Közlekedés (infrastruktúra, vasút, autó-motor, elektromos járművek, ...)

Környéken elég sok J/K-s rendszámú Mazda 3-as szokott parkolni, abból gondolkozok egy 1.6-os benzinesen, de semmi tapasztalatom nincs a gyártóval kapcsolatban (keleti végeken ritkábbak a gyártó autói, mint a fehér holló).
Nos egyik havernak van egy 3-as Mazdája, Még kb 2001-ben vette újonnan, 1,6-os benzines. Máig hajtja és nem panaszkodik rá. Még 5 évet ki akar csikarni belőle, jó állapotban van , ha érdekel kérdezek róla tapasztalatokat, de szerintem elégedett. Most kb olyan 250-300000 van benn.

Nagybevásárlás nálam (nincs autóm, gyalog 10 percre lakok melótól): Tecsó-futinál asszony neten megrendeli a 2 hónapnyi ellátmányt mindenből ami nagy. Csávó kihozza, leteszi, kifizetem, oszt jóvan. A heti betevő almalevem-briesajtom-mogyoróscsokimért meg teszek egy 10km-s kört gyalog/futva, minden másra meg ott a mellettünk lévő Spar, a maszek zöldséges.
Szóval ez nekem ilyen "budapestiember-probléma".

~15 éves korom óta van autóm,el sem tudom képzelni az életet nélküle,mondjuk nem tudom azt sem elképzelni,hogy bent lakjak a nagyfaluba,egy közepes megyeszékhely is dzsungel nekem.:eek::D

Most kepzeld el ugyanezt egy elektromos robogoval!

Nem igenyel kulon utakat (,de hasznalhatja a mar meglevo kerekparutat.)
Fel tudja venni a versenyt a tobbi gepjarmu sebessegevel a varosban.
Gyorsabb mint a bicikli, vagyis az idojarasnak kevesebb ideig van kiteve az ember.
Nem izzad bele senki sem, vagyis csak ritkan kell zuhanyozni a hasznalata utan.
A kisebb bevasarlasokhoz is jobban hasznalhato, mert soknak van valamennyi csomagtere.
Az elmenyfaktor sem elhanyagolhato.
Stb, stb.

Van olyan, hogy el. robogó?

Van olyan, hogy el. robogó?
Egyre tobb. A noname kinai olomsavas akkumulatoros rettenettol a bmw-ig.
6871849_821a4e80f059aa58f2dbac6f72a8d652_wm.jpg

(Kozben csak szolok, mert mindig kerdezed, hogy veszunk fegyvert. Valodi fegyvereket. A fejlesztesi topikban megtalalod a reszleteket.)

https://privatbankar.hu/reszveny/osszeomlott-a-tesla-317363

Fogyóban a türelem Elon Musk cégével szemben: lassan megy a Model 3 gyártása, türelmetlenek a hitelezők, az árfolyam hatalmasat zuhant. Emelkedik a pesti börze, főleg a Mol megy nagyot. Kijött az Opus és a Konzum tavalyi eredménye, jól időzítve, emelkednek is a papírok.

Az előző napokban óriási zuhanáson esett túl a Tesla, a befektetők a tőzsdei hangulat romlása közepette már nehezebben tolerálják, hogy nem tudják felfuttatni a Model 3 gyártását.

180329TSLA.jpg

Még mindig csak heti 1000 autónál tartanak, és 5000 lenne az a pont, ahol már elegendő pénz folyna be ahhoz, hogy a cég nyereségessé váljon, és ne kelljenek további tőkeemelések.

Ilyenkor mindig eszembe jut az illetékes tözsdei okostojás - akinek valamivel mindig meg kell magyarázni, hogy az árfolyam miért mozdult el és meddig megy (miközben aki ezzel foglalkozik tudja, hogy ugyanúgy tippel, mint bárki..), hogy a Tesla esetében mindig a jövōbe vetett hit dominál az árfolyamban, ami valahogy sosem akar összejönni, de ez nem zavarja a csordát, akik 20 P/E mellett is veszik...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ezeknek kb. közismerteknek kéne lenni, ehhez képest kb. senkit nem láttam még úgy vezetni, hogy az ebben foglaltakat alkalmazta volna is...

2002-es anyag arról, hogy mennyi energiába kerül az üzemanyag előállítása:
7606459_2ee46b5241b2f37b7aecd5b8e2d698aa_wm.jpg

Ez a cikk:
https://totalcar.hu/magazin/technika/2014/06/11/miert_nem_jarunk_vizautoval/
Amit ebből a cikkből nyitottam meg:
https://totalcar.hu/tesztek/2017/11/21/honda_clarity_fuel_cell_2017/

Csak 2 megjegyzés:
Az ábra csak az üzemanyagokról szól, a járművekről nem.
A tüzelőanyag cella kapcsán kaotikus a dolog mert beteszi a direkt metanol cellát (nem is értem miért, mert ez egy energia átalakító rendszer, miközben a többi sáv üzemanyagokra vonatkozik) ugyanakkor ha beteszi a metanolos cellát akkor miért hiányzik éppen a legfontosabb verzió, a PEM cella..