[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusnext.ru/news/1526027701
(11/05/2018 - 11:35)
DNR bejelentette a "Cseburaska" és a "Sznezsinka" harci alkalmazását, és a Taktikai Rakéta Csapatok megalapítását.
A DNR védelmi minisztérium tájékoztatása szerint...2018 május 11-én Alexander Zaharcsenko megalapította a Taktikai Rakéta Csapatot, amelynek feladata hogy megvédje Donbass népét a Banderisták és neonácik agressziójával szemben.



Taktikai Rakéta erő Zaharcsenko/ DNR vezetésével Donbasszban...
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://mariupolnews.com.ua/news/view/rezhim-krasnyj-kpvv-marinka-priostanovil-rabotu
(11.05 в 13:29 ) Május 11-én 10. 55-kor Marinkában Oroszország és a megszálló erők provokációinak megelőzése, és a polgárok biztonsága érdekében bevezetésre került a "Piros zóna" rendszere. Az emberek és gépjárművek közlekedését, az ellenőrzőpont működését, felfüggesztették. Hogy mikor fog az ellenőrzőpont újból üzemelni, egyelőre nem ismert.

http://mariupolnews.com.ua/news/view/kpvv-marinka-vozobnovil-rabotu
( 11.05 в 14:23 ) Az információk szerint a Marinkai ellenőrzőpont ismét üzemel.



http://karpathir.com/2018/05/13/tobb-jarort-allitanak-szolgalatba-kelet-ukrajnaban/
"Felszámolják az ideiglenesen működő rendőrségi ellenőrzőpontok többségét a konfliktus sújtotta Luhanszk és Doneck megye Kijev ellenőrzése alatt álló részein – közölte pénteki bahmuti sajtótájékoztatóján Konsztantin Busuev országos rendőrkapitány-helyettes. Azokat, amelyek maradnak, jobban felszerelik.
Busuev közölte, hogy a megszüntetett posztok helyett bővítik a járőrszolgálatot a régióban, a tervek szerint 38 járőrautót és 68 gyalogos járőrt állítanak szolgálatba. Ezzel növelni szeretnék a rendőri jelenlétet a településeken.
A járőrök katonai és rendőrségi feladatokat is ellátnak majd..."


-Kissé félreérthető a cikk. Úgy csökkentik az ellenőrzőpontok számát, hogy növelik a területen lévő erők létszámát? ( a cikk pr szempontból egy gyöngyszem, mert azzal a hangsúllyal kezd, hogy nagy mértékben csökkentenek a térségben- de ugye az nem mindegy hogy mit és miért)
-Az, hogy megszüntetnek ellenőrzőpontokat, áteresztő pontokat, az a mozgás szűkítése, megszüntetése miatt van, és mert lezárnak területeket. Egy szó nincs a cikkben arról, hogy a frontvonalat ellenőrzés-katonai erő nélkül hagynák - csak azt írják hogy a rendőri jelenlétet fokozzák, de ezek a rendőrök katonai feladatot is ellátnak.
- A legkisebb mértékben nem kivonnak ezzel a módszerrel inkább vélhetőleg átcsoportosítanak.( a katonákat pl máshová - pl harcoló alakulatokhoz) és vélhetően máshonnan is áthelyeznek (rendőröket. hogy a frontvonal mögötti területet valamekkora részt ők biztosítsák)
-Ezen kívül, az Egyesített Erők Művelete valóban egyesített, annyira, hogy a területen lévő és a területre vezényelt rendőrök is részei, gyakorlatilag katonai feladatokat látnak el, és a haderő részei. (Itt tehát már megjelenik az, hogy a rendőrség is része, és létszámának a része az Egyesített Erők Műveletének. Ez többek közt egy érdekes biztonsági kérdést is felvet, ugyanis Donyeck és Luganszk régiókban a rendőrségen a nagy tisztogatási próbálkozások ellenére is azért még nagyrészt helyiek szolgálnak, akik echte orosz ajkúak- innen a Lvov-i szellemiség nagyon messze van, mind kulturálisan (és nyelvileg) mind fizikai távolságilag szó szerint.)

A statisztika, kategorizálás és összevonás fel tud turbózni egy létszámot (leginkább papíron) de egy hadsereg esetében a létszámot nem erre kiképzett rendőrökkel "megtámogatni, tehát rendőröket a katonaságba katonai feladatokra áthelyezni egyrészt nem annyira hatékony, másrészt meg ezek a rendőrök a rendőri munkából és létszámból fognak hiányozni. És ha a szomszédos régiókból is átcsoportosítanak Donbassba rendőröket és másokat az ott meglévő posztjukból, akkor lényegében azokban a régiókban meg gyengítik saját erejüket. És az Egyesített Erők Műveletével és létszámának a jelek szerinti növelési módszereivel egyáltalán nem ez az egy probléma. Pl a területen szerveződő tartalékos egységek vélhetően a területen működő közigazgatásból... lehetnek szervezve leginkább (hiszen a területen amúgy nagy "hiánycikk" a Nagyon Ukránok, viszont az állami intézményeknél, vállalatoknál , közigazgatásban leginkább már csak megbízható emberek vannak... )
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113




https://dan-news.info/en/society/jc...l-dpr-with-over-500-rounds-in-24-hours-2.html
"Donetsk, May 14 – DAN. Ukrainian army units expended over 500 rounds targeting DPR territory in the past 24 hours, violating the ceasefire 22 times, said DPR representative at the Joint Centre for Control and Coordination (JCCC) Ruslan Yakubov.
“Ukrainian armed forces fired 534 rounds, the number of violations is 22,” he said.
He said the enemy targeted Gagarina and Izotova mines in Gorlovka, Shirokaya Balka, Ozeryanovka, Dolomitnoye, Golmovskiy, Zaitsevo, Vasilyevka outside
Yasinovataya, Spartak, Dokuchayevsk and southern villages.
The enemy damaged a dozen of buildings: nine in Gorlovka and three in western Dontesk.
The previous day, two civilians were injured..."
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
DNR-ben május 9-én bemutattak katonai technikai fejlesztéseket, fegyvereket amiket már gyártanak. Pisztolyok, puskák, géppisztolyok..., UAV, távitányított harci modul- aminek a szoftverét a helyi szakemberek írták, aknavetők,... nem irányított rakéták, és MLRS (РСЗО ) rendszer...

És Zaharcsenko állítása szerint már ezek harcrendbe vannak állítva, de csak akkor használják őket, ha az Ukránok támadnak... Folyamatosan gyártják őket, így egyre több lesz belőlük.


https://vpk.name/news/214887_vyistavka_vooruzheniya_proizvodstva_dnr.html

https://lenta.ru/news/2018/05/10/donetsk/

https://vk.com/strelkov_info?w=wall-57424472_185946




Képek

https://vk.com/strelkov_info?z=album-53162845_253656550
(még több kép a cikkben)



"Cseburaska" ( Összesen 64 rakéta - kétszer 32)

ec8UNT-hZ7c.jpg


SzkqPyJD0y8.jpg


xtIeJdrsifc.jpg


p3w6YEgtjc4.jpg

xtIeJdrsifc.jpg



3AAHZNAYbl8.jpg
Második világháborús golyószórót automatizáltak :)
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://dan-news.info/en/society/os...plant-personnel-after-may-14-15-shelling.html
"Donetsk, May 15 – The Donetsk Water Treatment Plant (DFS) found itself in the fire sector on May 14 and 15; its personnel cannot leave the facility for a second day, the Voda Donbassa water supply enterprise press service said on Tuesday.
“The DFS was in the fire sector at night-time on May 14 and 15. Windows of the chemicals unit and the administrative building have been damaged,” the press service said.
The company also said that the OSCE Special Monitoring Mission staff “refused to accompany the shift workers today; so the night shift will work for the second day running...”

https://dan-news.info/en/defence-en/dpr-identifies-responsible-for-gorlovka-escalation.html
"Donetsk, May 14 – DAN. Ukraine’s strikes on DPR continue, risking escalation and deterioration of security situation outside Gorlovka, said the head of the DPR Armed Forces press service Daniil Bezsonov.
“The units of the 24th and 54th brigades of the Ukrainian armed forces under command of Gudz and Maistrenko, shelled residential quarters of Shirokaya Balka and Nikitovskiy district of Gorlovka,” he said..."

https://dan-news.info/en/society/dp...-probe-into-april-28-dokuchayevsk-strike.html
"Donetsk, May 15 – DAN. The Fair Defence social organisation conducted its own investigation into the Ukrainian army’s strike at Dokuchayevsk on April 28 that caused civilian casualties. The results were made public at the press briefing at the Donetsk News Agency on Tuesday...
...The situation on the contact line in the region has deteriorated in the past few days. Ukrainian forces are continuing to shell peaceful neighbourhoods of Donetsk People’s Republic towns. Dokuchayevsk, Gorlovka and Yasinovataya remain the hot spots. Also, tensions are running high in the south of the Republic. Earlier, the DPR Operations Command stated that tensions had mounted as Ukraine had changed the format of the Donbass war. On April 30, it launched the United Forces Operation which replaced the so-called “anti-terrorist operation” in the region.*jk "
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113




https://dan-news.info/en/defence-en...ell-dpr-with-over-300-rounds-in-24-hours.html
"Donetsk, May 16 – DAN. Ukrainian army units expended over 300 rounds targeting DPR territory in the past 24 hours, violating the ceasefire 22 times, said DPR representative at the Joint Centre for Control and Coordination (JCCC) Ruslan Yakubov.
“Ukrainian armed forces fired 301 rounds, the number of violations is 24,” he said.
He said the enemy targeted Gorlovka axis, northern Donetsk, Dokuchayevsk and southern villages.
Earlier reports said that the enemy damaged water treatment facilities in Golmovskiy, north of Gorlovka and a public general education school No. 10. *ot "
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113

https://steemit.com/informationwar/...ne-artillery-attack-hits-a-school-in-gorlovka
"BREAKING NEWS
Ukraine Artillery attack hits Gorlovka School.
Donetsk Peoples Republic (DPR) members of the Joint Center for Control and Coordination (JCCC) have reported
"Today at 16:00 Ukraine Armed Forces Shelling hit the settlement of the Mine Gagarin in the village Gorlovka. The fire was fired from the direction of N.P. Dzerzhinsk"
As a result of the bombardment the building of the general school No. 10 in Nikitovsky district, & address. Komarova, 34 were both damaged."
I will report more info as it comes."



https://dan-news.info/en/society/school-canteen-damaged-by-rocket-fire-in-sakhanka.html
"Donetsk, May 16 – DAN. Ukrainian anti-tank guided missile has hit a school canteen in Sakhanka, local administration head Anatoliy Yanovskiy said.
“Today at 11.45 a.m. Sakhanka was targeted with an anti-tank guided missile. The local school has been damaged, located 100m away from the school.”
The building sustained damage to windows and roof, there were no casualties.
Currently 28 cildren go to the school. “During the shelling they were taken to a cellar, now lessons have resumed, pupils are back to classes.” ..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2018/05/16/kelet-ukrajna-az-ebesz-megfigyelok-csak-engedellyel-kerdezhetnek/
"A luhanszki felkelők állítólag megtiltották a civil lakosságnak, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai különleges megfigyelő missziójának tagjaival beszélgessenek – számolt be a liga.net hírportál a misszió sajtóközleményére hivatkozva.
A beszámoló szerint az újonnan bevezetett korlátozásról egy helyi lakos beszélt a megfigyelőknek egy Luhanszktól 44 kilométerre fekvő településen.
„Ezentúl a felkelők vezetőjének írásos engedélye kell, ahhoz, hogy a megfigyelők bármilyen információhoz is jussanak a civil lakosoktól” – írják a közleményben."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://mariupolnews.com.ua/news/view/kurt-volker-na-donbasse-vstretilsya-s-komanduyushhim-oos
( 15.05 в 13:37 ) Kurt Volker Donbasszi látogatása során találkozott az OOSz parancsnokával Szergej Najevvel.

aNQTrYeC.jpg


http://mariupolnews.com.ua/news/view/kurt-volker-hochet-posetit-donetsk-i-lugansk
Kurt Volker Donbasszi látogatása során tárgyalt Szlavjanszkban. Azt nyilatkozta, hogy ellátogat majd Donyeckbe és Luganszkba, de csak miután azok felszabadultak, és visszatértek Kijev irányítása alá..
Nem fogja elismerni DNR-t és LNR-t. Nem akarja hogy legitimálják az úgynevezett köztársaságok úgynevezett politikai formációit, amelyek nem létezhetnek.

https://hi.dn.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=83800&catid=53:regions&Itemid=149

Kurt Volker sajtótájékoztatója Szlavjanszkban május 15-én.


( angol feliratos)



Kurt Volker ellátogatott Kelet Ukrajnába (és a videóban látható, hogy találkozott vele többek közt Alexander Hug is a frontvonal közelében. Az is látható, hogy Volkernek elég komoly katonai kísérete - védelme volt )

 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz