Tengeri incidensek és balesetek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
A Navy gyakorlatán egy kétéltű járműben 22 katona sérült meg, amikor annak tűzoltóberendezés beindult.
http://news.yahoo.com/training-accident-injures-22-marines-california-023041685.html
Mi lett volna ha még tűz is van?
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 660
27 820
113
Két lengyel hajó került "közelebbi kapcsolatba" a Balti-tengeren: http://sputniknews.com/europe/20150219/1018482944.html
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 889
113
A világon először lőtt egymásra két parti őrség

http://index.hu/kulfold/2015/07/30/csempeszeknek_hitte_a_sved_partiorseg_az_olaszok_hajojat/

Ez most komoly???
Ha Putyin ezt megneszeli meg nem áll Lisszabonig :)
Ezek egymást sem ismerik fel, nagyobb veszélyt jelentenek saját magukra mint az ellenség!
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Ez talán bele fér a balesetek kategóriába, egy kis érdekesség:
http://www.origo.hu/tudomany/20160123-vilagtenger-oriashullam-tengeraramlatok-cunami-foldrenges-hajokatasztrofak-folyadekdinamika.html
 
M

molnibalage

Guest
"Csak az elmúlt két évtized alatt több mint kétszáz, úgynevezett szuperszállító (200 méteres vagy annál is hosszabb hajó, jellemzően tankerek és konténerszállítók) tűnt el nyomtalanul a világtengeren."

Erről úgy szeretnék egy forrást látni. Beszéltem olyanokkal akik óceáni hajózásban vesznek részt. Ők úgy jellemezték, hogy baromi unalmas. Ha ilyen mértékben vesznének oda a hajók, akkor az minden lenne, csak nem unalmas...

Az írás meg elég komolyan nyúlás innen...
http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2013/12/14/hajok_a_viharban
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 497
113
Csak nézek,hogy nincs még itt cikk,a Kurszk balesetéről,vagy valahol már ki lett tárgyalva?
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 889
113
<blockquote>"Csak az elmúlt két évtized alatt több mint kétszáz, úgynevezett szuperszállító (200 méteres vagy annál is hosszabb hajó, jellemzően tankerek és konténerszállítók) tűnt el nyomtalanul a világtengeren."

Erről úgy szeretnék egy forrást látni. Beszéltem olyanokkal akik óceáni hajózásban vesznek részt. Ők úgy jellemezték, hogy baromi unalmas. Ha ilyen mértékben vesznének oda a hajók, akkor az minden lenne, csak nem unalmas...

Az írás meg elég komolyan nyúlás innen...
http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2013/12/14/hajok_a_viharban</blockquote>


Nekem is soknak tűnik :

http://www.actuarialeye.com/2014/03/30/how-many-ships-disappear-each-year/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_shipwrecks_in_2014

https://www.theguardian.com/world/2015/jan/10/shipping-disasters-we-never-hear-about
 

csakb

Well-Known Member
2014. március 2.
396
651
93
Az Úr 2017. éve.
Két hajó összeütközik a nyílt tengeren.
Az egyik ráadásul felderítő.
Ezt így mégis hogy sikerült összehozniuk? :)

De legalább nem veszett oda senki.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
most írják összecsattant egy USS romboló és egy japán vontató??
Nem volt komoly, vontatási gyakorlaton elment a vontató meghajtása és nekisodródott a rombolónak. Összekoszolták a festéket az oldalukon meg talán némi horpadások is lehettek, személyi sérülés nincs (lelki az biztos lesz, "Na már megint velünk foglalkozik a főnökség!!").
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
1988 február 12. Szovjet-amerikai tengeri incidens a Fekete-tengeren. Két amerikai hadihajó (egy cirkáló és egy romboló) megsértette a szovjet határt erre válaszul egy szovjet fregatt (projekt 1135) érkezik, hogy kiszorítsa az amerikai hajókat a szovjet területről.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and endre

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
1988 február 12. Szovjet-amerikai tengeri incidens a Fekete-tengeren. Két amerikai hadihajó (egy cirkáló és egy romboló) megsértette a szovjet határt erre válaszul egy szovjet fregatt (projekt 1135) érkezik, hogy kiszorítsa az amerikai hajókat a szovjet területről.
A tortenet tipikus !!!

A ket amerikai hajo a nemzetkozi hajozasi torveny alapjan hajozott ahogy akkoriban SZU hajok is megtettek hasonlo helyzetben. Persze ez az oroszoknak nem tetszett ok azt szerettek volna ha akkor ervenyes csak a nemzetkozi jog ha az az o javukra van. Az eset utan leultek megbeszelni es kiderult hogy ( erdekes modon ) a nemzetkozi hajozasi torveny orosz nyelvu valtozata "el van forditva" hogy az az oroszoknak kedvezzen. Mikor ez napvilagra kerult akkor az oroszok kenytelenek voltak csendben lapitani es kijavitani a sajat felreforditasukat.

https://en.wikipedia.org/wiki/1988_Black_Sea_bumping_incident
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd