ben!
Fél évvel később (?) jött be az, hogy ha homokszekszuálisnak vallottad magad, akkor leszereltek.
Volt két srác, aki ezt bevállalta (eljátszották a zuhanyzóban). Eltűrték, hogy 800 ember megvetéssel és/vagy szánakozással nézzen rájuk a laktanyában az eljárás végéig.
Amikor meg összefutottunk valamelyikkel ezután a városban, akkor még ők röhögtek rajtunk, hogy nem mertük eljátszani...

Akkor most ők voltak az igaz hazafiak, akik jó le is gyengítették a haderőt!?

Tudod mit? /Figyelem(!) önfényezés,; de egy egész kiképzőszázad a tanúm./
A 48 kilómmal, teljes menetfelszereléssel, kánikulában a Zalai-dombságban úgy teljesítettem az előre be nem jelentett 30 kilométeres menetgyakorlatot, hogy a századparancsnok mondta az utolsó kilométereken, hogy tőlem nem várja el, hogy végigcsináljam, nyugodtan másszak fel a minket kísérő valamelyik Csepel teherautó platójára - vannak már fenn elegen - strammabb srácok is.
A továbbiakat már csak elmondásból tudom: Az utolsó fél kilométeren ketten bevonszoltak, majd a fegyver leadása után összeestem.
A gyengélkedőn látogattak a századtársaim, illetve a parancsnokaim, amíg a gyengélkedő parancsnoka vissza nem engedett a századhoz.
Az eskü után a századpk.parancsban felolvasta a laktanyában maradók, a kimenőt kapók, s a több napos eltávot kapók neveit.
Az eltávot kapókat az én nevemmel kezdte - pedig nem az én vezetéknevem kezdőbetűjével kezdődött a névsor.
Indoklásként a menetgyakorlaton látott példamutató helytállásomat nevezte meg.

S tudod mit Kedves Blogen?
Mai napig rohadt büszke vagyok erre, s nem Te fogod a fotelből elvenni a sikerélményemet, hanem talán egyszer valamikor dr. Alzheimer...
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 379
10 929
113
...amúgy pedig Kedves Blogen jössz egy bocsánatkéréssel az összes - legszebb éveit laktanyába bezárva töltött - sorkatonának.
Ugye a történelemben nincsen ha; de azért kíváncsi lettem volna, hogy Te hogyan álltál volna helyt abban a korszakban.

Ui:
Ja nem volt kötelező bevonulni: Lehetett menni futkosóra is...
 
  • Tetszik
Reactions: lgabo and tindalos

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 297
27 230
113
Én nem akarom elvenni a sikerélményedet, hogy az utolsó eresztésben még büszkén szolgálhattad a Szovjet Birodalmat! Csak én magyar vagyok, akkor mi meg voltunk szállva általad, mint a birodalmi segédcsapat lelkes sorosa által is, szal magyarként hadd ne legyen ez már valami pozitívum nekem!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 297
27 230
113
...amúgy pedig Kedves Blogen jössz egy bocsánatkéréssel az összes - legszebb éveit laktanyába bezárva töltött - sorkatonának.
Ugye a történelemben nincsen ha; de azért kíváncsi lettem volna, hogy Te hogyan álltál volna helyt abban a korszakban.
Ui:
Ja nem volt kötelező bevonulni: Lehetett menni futkosóra is...

Én disszidáltam volna, ahogy tudok és politikai menekült lettem volna, vagy börtönbe kerülök. Az utóbbi esetben helytálltam volna, az előbbiben gyáva lettem volna, de legalább nem az ellenségért dolgoztam volna. Ha börtönbe kerülök, akkor utánna valószínűleg belekeverdek a Demokratikus Ellenzékbe, ahol a radikálisabbak közé kerülök, valószínűleg punk is lettem volna a nyolcvanas években. Nagyjából így tudom ezt elképzelni, ha tíz évvel korábban születek.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 379
10 929
113
"...Én disszidáltam volna, ahogy tudok és politikai menekült lettem volna..."

S a szülőföld, a haza az smafu!?

