T-84 / Oplot / Jatagan (Ukrajna)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

omega

Member
2011. december 9.
35
2
8
Vajon mi lehet az automata töltő hátránya  - főleg éles helyzetre vonatkoztatva ?

Erről nem volt hír ?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 823
113
<a title="omega profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/omega/">omega</a>

Általában az automata töltők csak egy bizonyos csőemelkedési szögnél tudnak tölteni azaz minden lövés után vissza kell állítani a csövet teszem azt vízszintes állásba és ez lassítja töltési folyamatot(a töltőgép még így is gyorsabb mint a manuális megoldás bár gyakorlatban ennek nincs jelentősége mert nincs olyan harchelyzet ahol ki lehetne használni a maximális tűzgyorsaságot)vagy ha elromlik a töltőgép akkor macerás újratölteni manuálisan főleg úgy,hogy nincs is rá külön ember.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Ez amolyan gyerekes kifogás. Nem tetszik mert ez nem trendi.  Bár arról nem beszének hogy kisebb tömeg miatt jobb a talaj terhelés. Valamint a kisebb tömeg a kisebb méretből adódik, így viszont nehezebb eltalálni.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 458
113
Kíváncsi vagyok, hogy az alektronikát ők maguk gyártják, vagy veszik valahonnan?
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Jó nagy periszkópja van a tornyon (lehet nem úgy hívják). Egy csetepatéban az könnyen megsérülhet és máris félszemű lesz a harcosunk. Vagy ez nem ilyen egyszerű?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 458
113
De igen, nagyon is megsérülhet. Az amerikai harckocsikon az irányzónak van egy tartalék irányzéka is, ha a fő netalán megsérülne. Az történetesen a parancsnok panoráma periszkópja.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Jól látom hogy a sofőr periszkópjait nem védi semmi a teknő frontpáncélja felől? Ahhoz akkor nem kell túl nagy tűzerő, hogy megvakítsák...
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 458
113
Mégis, mi kéne védje? Melyék tanknál láttad, hogy bármi is "védené" a figyelőprízmákat? Ez a legkissebb gond. Ha netalán valami tényleg tönkreteszi a cseréje fél perc.

Ami viszont érdekes, hogy felszerelték MRS (muzzle rederence system). Ilyet orosz tankokon, csak a legújjabb T-90 modernizáción láttam.
 
  • Tetszik
Reactions: Ashtar

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Arra a fél percre a harctérről hogy megy el ha a sofőr ha nem lát semmit?Gyalogsággal megszórt helyen nem fogják kinyitni a csapóablakot, mert helyben megkínálják ólommal a pácienst.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Félreérthetően írtam, arra gondoltam hogy a teknő frontpáncéljáról való felverődéstől nem védi semmi.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 458
113
Nem megy sehova. Az a prízma tömör üveg, ha el is találja valami velszeg össze vissza reped, de annyit még lehet látni, meg a parancsnok annyit még besegíthet szóban, hogy valami védettebb helyre elvonúljon a harckocsi.

A prízmákat gyakorlatilag két fül tartja, amit csak rá kell hajtani oldalt és picit rácsavarozni. Ha ezeket a füleket elhajtod, alulra kicsúztatható az egész egy darabban. Ezen felül a harckocsikban szokott lenni tartalék prízma ilyan esetekre. Másodszor kértéfel prízmája van a vezetőnek: egy nappalra  (síma tömör üveg) és egy éjszakai, ami gyakorlatilag egy éjjellátó készülék.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Egy elég jól sikerült kép:

leopard2A5--t-84turk02l.jpg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Elkészult az elso szériás Oplot a 01-es Thaifold számára. Tegnap be ismutattáka thai kuldottségnek, akik ismerkedtek a tankok gyártásával. De elég lassan megy a gyártás, lassan az elso otot szállítani kell, még csak a 02és 03 van "kész" állapotban.

Ugy néz ki nem fogják tudni tartani a határidot 2014 év végéig 49 tank leszállításara.

 

http://bmpd.livejournal.com/551845.html
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu