9K330 Tor / SA-15 Gauntlet (Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 593
113
A 4 célcsatornás Tor-M2
%D0%A2%D0%BE%D1%80-%D0%9C2.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 593
113
Ezt hogyan oldja meg, amikor csak kettő datab kis antennája van? Valójában úgy, hogy akkor kettő lehet végfázisban?

A teljes tűzvezető lokátor rendszer neve Scrum Half, ebbe beletartozik a felderítő lokátor egység (hátsó antennával az IFF-el a tetején), a másik a célok és a rakéták követését végzi, amelyik a középső nagy négyzet alakú tűzvezető lokátor antennát használja elöl és az oldalsó két kis félgömb alakú lokátor antennával működő parancskidolgozó lokátor egység, amely a parancsjeleket továbbítja a rakétáknak (kommunikál vele). A Tor ADMS-t eredetileg 1 cél és 2 rakéta csatornával tervezték, a Tor-M1 változat végül 2 cél és 4 rakéta csatornás lett, a későbbi Tor-M2 pedig már 4 cél és 8 rakéta csatornával rendelkezik.
Az M1 változaton egy, kis rakéta parancsjel továbbító antenna van (ha szemből nézzük, akkor jobb oldalon),
tor-m1-sam-2.jpg

9k331_34157.jpg

az M2 változaton már mind a két oldalon van egy-egy parancsjel továbbító antenna.
%D0%A2%D0%BE%D1%80-%D0%9C2%D0%9A%D0%9C_7.jpg

tor-m2e_051015_1.jpg

Tor-M1 dísszemlén
_R0L7535.JPG
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and fishbed
M

molnibalage

Guest
A 2 antenna a 8 rakétát tudja irányítani a 4 célcsatornához nem sok köze van, azt a középső nagy biztosítja. 1 kis antenna a parancs kidolgozó egységgel 4 rakétát tud vezérelni.
Tehát ez a része fejlődött.

A Tor régen Osza elven dolgozott, tehát követte a rakétát és a célt is. Most is így működik csak időosztásos elven ESA antennával és digitális technikával meg az RPK módszer?
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 593
113
Tehát ez a része fejlődött.

A Tor régen Osza elven dolgozott, tehát követte a rakétát és a célt is. Most is így működik csak időosztásos elven ESA antennával és digitális technikával meg az RPK módszer?
Nagyjából igen. Kis hatótávolságnál a parancsközlő távirányítás még mindig nagyon hatásos, ráadásul a mellékelt képen látszik, hogy + televiziós-optikai rendszerrel is meg van támogatva.
Tor-M1 az optikával
DSC04341.jpg

DSC02324.jpg

Tor-M2E az új, kettős optikával
tor_m2e_maks2009.jpg

Nyitott állapotban
147625867310212.jpg


A 9K332 Tor-M2 változat már a 9M331 rakétákat (167/15 kg, 850m/s) alkalmazza, amelyből 4 rakéta van egy 9M334 modulban (973 kg, 3005x1223x444 mm) és 4 modult képes befogadni a komplexum, így összesen 16 db rakéta indítható az M1 változat 8 db rakétájával szemben.
9M334 modul, 9M331 rakétákkal.
DSC08491.jpg

9T244 Szállító/utántöltő járművek
DSC04478.jpg

DSC02114.jpg

Ez mindenképpen kellett, hogy 4 célcsatornássá lehessen bővíteni az M2 változatot. Jelenleg 48 célt képes szimultán követni és 9+1 célra céladatokat kidolgozni egyidőben.
Tor-M1 komplexumok szállítási helyzetben.
DSC04476.jpg
 
M

molnibalage

Guest
Akkor lemaradtam egy picit. A rakéta mennyiség itt is duplája lett? A magassági korlát mi a HMZ-re?
 
M

molnibalage

Guest
Nagyjából igen. Kis hatótávolságnál a parancsközlő távirányítás még mindig nagyon hatásos, ráadásul a mellékelt képen látszik, hogy + televiziós-optikai rendszerrel is meg van támogatva.
Tor-M1 az optikával
Az RPK nagy előnye, hogy optikai célkövetéssel is működik. Persze ekkora a rakéta lehet, hogy csak hárompont módszerrel megy. Ez az Sz-75/125 idéjén baj volt a rakéta kinematikai korlátai miatt, de a Tor szintnél ez simán belefér.

(A mai szotveres háttérrel lehet, hogy már arányos megközelítés is megy, mert alakfelismerő kamerával és hosszméréssel - ahogy a hajók esetén tették mindig is - lehet sebességet becsülni. Ha ez nincs, akkor sincs baj.)

Tor-M2E az új, kettős optikával
A kettős mit takar?
[/QUOTE]

Hogyan állsz azzal az anyaggal, amin dolgozol a nagy műhöz?
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 593
113
Gondolom a kettől optika itt éjjel/nappalit jelent.
Igen, jól gondolod, hőképalkotós rendszert kapott az M2 széria (M2, M2U, M2E).
Különben az ütegben lévő komplexumok közül elegendő egymás között felváltva mindig csak egynek működtetni a lokátorát, mert hálózaton keresztül a többi megkapja az összes információt a légi helyzetről.
 
M

molnibalage

Guest
És a képek alapján nem látom, mert a RPK antennák oldal felől minden ki van takarva és az egyik ráadásul össze van csomagolva. Be tudod jelölni a képeken és felsorolni a difiket?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
A kereső radarja nem úgy néz ki mint a kínai változatnak.
 
M

molnibalage

Guest
Ezen alvázon levő Tor-ok kihez tartoznak? A hadseregnél egy része a Tor-oknak lánctalpas, egy része meg kerekes? Ez a kerekes jármű páncélozott?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Nem úgy néz ki mint, ami páncélozva lenne. Szerintem obiektumvédelemre használják.