[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 341
24 613
113
A lelott gep pilotajat kimetettek a Tigrisek:


Palmiranal megvan vegre a T-3 (ez most nem eliras :D)


1-235.jpg


https://southfront.org/government-forces-rescued-pilot-of-su-22-downed-by-us-led-coalition/
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Milyen iráni (vagy más) műholdakon keresztűl kommunikál egy ilyen drón az otthoniakkal?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 897
21 401
113
Az nem hiszem, hogy lesz. Támadás már volt egy - kettő az USA részéről (szárazföldi és most légi is) és a szavakon kívül más cselekmény nem következett be. Mivel az USA a világ legnagyobb katonai hatalma így nem fognak visszavágni mert tudják az háborút jelent. Ezt az USA is tudja és ezt a fegyvertényt ki is használja.

Ne felejtsuk el, hogy nem egyszer ejtettek pofara es okoztak fajo meglepetest ennek a "vilag legnagyobb katonai hatalmanak"... Csak az oroszok higgadtsagan mulik, hogy Sziriaban meg nem jartak igy. Putyin klasszisokkal komolyabb jatekos, mint Trump vagy elodje.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 897
21 401
113
Ezt màr nem igazàn értem,szàmomra fura hogy az oroszok mindent elnéznek az amiknak,biztos lesz valami szuper kemény nyilatkozat a lelőtt gép miatt,legalább lenne valami visszavàgàs valamilyen téren akár csak egy véletlenűl lelőtt tengerészgyalagos vagy legalább lőnék szét egy ami bàzis kerti budijàt mert ha az amik még bátrabbak lesznek,akkor kb putyinék csomagolhatnak hazafelé,mert ez így nem lesz valami szuper.


Ooooh miota tart a szir buli tobb alkalommal olvastuk, hogy az oroszok csomagolhatnak haza stb. Egyik ilyen joslat es okossag sem jott ossze, sot.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 050
113
Jó kis szövetségesek az oroszok, magukat megvédik és ha a szövetségesüket támadják akkor az is megvédheti magát. A kurdok úgy tűnik jobbféle szövetségest találtak aki nem habozik ha a szövetségesét támadás éri. Ebben a felállásban Aszad lemondhat az SDF területeiről, az oroszok nem fognak az USA-val harcolni miatta, saját felelősségre rájuk támadhat, de akkor az eredmény ez lesz.
Nekünk is jó kis szövetségesünk van, gyakorlatilag xarik a nemzetközi jogokra és a szövetségesei véleményére, kiszámíthatatlan viselkedésével bármelyik pillanatban háborúba és ezáltal veszélybe sodorja országunkat.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 085
113
Amíg nem oroszok-orosz gépek ellen intéznek támadást nem fognak az amerikaiakra loni...

Vagy ha megteszik, akkor hivatalosan nem fogjuk megtudni.

Sem Putyin, sem Aszad nem bolond, hogy nyíltan, a saját zászlaja alatt támadjon az amcsikra és ürügyet adjon nekik egy nagyobb arányú beavatkozásra. Amit a jenkik csinálnak az bosszantó, törvénytelen, felháborító, stb... ugyan, de nem tétel az SAA összes veszteségén belül. Csak provokáció, aminek - ha csöpp eszük is van - nem fognak felülni. Most Putyinnak és Aszadnak elégé kedvezően alakulnak a dolgok és ezt nem kockáztatnák csak azért, hogy visszavágjanak a játékban egyre inkább vesztes és ezért durcás kisgyerekként maga körül vagdalkozó USA-nak.

Viszont törleszteni sunyibb módon is lehet.

