[BIZTPOL] Török-kurd konfliktus (1978 - ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 844
113
Nem csak a cikk címét kell elolvasni!

Olvastam sőt halottam már régebben is pl .Türkmnenisztán most iylet vett kínától

QW-2 Manpad
image-jpeg.448194

2 évvel ezelőtt meg ezeket :p

Cv6jHeAXYAA1kgJ.jpg

Cv6jI2SW8AAIKyl.jpg

Cv6jgDvWgAA62F8.jpg

Cv6jfeQWAAAPTn_.jpg

Cv6jesuXgAACEX_.jpg


Az oroszok meg elnézik szép csendben mert úgy sem tudnának mit tenni .
Sőt ha tovább megy az orosz semmittevés akkor már Ukrajna fogja a szerencsétleneket szorongatni
Nem fognak itt az oroszok senkinek sem ugrálni mert örülnek majd ha valakinek el tudják adni a gázt meg az olajat .
Nem hogy még egy Kínának pattogni :D

Pár új ukrán cucc: ide már a szakik kevesek lesznek a jövőben
http://defence-blog.com/news/video-...aded-s-125-surface-to-air-missile-system.html
http://defence-blog.com/news/ukraine-unveils-new-tactical-missile-system.html
http://defence-blog.com/news/ukraine-to-develop-new-ground-launched-cruise-missile.html
http://defence-blog.com/news/ukraine-develops-hypersonic-cruise-missile.html
http://defence-blog.com/army/ukrain...ctical-multipurpose-vehicle-at-idex-2017.html
http://defence-blog.com/news/ukrain...-system-production-increased-by-over-200.html
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Mivel Töröko. az egyik érintett fél, gondolom nem árt megmutatni, hogy mekkora a török-türk terület a világban:



És végül, hogy Dél-Azerbajdzsán (mint török terület) hol helyezkedik el Iránon belül...


Alapvetően elég lazán kezeled a háborúk megvívását. Úgy Törökország, mint Irán 80 milliós országok, egymás területeit soha az életben nem tudnák elfoglalni és főleg pacifikálni.
Az utolsó videón ahol mutatja, hogy Irán nyugati felén türk népű a lakosság, az szerintem kissé téves, hisz ott nagyrészt kurdok élnek, akik pont nem örülnének a török vagy azerbajdzsáni fennhatóságnak sem.
Egyébként az oroszok miért hagynák a törököknek, hogy leverjék Iránt? Hogy aztán az ő területeik/érdekszférájuk róvására akarjanak terjeszkedni? Amúgy nem hinném, hogy a török képes lenne Iránt legyőzni.
 

Ursa Maior

Well-Known Member
2017. február 2.
682
1 037
93
Na akkor nézzük mi a gond ezzel a duplacsavaros forgatókönyvvel is. Kb ugyanaz mint az Erdélyes rémálommal.

Alapproblémám az hogy országokat nem szoktak csak úgy szétosztogatni 1945 óta. A nemzetközi rendszer uyganis alapvetően a határok megváltoztathatatlanságán alapul jelenleg. Kivéve a két fél együttes megállapodása (magyar-szlovák, finn-svéd de ezek minimális méretűek, illetve nemzetközi bíróság ld. szlovén-horvát vita). Koszovó is pl. a korábbi Koszovó tartomány határain belül jött létre, és az ottaniak próbálkozásai ellenére sem egyesülhetett Albániával.

A fenti forgatókönyv súlyos geopolitikai tévedései

1. Az amerikaiak az életben nem fognak az oroszoknak lapot osztani, azaz egyenlő partnerként kezelni őket. Talán majd akkor amikor már egyértelműen vesztésre állnak Kínával szemben, akkor meg már késő lesz.
2. Azerbajdzsán amerikai/izraeli befolyás alatt van nagyrészt elsősorban az Afganisztáni csapatok ellátása játssza a fő szerepet (pl. Tavort rendszeresített az azeri sereg, ogy tele van kettős állampolágrokkal stb.).
3. Ha Irán le van kötve Szíriában, akkor Törökország is!
4. Oroszok regionális játékosok, most csökkentették a védelmi költségvetésüket, mert fáj az alacsony olajár + a szír háború költségei
5.A régi jellemzőan katonai-politikai befolyási övezeteket amiket leírsz régen felváltotta a kevésbé direkt gazdasági/ideológai befolyás

Egyéb tévedések
1. Az életszínvonal jelentősen magasabb Iránban mint Azerbajdzsánban, úgy is hogy kb. 3-4x annyi azeri él ott mint az "anyaországban".
2. Részben ebből fakadóan a korrupció stb. is alacsonyabb ergo az iráni azeriak inkább az iráni hadseregben harcolnak mint ellene
3. Eurázsiai Uniós tagság nem akkora vonzerő még
4. stb.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 314
113
Attol hogy egy nep turk meg nem lessz torok. Ennyi erovel a svajciak is nemetek mert germanok. Olyan reg volt...
Torokorszag legnagyobb problemaja most a kurdok es masod sorban se iran vagy turkmenisztan hanem ciprus... Miert menne ossze iran es torokorszag ket nagyjabol egy sulycsoportba levo allam hatalmas vesztesegek mind ket oldalon ezt mindenki tudja. Teruleti terjeszkedes... /ma mar nem ennek a vilagat eljuk eleg a befolyas megszerzese is nem kell mar senkinek egy szetlott gazdasagilag visszahuzo terulet...ha csak nincs hatalmas mennyisegu asvanykincs ami kompenzal /ez kesobbiekbem valtozhat
 
  • Tetszik
Reactions: Pal and blitzkrieg

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Alapvetően elég lazán kezeled a háborúk megvívását. Úgy Törökország, mint Irán 80 milliós országok, egymás területeit soha az életben nem tudnák elfoglalni és főleg pacifikálni.
Az utolsó videón ahol mutatja, hogy Irán nyugati felén türk népű a lakosság, az szerintem kissé téves, hisz ott nagyrészt kurdok élnek, akik pont nem örülnének a török vagy azerbajdzsáni fennhatóságnak sem.
Egyébként az oroszok miért hagynák a törököknek, hogy leverjék Iránt? Hogy aztán az ő területeik/érdekszférájuk róvására akarjanak terjeszkedni? Amúgy nem hinném, hogy a török képes lenne Iránt legyőzni.

"Egyébként az oroszok miért hagynák a törököknek, hogy leverjék Iránt?"

Pontosan azért, mert egyik sem bírja a másikat leverni, viszont mindkettő kellően meggyengül.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Igen. Mert az észak-koreai fenyegetés most a legsúlyosabb az USA számára, hiszen Észak-Korea hamarosan atomcsapást tud mérni az USA városaira. Ezenkívül az USA legfőbb problémája Kína. Ezért az USA-nak a Csendes-óceánra kell koncentrálnia. Hogy Kínát embargó alá vonják, ahhoz Kínának a szárazföldi kereskedelmi útvonalait is el kell vágni. Ez a feladat jutott Oroszo.-nak. Ezért az USA és Oroszo. addig "pöckölik" a Közel-Keleti és Közép-Ázsiai térséget, amíg az egész lángba nem borul és az összes középhatalom (Töröko., Irán, Szaúd-Arábia stb.) meg nem verik egymást. Miután a térség "felpuhult", utána erősebb lehet a térség feletti orosz kontroll. Ekkortól koncentrálhat az USA a Csendes-óceánra. Addig pedig nyújthat technikai segítséget (F-35) Izraelnek (ahogy eddig is), de katonai segítséget nem fog tudni nyújtani, ha Kínával kell hadakoznia.

Hogyan fogják embargó alá vonni Kínát? Az egyet jelentene a háborúval, ahol nem holmi Észak-Koreai tákolmányok repülnének az USA nagyvárosaira, hanem százával mennének a robbanófejek.
Úgy dobálózol itt közép és nagyhatalmak embargójáról, feldarabolásáról, mintha a jelentéktelen Szerbiáról vagy Észak-Koreáról beszélnél. Mint ahogy Iránt nem lehet felosztani, úgy Kínát sem lehet embargózni világháború nélkül.
Egyébként mikor is fog az USA támadni? Elég rég olvasom már ezt az elméleted és csak telnek az évek és semmi sem történik. Mire vár az USA, hogy Kína mégjobban megerősödjön? Ha akart volna ilyen kaliberű háborút, akkor még a SZU legyőzése után egyből támadott volna, nem várja meg, amíg a kínai gazdaság nagyobb lesz az övénél.
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Hogy az általad idézett cikkből idézzek:

"Ám közben tart a versenyfutás a közép-ázsiai országokért, amelyeket Oroszország beterelne az általa vezetett Eurázsiai Unióba, a lehetséges csatlakozókat azonban szép lassan elszipkázza Kína."

Nem csak a cikk címét kell elolvasni! :)

Mennyiből is építik az oroszok a vezetékeket Kína felé? Hány év alatt fog megtérülni? Gondolod, hogy azt a súlyos tízmilliárdokat nem tankokra költenék, ha Putyin azt terveszné, hogy háború lesz Kína és közöttük, olajszállítmány meg nem lesz? Ugyanígy a kínaiak mennyi pénzt öltek/ölnek bele az Oroszországon is átmenő új selyem útba? Nem gondolod, hogy ez az egyre szorosabb gazdasági összefonódás nem a háború előjele? Vagy ennyire akarják álcázni a terveiket, hogy először jól összekapcsolják a gazdaságaikat, hogy a háborúval majd mégjobban megszenvedje mindkét gazdaság?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 314
113
Mennyiből is építik az oroszok a vezetékeket Kína felé? Hány év alatt fog megtérülni? Gondolod, hogy azt a súlyos tízmilliárdokat nem tankokra költenék, ha Putyin azt terveszné, hogy háború lesz Kína és közöttük, olajszállítmány meg nem lesz? Ugyanígy a kínaiak mennyi pénzt öltek/ölnek bele az Oroszországon is átmenő új selyem útba? Nem gondolod, hogy ez az egyre szorosabb gazdasági összefonódás nem a háború előjele? Vagy ennyire akarják álcázni a terveiket, hogy először jól összekapcsolják a gazdaságaikat, hogy a háborúval majd mégjobban megszenvedje mindkét gazdaság?
Ugye milyen rafinaltak a kis dorzsoltek? ;)
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
"Egyébként az oroszok miért hagynák a törököknek, hogy leverjék Iránt?"

Pontosan azért, mert egyik sem bírja a másikat leverni, viszont mindkettő kellően meggyengül.

A törökök meg lesznek olyan hülyék, hogy nekimennek a hozzájuk hasonló erejű Iránnak, vágóhídra küldve ezzel akár több millió törököt is, csak azért, hogy a másik szomszédos ország (Azerbajdzsán) megnövelhesse a területét? Magyarország mikor fogja megtámadni Romániát, hogy odaadhassa Erdélyt Szlovákiának?
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Hogyan fogják embargó alá vonni Kínát? Az egyet jelentene a háborúval, ahol nem holmi Észak-Koreai tákolmányok repülnének az USA nagyvárosaira, hanem százával mennének a robbanófejek.
Úgy dobálózol itt közép és nagyhatalmak embargójáról, feldarabolásáról, mintha a jelentéktelen Szerbiáról vagy Észak-Koreáról beszélnél. Mint ahogy Iránt nem lehet felosztani, úgy Kínát sem lehet embargózni világháború nélkül.
Egyébként mikor is fog az USA támadni? Elég rég olvasom már ezt az elméleted és csak telnek az évek és semmi sem történik. Mire vár az USA, hogy Kína mégjobban megerősödjön? Ha akart volna ilyen kaliberű háborút, akkor még a SZU legyőzése után egyből támadott volna, nem várja meg, amíg a kínai gazdaság nagyobb lesz az övénél.

Igen, az egyet fog jelenteni a világháborúval. Az USA eddig azért nem támadta meg Kínát, mert a kapitalista befektetőknek jó pénz volt Kínában összeszerelni meg dolgoztatni. Ez volt a magántőkések érdeke, amely viszont idővel aláásta az USA-nak, mint államnak az érdekeit azzal, hogy megerősítette és nagyhatalommá tette Kínát. Tehát. A válasz az, hogy az USA azért nem támadott eddig, mert eddig a magántőkések érdeke dominált, akik magasról tettek arra, hogy mi lesz az USA-val, ha Kína megerősödik. Most viszont Trump-pal olyanok kerültek hatalomra, akiknek az USA mint állam érdeke előrébb való a magánérdeknél. Ezért mostantól kezdve célja az USA-nak Kína legyőzése.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Mennyiből is építik az oroszok a vezetékeket Kína felé? Hány év alatt fog megtérülni? Gondolod, hogy azt a súlyos tízmilliárdokat nem tankokra költenék, ha Putyin azt terveszné, hogy háború lesz Kína és közöttük, olajszállítmány meg nem lesz? Ugyanígy a kínaiak mennyi pénzt öltek/ölnek bele az Oroszországon is átmenő új selyem útba? Nem gondolod, hogy ez az egyre szorosabb gazdasági összefonódás nem a háború előjele? Vagy ennyire akarják álcázni a terveiket, hogy először jól összekapcsolják a gazdaságaikat, hogy a háborúval majd mégjobban megszenvedje mindkét gazdaság?

Nem lesz háború Oroszo. és Kína között. Oroszo. csendben játszik össze az USA-val, hogy megfojtsák Kínát. Ezt óvatosan kell csinálni, hogy Kína ne támadja meg Oroszo-ot. A hosszútávú együttműködés Kínával Oroszo.-nak nem érdeke, mert nincs abban semmi jó, ha 1.5 milliárd kínai felzabálja Oroszo. teljes energia- és nyersanyag-készletét, ahelyett, hogy megmaradna az oroszoknak több száz évre, tartalékként.
Tehát a vezetékeket, amelyeket Oroszo. kiépített Kína felé, nyugodtan tekinthetet ideiglenesnek, és az ebbe fektetett pénzeket egyfajta védelmi pénznek Kína felé, hogy amíg Oo. ellátja Kínát energiával és nyersanyagokkal, addig Kína ne támadjon. De ez nem fog örökre így maradni, Oo.-nak is érdeke a Kína pólus bedőlése, csakúgy, mint az USA-nak.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
A törökök meg lesznek olyan hülyék, hogy nekimennek a hozzájuk hasonló erejű Iránnak, vágóhídra küldve ezzel akár több millió törököt is, csak azért, hogy a másik szomszédos ország (Azerbajdzsán) megnövelhesse a területét? Magyarország mikor fogja megtámadni Romániát, hogy odaadhassa Erdélyt Szlovákiának?

A pontos olvasás a barátod. Pont ezért nem Törökország, hanem Azerbajdzsán fogja megtámadni Iránt, - török, amerikai, orosz, szaúdi és izraeli támogatással.
Töröko. szerepe mindössze annyi, hogy a török benyomulás Szíriába háborúba sodorja Iránt és ezáltal Irán meggyengüljön.
 

Ursa Maior

Well-Known Member
2017. február 2.
682
1 037
93
A pontos olvasás a barátod. Pont ezért nem Törökország, hanem Azerbajdzsán fogja megtámadni Iránt, - török, amerikai, orosz, szaúdi és izraeli támogatással.
Töröko. szerepe mindössze annyi, hogy a török benyomulás Szíriába háborúba sodorja Iránt és ezáltal Irán meggyengüljön.

4 szó:

Ez nem így működik,
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Igen, az egyet fog jelenteni a világháborúval. Az USA eddig azért nem támadta meg Kínát, mert a kapitalista befektetőknek jó pénz volt Kínában összeszerelni meg dolgoztatni. Ez volt a magántőkések érdeke, amely viszont idővel aláásta az USA-nak, mint államnak az érdekeit azzal, hogy megerősítette és nagyhatalommá tette Kínát. Tehát. A válasz az, hogy az USA azért nem támadott eddig, mert eddig a magántőkések érdeke dominált, akik magasról tettek arra, hogy mi lesz az USA-val, ha Kína megerősödik. Most viszont Trump-pal olyanok kerültek hatalomra, akiknek az USA mint állam érdeke előrébb való a magánérdeknél. Ezért mostantól kezdve célja az USA-nak Kína legyőzése.

Szóval a tőkések magasról tettek az USA-ra, hisz a 300 millió amerikai jóléte árán megerősítették a kínai gazdaságot is. Na de nem baj, mert most átvették az igazi hazafiak a hatalmat, akik ugyan Washington és egyéb amerikai nagyvárosok elhamvasztása árán, de szétverik Kínát. Ez logikus. :)
Már írtam párszor. A 21-dik században már nem lesz, nincs is rá semmi szükség, hogy nagyhatalmak egymással háborúzzanak. Régen a háborúkkal próbálták megerőssíteni a gazdaságukat az országok. Ma erre vannak a bankok, minősítő cégek és a különféle bíróságok. Az USA sem katonai erővel vívja már a jelentősebb országok elleni háborúkat. Inkább bepereli és megbünteti különféle indokokkal az adott ország cégeit (lásd. a VW, francia helikopterhordozó, stb.). Ebbe nem hal bele senki (vagy kevesen), és az érdekei így is elérheti.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Nem lesz háború Oroszo. és Kína között. Oroszo. csendben játszik össze az USA-val, hogy megfojtsák Kínát. Ezt óvatosan kell csinálni, hogy Kína ne támadja meg Oroszo-ot. A hosszútávú együttműködés Kínával Oroszo.-nak nem érdeke, mert nincs abban semmi jó, ha 1.5 milliárd kínai felzabálja Oroszo. teljes energia- és nyersanyag-készletét, ahelyett, hogy megmaradna az oroszoknak több száz évre, tartalékként.
Tehát a vezetékeket, amelyeket Oroszo. kiépített Kína felé, nyugodtan tekinthetet ideiglenesnek, és az ebbe fektetett pénzeket egyfajta védelmi pénznek Kína felé, hogy amíg Oo. ellátja Kínát energiával és nyersanyagokkal, addig Kína ne támadjon. De ez nem fog örökre így maradni, Oo.-nak is érdeke a Kína pólus bedőlése, csakúgy, mint az USA-nak.

