T-84 / Oplot / Jatagan (Ukrajna)

Vajon mi lehet az automata töltő hátránya  - főleg éles helyzetre vonatkoztatva ?

Erről nem volt hír ?

<a title="omega profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/omega/">omega</a>

Általában az automata töltők csak egy bizonyos csőemelkedési szögnél tudnak tölteni azaz minden lövés után vissza kell állítani a csövet teszem azt vízszintes állásba és ez lassítja töltési folyamatot(a töltőgép még így is gyorsabb mint a manuális megoldás bár gyakorlatban ennek nincs jelentősége mert nincs olyan harchelyzet ahol ki lehetne használni a maximális tűzgyorsaságot)vagy ha elromlik a töltőgép akkor macerás újratölteni manuálisan főleg úgy,hogy nincs is rá külön ember.

Ez amolyan gyerekes kifogás. Nem tetszik mert ez nem trendi.  Bár arról nem beszének hogy kisebb tömeg miatt jobb a talaj terhelés. Valamint a kisebb tömeg a kisebb méretből adódik, így viszont nehezebb eltalálni.

Kíváncsi vagyok, hogy az alektronikát ők maguk gyártják, vagy veszik valahonnan?

Jó nagy periszkópja van a tornyon (lehet nem úgy hívják). Egy csetepatéban az könnyen megsérülhet és máris félszemű lesz a harcosunk. Vagy ez nem ilyen egyszerű?

De igen, nagyon is megsérülhet. Az amerikai harckocsikon az irányzónak van egy tartalék irányzéka is, ha a fő netalán megsérülne. Az történetesen a parancsnok panoráma periszkópja.

Jól látom hogy a sofőr periszkópjait nem védi semmi a teknő frontpáncélja felől? Ahhoz akkor nem kell túl nagy tűzerő, hogy megvakítsák...

Mégis, mi kéne védje? Melyék tanknál láttad, hogy bármi is "védené" a figyelőprízmákat? Ez a legkissebb gond. Ha netalán valami tényleg tönkreteszi a cseréje fél perc.

Ami viszont érdekes, hogy felszerelték MRS (muzzle rederence system). Ilyet orosz tankokon, csak a legújjabb T-90 modernizáción láttam.

• Tetszik
Reactions: Ashtar
Arra a fél percre a harctérről hogy megy el ha a sofőr ha nem lát semmit?Gyalogsággal megszórt helyen nem fogják kinyitni a csapóablakot, mert helyben megkínálják ólommal a pácienst.

Félreérthetően írtam, arra gondoltam hogy a teknő frontpáncéljáról való felverődéstől nem védi semmi.

Nem megy sehova. Az a prízma tömör üveg, ha el is találja valami velszeg össze vissza reped, de annyit még lehet látni, meg a parancsnok annyit még besegíthet szóban, hogy valami védettebb helyre elvonúljon a harckocsi.

A prízmákat gyakorlatilag két fül tartja, amit csak rá kell hajtani oldalt és picit rácsavarozni. Ha ezeket a füleket elhajtod, alulra kicsúztatható az egész egy darabban. Ezen felül a harckocsikban szokott lenni tartalék prízma ilyan esetekre. Másodszor kértéfel prízmája van a vezetőnek: egy nappalra  (síma tömör üveg) és egy éjszakai, ami gyakorlatilag egy éjjellátó készülék.

Egy elég jól sikerült kép:

leopard2A5--t-84turk02l.jpg

Elkészult az elso szériás Oplot a 01-es Thaifold számára. Tegnap be ismutattáka thai kuldottségnek, akik ismerkedtek a tankok gyártásával. De elég lassan megy a gyártás, lassan az elso otot szállítani kell, még csak a 02és 03 van "kész" állapotban.

Ugy néz ki nem fogják tudni tartani a határidot 2014 év végéig 49 tank leszállításara.

http://bmpd.livejournal.com/551845.html

• Tetszik
Reactions: tong djagbu