[BIZTPOL] Török-kurd konfliktus (1978 - ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Már bocsánat, de szerintem őrület, ami itt megy.....ki támad meg kicsodát játék... :)
Szerintem:
1. Törökország kurdmentes pufferzónát akar.
2. Az USA kiakarja nyírni: Assad, Irán, Putyin, IA....
3. Orosz meg akarja gyengíteni: mindenkit, hogy szabad keze legyen Szíriában és az Eurázsiai Unióban.
4. EU azt sem tudja, mit akarjon.....
5. a kurdok nyugodtan, békében akarnak élni, de a többiek ezt lesz...ják.
6. Irán örül, hogy lik van a seggén. hadereje összevissza, a Gárda és a Hezbollah túl sok energiát elvisz és egy igaz barátja van Kínán kívül: Észak-Korea. Úgyhogy senki sem fogja megtámadni.
7. Azerbajdzsán pedig túl sokat költött fegyverre, még túl erősek lesznek és Putyin fenyíteni fog...
8. Nekem egy sörre volna sürgősen szükségem. Hallod asszony?
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Egy embargót Kína ellen háború nélkül nem lehetne kivitelezni.

A hosszútávú együttműködés Kínával Oroszo.-nak nem érdeke, mert nincs abban semmi jó, ha 1.5 milliárd kínai felzabálja Oroszo. teljes energia- és nyersanyag-készletét, ahelyett, hogy megmaradna az oroszoknak több száz évre, tartalékként.

Persze, mert az oroszok nem szeretnének jó pénzt csinálni a nyersanyagaikból. Inkább ülnének rajta és majd pár száz év múlva felhasználják, amikor már valószínűleg úgysem lesz semmi értéke. Addig meg majd jóllaknak ezzel a tudattal, nem?
Alapvetoen veled ertek egyet ebben a vitaban, de azert tegyuk hozza, hogy elvileg lehetseges haboru nelkul embargozni Kinat, hisz Oo is embargo alatt van megsem all hadban egyik embargozo orszaggal sem. (az, hogy Sziriaban teret nyer USA rovasara, az fuggetlen az embargotol, nem az miatt van Sziriaban)
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Ukrajnaba a szakadar kissebaeg vedekezik. Itt az irani tulero lenne a vedekezo fel... Na es ott van ormenyorszag... Gondolod csak ugy vegignezne... Egybol idulna hegyi karabahert /a hegyi karabaki ormeny hadero 20.000 jolfelszerelt kikepzett fo+ ormenyorszag hadereje. A satu masik felen meg iran. Mind ezt igy hogy ormenyorszag a tamado fel.... Ongyilkossag ennyire hulyenek gondolod az azerieket...
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Szóval a tőkések magasról tettek az USA-ra, hisz a 300 millió amerikai jóléte árán megerősítették a kínai gazdaságot is. Na de nem baj, mert most átvették az igazi hazafiak a hatalmat, akik ugyan Washington és egyéb amerikai nagyvárosok elhamvasztása árán, de szétverik Kínát. Ez logikus. :)
Már írtam párszor. A 21-dik században már nem lesz, nincs is rá semmi szükség, hogy nagyhatalmak egymással háborúzzanak. Régen a háborúkkal próbálták megerőssíteni a gazdaságukat az országok. Ma erre vannak a bankok, minősítő cégek és a különféle bíróságok. Az USA sem katonai erővel vívja már a jelentősebb országok elleni háborúkat. Inkább bepereli és megbünteti különféle indokokkal az adott ország cégeit (lásd. a VW, francia helikopterhordozó, stb.). Ebbe nem hal bele senki (vagy kevesen), és az érdekei így is elérheti.
De a birosag csak addig itel neki, amig neki van a nagyobb serege. Szoval vegulis megiscsak a hadsereg dont. Amugy ne gondoljuk, hogy regen nem igy volt, csak a torikonyvben foleg a csatakat irjak le, nem a targyalasokat kereskedelmi egyezmenyekrol, ezert tunik ugy, hogy a vilag regen mas volt mint ma. Pl. leirjak, hogy Toroko meghoditotta Mo kozepet, de azt mar kevesebb szo esik, hogy arra ugyelt, hogy nehogy a lakossag atterjen az iszlamra, mert akkor nem kellene adot fizetnie. Szoval regen is, ha el lehetett valamit erni sereg nelkul, akkor sereg nelkul ertek el (iszlam kultura visszatartasa olcsobb modszer volt az adozatasra, mintha rablohadjaratot kellett volna szervezni muzulman teruletek ellen, azt megmagyarazni a tobbi muzulmannak, hogy most akkor hogy is...). Vagy ha az Erdelyi fejedelemseg egyuttmukodott (gazdasagilag) akkor nem kuldtek be sereget a torokok. De ezen nem igazan van mit leirni, hogy nem tamadta meg az adott evben To Erdelyt.
Nem mondom, hogy ma nincsenek uj modszerek, viszonyok, de az alapok ugyanaz, vegso soron a sereg dont, nem a tozsde.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Ukrajnaba a szakadar kissebaeg vedekezik. Itt az irani tulero lenne a vedekezo fel... Na es ott van ormenyorszag... Gondolod csak ugy vegignezne... Egybol idulna hegyi karabahert /a hegyi karabaki ormeny hadero 20.000 jolfelszerelt kikepzett fo+ ormenyorszag hadereje. A satu masik felen meg iran. Mind ezt igy hogy ormenyorszag a tamado fel.... Ongyilkossag ennyire hulyenek gondolod az azerieket...
Egyreszt igazad van, masreszt lattun kmar karon varjuk: a Gruzok reszerol is ongyilkos hulyeseg volt, hogy hagytak magukat egy Oo elleni haboruba rangatni.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Egyreszt igazad van, masreszt lattun kmar karon varjuk: a Gruzok reszerol is ongyilkos hulyeseg volt, hogy hagytak magukat egy Oo elleni haboruba rangatni.
Igen de gruzia eseten egy mar meglevo "koveteles" volt az ok.
Itt meg nincs meglevo koveteles meg az irani azeriek reszerol se. De azerbajdzsanak ormenyorsszagal van tisztazatlan ugye. Nem erte mivel tudnak ravenni... Nincs koveteles se jelenleg...

