[HUN] Védelempolitika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 370
17 661
113
Önmagában még egy 30-40 %-os katonai költségvetéssel sem mész semmire. Azt hiszem, a német is ennyi volt kb a 30-as évek második felén, plusz náluk meg volt a megfelelő K+F és ipar, önmagában ez kb 3-4 évre volt elegendő, utána már csak a kapituláció pontos dátuma volt a kérdés. A japán költségvetés talán az 50 %-ot is meghaladta, kb 2 évre volt elegendő, utána szintén csak a kapituláció ideje volt kérdés. Nálunk ez max arra lenne elég, hogy a szomszédos országok maximum teljes összefogással támadjanak meg minket, egy kontinentális háborúban nem számítana. Ha ne adja isten nyugat-kelet megint egymásnak esne, mi maximum egy rövid megálló lennénk. A békében reménykedhetünk, vagy kivételesen okosan kellene oldalt választani (már ha választhatunk az elkövetkező egy-két évtized várható politikai szarzuhatagában).
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and zsolti

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 996
113
Én azt mondom itt arra kellene gyurnunk hogy kimaradjunk az egészből... ragyurni kárpátaljára delvidekre és egy horvát szövetségre...
Nem kell vilagvero hadsereg. Egy modern szárazföldi erő kell hangosztatottan zomeben partizán harcra kiképzett tartalekossal... egy közepesen erős légierő vadaszfeladatokra kihegyezve és egy erős légvédelem...
Vadászgépet csakis modernet addigra az 5 gen elterjedt lessz (svéd török korea/indonézia japán) legvedelmet delafrikabol és svájcból svedbol szereznek be. Harcjarmuvet az osztrak/spanyol paros duojat ifv/apc.
Híradó készülékek csakis hazai szoftverel. Mégha license alapján is hardveresen szoftveresen mindenféle kép hazai.
Olyan erőt ami egy újabb vilagegessbe szemben álló felek bármelyike ellen fel tudja venni a kesztyűt nem lennénk képesek osszedobni.
DE EGY OLYAN HADERŐT HOGY EGGYIK SZEMBENALLO FELNEK SE LEGYEN SZABAD KAPACITASA ÉS/VAGY ELFOGADHATO VESZTESEGE (akár a háború közben VAGY előtte hogy megtamadjon megszaljon minket) OSSZELEHETNE HOZNI GDP 10% A NÉLKÜL IS.
Ehhez kell hogy mindkét felnek fontos legyen a gazdaságunk. (Gyaraik uzemeik erdekeltsegeik legyenek nallunk de eggyik SE kerüljön túlsúlyba. Ehhez kell jó kül és bel politika. Ehhez kell egy szövetséges aki gyengébb mint mi de van közös ellenségkép és múlt és aki szintén nem akar egy uljabb világégés egyik csatatereve változni. Ehhez kell egy modern HADERŐ egy partizan harcra kikepzett tartalékos rendszerrel (ez épp akkora elrettentő erő egy megszállás tervebe mint egy erős hadsereg) ehhez kell valami ami nekünk van feleslegbe nekik szükségük van rá. ENERGIA. VILLAMOS és szénhidrogén TAROLO KAPACITAS!!!(a kifogyott gazmezok is lehetnek hasznosak attól hogy már mindent kitermeltek belőlük a legolcsóbb és legkönnyebben tarolo és kitarolo kapacitas...)
Ami fontos még a nagy számú szakmunkás (gyartokapacitast jelent nem a mérnök áll a gép mellett) egy bilagefesbe meg a titkolt kiszolgálás egy alternatíva... ami fontos távoli kissebb országokkal létesített kereskedelmi kapcsolatok.(mégha profitba nem is olyan jelentős a nagyobb táv és kissebb haszonkulcs miatt de egy körülöttünk zajló világégés során a kieső alapanyagot jelentheti. (És nem nem akkor kell keresni ezeket az üzleti kapcsolatokat akkor már késő akkor már felfuttatni kell a már meglevot...) ami nagyon fontos A TITKOS SZOLGALAT !!!! információ hogy helyes megelőző intézkedéseket lehessen eszközölni (az informatikai felderítés is hihetetlen nagy jelentőségű napjainkba)
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and karpatalja

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 996
113
ENERGIA termelés szénhidrogén tárolás... hogy ne legyen félreérthető nehogy energiataroladt gondoljon valaki
 

berrud

Member
2012. november 12.
30
12
8
Oroszország megtámadásából 1918-ban győztesen jöttünk ki a breszti békében.

Az lehet de utána fél évvel darabjaira esett a OMM, én ezt annyira nem nevezem így győzelemnek, főleg hogy utána a világháború elveszett, oroszok ide vagy oda.

No de ez nem a töri topik :D
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 108
113
Oroszország megtámadásából 1918-ban győztesen jöttünk ki a breszti békében.
Tehát megnyertük az első világháborút :D. Ahogy jelezték már utánam is, nekem nem ez maradt meg, hanem hogy a folyamat vége az lett, hogy mi kerültünk a süllyesztőbe, az államalakulatunk reccsent darabokra, jött kisvártatva Trianon, hirtelen 1/3 lett a terület, és totálisan vereséget szenvedett az az oldal akikkel voltunk. Ki lehet ragadni Breszti békét, csak tényleg ez volt a döntő a történelmi cselekményekben, vagy az amit én most itt felkarcintottam? Sose többet ilyen sikert, vagy győzelmet, amit te annak neveztél.
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Pedig most teljesen igaza van, a cári Oroszország nem csak hogy elveszítette a velünk és a németekkel vívott háborúját de bele is pusztult. Az uralkodó család elvesztette a hatalmát az ország polgárháborúba süllyedt, a keleti front megszűnt. Az hogy ezek után a többi háborús fél legyőzött minket nem jelenti hogy Oroszországot ne vertük volna meg. (Mármint mi monarchia meg dojcsland.)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 108
113
Pedig most teljesen igaza van, a cári Oroszország nem csak hogy elveszítette a velünk és a németekkel vívott háborúját de bele is pusztult. Az uralkodó család elvesztette a hatalmát az ország polgárháborúba süllyedt, a keleti front megszűnt. Az hogy ezek után a többi háborús fél legyőzött minket nem jelenti hogy Oroszországot ne vertük volna meg. (Mármint mi monarchia meg dojcsland.)
Azért azt remélem látja mindenki, hogy onnan indult, hogy megjegyeztem, hogy milyen jól jártunk eddig mindig, mikor megtámadtuk az Oroszokat, ugye? A cári Oroszország egyébként ha már nagyon kukacoskodunk, valóban belepusztult, CSAK nem mi vagy a szövetségeseink verték őket tönkre, hanem Lenin/Trockij és a vörösök, aminek a következménye az lett, hogy 20 év múlva az ebből kinövő Szovjetunió már a világ egyik vezető hatalma, mi meg mentünk a süllyesztőbe. Ezek tények. Szóval én még mindig tartom magam ahhoz, hogy soha többet ilyen "sikert" mint ami nekünk azzal járt, hogy megtámadtuk őket, és eddig mindig csak mély torokra rakták a brokit nekünk, miután ilyen csodás kalandozásba kezdtünk, és ráköptünk a Medvére.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell
Q

quista

Guest
Egy szövetség tagja vagyunk.
Nem kell amerikától venni fegyvert - repülőgépet mi például egy semleges államtól a svédektől vettünk.
Az oroszoktól most veszünk helikopter nagyjavítást például.
A lengyelek modernizálták a MIG 29-est, és üzemben tartják.
Nálunk a nyílt levegőn rohad szét az összes.
De a rendszereknek ára van, az orosz szerb modern rendszer annyival nem olcsóbb, és ha még olcsóbb is lenne a különbözet menet közben eltűnne.
De például vehetnénk lengyelországban gyártott helikoptert, az egy jó pont lenne a barátainknál.

Nem értem miért erőlteted a kínai, szerb orosz oldalt. A heliket célszerű lenne mondjuk tényleg onnan beszereznünk, de max ennyi.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 606
16 324
113
Svéd vadászunk kb. annyira független az usától, mint én a levegőtől (hajtómű, fegyverzet, radar elemek, stb). Erős hadseregre meg szükségünk van; ugyanis ha kell, akkor ma már nem megy úgy, mint pár száz éve, hogy ropjuk a verbunkost-korszerű fegyverrendszereket sok idő eljárással együtt adoptálni.
Stratégiai kérdés lenne szerintem, hogy haza forrásból megoldható legyen egy harci robot fejlesztése-gyártása... erre megy ugyanis (talán) a világ.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 789
30 573
113
Egy szövetség tagja vagyunk.
Nem kell amerikától venni fegyvert - repülőgépet mi például egy semleges államtól a svédektől vettünk.
Az oroszoktól most veszünk helikopter nagyjavítást például.
A lengyelek modernizálták a MIG 29-est, és üzemben tartják.
Nálunk a nyílt levegőn rohad szét az összes.
De a rendszereknek ára van, az orosz szerb modern rendszer annyival nem olcsóbb, és ha még olcsóbb is lenne a különbözet menet közben eltűnne.
De például vehetnénk lengyelországban gyártott helikoptert, az egy jó pont lenne a barátainknál.

Nem értem miért erőlteted a kínai, szerb orosz oldalt. A heliket célszerű lenne mondjuk tényleg onnan beszereznünk, de max ennyi.
Az orosz rendszer pont annyival olcsóbb, hogy feléért vagy negyedéért veheted meg "ugyanazt" a felszerelést. Pl harckocsik, egy Leo2A6/7 árából vehetsz 3-4 T-90-est, fenntartásnál ugyanilyen arányú eltérésekre számítok. Mégis mitől tűnne el ez az eltérés menet közben? Pont semmitől. A szerb dolgot a tüzérség miatt eröltetem, teherautóra szerelt saját ágyújúk van, valószínűleg barátágosabb árral, mint a svéd vagy izraeli gyártmány. A kínaiaktól jelenleg konkrétan semmit nem akarok, de mindent gyártanak, potenciális beszállítónak ők is ott vannak. Gripen után hátha 5. gen gépet akarnak, pénz meg nem lesz sok - miért is lenne? - akkor meg ott lesz a J-31 meg ha az oroszok összedobnak egy kicsi egyhajtóművest akkor az, meg az F-35 darabonként 300 millió dollárért (mert otthon így tudják 95-ért adni profitcsökkenés nélkül). Orosz heli árban fele mint az amerikai, támadó és szállító egyaránt, de lehet ha egyharmada. És értem a jó pontot a barátoknál, de az is jó pont lenne ha ők állnának elő olyan árral, mint a konkurenciájé, mert a barátok ugy-e nem kellene lehúzzák egymást. Ebben az esetben nem kellene felemlegetni, hogy "az én pénzem és arra költöm el amire akarom, és annál akinél akarom b*meg!!!"
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Az orosz rendszer pont annyival olcsóbb, hogy feléért vagy negyedéért veheted meg "ugyanazt" a felszerelést. Pl harckocsik, egy Leo2A6/7 árából vehetsz 3-4 T-90-est, fenntartásnál ugyanilyen arányú eltérésekre számítok. Mégis mitől tűnne el ez az eltérés menet közben? Pont semmitől. A szerb dolgot a tüzérség miatt eröltetem, teherautóra szerelt saját ágyújúk van, valószínűleg barátágosabb árral, mint a svéd vagy izraeli gyártmány. A kínaiaktól jelenleg konkrétan semmit nem akarok, de mindent gyártanak, potenciális beszállítónak ők is ott vannak. Gripen után hátha 5. gen gépet akarnak, pénz meg nem lesz sok - miért is lenne? - akkor meg ott lesz a J-31 meg ha az oroszok összedobnak egy kicsi egyhajtóművest akkor az, meg az F-35 darabonként 300 millió dollárért (mert otthon így tudják 95-ért adni profitcsökkenés nélkül). Orosz heli árban fele mint az amerikai, támadó és szállító egyaránt, de lehet ha egyharmada. És értem a jó pontot a barátoknál, de az is jó pont lenne ha ők állnának elő olyan árral, mint a konkurenciájé, mert a barátok ugy-e nem kellene lehúzzák egymást. Ebben az esetben nem kellene felemlegetni, hogy "az én pénzem és arra költöm el amire akarom, és annál akinél akarom b*meg!!!"
Joker, lehet itt álmodozni akár olcsóbb ár akár tetszés-alapon, de szerintem az oroszok nem lesznek olyan marhák, hogy harctevékenységre alkalmas fegyvert adjanak el egy velük ellenséges katonai szövetség tagjának. Eladnak nekünk teherautót, esetleg terepjárót, szállítóhelikoptert és talán esetleg szállítógépet (tehát másodvonalbeli támogató eszközöket), de pl. harckocsit, önjáró löveget és harci repülőgépet már nem fognak, szerintem kb. erre számíthatunk.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 789
30 573
113
Joker, lehet itt álmodozni akár olcsóbb ár akár tetszés-alapon, de szerintem az oroszok nem lesznek olyan marhák, hogy harctevékenységre alkalmas fegyvert adjanak el egy velük ellenséges katonai szövetség tagjának. Eladnak nekünk teherautót, esetleg terepjárót, szállítóhelikoptert és talán esetleg szállítógépet (tehát másodvonalbeli támogató eszközöket), de pl. harckocsit, önjáró löveget és harci repülőgépet már nem fognak, szerintem kb. erre számíthatunk.
Ez már az ők problémájuk, de mindenképp lényeges, hogy saját pénzed arra költhesd amire akarod és ebben a "barátaid" ne korlátozzanak. Az egyipromi Kamovok meg az öbölországoknak promózott T-90 után akár Magyarországnak is beleférne, elvégre export verziók. Tüzérség meg jönne szerbektől, már úgyis majdnem EU-tagok vagy mfszm.
 
Status
Not open for further replies.