Az "Itt élned, halnod kell" egy bullshit?
Te vagy már nekem egy magyar, a kilencvenvalahányszázalék meg áruló, hát hogyne...

... Köszönöm Tisztelt bíróság, nincs több kérdésem...
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 050
54 183
113
Én nem akarom elvenni a sikerélményedet, hogy az utolsó eresztésben még büszkén szolgálhattad a Szovjet Birodalmat! Csak én magyar vagyok, akkor mi meg voltunk szállva általad, mint a birodalmi segédcsapat lelkes sorosa által is, szal magyarként hadd ne legyen ez már valami pozitívum nekem!


Figyu,a gmo-s székfoglalód még szórakoztató volt,ez már kevésbé.
Szerénységem kifejezetten örül,hogy minden úgy alakult,ahogy, ugyanis ha másként alakul,sanszos,hogy már nincs Magyarország nevű hely a térképen/sokkal kevesebben vagyunk.
A szu alatt a katonáink a mi országunkat is védték volna, akár az életük árán is,megsúgom,az akkor itt lévő szovjet katonák is harcoltak volna értünk,ha megtámad valaki.
A faterom a 60-as években volt sorkatona,és köszönöm neki,meg az össze s 56 utáni katonának,hogy nem akartak hősök lenni, nem mészároltatták le magukat, a családjukat,és nem lövették sz@arrá az országot.
Hanem tették a dolgukat,és lám itt lehetünk,van országunk,lettem én,majd,nekem 2 fiam,és így tovább....
Picit körültekintőbben árulózz kérlek.
Köszönöm.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 297
27 230
113
Figyu,a gmo-s székfoglalód még szórakoztató volt,ez már kevésbé.
Szerénységem kifejezetten örül,hogy minden úgy alakult,ahogy, ugyanis ha másként alakul,sanszos,hogy már nincs Magyarország nevű hely a térképen/sokkal kevesebben vagyunk.
A szu alatt a katonáink a mi országunkat is védték volna, akár az életük árán is,megsúgom,az akkor itt lévő szovjet katonák is harcoltak volna értünk,ha megtámad valaki.
A faterom a 60-as években volt sorkatona,és köszönöm neki,meg az össze s 56 utáni katonának,hogy nem akartak hősök lenni, nem mészároltatták le magukat, a családjukat,és nem lövették sz@arrá az országot.
Hanem tették a dolgukat,és lám itt lehetünk,van országunk,lettem én,majd,nekem 2 fiam,és így tovább....
Picit körültekintőbben árulózz kérlek.
Köszönöm.

Igen, ezt gondoltam, a kollaboráns apák szerepe a fiaik orientációjában fontos lehetett. A hazaárulás vidám éveiről szóló adomázások, amit a gyerekek folyton hallottak a bábállam szovjet segédcsapatai kapcsán meghatározhatta azok hozzáállását az ellenségeink kiszolgálásához és megalapozhatta a nép tömegeinek árulóvá válását.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 297
27 230
113
"...Én disszidáltam volna, ahogy tudok és politikai menekült lettem volna..."
S a szülőföld, a haza az smafu!?
Az "Itt élned, halnod kell" egy bullshit?

Ja, de tizennyolc évesen ennyire futotta volna valószínűleg, ezt őszintén bevallom. Bár nagy az esélye, hogy tiltott határátlépési kísérleten elkapnak és börtön lesz a vége, mert a bíróságot elküldöm melegebb éghajlatra.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 297
27 230
113
Van ennek a diskurzusnak egy másik olvasata is, ami a modernitáshoz kötődik. Éspedig a tömegtársadalomba vetett egyén kezelhető e individuumként, vagy fel kell őt mentenünk a tömeg nyomására elkövetett tettei alól, amiket nem egyéniségként, pusztán kényszer alatt cselekedett. Például sorkatona volt egy bábállam megszállókat segítő fegyveres erejében! A rendszerváltáskor a magyar társadalom megszavazta ezt magának, lényegében anélkül, hogy ezt megbeszélte volna saját magával. Viszont ennek van egy máig ható következménye, miszerint az állam továbbra is úgy kezeli a társadalmat alkotó egyéniségeket, mint masszát, amit kezelni kell. Fegyvert például nem ad a kezébe, az önszerveződések bizonyos formáitól eltiltja, terelgeti, nevelgeti. A posztmodern államunk e téren mindenképpen modern. Végül is igaza van, hogy adhatna komoly felelősséget olyanok kezébe, akiket a saját érdekükben felmentett ezalól amikor nem vonta őket felelősségre a kollaboráció miatt például annak érdekében, hogy felhasználhassa őket, a demokrácia nyersanyagának, a népnek!
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 050
54 183
113
Igen, ezt gondoltam, a kollaboráns apák szerepe a fiaik orientációjában fontos lehetett. A hazaárulás vidám éveiről szóló adomázások, amit a gyerekek folyton hallottak a bábállam szovjet segédcsapatai kapcsán meghatározhatta azok hozzáállását az ellenségeink kiszolgálásához és megalapozhatta a nép tömegeinek árulóvá válását.