152 mm-es lövege, Grad sorozatvetője az IÁ-nak is van. A Rakkánál játszadozó amcsi erők pedig már lőtávolon belül vannak az SAA-nak is ugyanilyen fegyverekkel. Mindennapos dolog drónokat röptetni arrafelé az összes harcoló félnek, amik pontosan be tudják mérni egy jenki egység tartózkodási helyét. Egyszer csak fejükre pottyan valami, ami akár az IÁ-tól is érkezhetett.
Vagy IÁ akciónak álcázva egy beszivárgó szír egység ugyanezt aknavetővel, vagy zsákmányolt TOW rakétával hajtja végre. Fel sem merülhet, hogy szír kormányerők területéről lőttek. Egy ilyen egységet kitenni helikopterrel a vonalak mögött, ott ahol épp senki nincs, majd lőtávolba autózni az ismert ellenőrző pontokat elkerülve, IÁ zászló alatt nem épp lehetetlen mutatvány. Lelőtt pilóta kimentésénél, célmegjelölési feladatnál eddig is tartották már hasonló frontvonal mögötti, mélységi műveletből bemutatót.
De kurd területről is lehet meglepetést okozni egy kis hamis zászlós mutatvánnyal. Onnan nem is várják az áldást. Még az a hozadéka is meglenne, hogy a kurdok és a jenkik elhidegülnének egymástól. Vagy egy jenki bázis is bekaphat valami csúnya terrortámadást.
Ugyan a CIA besegít(ett) az IÁ-nak, de az éppen amcsi erők ellen harcoló IÁ harcosok aligha kedvelik az usákokat. Ha az oroszok/szírek el tudnak juttatni információt a megfelelő fegyverrel rendelkező IÁ csoportnak, akkor azoknak csak a megadott pontot kell megszórniuk.
Azután nem csak Szíriában lehet visszavágni. Sok helyen vannak USA erők, ahol eléggé utálják a nagy vízen túli sátánt és ha kapnak megfelelő információkat és eszközöket, akkor okozhatnak meglepetést. Akár egy másik országban, egy teljesen biztonságosnak tekintett reptéren is bekaphat egy katonákkal teli gép egy kézi légvédelmi rakétát. Vagy forgalmas kikötő környékén, ahol természetszerű, hogy a hajók megközelítik egymást, egy halászhajóról/jachtról/motorcsónakról kiderülhet, hogy pár tonnányi robbanóanyaggal volt megrakva és ezt egy nagy értékű, büszke hadihajó bánja. Volt már erre is példa. Vagy egy sok országnak rendelkezésre álló, könnyen beszerezhető, de közelről és váratlanul alkalmazva elég hatásos torpedóból pár darab indul úgy, hogy mire feleszmél a hadihajó, addigra már nem tudnak hatásosan védekezni. Netán egy ócska szállító hajóról derül ki, hogy a rakomány közt rakéta sorozatvetők voltak, amiből 2-3 km távolságról kivédhetetlen sortüzet tudnak küldeni az épp ki- vagy befutó, vagy a kikötőben horgonyzó hadihajóra.
A legszuperebb gép is sebezhető a reptéren, vagy le- és felszálláskor. A legszuperebb hajó is sebezhető a kikötőben, vagy annak környékén, a nagy polgári forgalomban. A legbiztonságosabb bázisról is kiderülhet, hogy meg lehet kellően közelíteni egy csapáshoz, ha ott/akkor/úgy csinálják, ahogy a bázis lakói nem várják.
Szu-ce szerint ott kell támadni, ahol az ellenség nem várja és ahol gyenge pontja van. Olyan módon, ami meglepetést okoz. Ha az ellenség erősebb valamilyen területen, akkor más módszerek/játékszabályok szerint kell játszani.
Bármilyen veszteség hasznos lehet az USA ellenfeleinek, ami - anélkül, hogy az ürügy lehetne egy még nagyobb mértékű szíriai/iráni beavatkozásra - arra sarkallja az amerikai közvéleményt, hogy a katonák külföldi bevetésével/állomásoztatásával forduljon szembe.
Ezek nyilván nem a lovagias küzdelem mintapéldái, hanem inkább az aszimmetrikus hadviselésé, de ha az USA gépeket lövöldöz le ott, ahol erre és ehhez semmi oka/joga, akkor ne csodálkozzon, ha sakktábla másik felén esetleg visszakapja a kölcsönt. Bár ez inkább már go és nem sakk.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Ezzel pont az a baj, hogy nem mutatnak erőt, hanem csak sunnyognak. Nem az a cél, hogy ugyanannyit megöljenek, hanem elrettentsenek.
Ahogy máskor is bombázódtak le US különlegesek, meg törökök most is 1 hét múlva eltéved egy bomba. Lehet mi azt hisszük IA vagy zöldek lesznek bombázva, csak lesz ott 3 tanácsadó, akiknek a kiképzése 3 milla volt az US adófizetőknek.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 177
20 119
113
152 mm-es lövege, Grad sorozatvetője az IÁ-nak is van. A Rakkánál játszadozó amcsi erők pedig már lőtávolon belül vannak az SAA-nak is ugyanilyen fegyverekkel. Mindennapos dolog drónokat röptetni arrafelé az összes harcoló félnek, amik pontosan be tudják mérni egy jenki egység tartózkodási helyét. Egyszer csak fejükre pottyan valami, ami akár az IÁ-tól is érkezhetett.
Vagy IÁ akciónak álcázva egy beszivárgó szír egység ugyanezt aknavetővel, vagy zsákmányolt TOW rakétával hajtja végre. Fel sem merülhet, hogy szír kormányerők területéről lőttek. Egy ilyen egységet kitenni helikopterrel a vonalak mögött, ott ahol épp senki nincs, majd lőtávolba autózni az ismert ellenőrző pontokat elkerülve, IÁ zászló alatt nem épp lehetetlen mutatvány.
Mondjuk egy tüzérségi radarral az amcsik már a becsapódás előtt megmondják honnan lőttek.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette