[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 028
113
Jó, nem tartja vissza magát. Legrosszabb esetben kisebb károk keletkeztek egyes izraeli légibázisokban. De ott áll Szergej, kifogyott a rakétákból, a légiereje bevetésre került potensebb része jobbára nem tért haza és már csak az öklét rázhatja. Ez egy borzalmas végkifejlet lenne, mert ekkor Szergejt legyőznék az egész világ szeme láttára. Ezért Szergej behúzza fülét-farkát és próbál úgy helyezkedni, hogy senkinek ne lépjen a tyúkszemére, amikor beletapos a szíriai helyzetbe!
Igen, "kisebb károk".... Pl. egyetlen gép se sérül meg ugyan, de kiégnek a tüzelőanyag-raktárok, berobban néhány rakéta-raktár, megritkítják a légvédelmi bázisokat/radarokat. És Szergej légiereje hazatért, mert a CM-indításokhoz Izraelnek közelébe se kell mennie, aztán nézd már meg, az izraeli flotta mivel tudná levadászni a Földközin az orosz tengókat (meg a CM-ok indítása után utólag már minek is ...?). És mesélj már kérlek, Szergejnek hány CM van raktáron hogy olyan könnyen kifogyna belőle - izraeli célpontok ellenében?!! Mert emlékeim szerint eddig hadművelet közben kizárólag a nyugat-európai légierőknek fogytak el a tartalékai a Líbia (úgy is mint nagyhatalom!!!) elleni akcióban.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 699
46 309
113
Ez a CM salvo szergej képességeinek a határán van. A telepíett légvédelmet alig tudná áttörni. Ha van fent CAP, akkor meg aztán tényleg nagyon kevés. Több száz rakéta van ilyenkor + repcsik. Az oroszok egy 100-150 db körüli CM indításra, ha képesek.
Teljesen elmeroggyant képzelgés az egész, de nyilván ha Izrael lenne a célpont, ott nem csak CM-et kapnának, hanem mindent amit el lehet képzelni. Nincs előttem egy ilyen konfliktus, de ha ŐKET kell kivégezni, mert ez a politikai vezetésük döntése, akkor azért megoldanák. Ahogy (nem röhög!) a Lengyeleket is, és félő, hogy minket, és a 14 db Gripenünket is megoldanák...
 
  • Tetszik
Reactions: fip7
M

molnibalage

Guest
Teljesen elmeroggyant képzelgés az egész, de nyilván ha Izrael lenne a célpont, ott nem csak CM-et kapnának, hanem mindent amit el lehet képzelni. Nincs előttem egy ilyen konfliktus, de ha ŐKET kell kivégezni, mert ez a politikai vezetésük döntése, akkor azért megoldanák. Ahogy (nem röhög!) a Lengyeleket is, és félő, hogy minket, és a 14 db Gripenünket is megoldanák...
És mi ez a minden...? Kérem felsorolni ezeket és nem a levegőbe beszélni...
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 929
13 221
113
Ez az egész hangulakeltés. Ez is egy ilyen forum.

A MAD az neked se megy. Amikor tucatjával lötték le az Orosz pilotákat és fordítva. Amikor olyan bázisokat, légvédelmet bombáztak ahol bőven voltak oroszok se történt semmi nuki holokauszt. Nukleáris hatalmat, nem lehet nukleáris fegyverrel megtámadni. Az egész közelkelet nem ért a szovjet és nem érne meg az orosz vezetésnek annyit, minthogy Moszkva bekapjon egy darab nuki fegyvert. Egyet.

Úgy tűnik hogy neked nem megy a "kölcsönösen biztosított megsemmisítés" értelmezése (nem szeretem az angol rövidítéseket). Ahhoz ugyanis mindkét félnek bármilyen körülmények között, garantáltan képesnek kell lennie megsemmisíteni a másikat, még mielőtt maga elpusztulna. Ez Izrael oldaláról közel sem biztosított Oroszországgal szemben.

Azzal messzemenőkig egyetértek, hogy csak szabadon kószáló elmebetegek állnának neki atomháborúzni. Amíg az értelem csöppnyi szikrája is pislákol a két ország politikai és katonai vezetésében, addig az atomfegyverek bevetése az, amit minden áron megpróbálnak elkerülni.

