[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 139
67 140
113
Agyrém Izraelt se értem. De nem mért érné meg nekik oroszokkal szemben keményen felépni?!
Ahogy itt írták ottani orosz légvédelmi erők, helyi orosz erőket védik.
Izrael ebbe bele marna? Mi célból. Oroszok ellen reakció ként cirkáló rakétákkal ki ütnének pár Izreali bázist.
Következő lépés atom fegyverek?!
Oroszoknak több és újabb van!
Izreal ki is kap egy orosz várost! Miközben területe atom sivatag lesz!
Túl élők hova mehetnek?! EU ? Nyugiti részen lassan közel-keleti társadalmi állapotok! Kelet-Európa a bosszú szomjas medve szeme elé?
USA? Társadalmi folyamatok ott se biztatóak.
Izrael valami 20000 négyzetkilóméter , kb Bács Kiskun+Pest megye. Hogy az izraeliek hova mennének ezután? Hát kb ahova a dinoszauruszok. Netán a túlélők Birobidjanba, Szibériában elférnek.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 700
46 328
113
Amihez Oroszországnak semmi köze nem volt. Erdogan jelenlegi helyzete a nyugati hatalmak által támogatott puccskísérlet eredménye. Egy véletlen. Ha nincs ez a véletlen, akkor az oroszok szíriai szereplése lehet már véget ért volna és Aszad se lenne sehol!

Putyin akármekkora játékos lehet, nincsenek eszközei egy közel-keleti regionális hatalommal szemben, mert nincs korszerű hadereje. A szíriai orosz jelenlét egy kegyelmi állapot, amelynek a lényege, hogy a törökök, izraeliek, szaudiak megengedik az oroszoknak, hogy ott legyenek, cserébe az oroszok érdemben nem szólnak bele a feljebb jelzett hatalmak bizniszébe Szírián belül sem. Az oroszok látványosan tartják magukat egy ilyen feltételezett alkuhoz és tartózkodnak attól, hogy bármilyen gyakorlati lépéssel kiprovokáljanak egy jelenlétük ellen irányuló keményebb fellépést.

Ja, és Putyinnak otthon sincs semmilyen eszköze Izrael ellen. Az izraeli légierő a teljes űrerőt meg tudná semmisíteni, ha az Izrael ellen törne anélkül, hogy komolyabb veszteségeket szenvedne. Putyin egyetlen potens eszköze a nukleáris fegyverzet, az meg semmit se ér a világpoltikában, nincs gyakorlati haszna.

Oroszország még mindig Felső-Volta rakétákkal.
És ezzel az utolsó kommenttel megint a lényegnél vagyunk, ami a topiknak is a témája! Ha azt mondod zsolti, hogy "Oroszország", akkor valami hatalmas nagy dolog jut eszedbe, de a gyakorlatban számold már össze, hogy mit tudnának bevetni összesen és hogyan mondjuk Izrael ellen a nukleáris fegyverek nélkül. Hány korszerű harci gépük van és mit érhet az a korszerű izraeli gépek ellen, hány légiutántöltőjük, mennyi cirkálórakéta platformjuk, stb. Ha ezeket nézed, márpedig ezek a tények azok, amik az "orosz hatalom" fogalma mögött állnak, akkor Oroszország egy kicsi, kevés és kétes minőségű szinonímája lesz.

Egy példa, hány cirkálórakétát tudnak repülőterek ellen indítani a rendelkezésre álló platformokról és mennyi érheti el a célkörzetet az izraeli földi és légi indítású rakétás légvédelmen keresztül úgy, hogy ott még tíz Iron Dome üteg fogja várni a célig egyáltalán eljutó mennyiséget amik ilyen fenyegetés esetében nem a városokat fogják védeni!
Te amúgy komolyan iszol gyógyszerre?
 