Fuss,Forrest,fuss....
 
  • Tetszik
Reactions: lgabo

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Nézd Blogen, nem tudom hogy csináljam másképpen hogy valamennyire elterelődjön rólad a figyelem úgyhogy őszinte leszek. Az avatárodból ítélve és régebbi hozzászólásidból leszűrve (volt egy ahol első szám harmadik személyben hivatkoztál magadra és nem humorból) olyan érzésem van mintha egy tinédzser beszélne. Az elképzelések arról hogy kell viselkednie valakinek, a vádaskodás, a mindenkinél jobban tudja lelkület. Olyan jellemed van ami nem volt próbának alávetve, nem éltél akkor és az elképzeléseid arról hogy miként cselekedtél volna ha mégis, leginkább egy idealista tinédzser ábrándjai. Egy emberé akinek nincsenek kötelékei a közösséghez. Felteszem nincs feleséged vagy gyereked. Persze csak tippelek, valószínűleg tévedek is, teli vagyok prekoncepciókkal. De a viselkedésed ilyen. Elítélni több generációt akiknek nem igazán volt választása mert mit tehetett volna? A szovjet birodalom egyszer már letörte az önállósodási probálkozást 56-ban, ahol nyilvánvalóvá vált az is hogy a nyugatról nem jön majd segítség. Akkor meg? Hősiesen disszidálhatott volna az ország egész lakossága? Vagy a férfiak mind beintettek volna a sorozáson aztán meg a bíróságon? Nincs ráció abban amit mondasz. Az ember jelleme egy dolog, de a helyzet amiben van a másik. A kettő mutatja meg milyen fából is faragták. Mert vagy a jelleme lesz hatással a helyzetre vagy a helyzet a jellemére. Te a saját világodban élsz, sokat olvasol, kíváncsi vagy és ez persze jó dolog. De nem vagy képes megérteni a többi embert és a helyzetet amiben vannak vagy voltak. Lehet hogy a csonka családod miatt, akiket én ismertem apa nélkül felnőni azok mind elég furák lettek, de az is lehet hogy valami komolyabb betegséged van. Szélsőséges vagy (amit többször is bizonyítottál több témában is nem csak ebben) idealista vagy, és be van szűkülve a tudatod. A többi ember is éli az életét és megvannak az okai hogy mit miért tesz. Az esetek többségében szükség. Ne ítéld már el őket csak azért mert emberek, te is az vagy, nem tudhatod ha az ő helyzetükben lennél miként cselekednél. Bármenyire is vallod hogy igen, te magadból indulsz ki pedig a helyzet befolyásolja az egyént ezért te is más lennél.
Szóval ne csináld ezt, ne árulózzál le egész generációkat, sőt egy egész országot mert egyrészt hülyén hangzik másrészt képmutató dolog. Meg ez amúgy sem az a topik ahol ilyesmit ki kéne beszélni.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Én disszidáltam volna, ahogy tudok és politikai menekült lettem volna, vagy börtönbe kerülök. Az utóbbi esetben helytálltam volna, az előbbiben gyáva lettem volna, de legalább nem az ellenségért dolgoztam volna. Ha börtönbe kerülök, akkor utánna valószínűleg belekeverdek a Demokratikus Ellenzékbe, ahol a radikálisabbak közé kerülök, valószínűleg punk is lettem volna a nyolcvanas években. Nagyjából így tudom ezt elképzelni, ha tíz évvel korábban születek.

Én a disszidáltakban mindig is "imádtam", hogy a rendszerváltás után visszajöttek Magyarországra megmondani a tutit (pl. hogy hogyan kellene irányítani az országot) azoknak, akiknek volt bátorságuk maradni. Ezeknél már csak az olyan disszidáltak "jobbak", akik még vissza sem jöttek, hanem az USA-ból mondják meg a tutit...
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Most? Mi ellen? Szuverén állam vagyunk.

Akkor ez azt jelenti, hogy Rád nem számíthatunk egy EU (és esetleg USA) elleni szabadságharcban/ellenállásban? :)
Mi van, ha mások 44-ben, 45-49 között, vagy 56-ban pont ugyanezért nem harcoltak a megszállók ellen? Voltak, akik német irányítás alatt tartották szuverénnek Magyarországot, voltak akik felszabadulásként élték meg a szovjet bevonulást és a németek kiverése után a szovjet védőpajzs alatt tartották szuverénnek Magyarországot, most meg Te a szovjetek hazazavarása és az EU meg az amerikaiak bevonulása után éled meg szuverénnek Magyarországot.

Egy teoretikus kérdés:
Mikor majd Magyarország 2022-ben csatlakozik az Eurázsiai Unióhoz, mit fogsz majd válaszolni arra a kérdésre, hogy miért nem harcoltál az 1989-es nyugati puccs alatt és a 90-es években a Magyarországot elfoglaló Nyugat ellen és nézted végig tétlenül, ahogy a gyárainkat eladják, leszerelik, ahogy milliók váltak munkanélkülivé a 90-es évek elején, ahogy Magyarországot ismét belehajtják egy katonai tömbbe (NATO) 1999-ben, hogy háborút viselhessenek területünkről Jugoszlávia ellen, és ahogy egy Uniónak (EU) váltunk részeivé 2004-ben, holott előtte a SZU-nak nem voltunk a részei? Mit szólsz ahhoz, hogy nincs már magyar légtér, az összes magyarországi radarállomás a NATO közvetlen parancsnoksága alatt dolgozik, és a radarok jelei Olaszországba futnak be a NATO parancsnokságra? Ha egy gép megsérti a Magyarország fölötti légteret, akkor tudtad, hogy nem itthon adják ki a parancsot a Gripen-ek emelésére, hanem Olaszországból kell erre engedélyt kérnünk? És ez neked szuverén állam? És ami a legfőbb: nem harcoltál/nem álltál ellent, hogy ne így legyen.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
A szuverenitás meg mit jelent? Teljesen szuverén ország, állam nincs, ugyanis semelyik sem tehet meg bármit, amit csak akar, ugyanis annak következményei, negatívak lennének rá nézve. Szóval az erejétől, meg a szövetségeseitől függően feszegetheti egy-egy ország a határokat, de át nem lépheti teljesen. És igen, még az USA, a No. 1 military power állam sem tehet meg bármit.

Nem tudom, kérdezt meg blogent. Onnan indult ki a téma. Blogen szerint most szuverén ország vagyunk, szerintem meg nem. Ennyi.
 
  • Tetszik
Reactions: lgabo

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 141
113
Nem tudom, kérdezt meg blogent. Onnan indult ki a téma. Blogen szerint most szuverén ország vagyunk, szerintem meg nem. Ennyi.

Hát én abba nem nagyon akarnék belefolyni... Értem blogen álláspontját, de sok ponton nem értek vele egyet. Viszont ezt kifejteni nincs energiám... :(
A szuverenitás foka eléggé a gazdasági ÉS katonai erőtől függ. Ha így nézzük, nem túlzottan vagyunk szuverének, mert külső erőknek nagy befolyása van/lehet ránk. De persze hozhatunk önálló döntéseket. Csak aztán a következmények miatt nem biztos, hogy meg is érné nagyon szuverénkedni.