UH-60 / S-70 Black Hawk (Sikorsky,USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Jó...tehát mindenki hülye!

Nem mindenki. Csak te.

"The Mi-28 has a fully armoured cabin, including the windshield, which withstands impact by 7.62 and 12.7mm armor piercing bullets and 20mm shell fragments."

vagy
"Crew compartment is well armored. It withstands hits from 12.7 mm armor-piercing rounds"
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Azért ezt a "jól bírja a harci sérüléseket" talán megéri kicsit kibontani.
Gondolom azzal nem mondok semmi újat hogy helikopter nagyon érzékeny jószág. Rengeteg nagy terhelésnek kitett, nagy fordulatszámon dolgozó alkatrésze van amik még normál békeidős üzemeltetés mellett is nagyon gondos karbantartást igényelnek. Ennek ellenére a helikopterek baleseti rátája messze meghaladja a fix szárnyú repülőgépek hasonló statisztikáit.
Egy ilyen szerkezetnek nagyon nem tesz jót ha bárhol sérülés éri.
A páncélozást nem kell túl komolyan venni. Nagyon kis felületen van egyáltalán bárminemű páncélzat (az is csak dedikált harci heliken, elsősorban a pilótafülke és környékén) és ott is max 7.62-es kaliberig bezárólag véd (talán a Mi-28 a kabin környékén megfog egy 12.7-est de ez a kivétel).
A helik túlélő képessége sokkal inkább a létfontosságú rendszerek többszörözésétől, mozgékonyságtól (kivonja magát a tűz alól) függ. Napjainkban alapkövetelmény hogy pl. a reduktor min. 20 percig szárazon is képes legyen futni mielőtt beékelődik, a kompozit rotorlapátok pedig bírjanak ki több találatot mielőtt szétesnek.
Mindezek viszont csupán azt jelentik hogy a heli - ha szerencséje van - akkor sérülten is képes hazaérni, de mindenképp műhelybe kerül.
Hogy mennyi időt tölt műhelyben az nagyban függ az adott hadsereg felkészültségétől. Az a reduktor pl. ami hosszú percekig olaj nélkül futott, mehet a kukába. U.ez a helyzet a sérült rotor lapátokkal, öntömítő üza. tankokkal, stb.
Piszok sok tartalék főegységnek és alkatrésznek kell sorakoznia egy ipari szintű nagyjavításokra komolyan felkészült bázison ahhoz hogy harci sérült heliket gyorsan újra bevethetővé varázsolj.
Nem igazán ugrik most be hol is van nekünk egy ilyen komoly javító üzemünk???
Ergó a mi harci sérült helikoptereinket valahová külföldre kellene szállítani komolyabb beavatkozásokhoz. Mennyi ideig tartana így ki egy egy-két tucat gépből álló flotta?
Egy hétig? Kettő? És utána...?
Pedig a szállító heliknek nagyon komoly feladatai lennének.
Szerintem a Honvédségnek ha országvédelmi feladatokról beszélünk akkor a leg nagyobb valószínűséggel egy 100-150 km-es határszakasz védelmére kell felkészülnie egy magyarhoz nagyságrendileg mérhető haderő ellen. A védelem azt jelenti hogy az erődet szét kell szórni 100-150 km-es vonalon. A támadó előnyben van, mert oda fogja koncentrálni a támadását ahol neked a leg kevesebb embered van. Ezt csak úgy lehet kivédeni hogy a védelem első vonala mögött gyorsan mozgó erőid vannak akiket nagyon gyorsan azokra a helyekre tudsz átcsoportosítani ahol az ellenség támad.
Szerintem a készenlétben lévő tartalék erőknek ez a gyors átcsoportosítása a leg hatékonyabban szállító helikopterekkel valósítható meg.
Minél több szállítóhelikoptert fogsz be tűztámogatásra annál inkább csökkented ezt a gyors reagáló képességedet. Ennyi...
Páncélozást tekintve részben igazad van,de csak részben.Az UH60as volt az első kifejezetten harctéri rohamdesszant+szállitnak tervezett heli.AH változat már különben egész komoly kevlár áncélozást kapott.Mihu eggyes részei 50es kaliber ellen páncélozták,de a szerkezet alapvetően nem harctéri sérüléssek figyelembevételével tervezték.Mi28 már eszerint tervezett,és azért olyan ménykű nehéz,mert bizonyos részeit 20milisek ellen páncélozták.A hátrányait is jórészt ez okozza,mint a rövid hatósugár,a viszonylag nagy méret és rosszabb mozgékonyság.Ami a csapatok harcászati mozgékonyságát illeti,azt komoly tételben a mi anyagi lehetőségeinkböl nem oldod meg helikorterekkel.És nem egy tipusbol épitesz fel egy helikopter flottát.Ideális esetben van egy felderitő-megfigyelő-páncélvadász-futár tipus,egy rohamdesszant-harctéri szállitó tipus,egy csataheli tipus,egy közepes szállitó tipus,nehéz szállit tipus.Ilyen széles repertoárt nemsokan engedhetnek meg maguknak.AH60 a csata és a rohamdesszant kategoria összevonása.Egy viszonylag jol kieggyensúlyozott összevonása,de alapvetően pénzhiány okán opció.Azoknak,kiknek nincs pénze dedikált csataheli flotta külön létrehozására.Amolyan rövid a kardod,told meg egy lépéssel opció,de azért elég éles kard.Ügyessen kell forgatni,és ugyanolyan halálos lesz,mint egy pallos.Bizonyos helyzetekben még jobb is,mint egy pallos.De egymagában nem potolhatja az egész ppalettát.Szállitó és felderitő tipusok azért kellenek mellé.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Kicsit le vagy maradva a páncélozással!A MI-24 páncélzata ellenáll a 12,7-es lőszereknek a MI-28-é pedig a 23mm-es gépágyúnak bár a MI-28 extrém módon páncélozott helikopter.
A lenti kép a Mi-28 "extrém" páncélzata:
image.jpg

Videó 12:00-tól
Ránézésre sem több 15 mm-nél és ebből is csak szigorúan a pilótafülke környékén...
Ez fog megállítani egy 23 mm-es lőszert? Aha...

És ezzel a Mi-28 a világ leg jobban páncélozott helije.
A Mi-24 átlag páncélzata 5 mm körül van, az is csak a pilótafülke körül, meg egy falatnyi a reduktor mellett...

De ok, tételezzük fel hogy a pilóták megússzák és nem üti át a páncéljukat még egy 23 mm-es sem..
A helikopteren nagyon sok olyan alkatrész van még aminek nagyon fáj egy 23 mm-es és semmi páncélzata nincs. Azokkal mi lesz?

De ok, azt is kibírja és hazamegy. Javító kapacitás hiányában és masszív tartalék alkatrész készlet (értsd: sok-sok komplett reduktor, rotoragy, rotorlapát, hajtómű, elektronika, stb...) hiányában hogyan fogad helyre kalapálni az összelövöldözött helikoptereidet??
 
  • Tetszik
Reactions: molnibalage
M

molnibalage

Guest
Kicsit le vagy maradva a páncélozással!A MI-24 páncélzata ellenáll a 12,7-es lőszereknek a MI-28-é pedig a 23mm-es gépágyúnak bár a MI-28 extrém módon páncélozott helikopter.
Dudi, nem véletlenül kértelek pár órárja valamire...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Dudi, nem véletlenül kértelek pár órárja valamire...

A lenti kép a Mi-28 "extrém" páncélzata:
image.jpg

Videó 12:00-tól
Ránézésre sem több 15 mm-nél és ebből is csak szigorúan a pilótafülke környékén...
Ez fog megállítani egy 23 mm-es lőszert? Aha...

És ezzel a Mi-28 a világ leg jobban páncélozott helije.
A Mi-24 átlag páncélzata 5 mm körül van, az is csak a pilótafülke körül, meg egy falatnyi a reduktor mellett...

De ok, tételezzük fel hogy a pilóták megússzák és nem üti át a páncéljukat még egy 23 mm-es sem..
A helikopteren nagyon sok olyan alkatrész van még aminek nagyon fáj egy 23 mm-es és semmi páncélzata nincs. Azokkal mi lesz?

De ok, azt is kibírja és hazamegy. Javító kapacitás hiányában és masszív tartalék alkatrész készlet (értsd: sok-sok komplett reduktor, rotoragy, rotorlapát, hajtómű, elektronika, stb...) hiányában hogyan fogad helyre kalapálni az összelövöldözött helikoptereidet??

Mindenhol ahol páncélzat van a MI-24-en ott ellenáll a 12,7-es lőszernek arról nem én tehetek,hogy csak a pilótafülke és a hajtómű van páncélozva.A MI-28 a pilatafülkénél ellenáll a 23mm-es vépágyúnak ez tény, a hajtóművet nemtudom mennyire páncélozták.Az nem az én bajom,hogy ti ezt nem tudjátok vagy azt hiszitek,hogy a két gép mindenhol páncélozva nem.Amúgy nincs hisz ahol nincs rajtuk páncél ott konkrétan nulla páncélzat van tehát egy szögbelövővel átlövöd.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Tessék beírni youtub keresőbe,hogy MI-28 armour és okosodni arról,hogy milyen komoly páncélzata van a gépnek.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and zsolti

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Jah MI-24 azon meg titán páncelzat van (pilótafülke hajtómű)egész konkrétan attól olyan erős annak ellenére,hogy vékony.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Nagyon kis felületen van egyáltalán bárminemű páncélzat (az is csak dedikált harci heliken, elsősorban a pilótafülke és környékén)...

Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Mert a Blackhawkhoz, de még a H145M-hez is lehet kérni fülkepáncélozást. Természetesen ez csak kézifegyverek (maximum 7.62 AP) ellen elég a Blackhawk esetében, a H145M-et nem tudom.

Kicsit le vagy maradva a páncélozással!A MI-24 páncélzata ellenáll a 12,7-es lőszereknek a MI-28-é pedig a 23mm-es gépágyúnak bár a MI-28 extrém módon páncélozott helikopter.

Hát én inkább úgy fogalmaznék, hogy bizonyos részeken. Mondjuk a 23 mm-est már erősen kétlem. Ezt nem úgy értem, hogy a rotorlapát, vagy egy-két speciális rész ne bírna ki egy ilyen találatot, hanem hogy a pilótafülke is kibírná.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Mert a Blackhawkhoz, de még a H145M-hez is lehet kérni fülkepáncélozást. Természetesen ez csak kézifegyverek (maximum 7.62 AP) ellen elég a Blackhawk esetében, a H145M-et nem tudom.



Hát én inkább úgy fogalmaznék, hogy bizonyos részeken. Mondjuk a 23 mm-est már erősen kétlem. Ezt nem úgy értem, hogy a rotorlapát, vagy egy-két speciális rész ne bírna ki egy ilyen találatot, hanem hogy a pilótafülke is kibírná.

Eleve az egész gép nincs nagy felületen páncélozva mint ahogy egyik harci helikopter sem.Ami pedig a kételyeidet illeti számodra is tudom ajánlani a videót.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Eleve az egész gép nincs nagy felületen páncélozva mint ahogy egyik harci helikopter sem.Ami pedig a kételyeidet illeti számodra is tudom ajánlani a videót.

A 7.62-re, meg a 12.7-re emlékeztem, de a nagyobb nem rémlett. Fordítóval néztem most, az 20 mm-t írt. Akkor ez a 23-as lenne?

 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 025
113
Eleve az egész gép nincs nagy felületen páncélozva mint ahogy egyik harci helikopter sem.Ami pedig a kételyeidet illeti számodra is tudom ajánlani a videót.
Nem is kell hogy az egész felületén páncélozva legyen. A kritikus részeket ahol a személyzet, meg a levegőben tartáshoz szükséges fő részek vannak azt páncélozzák, pont úgy van megcsinálva HA egyáltalán elkezdenek ballisztikai védelemre gyúrni egy HH-nál, hogy legyen értelme, nem annyi a cél hogy ide is rakunk egy kicsit, meg oda is, legalább jó nehéz meg lomha lesz tőle a gép, de ha mondjuk itt meg ott jön valami kispuska lőszer, akkor oda nem raktunk, és majd le fog esni a heli...

A mi-28nál elég komoly kaliberből kell jó sok találat ahhoz, hogy az ne menjen haza, a fő rotor lapátjai állítólag 30mm gépágyú lőszernek ellenállnak, a többi kritikus rész is nehézgéppuskát direktben, de gépágyú lőszer repeszt is kibír...
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Azt írja a wiki, annyi kiegészítéssel, hogy fő rotor 30mm-t is.
Ez azt jelenti,hogy ha egy 30mm-es luk lesz a rotorlapáton,azt kibirja.De ha robban is ott a lövedék,már nem.És ha az a luk a lapát főtartját vagy pl bekötését érinti,azt sem.Orosz gépek különben a Vulcan 20x102 löszere ellenében tervezettek.(Mi28,Ka50).Az amik pedig a 23x114 ellen számolnak.ZU-23 egy jóval erősebb 23mm-es lőszert használ.Általánosságban azért elmondható,hogy ha egy heli bekap egy gá sorozatoz,annak annyi.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Még a kabin tető is bírja a 14.5 öst is, rotor 30mm -t, ami azért brutál metál.


Kemény cucc, az igaz.

Lehet,hogy csak 20mm ami logikusabb is lenne hisz nem a saját fegyvereik hanem a NATO ellen tervezték a NATO-ban pedig csak 20mm-es gépágyú van.

Ja, 20 mm-es lesz, mert 06:58-nál mutatják a lőszert, ami ha jól látom 20x102 M56 HEI.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and zsolti

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
Ez azt jelenti,hogy ha egy 30mm-es luk lesz a rotorlapáton,azt kibirja.De ha robban is ott a lövedék,már nem.És ha az a luk a lapát főtartját vagy pl bekötését érinti,azt sem.Orosz gépek különben a Vulcan 20x102 löszere ellenében tervezettek.(Mi28,Ka50).Az amik pedig a 23x114 ellen számolnak.ZU-23 egy jóval erősebb 23mm-es lőszert használ.Általánosságban azért elmondható,hogy ha egy heli bekap egy gá sorozatoz,annak annyi.

Ezt úgy kell érteni,hogyha eltalálja a lapátotegy gépágyú lőszer és az felrobban akkor a lapát főtartója nem törik el és a lapát kialakításának köszönhetően csak egy szegmense sérül a lapát felületének.

És igen ha elkap egy gépágyú sorozat egy harci helikopter akkor az jó eséllyel nem megy onnan sehová.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 025
113
Kemény cucc, az igaz.



Ja, 20 mm-es lesz, mert 06:58-nál mutatják a lőszert, ami ha jól látom 20x102 M56 HEI.
Igen, 20mm-es, mondják is a videóban. Nem tudok oroszul, de valami dvázczij minimétre hallatszik fonetikusan kb. meg a fordító írja is a 20-at.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 025
113
Ez azt jelenti,hogy ha egy 30mm-es luk lesz a rotorlapáton,azt kibirja.De ha robban is ott a lövedék,már nem.És ha az a luk a lapát főtartját vagy pl bekötését érinti,azt sem.Orosz gépek különben a Vulcan 20x102 löszere ellenében tervezettek.(Mi28,Ka50).Az amik pedig a 23x114 ellen számolnak.ZU-23 egy jóval erősebb 23mm-es lőszert használ.Általánosságban azért elmondható,hogy ha egy heli bekap egy gá sorozatoz,annak annyi.
Ki ne találjuk már hogy az US harci helik(AH-64, AH-1) védettebbek lennének ballisztikailag mint a Mi-28...
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram