[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kukorica János

Well-Known Member
2016. szeptember 25.
576
686
93
Szinte kizárt. Szíria tartósan négy részre fog szakadni:

- aszadita állam
- kurd állam
- északi török befolyási övezet (Idlibet is ideértve)
- déli amerikai befolyási övezet (FSA)

Én ezt egyre kevésbé látom valószínűnek. Ez a feltételezés azon alapszik, hogy az USA diktálja majd a tempót. De én azt látom, hogy az USA a gyengeség jeleit mutatja, nem tud mit kezdeni a Brexittel (ennek főleg úgy van értelme, ha azt feltételezzük, hogy az EU egy usa project) Se az EU - török, se a Nato - török szembenállással. Nincs TTIP állnak a projectek amik eddig futottak. Qatari események is abba az irányba mutatnak, hogy az USA veszít a közel keleti dominanciájából az Orosz- Irán- (Törökország) tengely javára. és nem látok mást az USA szíria politikájában, mint az események után futást, voltak azok az elfuserált kísérletek -tomahawk támadás, meg a gáztámadás- amik arra voltak hivatottak, hogy megpróbálják, újra irányítani az eseményeket, átvenni a tempó diktálást, de ezek mind rendre kudarcba fulladtak. Csodálkoznék, hogyha a kurdok nem tapogatóznának a háttérben, egy különbékés autonómiáért Szíria határain belül.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
én nem is értem miért akarnának bármi mást mint autonómiát
a kurdokat a környéken egyetlen jelentős erő veszélyezteti, a törökök
azoknál meg egy független kurd állam mielőbb lerohanandó vörös posztóként működne
lehet függetlenséget arra alapozni hogy ők milyen nagy usák barátok és majd usákia megvédi őket, de államot nem 4-8-12 évre csinál a zember, az egy hosszú távú projekt, a franc se tudja mikor hogyan fog változni az usák külpolitika vagy érdekrendszer, és hát szemlátomást igen változékony, még olyan országok tekintetében is ahol éppen valami böszme nagy támaszpontjuk van
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 091
26 688
113
Miért ne szakadnának ki? Ha az irakiaknak sikerül, akkor meg tudják csinálni Szíriában könnyedén és csak egyesülniük kell! Az egész azon múlik, hogy Irak és Szíria mennyire elkötelezett Irán és/vagy az oroszok irányába. Ha nagyon, akkor talán számíthatnak az USA elismerésére (talán éppen az USA biztatására kezdtek az iraki kurdok népszavazásba!) és akkor megvan az esélyük arra, hogy USA támogatással létrejöjjön a független kurd állam. Lényegében ez az egyetlen esélyük jelenleg és valószínűleg hosszú távon is, így nincs értelme nem megpróbálni.

Szíriában pedig nincs alternatívája a függetlenségnek, Aszad egy elmebeteg, aki még most is a szélsőséges arab nacionalizmust tolja a kurdok ellen, amikor még az autonómiájukat is elutasítja annak ellenére, hogy egy országvesztett senki. Rojava függetlensége még valószínűbb is, mint iraki Kurdisztáné!
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
megvan az esélyük arra, hogy USA támogatással létrejöjjön a független kurd állam.
Ne almodozz! Az USA nem a demokraciaban es az igazsagos hatarokban erdekelt. Neki gyenge allamok es igazsagtalan hatarok kellenek. Ha az amerikaiakon mulik, akkor barmit is kapnak a kurdok es barmit is vesztenek Assadek, a vegen mindenki vesztesenk fogja erezni magat es fennmarad a feszultseg a tersegben. A kurdokat es Assadekat elnezve ezt bizony ok is tudjak...
Szíriában pedig nincs alternatívája a függetlenségnek, Aszad egy elmebeteg, aki még most is a szélsőséges arab nacionalizmust tolja a kurdok ellen, amikor még az autonómiájukat is elutasítja annak ellenére, hogy egy országvesztett senki. Rojava függetlensége még valószínűbb is, mint iraki Kurdisztáné!
Assad egy baratsagos szomszedban, esetleg egy halas kurd autonomiaban erdekelt. Alkudoznak, de szerintem nem fogja szivatni oket. Miert is tenne, Kurd tobbseg csak Sziria kis reszen letezett. Neki teljesen mindegy, hogy felszabaditjak-e Rakkat a kurdok es a koalicio. Az ott elo emberekhez igazabol mar reg semmi koze ennek a tarsasagnak. Lesznek majd a szedett-vedett bohocok rendorruhaban, de nekik pont annyi joguk lesz ott paradezni, mint most az isis-nek. Es ezt minden resztvevo, sot meg a nyugati civilek is tudjak.

Az alkudozas resze pedig nagyon ciki lesz. Remelem ott lesznek az ausztralok, a nemetek, a britek, a amerikaiak, a szaudiak, a katariak es mi is. Alig varom mar, hogy eloadjak a mondokajukat, hatha megtudhatom megis mi a francok kerestek ott... o_O
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 091
26 688
113
Ne almodozz! Az USA nem a demokraciaban es az igazsagos hatarokban erdekelt.

A kurdok se! :D

Neki gyenge allamok es igazsagtalan hatarok kellenek. Ha az amerikaiakon mulik, akkor barmit is kapnak a kurdok es barmit is vesztenek Assadek, a vegen mindenki vesztesenk fogja erezni magat es fennmarad a feszultseg a tersegben. A kurdokat es Assadekat elnezve ezt bizony ok is tudjak...

Jelen pillanatban nem, mert könnyen lehet, hogy az egész térségben a kurdok maradnak az egyetlen szövetségeseik. Mit gondolsz miért áltak be olyan komolyan a dél-szíriai FSA mögé is? Kell a támaszpont, mert minden máson Irán, Törökország és az oroszok osztoznak, meg a szaudiak, akiknek megvannak a maguk céljai.

Assad egy baratsagos szomszedban, esetleg egy halas kurd autonomiaban erdekelt.

Nem érdekelt, nyíltan kimondta, hogy semmiféle autonómiáról szó sem lehet. Aszad ugyanolyan ellenségként kezeli a kurdokat, mint az FSA-t, csak még nem jött el a leszámolás ideje.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Jelen pillanatban nem, mert könnyen lehet, hogy az egész térségben a kurdok maradnak az egyetlen szövetségeseik.
Assaddal korabban meg tudtak egyezni es borsot tudtak torni a torokok orra ala, mikozben e kurdok es Assad egymasra mutogattak es elharitottak a felelosseget. Ennel jobb felallas nehezen lenne elkepzelheto a sziriai kurdok szamara.
Mit gondolsz miért áltak be olyan komolyan a dél-szíriai FSA mögé is?
Az FSA vallalhatatlan. Szerintem csak a kavaras es az idohuzas az usa tamogatas ertelme. Kizarolag Assad szivatasara hoztak letre az FSA-t.
Nem érdekelt, nyíltan kimondta, hogy semmiféle autonómiáról szó sem lehet.
Ez az a pont ahonnan el lehet kezdeni alkudozni.
Aszad ugyanolyan ellenségként kezeli a kurdokat, mint az FSA-t, csak még nem jött el a leszámolás ideje.
Ez csak egy dramai es igen valoszinutlen opcio. Nagy penzt nem tennek ra.
 
  • Tetszik
Reactions: reich_und_roll

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 195
20 189
113
Nem tudom, hogy ide vagy a humor topicba, de hátha mondtok rá vmit:
http://www.borsonline.hu/aktualis/v...e-le-ellenfelet-a-kanadai-mesterlovesz/134492

Nekem a tartalom is gyanús, de a 3,5 kmes lőtáv és a 10 másodperces deelaying is mókás.
Volt ez az indexen is: http://index.hu/tech/2017/06/22/oriasi_rekordot_dontott_egy_mesterlovesz/ Hümmögtem rajta egy sort.
A nevezett fegyver csőtorkolati sebessége - a wikipédia szerint - 805 m/sec, szóval inkább 5 sec örül volt a röpidő.
A Twitteren viszont nem láttam.
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Miért ne szakadnának ki? Ha az irakiaknak sikerül, akkor meg tudják csinálni Szíriában könnyedén és csak egyesülniük kell! Az egész azon múlik, hogy Irak és Szíria mennyire elkötelezett Irán és/vagy az oroszok irányába. Ha nagyon, akkor talán számíthatnak az USA elismerésére (talán éppen az USA biztatására kezdtek az iraki kurdok népszavazásba!) és akkor megvan az esélyük arra, hogy USA támogatással létrejöjjön a független kurd állam. Lényegében ez az egyetlen esélyük jelenleg és valószínűleg hosszú távon is, így nincs értelme nem megpróbálni.

Szíriában pedig nincs alternatívája a függetlenségnek, Aszad egy elmebeteg, aki még most is a szélsőséges arab nacionalizmust tolja a kurdok ellen, amikor még az autonómiájukat is elutasítja annak ellenére, hogy egy országvesztett senki. Rojava függetlensége még valószínűbb is, mint iraki Kurdisztáné!
Miert lenne Aszad elmebeteg? Szelsoseges arab nacionalizmus? Kurdoknak sajat keruletuk van/volt Aleppoban, plusz a kurd reszekrol mar a harcok kezdeten kivonult az SAA (Hasakah-t kiveve) Orszagavesztett senki, na hiszen masok fele ennyibe belevereztek es o meg mindig ott van (ne gyere az oroszokkal csak 2015 vegen szalltak be tenylegesen aktivan), kicsit elszaladt a nyelved. Amugy az autonomia Szirian belul nagyobb vedelmet adna a Kurdoknak mint egy fuggetlen allam azon kivul, de megertem hogy sajat allamot akarnak es minel hamarabb. Sztem torokoknek belejuk torne a foga.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
nyíltan kimondta, hogy semmiféle autonómiáról szó sem lehet. Aszad ugyanolyan ellenségként kezeli a kurdokat, mint az FSA-t

érdemes megkülönböztetni azt amit mondanak attól amit csinálnak
konkrétan manbijtól nyugatra a kurdok beengedték saját területükre az saa-t a török ütközőzónába, az saa meg bement, azóta is ott van, és akadályozza a törököt abban hogy elinduljon keletnek
a másik oldalon meg afrinba a kurdok ruszkikat hívtak be ugyanezért
ezt nem nevezném ellenséges viszonynak
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
érdemes megkülönböztetni azt amit mondanak attól amit csinálnak
konkrétan manbijtól nyugatra a kurdok beengedték saját területükre az saa-t a török ütközőzónába, az saa meg bement, azóta is ott van, és akadályozza a törököt abban hogy elinduljon keletnek
a másik oldalon meg afrinba a kurdok ruszkikat hívtak be ugyanezért
ezt nem nevezném ellenséges viszonynak
Pontosan így van.
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113