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
"Pláne az öreg Sz-200 és a korszerű F-16I viszonylatában meg a szír légvédelem jelenlegi állapotának és az IAF felkészültségének fényében."
1999-ben a szerbek egy ősrégi Pecsorával lőtték le a láthatatlan F117-est.
Magyar parancsnokkal! :)
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 593
28 220
113
Próbálj meg a témához tartozó tényeknél maradni zsolti! A fene nagy józanságodban kifejthetnéd nyugodtan, hogy Oroszország milyen hagyományos eszközökkel vágna vissza, ha Izrael úgy döntene, hogy az orosz jelenlét nekik nemzetbiztonsági kockázat és megtámadná a khmeimim bázist, leradírozva annak légvédelmét és infrastruktúráját és azt is, hogy szerinted ezzel szemben Izrael miért és hogyan nem tudna védekezni!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 700
46 328
113
Próbálj meg a témához tartozó tényeknél maradni zsolti! A fene nagy józanságodban kifejthetnéd nyugodtan, hogy Oroszország milyen hagyományos eszközökkel vágna vissza, ha Izrael úgy döntene, hogy az orosz jelenlét nekik nemzetbiztonsági kockázat és megtámadná a khmeimim bázist, leradírozva annak légvédelmét és infrastruktúráját és azt is, hogy szerinted ezzel szemben Izrael miért és hogyan nem tudna védekezni!
Tényleg értelmetlen olyan emberrel vitázni mint Te, időközben megint végigfutott rajtam, hogy szerinted a Lengyelek is agyonvernék az Oroszokat, sőt odáig is elmentél már, hogy kijelentetted azt, hogy a Magyar Légierő 14 db Gripenje is megoldhatatlan feladat lenne az Oroszoknak.
Most komolyan, veled mit lehet kezdeni? Szerintem semmit, legyen úgy ahogy gondolod, neked van igazad...
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 029
113
Blogen
Tartok tőle, hogy adott nagyon rossz esetben azok az orosz cruise missile-k amik Szíriában eltalálják a célpontokat, azok ugyanúgy Izraelben is eltalálnának néhány légitámaszpontot meg más fontosabb létesítményt. Főleg ha nem csak nagy távolságból a légierő gépei meg a Kaszpi-flotta hajói indítanák őket, hanem esetleg a Földközi-tengeri flotta tengeralattjárói is sokkal közelebbről, hogy sokkal rövidebb legyen a védelem reagálási ideje. És azért jó ha tudod, hogy lehet bármilyen csoda-légvédelmi rendszere bárkinek, nincs az a légvédelem amit ne lehetne zavarni, félrevezetni és túlterhelni valódi és csali-célpontokkal. Abszolút védelem nem létezik, ezért is tart fenn minden katonai hatalom csapásmérő képességet is, hogy bárki tudja, ha ő elkezdi ütni a másikat akkor ő is kap vissza valamennyit cserébe.
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 666
5 457
113
Több állítás van.Az egyik,hogy Hezbollah raktárat támadtak a másik,hogy a raktár az SAA. volt.Illetve ,hogy konvojt támadtak szintén vagy SAA. vagy Hezbollah attól függ ki mondja.De az érdekes az ,se egy kép, videó de még adat sem az eredményről.Én legalábbis nem tudok.

Furcsa az egész, egyik se tűnik olyan célpontnak, amiért érdemes lenne ennyire berepülni Szíriába.
 
M

molnibalage

Guest
Blogen
Tartok tőle, hogy adott nagyon rossz esetben azok az orosz cruise missile-k amik Szíriában eltalálják a célpontokat, azok ugyanúgy Izraelben is eltalálnának néhány légitámaszpontot meg más fontosabb létesítményt. Főleg ha nem csak nagy távolságból a légierő gépei meg a Kaszpi-flotta hajói indítanák őket, hanem esetleg a Földközi-tengeri flotta tengeralattjárói is sokkal közelebbről, hogy sokkal rövidebb legyen a védelem reagálási ideje. És azért jó ha tudod, hogy lehet bármilyen csoda-légvédelmi rendszere bárkinek, nincs az a légvédelem amit ne lehetne zavarni, félrevezetni és túlterhelni valódi és csali-célpontokkal. Abszolút védelem nem létezik, ezért is tart fenn minden katonai hatalom csapásmérő képességet is, hogy bárki tudja, ha ő elkezdi ütni a másikat akkor ő is kap vissza valamennyit cserébe.
0-24 és országos lefedettésgű Patriot, Iron Dome és David Sling mellett olyan masszív CM salvon kéne, hogy ihaj...
 
  • Tetszik
Reactions: Pocok75 and Szittya

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
C7SquxsVoAEEA7R.jpg
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 029
113
0-24 és országos lefedettésgű Patriot, Iron Dome és David Sling mellett olyan masszív CM salvon kéne, hogy ihaj...
Igen ez így van. Viszont ha az izraeli légierő nekiesne a szíriai orosz támaszpontoknak (ugye ez volt a feltételezés), akkor szerintem nem valószínű hogy Szergej visszatartaná magát ettől a CM-szalvótól. És hát van ott még más is, pl. csúnyán fel tudná fegyverezni a közel-kelet összes Izrael-ellenes erőit, és hát ezekből van bőven ugye. Nem azt mondom hogy ezek szétcincálnák Izrael államot, de goromba orosz válaszcsapások után ráadásul újra harcolni a fanatikus muszlim ellenállás ellen - szóval megint sok vér folyna ott és ez szerintem nem hiányzik Dávid utódainak.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 593
28 220
113
nincs az a légvédelem amit ne lehetne zavarni, félrevezetni és túlterhelni valódi és csali-célpontokkal.

És ehhez megfelelő eszközök és eszközmennyiség kell. Amivel ugye megint visszaértünk arra a pontra, hogy ezt problémás kiállítania az oroszoknak, mert vagy nincs nekik, vagy nem elég, vagy nem megfelelő minőségű a kihíváshoz.

Ha nem ismernéd az athéniaknak a mélosziakkal folytatott párbeszédét (mielőtt lemészárolták volna őket), akkor ismerkedj meg vele, mert minden hatalom kivétel nélkül kényszerpályán mozog. Ahhoz, hogy hatalom legyél, bizonyos dolgokat meg kell tenned, ahhoz hogy az maradj méginkább. Nincs kegyelmi állapot, minden akciónak reakciót kell szülnie és ez így is volt mindig és mindenkor. Amikor az oroszok nem reagáltak egy repülőjüknek a törökök általi lelövésére kezdtem gondolkodni, hogy mégis mi a fene baj van az oroszokkal! Mostanra, mint fentebb olvashatod, elég világosan megértettem a stratégiai helyzetüket a szíriai játszmában. Messze az lehetőségeiken és akciórádiuszukon túl tevékenykednek, megfelelő háttér és eszközök hijján. Ebből adódóan lényegében diplomáciai és gazdasági erővel tudják csak fenntartani azt a politikájukat, amivel egy katonai bázist próbálnak szerezni Levantéban. A teljes orosz diplomáciai és gazdasági erő erre elég és ezért nem is kísértik a szerencséjüket, hogy eddig egy potens regionális hatalom nem kérdőjelezte meg az ambícióikat, hanem eltűrnek bármit, mint saját gépük lelövése mutatta, tényleg bármit azért cserébe, hogy ezt a bázist (Tartus + Khmeimim) megtarthassák. Ez egy látható, kiszámítható realitás.

Abból lehet kiszámítani, hogy milyük van és ez mire elég. Kevés és nem sokra. Lehetne több is, de ahhoz jobban kellene koncentrálniuk az erőforrásaikat, márpedig ezek az erőforrások is csekélyek. A Szovjetúnió anno jól koncentrálta őket, csak gyakran rossz célokra (nem a fegyverkezés, hanem annak bizonyos irányai voltak rosszak), míg a mostani rendszer reális célokat jelöl ki gyakran, de a borzalmas korrupció miatt nem igazán tud erőforrásokat koncentrálni arra. Ezért Oroszország gyenge és ez meg is látszik a viselkedésén.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 593
28 220
113
Igen ez így van. Viszont ha az izraeli légierő nekiesne a szíriai orosz támaszpontoknak (ugye ez volt a feltételezés), akkor szerintem nem valószínű hogy Szergej visszatartaná magát ettől a CM-szalvótól. És hát van ott még más is, pl. csúnyán fel tudná fegyverezni a közel-kelet összes Izrael-ellenes erőit, és hát ezekből van bőven ugye. Nem azt mondom hogy ezek szétcincálnák Izrael államot, de goromba orosz válaszcsapások után ráadásul újra harcolni a fanatikus muszlim ellenállás ellen - szóval megint sok vér folyna ott és ez szerintem nem hiányzik Dávid utódainak.

Jó, nem tartja vissza magát. Legrosszabb esetben kisebb károk keletkeztek egyes izraeli légibázisokban. De ott áll Szergej, kifogyott a rakétákból, a légiereje bevetésre került potensebb része jobbára nem tért haza és már csak az öklét rázhatja. Ez egy borzalmas végkifejlet lenne, mert ekkor Szergejt legyőznék az egész világ szeme láttára. Ezért Szergej behúzza fülét-farkát és próbál úgy helyezkedni, hogy senkinek ne lépjen a tyúkszemére, amikor beletapos a szíriai helyzetbe!
 
M

molnibalage

Guest
Igen ez így van. Viszont ha az izraeli légierő nekiesne a szíriai orosz támaszpontoknak (ugye ez volt a feltételezés), akkor szerintem nem valószínű hogy Szergej visszatartaná magát ettől a CM-szalvótól. És hát van ott még más is, pl. csúnyán fel tudná fegyverezni a közel-kelet összes Izrael-ellenes erőit, és hát ezekből van bőven ugye. Nem azt mondom hogy ezek szétcincálnák Izrael államot, de goromba orosz válaszcsapások után ráadásul újra harcolni a fanatikus muszlim ellenállás ellen - szóval megint sok vér folyna ott és ez szerintem nem hiányzik Dávid utódainak.
Ez a CM salvo szergej képességeinek a határán van. A telepíett légvédelmet alig tudná áttörni. Ha van fent CAP, akkor meg aztán tényleg nagyon kevés. Több száz rakéta van ilyenkor + repcsik. Az oroszok egy 100-150 db körüli CM indításra, ha képesek.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 700
46 328
113
És ehhez megfelelő eszközök és eszközmennyiség kell. Amivel ugye megint visszaértünk arra a pontra, hogy ezt problémás kiállítania az oroszoknak, mert vagy nincs nekik, vagy nem elég, vagy nem megfelelő minőségű a kihíváshoz.

Ha nem ismernéd az athéniaknak a mélosziakkal folytatott párbeszédét (mielőtt lemészárolták volna őket), akkor ismerkedj meg vele, mert minden hatalom kivétel nélkül kényszerpályán mozog. Ahhoz, hogy hatalom legyél, bizonyos dolgokat meg kell tenned, ahhoz hogy az maradj méginkább. Nincs kegyelmi állapot, minden akciónak reakciót kell szülnie és ez így is volt mindig és mindenkor. Amikor az oroszok nem reagáltak egy repülőjüknek a törökök általi lelövésére kezdtem gondolkodni, hogy mégis mi a fene baj van az oroszokkal! Mostanra, mint fentebb olvashatod, elég világosan megértettem a stratégiai helyzetüket a szíriai játszmában. Messze az lehetőségeiken és akciórádiuszukon túl tevékenykednek, megfelelő háttér és eszközök hijján. Ebből adódóan lényegében diplomáciai és gazdasági erővel tudják csak fenntartani azt a politikájukat, amivel egy katonai bázist próbálnak szerezni Levantéban. A teljes orosz diplomáciai és gazdasági erő erre elég és ezért nem is kísértik a szerencséjüket, hogy eddig egy potens regionális hatalom nem kérdőjelezte meg az ambícióikat, hanem eltűrnek bármit, mint saját gépük lelövése mutatta, tényleg bármit azért cserébe, hogy ezt a bázist (Tartus + Khmeimim) megtarthassák. Ez egy látható, kiszámítható realitás.

Abból lehet kiszámítani, hogy milyük van és ez mire elég. Kevés és nem sokra. Lehetne több is, de ahhoz jobban kellene koncentrálniuk az erőforrásaikat, márpedig ezek az erőforrások is csekélyek. A Szovjetúnió anno jól koncentrálta őket, csak gyakran rossz célokra (nem a fegyverkezés, hanem annak bizonyos irányai voltak rosszak), míg a mostani rendszer reális célokat jelöl ki gyakran, de a borzalmas korrupció miatt nem igazán tud erőforrásokat koncentrálni arra. Ezért Oroszország gyenge és ez meg is látszik a viselkedésén.
Hahah, szeretnék én ilyen gyenge EU-t látni :D. Persze csak akkor, ha már eltakarítottuk ezeket a bohócokat, és valóban a közös érdekünkért politizáló, nemzetek Európájáról lenne szó. A helyzet az drága Blogen, hogy a valóság az, Oroszország jelenleg tud olyat, amit pl. az EU nem.

Hozzáteszem az is aranyos, ahogy a nukleáris fegyverzetet kezeled, hogy az semmi, és leírod a kis kezeddel, hogy Oroszország gyenge, meg amúgy ami titkosszolgálati akció - tervezés ÉS TÜRELEM/HIDEGVÉR kérdése volt, az Erdogan-Törökország ügy, az véletlen, sőt igazából egy csomó véletlen van az Oroszok Szíria kalandjában :D.

Azt mond inkább meg, ezt a gyenge Oroszországot, most támadjuk meg a Gripen csordánkkal, vagy várjunk még a nagy haderőreformunkig? Az Atom az semmi, amúgy meg technológia fölényben vagyunk. Gondolom kész terveid vannak fejben, hogy jutunk el még a tél előtt Moszkvába :D.