Egy embargót Kína ellen háború nélkül nem lehetne kivitelezni.

A hosszútávú együttműködés Kínával Oroszo.-nak nem érdeke, mert nincs abban semmi jó, ha 1.5 milliárd kínai felzabálja Oroszo. teljes energia- és nyersanyag-készletét, ahelyett, hogy megmaradna az oroszoknak több száz évre, tartalékként.

Persze, mert az oroszok nem szeretnének jó pénzt csinálni a nyersanyagaikból. Inkább ülnének rajta és majd pár száz év múlva felhasználják, amikor már valószínűleg úgysem lesz semmi értéke. Addig meg majd jóllaknak ezzel a tudattal, nem?
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
A pontos olvasás a barátod. Pont ezért nem Törökország, hanem Azerbajdzsán fogja megtámadni Iránt, - török, amerikai, orosz, szaúdi és izraeli támogatással.
Töröko. szerepe mindössze annyi, hogy a török benyomulás Szíriába háborúba sodorja Iránt és ezáltal Irán meggyengüljön.

Azerbajdzsánt 9 millióan lakják, Iránt 90-en, a két ország gazdasága szintén össze sem hasonlítható. Asszem ez mindent elmond arról, hogy ki nyerné azt a háborút.
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos and tonyo

Ursa Maior

Well-Known Member
2017. február 2.
682
1 037
93
Nem lesz háború Oroszo. és Kína között. Oroszo. csendben játszik össze az USA-val, hogy megfojtsák Kínát. Ezt óvatosan kell csinálni, hogy Kína ne támadja meg Oroszo-ot. A hosszútávú együttműködés Kínával Oroszo.-nak nem érdeke, mert nincs abban semmi jó, ha 1.5 milliárd kínai felzabálja Oroszo. teljes energia- és nyersanyag-készletét, ahelyett, hogy megmaradna az oroszoknak több száz évre, tartalékként.
Tehát a vezetékeket, amelyeket Oroszo. kiépített Kína felé, nyugodtan tekinthetet ideiglenesnek, és az ebbe fektetett pénzeket egyfajta védelmi pénznek Kína felé, hogy amíg Oo. ellátja Kínát energiával és nyersanyagokkal, addig Kína ne támadjon. De ez nem fog örökre így maradni, Oo.-nak is érdeke a Kína pólus bedőlése, csakúgy, mint az USA-nak.

Ez ugy hulyeseg ahogy van.

Az oroszoknak az lett volna jo ha az EU melle tudtak volna beallni mert akkor ok lettek volna a nagyobb partner. Errol szol az egesz ukrajnai szankciosdi. Hulye Brusszel meg szekundal a sajat gyengulesehez.

Orosz B terv Kina mellett kisebbik partnernek lenni.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Azerbajdzsánt 9 millióan lakják, Iránt 90-en, a két ország gazdasága szintén össze sem hasonlítható. Asszem ez mindent elmond arról, hogy ki nyerné azt a háborút.

Iránt először is 80 millióan lakják, nem 90-en. Másrészt ez nem ilyen egyszerű, hogy 9 millió vs. 80 millió
mert ha így lenne, akkor a 38 milliós Ukrajnának is rég le kellett volna tudnia győznie a 2 milliós szakadár Kelet-Ukrajnát, mert ugye 38 millió vs. 2 millió
de te is tudod, hogy nem így történt, meg azt is, hogy miért.
 
  • Tetszik
Reactions: Lapua