[HUN] Arzenál Fegyvergyár (Kiskunfélegyháza)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 375
7 851
113
Viktorunk a tusványosi beszédében valami hazai fegyvergyár idei megépítését említette meg...
Oszt bölcs királyunk hogy e gondolja. Mert biz a piac is kéne meg sereg is kéne azoknak a muskétáknak :D De szép is az álomkor.
Ahhoz hogy egy ilyen gyár sikkeres és legalább nyereséges legyen éves szinten 30-35 ezer db ot kellene minimum gyártania és értékesítenie. (kicsinyke gyár)
Számomra az esik le az egészből,hogy Viktorunk megint nagyokat álmodott,vagy egész egyszerűen megirigyelte a szomszédokat,milyen szép haszonra tettek szert az elmúlt években. Csak azt felejti el ebben a nagy igyekezetében,hogy időközben erről az üzletről szépen lecsúszott. Ugyanis a jó szomszédaink szépen és csendben kiépítették a kapcsolataikat,valamint a piacaikat. Tehát nem fogják jó szemmel nézni majd a mi kis piaci piszkálkadásainkat. Feltéve ha lesz egyáltalán abból a bizonyos gyárból valami.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 990
53 869
113
Szerintem ha állami tulajdonú lesz a fegyergyár,elég ha nullszaldós,és felszereljük magunkat,ha már eltart sok ezer ott dolgozót,és a családját,az már bőven jó.
Exporttal miért hoznánk előnybe a külföldi vevőinket,mi van, ha később ellenünk használnánk ami korszerű,jó minőségű,biztos győzelmet garantáló fegyvereinket?
Megjegyzem,nekem nem tűnik nagy kalandnak kézifegyvereket,aknavetőket,esetleg lövegeket,géppuskát,lőszert gyártani,rengeteg eladó licenc lehet a piacon,csak akarat kellene.
Vagy legalább a.katonák felszerelését,ruházat,sisak,mellény,stb.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Ahhoz hogy egy ilyen gyár sikkeres és legalább nyereséges legyen
Van egy csomó olyan állami vállalat, szerv, intézmény, amik nem nyereségesek. Hasznuk nem forintosítható. Egy kisebb gyár és az általa termelt közvetlen veszteség valószínűleg nem okozna csődöt az országnak, sőt a többi mellett eltörpülne. Egy állam számára nem csak az a haszon, ami pénzben közvetlen kifejezhető.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 375
7 851
113
Visszatérve a kézifegyvergyártásra. Jelenleg persze kormányzati szándék + tőke is kellene hozzá Tehát a jelenlegi geo helyzetben már részünkről is megérné egy ilyen gyárba beruházni. Ahogy tájékozodok,én azt látom hogy a déli szomszédaink évekre nyakig vannak megrendelésekben. Ha kihasználnánk a helyzetet mi is beszállhatnánk valamely modern AK klonnal. Főleg mint "alvállalkozói" szinten. Persze ehhez szükséges lenne egy normális gyárak közti szerződésre is. Ak klónt azért írtam mert jelenleg ez a legkeresettebb. Így biztosítva lenne jó pár évig a gyár kapacítása.
 
  • Tetszik
Reactions: marton

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 843
15 144
113

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
715
113
Kurfürst

Sajnos nem tudom. De ha hozzák a gyárat és megy exportra is, akkor nagyon jól jártunk szerintem. :)

Én véleményem is ez! Ha mondjuk csak lassan is kerül a csapatokhoz az export miatt, akkor is egy olyant léptünk, amiről itt hónapokkal korábban álmodni sem mertünk. Lesz itt egy modern fegyverek gyártására képes gyár. Bármi van, az már itt lesz. A konstrukció sem érdekel, de nekem az jön le a cikkből, hogy ez nem csak egy "összeszerelő üzem idetelepülés".
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Ez licensz, más a meózása. A gyártónak sem érdeke hogy szar minőségben gányoljuk a cuccát.
Ez inkább gyártáskihelyezésnek tűnik,Cz magyar leányvállalatnak.Minőségi szempontbol ez jobb.Licenszátadásnál nem követelméény a minőségbiztositás(lásd a régi keleti licenszgyártot kocsik),leányválalatnál viszont igen
 
  • Tetszik
Reactions: Kurfürst

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Osztok szorzok, és az jön ki, ha Simicsko ogazat mondott darabszámról és szerződés összegéről, és ha jól fog még az agyam ilyen hullafáradtan, hogy brutto 500 ejróért vállaljuk 1 db fegyver legyártását.

(Civil változatú(?) 5,6-os változat ha jól látom a cseh -amerikai forgalémazó cégtől 2000 dollátR)

Liszendíjjal és vagy gépbeszerzési költségekkel?

Másol leírták, én is ezt gondolom:


A Brenn II kezd sikersztori lenni. Egyiptom is ebbol vasarol. Amugy a 200 000-es szam nekem tulzasnak tunik, marmint olyan formaban, hogy szerintem a legoptimistabb verziot tette kozze Simicsko, vegul is kampany van.



Ha lesz akar feleekkora volumenu gyartas, akkor a nagy resze exportra megy majd valoszinuleg.



Amugy erdekelne, hogy az uj uzem milyen tulajdonviszonyokkal rendelkezik majd? Kozos ceg? Mennyi a licenszdij? Mit szallitanak a csehek? A Magyar honvedseg megveszi majd a kiegeszitoket is a csehektol? pl. van cso alatti granatvetojuk, Meopta optika, stb. Loszergyartas? Melyik verziot rendszeresiti a Magyar Honvedseg? 7,62x39, 5,56x45, 7,62x51 ? Vagy mindharmat? Mi az amit Magyarorszag tesz hozza az uzlethez? Nem fog majd erdektelensegbe fulladni az egesz projekt a valasztasok utan?





Ha vegigviszik, akkor en ezt nagyon jo dontesnek tartom, a csehek es szlovakok is ezekkel fegyverkeznek, igy V3 szinten egyseges lenne legalabb a szabvany karabely. A lengyelekkel nagyjabol felesleges jelenleg egysegesiteni, a lengyelek teljesen mas liga, raadasul a lengyelek teljes mertekben rugalmatlanok, idaig minden targyalas kb. ugy futott ki, hogy a csehek es szlovakok alkalmazkodjanak a lengyel igenyekhez. Masreszt azert is ertelmes, mert egy potens fegyver elorelathatolag hosszu moralis idotartammal, relative olcson, es a csehzek nyitottak a gyartas kihelyezesre a megrendelohoz. Harmadreszt azert is ertelmes, mert a Magyar hadiipar sajat erobol idaig osszesen ki tudott izzadni nehany 100 darab "modernizalt" AK-t, horror aron.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
.....

Más írta:

2014-ben eve irtak ala a szlovakok hasonlo szerzodest a csehekkel, az gepkarabely, geppisztoly, pisztoly beszerzest is jelentett. Cserebe egy szlovak fegyverceg telepen gyarat huztak fel. Alkatresz tomeggyartassal kezdtek. Mivel kampany volt 300 fot igert a volt kormanyfo, de 2015-ben csak 80 fo dolgozott, akkor kb. 300 000 alkatreszt gyartottak osszesen. Most nem tudom mi a helyzet ott. alaktreszek a gepkarabely es maroklofegyverek szamara is. Lehet azota bovult a portfolio. Az uzlet resze volt a beszerzes a szlovak fegyveres szolgalatok szamara.
Utóirat: CZ a hírek szerint Pakisztánnal készül épp nagyvolumenű üzletre, gyárépítéssel.

Tehát már bőven létezik egy egy üözem innen nem messze, szóval kicsi a valószínűsége, hacsak nem csatornázódik át némi alkotmányos költség, hogy a CZ ide hozna más típusok gyártását...

(Simiocsko ha igazta mondott, tíz év alatt átlagban 200 ember gyártana napi 80 Bren 2-t, 500 Euróért darabonként....

Hát ha itt előáll valaki egy ilyen üzleti tervvel, kiröhögik.



más:


Tehat a cseheknek egyreszt uzlet a Magyar beszerzes, a termeles volumene piacfuggo, koztuk a Magyar megrendeles nagysaganak fuggvenye is.



Masreszt igaz, hogy a munkaerokoltseg nem tulsagosan kulonbozo, de Csehorszag gazdasaga jelenleg iszonyat tulfutott, es nagyon nehez ott barmilyen szakembert talalni, es megtartani. Ez szinten motivalhatja a cseheket a termelest kihelyezni, elvegre a legnagyobb hozzaadott ertek az otthon naluk realizalodik.



Pakisztannal terveznek nagy uzletet ottani gyartassal.
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Jó eséllyel 7.62 es lesz az :)

Én nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a BREN vagy BREN 2 7,62x39-es lőszerre készült változatát gyártanák. Egyrészt ezzel a csehek kiszervezik, a viszonylag kisebb volumenű alváltozat gyártását (ha jól tudom ők az 5,56 mellett döntöttek), mi meg megtarthatjuk az elvileg jobb képességű, és még készleten lévő lőszereinket. Ami esetleg ebbőlaz űrméretből a cseh hadseregnek kellhet azt pedig mi szállítanánk, illetve az esetleges export mennyiségeketa jövőben.

Persze ez csak erős találgatás.
 
D

danielblack

Guest
Én nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a BREN vagy BREN 2 7,62x39-es lőszerre készült változatát gyártanák. Egyrészt ezzel a csehek kiszervezik, a viszonylag kisebb volumenű alváltozat gyártását (ha jól tudom ők az 5,56 mellett döntöttek), mi meg megtarthatjuk az elvileg jobb képességű, és még készleten lévő lőszereinket. Ami esetleg ebbőlaz űrméretből a cseh hadseregnek kellhet azt pedig mi szállítanánk, illetve az esetleges export mennyiségeketa jövőben.

Persze ez csak erős találgatás.
A videóban 7,62 az jol jol kiveheto