Semmi logika csak HB ranezett a terkepre azerbajdzsan szimpi volt aztan opsz oranba sok azeri el. Na akkor tuti ez lessz a koveetkezo es szot kore egy elmeletet ... Amit bepaszirozott az eddigiekbe... Mind ezt ugy hogy minden mast fogyelmen kivul hagyott pl nem letezo vs letezo kovetelesek konfliktus mentesseg egyuttmukodes vs befagyott fegyveres konfliktus befagyott ()
 

minszk2

Well-Known Member
2016. június 19.
663
705
93
Ma hallgattam épp Nogradit meg Foldit, azt mondták Washington úgy gondolta hogy annak idején mikor ez elkezdődött az Asszadot 3 nap alatt megbuktatjak.
Jó,hátha kismillió titkosszolgálatostól,isten tudja hány három betűs ügynökségestő meg ilyen-olyan fekete programostól tényleg ez volt a véleményük,akkor szarjanak sünt.De legalább tízszer egy nap.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette and Pal

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Arrol nem is beszelve hogy azerbsjdzsan eu tamogatast elvez es nem oroszt /ormenyorszagot tamogatja oroszorszag/
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Azerbajdzsan konkurencia az orosz energiahordozoknak amiknek a legnagyobb felvasarloja eu ahogy a tobbi azeri asvanykicsnek is... Azerbajdzsan hogy csokkentse az ellenteteket kvazi vedelmi penzt fizet az orosznak /import/ formajaban. Ez mind ket felnek jo.

De oroszorszag or!enyorszagot tamogatja hegyi karabah eseteben ezert is nem vertek le az ormenyeket az azeriek.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Ez ugy hulyeseg ahogy van.

