A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
A Bajor CSU párt fidesz testvérpártja nagyon jó viszonyt ápolnak. Ellenben Merkelékkel.
Mivel a német had ipar jelentős része Bajor tartományban van így érthető hogy az elképzelések és a jó baráti viszonyok egymásra találnak.
A közös eu hadsereg meg nem új keletű Legalább már 10-12 éve szóba került. De a bürokraták telibe sz...... az egészet. Meg a legkisebb dolog volt hogy a hadi kiadásokra költsenek.
Nos jött úgye Trump és a migráns válság. Más szellek fújnak. Trump veri az asztalt a 2 % ért. A németek és pár ország nem akarja vagy nem fogja tudni elérni azt a védelmi pénz százalékot.
A németeket se kell féltenni. A 2% ot ők semmikép nem akarják. Egyrészt a hadseregük legatyásodott, másrészt a migránsbuli és egyebek elviszik a pénzt.
Na itt jövűnk a képbe. Megtettük az első lépést a leendő "közös" eu hadsereg felé. Még a nato szó benne van. De szerintem pár év és lehamvad belöle.
Europai hadi ipar ismételi feltámasztása. Viszont ez szabványosítással és sztenderizálással fog jàrni. Tehát a kicsi cégek vagy kihulnak vagy be fognak olvadni.
A lényeg hogy végre álljunk talpra és azt a pénzt (védelmi) ne az usákok zsebébe költsül el hanem itt jóval kedvezőbb feltételekkel. Belső piac erősitése. Erről is szól az eu.
Ma és holnap tárgyal Orbán Szófiában a Kínai miniszterelnőkel és a Bank of China képviselőivel. Kína számára fontosabb kke országok meg lettek híva.
Lehet a következtetni????
A lényeg hogy most már tényleg komolyan gondolják a haderő fejlesztést. És az irányok már érezhetőek.
Közös alapok lefektetése ( a rendelkezésre álló eus had ipar ból)
A saját hadsereg fejlesztése a hazai/szomszédos iparral. lásd Breen.
Azok Boxerek ha lesznek jó esélyel a leendő közös dandár/dandárok alapjaiba fognak kerülni. Magyar katonákkal.
Azt hiszem kb. ugyanarrol beszelunk, csak a propaganda reszt ("vedelmi penz" , "migransok", stb... ) mashogy fogalmazzuk meg. A valosagban a 2% csak propaganda, a lenyeg, hogy No valutamanipularot lett, gazdasagi ertelemben USA ellenfeleve nott azzal, hogy magaala gyurt sok orszagot (rakenyszeritette a nemet deviza hasznalatara (euro-ra atnevezve) oket es ezzel a sajat gazdasagukat tonkreteve No-et felemeltek). Sok orszag ettol szabadulna (Lo, Cseho, UK, Olaszo,... es legutobb meg Mo is) es ezek az orszagok USA-ban latnak potencialis szovetsegest No-Bruxelles ellen. Ezert erthetetlen, hogy mikor minden jol alakul, Matolcsy "gazdasagi szabadsagharca" gyozott most Mo megy vissza a Bruxelles-Frankfurt oldalra... persze lehet, hogy csak trukk, vegulis Orban mitol hulyult volna meg a gyozelem kuszoben. Lehet az van amit Krisss irt, begyujtjuk No-tol amit lehet, de az uj szovetsegeseinket (UK, Izrael es igy USA) azert nem dobjuk el. Meglatjuk. Mindenesetre ha jon Leo2-es az jo lesz.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Csak a történelmi hűség kedvéért: az Egyesült Királyságban az angol fontot használnak fizetőeszközként, az olaszok meg nem akarnak kilépni a zónából.
Az EU csak az eurozona eloszobaja. Egyedul UK-nak volt rola szerzodese, hogy nekik nem kell bevezetni az eurot, mindenki masnak kotelezo. Mivel ezzel tudja a gazdasaguk No erdeket szolgalni (makrookonomia: ha a nemetnel gyengebb gazdasagok nemet devizat hasznalnak, akkor lehuzzak az erteket, ezzel segitve az exportra epitett Nemet gazdasagot es persze hatraltatva a sajatjukat, ezert nem tag Svajc, ok pont felfele huznak az euro erteket). Nem veletlen, hogy a svedek pl. direkt csalnak evek ota, hogy ne kelljen bevezetni az eurot. (Igen, direkt minden evben par makrookonimiai index-szamot a limit alatt hagynak, hogy ne kelljen eurot bevezetniuk, pl.: direkt tulkoltekeznek).
Na ez az a rendszer ami 2008-ota nem mukodik, mert az euros orszagok nagyon rafaztak (Gorogo, Spanyolo, Olaszo meg mindig nem jott ki a valsagbol, de Lettorszag is DUPLA allamadossaggal es 10%-os munkanelkuliseggel, ellenben az eurot nem hasznalo orszagok meg vagy gyorsan kijottek (pl.: Mo) vagy nem is volt valsag: Lo).
Es amiota a nemetek tultoltak az eurot, azota az USA-nak nem tetszik (ugyanugy konkureciava valt mint Kina, aki sokkal egyszerubben egy parancsuralmi rendszeren keresztul csinalja ugyanazt a valutamanipulaciot) es ezert veri most szet az EU-t: kereskedelmi haboruval, migransvalsaggal. Es az olasz penzugyminiszter is azzal az igerettel kerult kormanyra, hogy kilepnek az eurozonabol. Persze egy pici Lettorszag vagy Szlovakia nem tud egyedul szembeszallni No-val, de Olaszo beinthet ahogy UK is beintett, pedig nekik nem is volt kotelezo az euro, egyeduli EU tagkent, de mar az EU-bol is erthetoen eleguk lett. Persze ahogy Krugman is megirta kilepni egy valutauniobol sokkal nehezebb mint be sem lepni. Amugy Krugman es Stiglitz (mindketten nobeldijjas kozgazdaszok) is egyertelmuen az euro ellen foglalt allast, mas kerdes, hogy ezt nem engedte Bruxelles (Berlin) eddig senkinek sem:
https://krugman.blogs.nytimes.com/
http://time.com/3939621/stiglitz-greece/
https://www.project-syndicate.org/c...seph-e--stiglitz-2015-06?barrier=accesspaylog
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 384
7 887
113
Értem és köszönöm a választ. Akkor elvileg, a Boxer a közepes és könnyű dandárokhoz kerülhet, gondolom. Na itt jönne kélpbe a Komondor feljlesztő társaság, ha lenne annyi eszük, ami lehet van, de lehet nincs. A bázisjárművön kifejleszteni ,a csapatlégvédelmis, aknavetős, stb., verziókat. Ami elengedhetetlenül kell majd, ha komolyan gondoljuk a dolgot. Van már vagy 6 prototípusuk, de egyik sem az ami igazán kellene. Mehetne a Boxerek mellé. A nehéz dandár meg tényleg legyen nehéz.
Nem hiszem hogy lenne vagy lesz annyi pénzünk hogy 3 dandárt ellásunk boxerekkel. Egy "nehéz dandárt" talán fel tudunk majd szerelni teljesen. Milliárdos tételek lennének euróban a 3 dandárt kompletten felszerelni. Boxert se adják 2 filliért.
Viszont a maradék egységeket is fel kellene valamivel szerelni?
Itt jönnének képbe a hazai/szomszédos cégek.
Igen a komondor helyet kellene nekik az első körben kezdésnek egy használható támogató 6*6 os apc t. 4*4 kisebb páncélozott terepjárót. és így tovább. Ha már belejöttek a gyártásba jöhetnek később a komolyabb 8*8 ok is.
Lehet szidni de én az ilyen "tartalék/támogató egységeket felszerelném modernizált bmp el is. Lásd lengyelek. A Okosban a területvédelmi/tartalékos erőket viszonylag olcsón az adott feladatkörre jól felszerelték/felszerelik.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 051
113
Miben tud többet a Boxer, mint a Rozsomák?
Ahogy én látom, elsősorban abban, hogy a Boxer moduláris felépítésű (van az alap hordozó jármű, amire gyorsan cserélhető küldetéstől függő felépítmény (mission modul: pl. IFV, APC, Ambulance, stb.) szerelhető), és kompozit páncélzata van.
A vezető jobboldalon ül (ez örökség, mert eredetileg az angolok is részt vettek a fejlesztésben). Az ausztrál LAND400 tenderen az aussiek a Boxert választották győztesnek, a másik döntős a Patria AMV volt. Valószínűleg jelenleg a két legjobb kerekes harcjármű, nehéz közöttük dönteni.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 202
8 051
113
Nem hiszem hogy lenne vagy lesz annyi pénzünk hogy 3 dandárt ellásunk boxerekkel. Egy "nehéz dandárt" talán fel tudunk majd szerelni teljesen. Milliárdos tételek lennének euróban a 3 dandárt kompletten felszerelni. Boxert se adják 2 filliért.
Az igaz, hogy egyszerre nem tudunk felszerelni egy hadsereget, de beosztással és tervezéssel mindenre sor kerülhet. (Ez "csak" politikai döntés kérdése.) Előnyös lenne a hazai gyártás/közreműködés, néhány kiválasztott partnerrel (pl. SAAB, Rheinmetall, stb) hosszútávon.
A lengyelekre érdemes figyelni, racionálisan gondolkodnak (pl. MIG-29).
 
  • Tetszik
Reactions: Pal

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 154
113
Az igaz, hogy egyszerre nem tudunk felszerelni egy hadsereget, de beosztással és tervezéssel mindenre sor kerülhet. (Ez "csak" politikai döntés kérdése.) Előnyös lenne a hazai gyártás/közreműködés, néhány kiválasztott partnerrel (pl. SAAB, Rheinmetall, stb) hosszútávon.
A lengyelekre érdemes figyelni, racionálisan gondolkodnak (pl. MIG-29).

Vagy kevésbé racionálisan, csak hogy életben tartsák a saját hadiiparukat (pl. Sz-125 "Newa" megoldásuk a Nyeva T-55 alvázra való költöztetésével, vagy a PT-91 fejlesztésük, ahhoz a saját lőszergyártásuk, aminél sikerült a nyillövedékekhez gyártási selejtes nehézfémmagvat vásárolni, stb.).

Tény, hogy nálunk sokkal-sokkal racionálisabbak, de hát az nem nehéz... :confused:
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 384
7 887
113
Ezerszámra van itthon PG-7V gránát meg indítótöltet is csak az karton falú így gondolom nem bírja addig amíg a gránát.
Itt európában legfeljebb 2-3 ország gyárt még rpg ez valókat.
Csak nehogy legyen meglepi ha használtra kerülne sor és a cimke alatt made in russia szerepelne :D
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
Igazabol orban mar reg megmondta mi a cel. Ugyesen ellensulyozni a harom nagy kozott. Berlin Moszkva Isztambul./tudom es orban is tudja hogy ankara torokorszag fovarosa./

Es csak efelett jon a geopolitikai szinter. De nekunk a sajat regionkra kell koncentralni es ott ugyesen politizalni.

Az a lenyeg hogy kicsibe fontosak legyunk az oroszoknak a nemeteknek a torokoknek nagyba fontosak legyunk az eunak az oroszoknak a kinaiaknak az usanak.

hamarosan torokorszag fele nyitunk es lessz valami ellensulyozo gesztus.
Ha egy szövetségi rendszer tagja vagy, akkor hozzájuk kell lojálisnak lenni, mert különben árulónak tekintenek. Azt ha kib****nak a szövetségi rendszerből még jól el is bánnak veled. Nincs egyensúlyozás. Azt csak a semlegesek tehetik meg, már amikor.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 951
18 443
113
Ha egy szövetségi rendszer tagja vagy, akkor hozzájuk kell lojálisnak lenni, mert különben árulónak tekintenek. Azt ha kib****nak a szövetségi rendszerből még jól el is bánnak veled. Nincs egyensúlyozás. Azt csak a semlegesek tehetik meg, már amikor.

A szövetségi rendszer is lojális hozzánk ? Megnézném, egy balti orosz agresszió esetén, a NATO megvédené-e a 3 balti országot ? Vállalnák a nagyok a háborút, 3 kicsiért ? Minden szövetség annyit ér amennyit betartanak belőle. Lásd Lengyelország esete a világháború elején.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 833
113
Ha egy szövetségi rendszer tagja vagy, akkor hozzájuk kell lojálisnak lenni, mert különben árulónak tekintenek. Azt ha kib****nak a szövetségi rendszerből még jól el is bánnak veled. Nincs egyensúlyozás. Azt csak a semlegesek tehetik meg, már amikor.
Ugyan mar a romanokat az olaszokat edekelte hogy arulonak tekinti oket majd valaki?hat A danok a svedek es a norvegok? Ausztria? Soroljam meg?.... Senkit nem erdekel a huseg... Nem kutyak vagyunk hogy husegesek legyun az urainkhoz... Ha nekunk nem jo bizony masfele kell kacsingatni ahol az erdekeink jobban ki vannak elegitve... Ez van a politika ilyen gerinces emberbol nem hogy jo politikus nem lessz de el se jut odaig... Ez van ilyen a vilag ful egoistanak kell lennie minden orszagnak es csakis a sajat erdekeit nezni. /ezert ulnek ott a parlamentbe az emberek es nem helytartonak./
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
Ugyan mar a romanokat az olaszokat edekelte hogy arulonak tekinti oket majd valaki?hat A danok a svedek es a norvegok? Ausztria? Soroljam meg?.... Senkit nem erdekel a huseg... Nem kutyak vagyunk hogy husegesek legyun az urainkhoz... Ha nekunk nem jo bizony masfele kell kacsingatni ahol az erdekeink jobban ki vannak elegitve... Ez van a politika ilyen gerinces emberbol nem hogy jo politikus nem lessz de el se jut odaig... Ez van ilyen a vilag ful egoistanak kell lennie minden orszagnak es csakis a sajat erdekeit nezni. /ezert ulnek ott a parlamentbe az emberek es nem helytartonak./
Nézd meg majd, hogy járnak az angolok a Brexit után.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 833
113
Megnezem de hunxitrol egyenlore meg nincs szo attol hogy massal is tartjuk a jo kapcsolatot.../nezd meg irannal kik uzletelnek csupa nato orszag./ nemetorszag francia skandinav benelux... /mocskos arulok/
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
Megnezem de hunxitrol egyenlore meg nincs szo attol hogy massal is tartjuk a jo kapcsolatot.../nezd meg irannal kik uzletelnek csupa nato orszag./ nemetorszag francia skandinav benelux... /mocskos arulok/
Itt nem az üzletről van szó, hanem arról, hogy elmész idegen országokba(Vagy nem is mész el), fikázód a saját szövetségeseid és benyalsz mindenféle féldiktatúrának/diktatúrának.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 833
113
Iran evi 1 millio autot gyart nagyreszben francia nemet es japan licenset... A szankciok allatt is Nato aruloi akkor? Es ha azok? Valaki megbuntette e miatt oket vagy megszolta?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 833
113
Mint pl? A szaudiaknak a nyugatiak? Akik a terrorizmust fizetik ugyan ez a nyugat ellen...

Hagyjuk mar nagy politikaba nincsenek elvek csak erdekek azert van a nato is mert megeri a tagoknak amint nem eri meg kilep aki kilephet....

Ha nem kenyszerbol van benne egy allam egy szovetsegbe akkor onkent. Onkentaazert van bent mert haszna van belole... Ha nincs belle haszna kilep ez igy termeszetes. /ha neked nem eri meg valami te se folytatod tovabb ha megis folytatod annak ellenere hogy nem eri meg ne legyel vallalkozo se nem hogy politikus./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 256
33 833
113
De meg kozel se vagyunk a kilepeshez vagy kirugashoz... Meg csak most kezdjuk elerni a nyugati szintet a kapcsolatok kezelese teren.
 
  • Tetszik
Reactions: Pal