De ez nem jelenti azt, hogy ne vívhatnának egymással proxy háborút. Ne támogathatnák az oroszok Hezbollahot szakértelemmel, pénzzel, technikával. És ne gyere azzal hogy közmegegyezés lenne arról, hogy a másik fél számára terrorszervezetek kezébe milyen fegyvert nem adnak, mert nincs ilyen megegyezés. Az USA is az akkor létező legmodernebb Stinger rakétákat vitte Afganisztánba. A csecsenek is kaptak korszerű könnyű fegyvereket. A délszláv háborúban is jutott korszerű könnyű fegyver innen-onnan a horvátoknak is és a bosnyákoknak is. A grúzok is kaptak mindenféle fegyvert az oroszok ellen. Ukrajnába is vittek mindenféle fegyvert nyugatról. Szíriába is sikerült egy csomó TOW-2A-t szállítani. És bizony ott vannak a kézi légvédelmi rakéták is. Csak azért nem repkednek az oroszok ellen, mert az oroszok óvatosak és kevés kivételtől eltekintve nem kockáztatják a megsemmisítési zónába valló berepülést, valamint használják a csalikat és a zavaró rendszerüket. Másik oldalról a Hezbollahnak sem jelentett nehézséget Kornet rakétákat beszerezni már több, mint évtizednyi idővel ezelőtt sem és az Igla sem ismeretlen már a térségben. A jemeni papucsosok is sok mindenhez hozzá jutnak. Az ukrajnai szakik is kaptak mindent, ami a védekezéshez kell. Tehát szó sincs arról a közmegegyezésről, amit te elképzelsz.

Meg ugye ha Iránnak eladnak technikát az oroszok, akkor a perzsáknak nem lesznek erkölcsi fenntartásaik, hogy azt tovább adják-e. Mint ahogy Szaúd-Arábia és Katar sem gondolkozik egy pillanatig sem azon, hogy odaadja e a nyugatról kapott fegyvereket a terroristáknak.

Szíria pedig nem egy terrorszervezet, hanem egy ország, aminek egy részét legitim kormány irányítja, amely terroristák ellen harcol. Teljesen hivatalosan és kicsit sem aggályosan kaphat olyan fegyvereket az oroszoktól, amik nem csak az dzsihadisták ellen jók, de a vaskipa ellenére is csúnyán helyben tudják hagyni az izraeli célpontokat.

Ezen túl nem is csak kívülről lehet támadni Izraelt, hanem belülről is. Az országon belül és a megszállt területeken bőven vannak olyanok, akik elégé gyűlölik Izrael vezetését/népét és kellő külső támogatással komoly gondot okozhatnak. Nem csak színes forradalmakat és arab tavaszt lehet ám csinálni, hanem a dolog fordítva is működik. Valamint Izraelbe meglehetősen sok orosz érkezett a nem is olyan távoli múltban és az orosz szolgálatoknak nem hiszem, hogy nagy nehézséget okozna megszervezni pár kellemetlen meglepetést.

Háborúzni amúgy sem csak fegyverrel lehet. Most is zajlik egy gazdasági háború a nyugat és Oroszország között. Izrael pedig nagyon kis ország és több erőforrás szűkösen áll rendelkezésre, amitől legalább ideiglenesen elvágható.

Akár proxy háború, akár felforgató tevékenység, akár gazdasági háború, mindkét fél képes a másikba belecsípni. De amire Izrael képes az oroszok ellen, az legfeljebb egy kellemetlen szúnyogcsípés a medvének. Fordítva viszont az oroszok el tudják szabadítani a poklot Izrael számára, ha nagyon akarják. Persze ez senkinek nem érdeke, mert normális emberek számára a béke jobb és kifizetődőbb, mint a háború, de ha a zsidók nem férnek a bőrükbe és túllépik a medve ingerküszöbét, akkor még az a legjobb forgatókönyv számukra, ha a feldühített oroszok kegyesen engedélyezik, hogy ugyanúgy alázatosan bepucsitsanak, mint Erdogan. Mert lehet hogy a Közel--Keleten a zsidók vannak otthon (meg náluk sokkal-sokkal több arab, palesztin, perzsa, akik ha megfelelő fegyvert kapnak a kezükbe....), de Európában viszont Oroszország van otthon és Izrael nem ér sokat az USA támogatásával, ha az orozok komolyan nekik akarnak menni.

Ha az oroszok úgy ítélik meg, hogy Szíria az ő érdekszférájuk és Izrael pofátlansága már túllépi az elviselhető határt (mert az már messze kimeríti a pofátlanság kategóriáját, hogy nem csak alig titkoltan támogatják a szír kormány elleni terrorszervezeteket, de maguk is átjárnak bombázni, átlőnek rakétákat és ha szír légvédelem
válaszol, akkor a teljes szír légvédelem megsemmisítésével fenyegetőznek. Mintha nekik valami istenadta joguk lenne szír célpontokra lövöldözni, ha kedvük szottyan rá és ebben őket senki sem zavarhatná, beleértve az érintett szíreket is). Szóval ha az oroszok szerint a zsidók pofátlansága már túllépi az ingerküszöböt, akkor mindenféle atomháború nélkül is tudnak épp elég kellemetlenséget okozni Izraelnek. Akár még azt is megengedhetik maguknak, hogy formálisan szír kézbe adnak fegyvereket amikkel közvetlenül támadnak izraeli célpontokat és a zsidóknak ennek ellenére ajánlatos lesz többször is meggondolni, hogy mennyire éri meg nekik közvetlenül orosz célpontok támadásával válaszolni.

Mert végső soron azért Oroszország és Izrael nem egy súlycsoport. Az elrettentésre visszatérve: Ha esetleg bekövetkezne egy nukleáris háború a két ország között, azt Izrael nem nyerheti meg. Az oroszok viszont igen. Ennek nagyon egyszerűen az az oka, hogy Izrael nem képes olyan első csapást mérni, amivel elkerülheti, hogy az orosz válaszcsapás mindenestől leradírozza a térképről. Ezzel szemben az oroszok képesek az izraeli atomerőt időben lenullázni. A H-101-es robotrepülőket jó esetben 2-3 percre a céltól venné észre az izraeli légvédelem. A hatótávolságuk miatt akármilyen irányból jöhetnek és elég nehéz észlelni őket. Az oroszok a saját területük felett elindíthatják a szeretetcsomagot úgy hogy még csak fel sem tűnik senkinek, hogy 2 szokásos gyakorló repülésen lévő bombázó elküldött 16-24 robotrepülőt. Ha a célközelben az egyiket feláldozzák, akkor az elektromágneses impulzus miatt a többivel szemben a légvédelemnek sem marad esélye. Hasonló a helyzet a hajókról és tengeralattjárókról kilőhető hangsebesség alatti robotrepülőkkel. Lehet válogatni. hogy a Kaszpi-, a Fekete-, vagy a Földközi-tengerről induljanak. Abból is rendeztek már bemutatót az oroszok, hogy az elméletileg partvédelmi célra oda vitt nagy sebességű robotrepülők szárazföldi célok támadására is alkalmasak. Ezt a bemutatót jelentős részben pont az izraeli és a török közönségnek szánták mihez tartás végett. Azok a rakéták sem hagynának sok időt a válaszra. Rendszeresen jár Szíriába a távolsági légierő Tu-22M3 gépekkel. Egyszer csak az egyik kötelék nem bombát visz, hanem a H-15-ös rakétákat. Mire észreveszik az izraeliek miről van szó, már 40 km magasan, 5-szörös hangsebességgel repül pár tucat szivar. Percenként akár 90 km-t megtéve, sok időt nem hagynak sem a védekezésre, sem a válaszcsapásra. Van Szíriában Iszkander is. Be is takarja Izrael túlnyomó részét. Ismert, hogy az elhárító rakéták számára extrém nehéz célpont, mert nem kiszámítható, ballisztikus pályán repül és komoly elkerülő manőverekre képes. Ha leviszik Tartúszba, már onnan is 4-5 perc alatt eléri Tel-Avivot és Jeruzsálemet, de lehet közelebb is vinni. Az biztos, hogy közvetlen kilövés után még nem észlelnék az izraeli radarok, mert horizont alatt van. Egyébként is egy repülőgépnél számottevően kisebb keresztmetszetű és sokkal gyorsabb célpont, amit még akkor sem könnyű felderíteni, amikor 200 km távolságban radarhorizont fölé ér..

Az izraelieknek pedig rendkívül nagy valószínűséggel nem vethető be az atomarzenálja az alatt a pár perc alatt, amit az orosz támadás hagyna nekik. Azaz ki lehet ütni első csapással. Nem is arra való az izraeli atom, hogy korábban a Szovjetunió majd most az oroszok ellen használják. Moszkvát a néhány nagyon új Jerikó III rakétán kívül más elméletileg sem igazán tudná elérni. Nem kell túl sok célt eltalálni az oroszoknak. Amúgy is a zsidó rakéták minden vaklószínűség szerint alapból arab célpontokra vannak programozva. Ha gyorsan kell indítani őket, akkor Teheránba mennek és nem Moszkvába.

Az oroszoknak vannak stratégiai fegyvereik. Úgy robotrepülők, mint rakéták és légierő. Izraelnek viszont a pár Jerikó III rakétán kívül nincs. Oroszország óriási és nem kiüthető. Izrael pici és kellően durva módszerrel elsöpörhető. Nem egy ligában játszanak. Nincs kölcsönös elrettentés, csak egyoldalú. Ha az oroszok akár csak figyelmeztetésként eldurrantanak egy nukit a tenger fölött, akkor Izrael jobban teszi, ha azonnal, feltétel nélkül megadja magát, mert csak így kerülheti el a pusztulást.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 028
113
Igen, "kisebb károk".... Pl. egyetlen gép se sérül meg ugyan, de kiégnek a tüzelőanyag-raktárok, berobban néhány rakéta-raktár, megritkítják a légvédelmi bázisokat/radarokat. És Szergej légiereje hazatért, mert a CM-indításokhoz Izraelnek közelébe se kell mennie, aztán nézd már meg, az izraeli flotta mivel tudná levadászni a Földközin az orosz tengókat (meg a CM-ok indítása után utólag már minek is ...?). És mesélj már kérlek, Szergejnek hány CM van raktáron hogy olyan könnyen kifogyna belőle - izraeli célpontok ellenében?!! Mert emlékeim szerint eddig hadművelet közben kizárólag a nyugat-európai légierőknek fogytak el a tartalékai a Líbia (úgy is mint nagyhatalom!!!) elleni akcióban.
Ja, és te folyamatosan egy szíriai orosz támaszpontról beszélsz, pedig kettő van: Latakia az kikötő, Hmeimim pedig szárazföldi légitámaszpont, ezeket "kissé" nehézkes lenne egyetlen csapással kiütni.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Ja igen van egy olyan is ,hogy Hezbollah HQ.-t bombáztak.Ezt Izrael állítja de senki se erősítette meg.

Hol állítja? linket pls

@ms07: Semmi furcsa nincs benne, Izrael már nagyon sokadszorra repül be Szíriába és kap szét HBnak szánt fegyvereket.

Hogy ne a legutobbi legyen itt a januári eset, ami külön izgi mert Szíria legerősebb légvédelmével ellátott repterén szedték szét egy nagy HBnak szánt pakkot. Bezony rétegzett BUK-M2 ellenére. http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-airport-idUSKBN14W35J
 
M

molnibalage

Guest
Ja, és te folyamatosan egy szíriai orosz támaszpontról beszélsz, pedig kettő van: Latakia az kikötő, Hmeimim pedig szárazföldi légitámaszpont, ezeket "kissé" nehézkes lenne egyetlen csapással kiütni.
Az IDF eszközeivel...? 300+ db korszerű 4++ harci géppel, mikor az egész fedezet kb. 2 db csonka Sz-300/400 osztály és pár Tor meg SARH-s ASF-ből kb. egy tucat és AWACS sehol...?

Ujjgyakorlat. Olyan szinten túlterhelhető az egész, hogy szavak nincsenek. És most már azt is tudjuk - ez eddig is sejthető volt, az szovjet lőtéri célok is ezek voltak - hogy egy long range ABM raktéta leszed egy másik légvédelmi rakétát.

Ha csak pusztán harcászatilag nézzük az ott levő orosz erőknek az égvilágon semmi esély nincs. Még 360 fokban sem nagyon képesek megvédeni magukat a HARM és minden más csapásmérő eszköztől. Rakéta nincs elég fizikagilag ott.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 608
56 409
113
Az orosz erők nem Izrael ellen vannak ott, ez remélem mindenki számára világos :)
Ennek megfelelő a méretük is.
Meg amúgy is egy elmebaj ez az orosz-izraeli háború.... Amúgy miért is törne ki? Kinek mi érdeke fűződne ehhez?
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti
M

molnibalage

Guest
Az orosz erők nem Izrael ellen vannak ott, ez remélem mindenki számára világos :)
Ennek megfelelő a méretük is.
Meg amúgy is egy elmebaj ez az orosz-izraeli háború.... Amúgy miért is törne ki? Kinek mi érdeke fűződne ehhez?
Senkinek. Viszont elmebaj az, hogy egyesek mennyire felnagyítják az oroszok képességeit, az erők aránytalanságe teljesen nyilvánvaló.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 028
113
Az IDF eszközeivel...? 300+ db korszerű 4++ harci géppel, mikor az egész fedezet kb. 2 db csonka Sz-300/400 osztály és pár Tor meg SARH-s ASF-ből kb. egy tucat és AWACS sehol...?

Ujjgyakorlat. Olyan szinten túlterhelhető az egész, hogy szavak nincsenek. És most már azt is tudjuk - ez eddig is sejthető volt, az szovjet lőtéri célok is ezek voltak - hogy egy long range ABM raktéta leszed egy másik légvédelmi rakétát.

Ha csak pusztán harcászatilag nézzük az ott levő orosz erőknek az égvilágon semmi esély nincs. Még 360 fokban sem nagyon képesek megvédeni magukat a HARM és minden más csapásmérő eszköztől. Rakéta nincs elég fizikagilag ott.
Mert te csak azzal számolsz, ami most - orosz-izraeli béke, "beszéljük meg a problémákat" időszakban ott van. Ha kitörne a két ország között a balhé, akkor szerintem elég hirtelen szállítana oda Szergej mást is. Tényleg nem tudnának akkor sem kivédeni egy nagyszabású izraeli támadást (végül is ők lennének "saját szomszédjukban"), de ők sem úsznák meg veszteség nélkül és utána csúnya világ következne... Tudja ezt Izrael is, és ezért tartják magukat inkább a tárgyalásos megoldáshoz.
 
S

speziale

Guest
I az izraeli flotta mivel tudná levadászni a Földközin az orosz tengókat (meg a CM-ok indítása után utólag már minek is ...?). .

Hát azért van az izraeli flottának 6 doplhin osztályú tengója, amik a német type 212-sen alapulnak. Azzal kb. szétkapnák a teljes orosz földközi tengeri flottát.
 
M

molnibalage

Guest
Hát azért van az izraeli flottának 6 doplhin osztályú tengója, amik a német type 212-sen alapulnak. Azzal kb. szétkapnák a teljes orosz földközi tengeri flottát.
Meg az orosz légihíd is békeidőben lehetséges. Háborúban ott orosz gép sokáig nem maradna levegőben.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 028
113
Hát azért van az izraeli flottának 6 doplhin osztályú tengója, amik a német type 212-sen alapulnak. Azzal kb. szétkapnák a teljes orosz földközi tengeri flottát.
Egyrészt ez azért attól is függ, hogy adott időben egyszerre hány orosz hajó lenne a Földközin, másrészt az orosz CM-ok indítása után ez már csak a halottnak csók kategória. Másrészt lehet hogy tényleg így lenne ha akarnák. Egyenlőre azonban úgy tűnik hogy más a cél, időnként inkább bekéredzkednek Moszkvába a Kremlbe kicsit beszélgetni a helyzetről ... és nem Szergej járul a siratófalhoz imádkozni...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Úgy tűnik hogy neked nem megy a "kölcsönösen biztosított megsemmisítés" értelmezése (nem szeretem az angol rövidítéseket). Ahhoz ugyanis mindkét félnek bármilyen körülmények között, garantáltan képesnek kell lennie megsemmisíteni a másikat, még mielőtt maga elpusztulna. Ez Izrael oldaláról közel sem biztosított Oroszországgal szemben.

Azzal messzemenőkig egyetértek, hogy csak szabadon kószáló elmebetegek állnának neki atomháborúzni. Amíg az értelem csöppnyi szikrája is pislákol a két ország politikai és katonai vezetésében, addig az atomfegyverek bevetése az, amit minden áron megpróbálnak elkerülni.

De ez nem jelenti azt, hogy ne vívhatnának egymással proxy háborút. Ne támogathatnák az oroszok Hezbollahot szakértelemmel, pénzzel, technikával. És ne gyere azzal hogy közmegegyezés lenne arról, hogy a másik fél számára terrorszervezetek kezébe milyen fegyvert nem adnak, mert nincs ilyen megegyezés. Az USA is az akkor létező legmodernebb Stinger rakétákat vitte Afganisztánba. A csecsenek is kaptak korszerű könnyű fegyvereket. A délszláv háborúban is jutott korszerű könnyű fegyver innen-onnan a horvátoknak is és a bosnyákoknak is. A grúzok is kaptak mindenféle fegyvert az oroszok ellen. Ukrajnába is vittek mindenféle fegyvert nyugatról. Szíriába is sikerült egy csomó TOW-2A-t szállítani. És bizony ott vannak a kézi légvédelmi rakéták is. Csak azért nem repkednek az oroszok ellen, mert az oroszok óvatosak és kevés kivételtől eltekintve nem kockáztatják a megsemmisítési zónába valló berepülést, valamint használják a csalikat és a zavaró rendszerüket. Másik oldalról a Hezbollahnak sem jelentett nehézséget Kornet rakétákat beszerezni már több, mint évtizednyi idővel ezelőtt sem és az Igla sem ismeretlen már a térségben. A jemeni papucsosok is sok mindenhez hozzá jutnak. Az ukrajnai szakik is kaptak mindent, ami a védekezéshez kell. Tehát szó sincs arról a közmegegyezésről, amit te elképzelsz.

Meg ugye ha Iránnak eladnak technikát az oroszok, akkor a perzsáknak nem lesznek erkölcsi fenntartásaik, hogy azt tovább adják-e. Mint ahogy Szaúd-Arábia és Katar sem gondolkozik egy pillanatig sem azon, hogy odaadja e a nyugatról kapott fegyvereket a terroristáknak.

Szíria pedig nem egy terrorszervezet, hanem egy ország, aminek egy részét legitim kormány irányítja, amely terroristák ellen harcol. Teljesen hivatalosan és kicsit sem aggályosan kaphat olyan fegyvereket az oroszoktól, amik nem csak az dzsihadisták ellen jók, de a vaskipa ellenére is csúnyán helyben tudják hagyni az izraeli célpontokat.

Ezen túl nem is csak kívülről lehet támadni Izraelt, hanem belülről is. Az országon belül és a megszállt területeken bőven vannak olyanok, akik elégé gyűlölik Izrael vezetését/népét és kellő külső támogatással komoly gondot okozhatnak. Nem csak színes forradalmakat és arab tavaszt lehet ám csinálni, hanem a dolog fordítva is működik. Valamint Izraelbe meglehetősen sok orosz érkezett a nem is olyan távoli múltban és az orosz szolgálatoknak nem hiszem, hogy nagy nehézséget okozna megszervezni pár kellemetlen meglepetést.

Háborúzni amúgy sem csak fegyverrel lehet. Most is zajlik egy gazdasági háború a nyugat és Oroszország között. Izrael pedig nagyon kis ország és több erőforrás szűkösen áll rendelkezésre, amitől legalább ideiglenesen elvágható.

Akár proxy háború, akár felforgató tevékenység, akár gazdasági háború, mindkét fél képes a másikba belecsípni. De amire Izrael képes az oroszok ellen, az legfeljebb egy kellemetlen szúnyogcsípés a medvének. Fordítva viszont az oroszok el tudják szabadítani a poklot Izrael számára, ha nagyon akarják. Persze ez senkinek nem érdeke, mert normális emberek számára a béke jobb és kifizetődőbb, mint a háború, de ha a zsidók nem férnek a bőrükbe és túllépik a medve ingerküszöbét, akkor még az a legjobb forgatókönyv számukra, ha a feldühített oroszok kegyesen engedélyezik, hogy ugyanúgy alázatosan bepucsitsanak, mint Erdogan. Mert lehet hogy a Közel--Keleten a zsidók vannak otthon (meg náluk sokkal-sokkal több arab, palesztin, perzsa, akik ha megfelelő fegyvert kapnak a kezükbe....), de Európában viszont Oroszország van otthon és Izrael nem ér sokat az USA támogatásával, ha az orozok komolyan nekik akarnak menni.

Ha az oroszok úgy ítélik meg, hogy Szíria az ő érdekszférájuk és Izrael pofátlansága már túllépi az elviselhető határt (mert az már messze kimeríti a pofátlanság kategóriáját, hogy nem csak alig titkoltan támogatják a szír kormány elleni terrorszervezeteket, de maguk is átjárnak bombázni, átlőnek rakétákat és ha szír légvédelem
válaszol, akkor a teljes szír légvédelem megsemmisítésével fenyegetőznek. Mintha nekik valami istenadta joguk lenne szír célpontokra lövöldözni, ha kedvük szottyan rá és ebben őket senki sem zavarhatná, beleértve az érintett szíreket is). Szóval ha az oroszok szerint a zsidók pofátlansága már túllépi az ingerküszöböt, akkor mindenféle atomháború nélkül is tudnak épp elég kellemetlenséget okozni Izraelnek. Akár még azt is megengedhetik maguknak, hogy formálisan szír kézbe adnak fegyvereket amikkel közvetlenül támadnak izraeli célpontokat és a zsidóknak ennek ellenére ajánlatos lesz többször is meggondolni, hogy mennyire éri meg nekik közvetlenül orosz célpontok támadásával válaszolni.

Mert végső soron azért Oroszország és Izrael nem egy súlycsoport. Az elrettentésre visszatérve: Ha esetleg bekövetkezne egy nukleáris háború a két ország között, azt Izrael nem nyerheti meg. Az oroszok viszont igen. Ennek nagyon egyszerűen az az oka, hogy Izrael nem képes olyan első csapást mérni, amivel elkerülheti, hogy az orosz válaszcsapás mindenestől leradírozza a térképről. Ezzel szemben az oroszok képesek az izraeli atomerőt időben lenullázni. A H-101-es robotrepülőket jó esetben 2-3 percre a céltól venné észre az izraeli légvédelem. A hatótávolságuk miatt akármilyen irányból jöhetnek és elég nehéz észlelni őket. Az oroszok a saját területük felett elindíthatják a szeretetcsomagot úgy hogy még csak fel sem tűnik senkinek, hogy 2 szokásos gyakorló repülésen lévő bombázó elküldött 16-24 robotrepülőt. Ha a célközelben az egyiket feláldozzák, akkor az elektromágneses impulzus miatt a többivel szemben a légvédelemnek sem marad esélye. Hasonló a helyzet a hajókról és tengeralattjárókról kilőhető hangsebesség alatti robotrepülőkkel. Lehet válogatni. hogy a Kaszpi-, a Fekete-, vagy a Földközi-tengerről induljanak. Abból is rendeztek már bemutatót az oroszok, hogy az elméletileg partvédelmi célra oda vitt nagy sebességű robotrepülők szárazföldi célok támadására is alkalmasak. Ezt a bemutatót jelentős részben pont az izraeli és a török közönségnek szánták mihez tartás végett. Azok a rakéták sem hagynának sok időt a válaszra. Rendszeresen jár Szíriába a távolsági légierő Tu-22M3 gépekkel. Egyszer csak az egyik kötelék nem bombát visz, hanem a H-15-ös rakétákat. Mire észreveszik az izraeliek miről van szó, már 40 km magasan, 5-szörös hangsebességgel repül pár tucat szivar. Percenként akár 90 km-t megtéve, sok időt nem hagynak sem a védekezésre, sem a válaszcsapásra. Van Szíriában Iszkander is. Be is takarja Izrael túlnyomó részét. Ismert, hogy az elhárító rakéták számára extrém nehéz célpont, mert nem kiszámítható, ballisztikus pályán repül és komoly elkerülő manőverekre képes. Ha leviszik Tartúszba, már onnan is 4-5 perc alatt eléri Tel-Avivot és Jeruzsálemet, de lehet közelebb is vinni. Az biztos, hogy közvetlen kilövés után még nem észlelnék az izraeli radarok, mert horizont alatt van. Egyébként is egy repülőgépnél számottevően kisebb keresztmetszetű és sokkal gyorsabb célpont, amit még akkor sem könnyű felderíteni, amikor 200 km távolságban radarhorizont fölé ér..

Az izraelieknek pedig rendkívül nagy valószínűséggel nem vethető be az atomarzenálja az alatt a pár perc alatt, amit az orosz támadás hagyna nekik. Azaz ki lehet ütni első csapással. Nem is arra való az izraeli atom, hogy korábban a Szovjetunió majd most az oroszok ellen használják. Moszkvát a néhány nagyon új Jerikó III rakétán kívül más elméletileg sem igazán tudná elérni. Nem kell túl sok célt eltalálni az oroszoknak. Amúgy is a zsidó rakéták minden vaklószínűség szerint alapból arab célpontokra vannak programozva. Ha gyorsan kell indítani őket, akkor Teheránba mennek és nem Moszkvába.

Az oroszoknak vannak stratégiai fegyvereik. Úgy robotrepülők, mint rakéták és légierő. Izraelnek viszont a pár Jerikó III rakétán kívül nincs. Oroszország óriási és nem kiüthető. Izrael pici és kellően durva módszerrel elsöpörhető. Nem egy ligában játszanak. Nincs kölcsönös elrettentés, csak egyoldalú. Ha az oroszok akár csak figyelmeztetésként eldurrantanak egy nukit a tenger fölött, akkor Izrael jobban teszi, ha azonnal, feltétel nélkül megadja magát, mert csak így kerülheti el a pusztulást.

Hogyne lenne kiüthető Oroszország, az autokratikus fejnehéz rendszerek a leginstabilabbak mint Kína vagy ÉK.
Ha Moszkva és Sz-Pvár kiesik akkor a kígyó feje le lett vágva az orosz nép a rezsim ereje nélkül könnyen átveszi a hatalmat.
Amúgy van Izraelnek elég robbanófeje hogy még ha nem mind egy szálig az összes embert, de az orosz államiságot lerombolja.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 277
20 548
113
Karama 20 km-re van Rakkától és IÁ központ (vagy már csak volt).
C7SoeAvXQAAM7pf.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: jani22

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Úgy tűnik hogy neked nem megy a "kölcsönösen biztosított megsemmisítés" értelmezése (nem szeretem az angol rövidítéseket). Ahhoz ugyanis mindkét félnek bármilyen körülmények között, garantáltan képesnek kell lennie megsemmisíteni a másikat, még mielőtt maga elpusztulna. Ez Izrael oldaláról közel sem biztosított Oroszországgal szemben.
....

Szép hosszú lett. késő van rövid leszek.

IDF nuki arzenáljáról nagyon keveset/semmit tudunk. Az viszont biztos, hogy a kitudja hol betonbunkerben lévő Jericho3n kívül bezony van "nuclear second strike capability"jük. Meg világ egyik, hanem legfejlettebb légvédelmi rendszere. Ha ICBM jön, meg 5machal cirkálórakéták, akkor nagyon nincs min gondolkodni. Mehet a Jericho.
De ahogy írtam. Az egész közel kelet nem ér annyit Moszkvának, mint hogy egy akármi elpukkanjon Moszkvában. Ilyennel nem kockáznak sehol.
Amúgy meg még mindig elég jól kijönnek Izraellel.

Fegyverszállítás "szabadságharcos/terroristáknak". Nagyon szép amit írsz, de egyrészt én "korszerű fegyver"eket írtam, nagyhatalmi összekacsintást és nem, hogy senki nem ad el semmit.
Ott a pldd, legyen az pldnak. TOW-2. 10+éve nincs rendszerben US Armynál, már az utodjának, az utádjának az utodjának, az utodja a csúcs TOW, ha jól számolom. Azaz nagyon nem csúcs.
Nem mellesleg sanszosan SA... tárazta ki a már neki is elavult ATGMet. SA az én kis világomban nem nagyhatalom. A dolgot külön megkeveri, hogy ki a TOW legnagyobb lekoppintója és gyártója? Irán. Szitázni meg bárki tud bármit.

Kornet másik jó plda, jó, hogy felhoztad bezony Szíria kapott nagy ejnye bejnyét miután kiderült, hogy Orosz kornetet adott át HBnak. Bár Izrael nem nagyhatalom, de megent az összekacsintás. A fene akarja, hogy Spikeal lövöldözzenek nem Oroszbarát szabadságharcos/terroristák.

Ezt kiemelem, meg dupla válasz mert visszatérő "Ha esetleg bekövetkezne egy nukleáris háború a két ország között, azt Izrael nem nyerheti meg. Az oroszok viszont igen."

IDF nuki arzenáljáról nagyon keveset/semmit tudunk. Az viszont biztos, hogy a kitudja hol betonbunkerben lévő Jericho3n kívül bezony van "nuclear second strike capability"jük. Meg világ egyik, hanem legfejlettebb légvédelmi rendszere. Ha ICBM jön, meg 5machal cirkálórakéták, akkor nagyon nincs min gondolkodni. Mehet a Jericho.
De ahogy írtam. Az egész közel kelet nem ér annyit Moszkvának, mint hogy egy akármi elpukkanjon Moszkvában. Ilyennel nem kockáznak sehol.
Amúgy meg még mindig elég jól kijönnek Izraellel.

Nem mindha érv lenne de itt azzal amúgy is bajok vannak, így inkább plda. 1967/70/73ban még 100% nem volt Moszkvát elérő Jericho, mégse lett Izrael leatomozva. Hüha ez meg fogja akasztani a fogaskerekeket...

quote végét lveágtam mert aszondta motor, hogy túl hosszú.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Hogyne lenne kiüthető Oroszország, az autokratikus fejnehéz rendszerek a leginstabilabbak mint Kína vagy ÉK.
Ha Moszkva és Sz-Pvár kiesik akkor a kígyó feje le lett vágva az orosz nép a rezsim ereje nélkül könnyen átveszi a hatalmat.
Amúgy van Izraelnek elég robbanófeje hogy még ha nem mind egy szálig az összes embert, de az orosz államiságot lerombolja.

Ez az egész visszafele ugyanúgy működik. Őrülteken kivül senki se vállal fel ilyen szintű kockázatot. Izrael sem.
 

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
603
2 582
93
"Ha Moszkva és Sz-Pvár kiesik akkor a kígyó feje le lett vágva az orosz nép a rezsim ereje nélkül könnyen átveszi a hatalmat.
Amúgy van Izraelnek elég robbanófeje hogy még ha nem mind egy szálig az összes embert, de az orosz államiságot lerombolja."
Ezt a humor topikba kellett volna tenned.