Az oroszoknak az lett volna jo ha az EU melle tudtak volna beallni mert akkor ok lettek volna a nagyobb partner. Errol szol az egesz ukrajnai szankciosdi. Hulye Brusszel meg szekundal a sajat gyengulesehez.

Orosz B terv Kina mellett kisebbik partnernek lenni.
Terulete es technologiaja is nagyobb Oo-nak mint Kinanak. Ahol Kina nagyobb az a lakossag es ebbol kovetkezoen a gazdasag. Oo szerintem meg nem adta fel, es nem B (max C) terv, hogy Kina Kanadaja legyen. Most meg problakozik azzal, hogy novelni a (pravoszlav) lakossagot, ezert vette vissza a Krimet es ezert fogja majd Ukrajna nagyjat is (vissza)venni. Nagyon kicsi eselyt latok ra, hogy Hobagolynak igaza lesz abban, hogy a Kina fele epitett gazdasagi kapcsolatok (vezetekek) csak vedelmi penz, de ne felejtsuk el, hogy sem Oo sem Kina nem evtizedekben gondolkozik elore, hanem hosszabb tavon, mivel megtehetik. Ha pedig szaz evben gondolkodsz elore akkor azok a vezetekek nem is olyan nagy dolgok. De nem lehetunk biztosak benne. Mindenesetre ahogy ma mindenki USA ellen van (mert o a legerosebb) ugy logikus lesz majd, hogy kesobb mindenki Kina ellen lesz.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Amugy Hobagoly allitasabol nem annyira a tetel a hibas, hanem inkabb az indoklas. Tehat pl. nem holmi "tokesek", meg ilyenek miatt nem tamadott USA Kina ellen eddig, hanem ennel sokkal prozaibb okokbol:
1. nem volt akkora technikai folenye mint ma (regen mindket felnek volt atomja, ma viszont USAnak kismillio olyan kutyuje van ami Kinanak nincs)
2. volt boven mashol is lehetseges haboru USA-nak
3. nem kellett regebben Kinatol tartania.
De ezek most megvaltoztak, tehat USA Kina ellen megy, es Oo-nak is ez az erdeke, hogy Kina ellen legyen hosszu tavon. Es ezt Kina is tudja, de attol meg miert ne epithetnenek vezetekeket egymas kozott? Munkat akkor is kell adni a nepnek, ha majd haboru lesz. Meg lehet, hogy nem is lesz, akkor meg direkt jol jonnek majd a vezetekek.
(Az viszont igaz, hogy kicsit tul nagyvonaluan dobalozik 80-90 millios allamokkal, amik valos helyzetet nem is ismerheti, hisz ki lenne expert egyszerre akar csak 10 allam sajatossagait illetoen is? Ettol fuggetlenul igaz, hogy egy eros Iran senkinek sem jo, kiveve azt az egy szuper/nagy-hatalmat, aki a maga oldalara tudja allitani a tobbi elleneben. Ha van egy ilyen, akkor Iran nem fog szetesni. Es szerintem van egy ilyen.)
 
  • Tetszik
Reactions: karpatalja

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
En nem latom be hogy oo nak miert lanne erdeke kina bebukasa. Se oroszorszag nem torekszik superhatalomma valni se kina nem torekszik erre.

En az I vh elotti nagyhatalmi beredeszkedes visszatereset latom celnsk /egyik aranykor/ visszatertet /nem azt mondom hogy orokre/ de jelenleg ezen az iranyvonalon haladnak
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

minszk2

Well-Known Member
2016. június 19.
663
705
93
Azerbajdzsan konkurencia az orosz energiahordozoknak amiknek a legnagyobb felvasarloja eu ahogy a tobbi azeri asvanykicsnek is... Azerbajdzsan hogy csokkentse az ellenteteket kvazi vedelmi penzt fizet az orosznak /import/ formajaban. Ez mind ket felnek jo.

De oroszorszag or!enyorszagot tamogatja hegyi karabah eseteben ezert is nem vertek le az ormenyeket az azeriek.
Plusz meg azért,mert orosz támaszpont is van Örményországban.:rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

galland

Well-Known Member
2012. szeptember 21.
354
344
63
Nem lesz háború Oroszo. és Kína között. Oroszo. csendben játszik össze az USA-val, hogy megfojtsák Kínát. Ezt óvatosan kell csinálni, hogy Kína ne támadja meg Oroszo-ot. A hosszútávú együttműködés Kínával Oroszo.-nak nem érdeke, mert nincs abban semmi jó, ha 1.5 milliárd kínai felzabálja Oroszo. teljes energia- és nyersanyag-készletét, ahelyett, hogy megmaradna az oroszoknak több száz évre, tartalékként.
Tehát a vezetékeket, amelyeket Oroszo. kiépített Kína felé, nyugodtan tekinthetet ideiglenesnek, és az ebbe fektetett pénzeket egyfajta védelmi pénznek Kína felé, hogy amíg Oo. ellátja Kínát energiával és nyersanyagokkal, addig Kína ne támadjon. De ez nem fog örökre így maradni, Oo.-nak is érdeke a Kína pólus bedőlése, csakúgy, mint az USA-nak.
Jaj. Igen. Végülis egy gazdaság úgy működik, hogy ülök az ásványkincsen maradjon 300 év múlva is, és nem úgy, hogy amit ki tudok termelni eladom, mert kell a pénz. Végülis, nem fél Európa orosz gázzal fűt.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

galland

Well-Known Member
2012. szeptember 21.
354
344
63
A pontos olvasás a barátod. Pont ezért nem Törökország, hanem Azerbajdzsán fogja megtámadni Iránt, - török, amerikai, orosz, szaúdi és izraeli támogatással.
Töröko. szerepe mindössze annyi, hogy a török benyomulás Szíriába háborúba sodorja Iránt és ezáltal Irán meggyengüljön.
Szerintem mi a 14 Grifünkkel is ott leszünk, és lefogjuk a légvédelmet. Mi szövetség már. Usa-orosz-török-azeri. Szerintem itt még beveszik azért Kínát, hogy ködösítsenek neki. Utánna meg indonéz-Thai-usa-japán-orosz-únió koalíció megy Kínára. Kiegészülve természetesen Indiával és a Görögökkel. :) :) :)
 

galland

Well-Known Member
2012. szeptember 21.
354
344
63
Alapvetoen veled ertek egyet ebben a vitaban, de azert tegyuk hozza, hogy elvileg lehetseges haboru nelkul embargozni Kinat, hisz Oo is embargo alatt van megsem all hadban egyik embargozo orszaggal sem. (az, hogy Sziriaban teret nyer USA rovasara, az fuggetlen az embargotol, nem az miatt van Sziriaban)
Az orosz embargó egy hatalmas kacsa. Mi ne adjunk el, a német a francia meg megoldja okosban. Bezzeg ha mi tök új orosz heliket vettünk volna. Lett volna ám ajvék
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Az orosz embargó egy hatalmas kacsa. Mi ne adjunk el, a német a francia meg megoldja okosban. Bezzeg ha mi tök új orosz heliket vettünk volna. Lett volna ám ajvék
Pontosabban az EU ne kereskedej Oo-val, USA meg igen. Az egy dolog, hogy ezen No es Fro mar atlat, ezert ok megoldjak okosba egy ideje. Do korabban azert nagyot esett Oo GDP-je az embargo maitt, kar tagadni.
Amugy varjuk ki a veget, lehet, hogy a Mihuk nem ugy jonnek vissza mint ahogy kimentek. Talan mi is meg tudjuk oldani okosba mostmar. Mondjuk akkor mit fog szolni ulippo, ha mar csak az ukrajna elleni szankciokat tartjak be az orszagot, Oo ellenieket meg nem? :D (Mert a kozhiedelemmel ellentetben USA Ukrajnat is szankcio-listan tartja)