Kínai légvédelmi eszközök

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 478
113
Új 76 milliméteres légvédelmi gépágyú exportra. Feltételezem AHEAD tehnológia van integrálva bele.
153915ob8wqz23kucuuzwb_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
Oo Miért jobb a 76mm-es gépágyú egy pl. 30-asnál? Kb. mennyivel jobb így a pontossága/hatótávolsága?
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 491
14 281
113
Oo Miért jobb a 76mm-es gépágyú egy pl. 30-asnál? Kb. mennyivel jobb így a pontossága/hatótávolsága?

gondolom ez volt az "ihlet":
https://en.wikipedia.org/wiki/OTO_Melara_76_mm

picit régebbi:
https://en.wikipedia.org/wiki/M51_Skysweeper

30mm
https://en.wikipedia.org/wiki/Artemis_30

+35mm
https://en.wikipedia.org/wiki/Oerlikon_GDF


Ez alapján a hatótávja (effektív és maximális) durván a duplája.

A robbanótöltet elvileg akár a 10-15x-ese is lehet, viszont értelemszerűen kisebb a tűzgyorsaság és a lőszer is nagyobb/nehezebb.

A pontossága szvsz nem jobb - főleg maximális hatótávon -, de nyilván a nagyobb robbanófej (repeszhatás) ezt azért valamennyire ellensúlyozza.

+ egy direkt vagy nagyon közeli találat esetén a 76-os vélhetően nullázza a cél objektumot, míg a 30mm-is nem biztos.

De ez mind csak tipp:)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 478
113
Itt inkább az a lényeg, hogy integrálták bele az AHEAD technológiát és ha igazak a hírek akkor ezt megtették az 57 és 100 milliméteres lőszerrel is.
A 35 milliméteresnél nagyobb kaliberű légvédelmi ágyúk eléggé kikoptak a használatból, mivel a MANPAD-ok sokkal hatékonyabbnak bizonyultak, de a tömeges PGM-ek elterjedésével lehet visszakerülnek majd a szolgálatba.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 478
113
Ilyen önjáró légvédelmi gépágyúkkal az olaszok kísérleteztek, de nem látom a csőtorkolaton a programozó gyűrűket
http://www.military-today.com/artillery/otomatic.htm
http://www.military-today.com/artillery/draco.htm
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Ilyen önjáró légvédelmi gépágyúkkal az olaszok kísérleteztek, de nem látom a csőtorkolaton a programozó gyűrűket
http://www.military-today.com/artillery/otomatic.htm
http://www.military-today.com/artillery/draco.htm

Mert nincs is. Az átlag légi cél elleni lőszerük (mármint az olasz 76-osoké) közelségi gyújtós (3P és PFHE (HE-MOM)), ami sokkal többet ér, mint az időzített (AHEAD). Illetve a legújabb olasz 76-osokhoz van irányított lövedék (DART). Kb. olyan mint a T-72/80/90 irányított lőszere, csak rádió és nem lézer vezérsugaras. Földi cél ellen tankon kívül minden ki lehet vele lőni olcsó lőszerrel is (HE-MOM, vagy HE-SAPOM). Késleltető állásban a lövészpáncélosban, építményben robban, azaz nem csak lyukat csinál rajta, de ki is takarítja. Nyíllövedékkel még a tankokat is megfogja oldalról. Vagy felülről, mert állítólag van hozzá felülről támadó, érzékelős, ejtőernyős lőszer is.

A lényeg, hogy kilövi a manőverező hagyományos repülőket, a gyors és kicsi robotrepülőket és rakétákat, az aknavető és rakéta sorozatvető lövedékeket és a földi célok szinte mindegyikét. Persze borzasztó drágán. Egy páncéltörő rakéta + légvédelmi rakéta kombináció olcsóbb.

Ehhez képest az AHEAD csak egy időzített gyújtós játszadozás. A kínaiaknak nagy előrelépés, de az olaszok kiröhögik.

Miért jobb mint a 30mm-es?

Igazából nem a nagyobb hatótávolság a lényeg. 4-5 km-en komoly találati esélye csak az olasz irányított DART lőszernek van, ami kínaiaknál legfeljebb csak álom. Nem is az, AHEAD a nagy dobás benne, mert AHEAD lőszer van 30 mm-esben is (nem a kínai) és van 35 mm-esben (a kínaiaknak is). A 76-os alapvetően abban jobb, hogy többcélú. Földi páncélozott célok nagy részét is leamortizálja. Repesz lőszerrel szükség esetén gyalogság ellen is bevethető (a nagy tűzgyorsasága és a radaros pontos tűzvezetése miatt anélkül söpör el egy szakaszt, hogy azok felfoghatnák mi történt). Kifüstöli az épületeket, géppuska fészkeket. Miközben alapvetően légi célokra vadászik.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 478
113
Nana, csak mert nem tudsz valamiről, még nem biztos, hogy nem létezik.
084008fes5od7g5tdotspc_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ami a közelségi gyújtót illeti, az már második világháborús technológia és Kína szinte mindenhez gyárt ilyesmit, még az 107 milliméteres rakétához is.
http://download.cabledrum.net/wikileaks_archive/file/us-ngic-proximity-fuzes.pdf
A cső végén lévő egység nem csak a lőszert programozza, hanem méri a lövedék sebességét is és összeköttetésben van a tűzvezérlő számítógéppel. A lényeg, hogy ebből simán ki lehet lőni a közelségi gyújtósat is, ha arról van szó.
A többcélúság szerintem másodlagos, itt a preciziós fegyverek elleni nagyobb hatásfok lehet a mérvadó.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 478
113
Nagyon klassz kis modernizációs csomag 57 milliméteres gépágyúnak. "57 mm proximity sistem proximity fuse" ennyit értek a szövegből. Megvannak még valahol azok az S-60-as ágyúk?
https://indodefense.wordpress.com/2013/02/page/9/
https://youtu.be/5oODZpw3qd8
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 478
113
China develops SWS2 mobile air-defence system
1646039_-_main.jpg

http://www.janes.com/article/62014/china-develops-sws2-mobile-air-defence-system?from_rss=1
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 478
113
Én valahogy úgy értettem, hogy egy részét már akkor kifizetik mikor leszállítják, de semmiképpen sem előbb. Vagyis nincs előleg.
De igen, valami olyasmi.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 143
113
Kína ebben nagyon nagy. Akárkinek akármit, tegnapra is, hitelbe ha kell. Gyakorlatilag egyre több helyről hallom, hogy annyi tőkéjük van, hogy keresik a befektetési lehetőséget, szó szerint azt nézik, hogy mit tudnának megvenni, meg kinek mit tudnak eladni. Övék a jövő.
 

fishbed

Well-Known Member
2013. július 5.
806
767
93
Mondjuk mozgólépcső esetén ez nem igy van. Csak akkor kezdik meg a szerelést ha a teljes vételárat kifizetted.