[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Donald Trump ismét találkozik az orosz elnökkel, mégpedig mindjárt egy NATO-csúcs után. A két elnök mindig is barátkozott volna egymással, ezt eddig a Trump mögötti erők, pártja és a kongresszus akadályozta, pedig logikus volna a békülés. Vajon most sikerül-e áttörést elérni?
Donald Trump a héten a NATO-csúcson kezd, ahol az eddigiek alapján nem kizárt, hogy megint kiosztja partnereit, amiért nem fizetnek eleget. Az amerikai elnök a katonai szövetségre is ugyanúgy tekint, mint mindenre: azt mérlegeli, milyen anyagi haszna van belőle országának. Ez a gondolatmenet utoljára a két világháború között jellemezte az amerikai külpolitikát, ez volt az izoláció, az elszigetelődés időszaka.
Putyin–Trump-csúcs: kibékül a két nagyhatalom?
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
  • Donald Trump úgy érzi, hogy európai szövetségesei átverik, kihasználják az Egyesült Államokat.
  • Szerinte az amerikaiak aránytalanul sokat költenek szövetségeseik biztonságára.
  • Közben támadja az EU-t is, mert az szerinte gazdaságilag használja ki országát.
  • Nehéz tisztán látni, hogy mi az amerikaiak hosszú távú célja. Egyrészt azt akarják, hogy az európaiak megerősítsék a hadseregüket, de nem szeretnék, ha közben az EU önálló világpolitikai tényezővé válna. Pedig ezek egymásból következnek.
  • Trump a NATO-csúcs után Putyinnal találkozik. Alkupozícióit nagyban erősítené, ha egy sikeres, erőt és egységet mutató csúcstalálkozó után tárgyalnának. Ennek ellenkezője Putyin legvadabb álmait teljesítené.
A NATO csúcstalálkozói hagyományosan elég unalmas események. Az utóbbi években még csak utcai zavargások se kísérték ezeket, a szövetség tagjai pedig a csúcstalálkozókat követően közös nyilatkozatban biztosítják a világot arról, hogy a NATO sose volt még ilyen erős és egységes. A Brüsszelben kedden kezdődő 2018-as NATO-csúcs nem ilyen lesz, hála Donald Trumpnak, aki nem csinál titkot abból, hogy zsigerből gyűlöli az EU-t és a NATO-t. Mielőtt szingapúri találkozójuk után az egekbe magasztalta volna Észak-Korea véreskezű diktátorát, Kim Dzsongunt, napokat töltött legközelebbi szövetségesei gyalázásával a katasztrofálisra sikerült G7 csúcstalálkozó után. Arról beszélt, hogy az EU még Kínánál is rosszabb kereskedelmi szempontból, és megismételte, hogy a NATO tagállamai az Egyesült Államokon élősködnek. Mindeközben a Kína örökös elnökévé avanzsált Hszi Csin-pinget ugyanúgy dicsőíti, mint Putyint és Kimet szokta.
Vajon szétveri Trump a NATO-t?

A legkönnyebb találkozóm Európában talán Putyinnal lehet" - mondta Donald Trump amerikai elnök, mielőtt útnak indult több mint egyhetes európai tárgyalássorozatára.
https://privatbankar.hu/makro/putyin-kismiska-lesz-trumpnak-319930
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
  • Az USA 25 százalékos büntetővámot vetett ki 34 milliárd dollár értékű kínai árura múlt pénteken, és augusztusban további 16 milliárdnyira is kivet.
  • Kína ugyanekkora értékben vámolja az amerikai termékeket.
  • Az USA büntetővámot tett idén még a mosógépekre, a napelemekre, az acélra és az alumíniumra is, és hamarosan keményen megvámolja az európai autókat is.
  • Ez teljes fordulat az elmúlt 70 év amerikai politikájához képest, ami eddig a szabadkereskedelem nagyszerűségét hirdette.
  • Sokak szerint Trump megőrült, vagy direkt gyengíti a saját országát. Ám az is lehet, hogy az új politika mögött valódi megfontolás van: addig kell gyengíteni Kínát és az EU-t, amíg nem lesznek túl erősek Amerika mellett.
Donald Trump nemzetközi politikája teljes fordulatot vett attól, amit a második világháború óta az USA képviselt. Ennek politikai vonatkozásairól itt már írtunk részletesen, a lényeg az, hogy Trump egymás után mondja fel azokat a megállapodásokat, amelyek alapján nemzetközi intézmények és a nemzetközi jog simítják el az országok közti konfliktusokat. Ez a nemzetközi rendszer a világkereskedelmen alapult, és az USA eddig azon dolgozott, hogy minél kevesebb gátja legyen a globális kereskedelemnek.
Most viszont kéthavonta jelent be új büntetővámokat az amerikai kormány, amire válaszul a többi ország is vámokat emel.
Trump a vámokkal nekiesett a világnak
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Tegnap még az amerikai piacok több hónapos csúcsra emelkedtek, majd ma szinte a teljes kínai importra vámot vetett ki az amerikai elnök. Erre Ázsia és Európa tőzsdéi zuhannak, a pesti börze is lefelé tart, a forint is gyengülni kezdett. Jókorát esett az olajár, volt is honnan, mivel a Brent már a 80 dollárt közelítette.
Pár nap nyugalom után mindig valami felkavarja a világot: alig múlt el a német kormányválság hatása, most bekövetkezett az, amivel a felek fenyegetőztek: a kínai árukra kivetett amerikai vámokat Kína arányosan viszonozta, mire Trump megemelte a tétet, és az eddig 50 milliárdon felül 200 milliárd dollárnyi kínai árura vetett ki vámot. Vélhetően erre is jön majd kínai válasz, majd arra újabb a túloldalról, és végül lefedik egymás teljes kereskedelmi fogalmát a vámokkal.
Totális amerikai-kínai kereskedelmi háború: rémület a piacokon
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A német kormányt bírálta az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt Donald Trump amerikai elnök a szerdán kezdődő brüsszeli NATO-csúcstalálkozó előtt, mondván, hogy Németország a foglya Oroszországnak.
Trump bekezdett a NATO-csúcson: Németország a foglya Oroszországnak

Donald Trump szerda reggel Jens Soltenberggel, a NATO főtitkárával reggelizett, és amikor a kamerák is vették az étkezés elejét, akkor kifakadtNémetország ellen. Nem sokkal a reggeli után kezdődött a NATO-csúcs, ami így különösen rossz hangulatban indult, bár az előzetes várakozások sem voltak valami fényesek, ahogy ezt előzetesünkben írtuk. Trump a szerdai reggelin többek között ezt mondta Stoltenbergnek:
Trump: Úgy védjem Európát, hogy közben a németek teletömik az oroszokat pénzzel?

Az Egyesült Államok további 200 milliárd dollár értékű kínai termékre tervez védővámot kivetni - derül ki abból a listából, amelyet az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalójának hivatala tett közzé helyi idő szerint kedden este Washingtonban.
Trump nem áll le - még nagyobb csapás következik


 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 450
17 688
113
A német kormányt bírálta az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt Donald Trump amerikai elnök a szerdán kezdődő brüsszeli NATO-csúcstalálkozó előtt, mondván, hogy Németország a foglya Oroszországnak.
Trump bekezdett a NATO-csúcson: Németország a foglya Oroszországnak

Donald Trump szerda reggel Jens Soltenberggel, a NATO főtitkárával reggelizett, és amikor a kamerák is vették az étkezés elejét, akkor kifakadtNémetország ellen. Nem sokkal a reggeli után kezdődött a NATO-csúcs, ami így különösen rossz hangulatban indult, bár az előzetes várakozások sem voltak valami fényesek, ahogy ezt előzetesünkben írtuk. Trump a szerdai reggelin többek között ezt mondta Stoltenbergnek:
Trump: Úgy védjem Európát, hogy közben a németek teletömik az oroszokat pénzzel?

Az Egyesült Államok további 200 milliárd dollár értékű kínai termékre tervez védővámot kivetni - derül ki abból a listából, amelyet az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalójának hivatala tett közzé helyi idő szerint kedden este Washingtonban.
Trump nem áll le - még nagyobb csapás következik


Az történik ami várható volt. Most Németország a fekete bárány.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 859
113
Az történik ami várható volt. Most Németország a fekete bárány.
Nehogy megérjük azt hogy a németek lesznek az elsők akik ki fognak lépni a nato ból.
Trump vergődésére én akkor leszek kíváncsi majd ha jövőre tényleg jönne egy tökösebb banda az eu választásokon és beintenne neki a védelmi pénzekkel. Kína, oroszország nyitás kelet felé. Mert ha ez összejöne akkor az usa gazdasági zsarolását el lehet kerülni.
Usában gyártot a bmw,merci..... stb egy része kína exporta megy. Nem gond termelés kiszervezése. Mert ez lesz ha Trumpi továbbra is németországgal fog kececkedni. A német autó ipar jelentős mértékben is hozzájárul a hazai usa autógyártàshoz. A legtöbb amcsi gyártóban vajon hány % ban vannak benne a német részvényesek?
Lehet kikezdeni a németekkel és az eu val. De ha és reméljük hogy végre tökösebb vezetést fogunk kapni akkor ez olyan lesz mint az eu értelmetlen szankciója az oroszok ellen. Az eut élén a német iparral a kínaiak ölébe fogják lökni.
Nem hiábba volt ez a kke kínai csúcs is. Meg Orbán összeborúlása a Bajorrokal.
Meg a májúsi Merkel "vizit" Chinában.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Trampli eléggé egyszerűen megmondta, ugyan becsomagolva, hogy...: Vegyetek amerikai Palagázt az orosz földgáz helyett!


 

sandman

Active Member
2018. június 7.
41
106
33
Brutálisan emelné Trump a NATO-tagok kiadásait

Az előírt 2 százaléktól is messze van a NATO-tagok elsöprő többsége, Donald Trump ugyanakkor már GDP arányosan a védelmi kiadások négy százalékát írná elő – derült ki a brüsszeli NATO-csúcs szerdai sajtótájékoztatóján. A NATO-főtitkára azonban közölte: a szervezet továbbra is a két százalékos cél elérésére koncentrál, 2024-re. Jens Stoltenberg azonban újságírói kérdésre nem cáfolta, hogy az amerikai elnök valóban előállt a négy százalékos felvetéssel – írta a Guardian.

A két százalékot jelenleg az Egyesült Államok (3,6 százalék), Görögország (2,4 százalék, bár ebben benne van a görög gazdaság bezuhanása is), Nagy-Britannia (2,2 százalék) és Észtország (2,1 százalék) haladja meg. Németország 1,2 százalékon áll, Magyarország 1,1 százalékon.

Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a csúcs szünetében elmondta: a magyar haderőreform célja a védelmi kapacitás megerősítése és a két százalékos célirány teljesítése. Ehhez kapcsolódik a százmilliárd forintos helikopter-bevásárlás is.

https://index.hu/kulfold/2018/07/11/trump_negy_szazalek_nato_vedelmi_kiadas/
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 859
113
A 4% ra még hathatósabb német válasz lesz Kína és talán Oroszország felé is. A németek a hadi kiadásaikat szinte biztosan nem fogják felemelni 2% ra nem hogy 4% ra :D és a legtöbb európai ország se 2% ra 2024 ig. Hátha addigra Trump megyen. Kivétel a pincsik.
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/szorosabbra_fuzi_a_gazdasagi_kapcsolatait_nemetorszag_es_kina.665853.html.665853.html&usg=AOvVaw0EHVYyOfC9jjhCe14eRaJN
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/katona-nato-csucs-kiadas-gdp.666009.html
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
A NATO-csúcson Brüsszel fölött bemutatott helikopteres légi felvonulás.
pbs.twimg.com/media/Dh0N_nbW4AA7Hey.jpg
Nekem feltűnő, hogy bár van az arzenálban bőven USA-típus (Chinook a hollandoknak, briteknek, Sikorsky a germánoknak, UH-1 utódok a taljánoknál), az amerikai repipart mégis csak egyetlen árva Blackhawk képviselte! Hiába jött Tumpli azzal a kimondott igénnyel hogy tessék több pénzt költeni haditechnikára, és tessék amerikai felszerelést venni - ez szerintem felért egy neki bemutatott középső ujjnak finom diplomáciai nyelven Made by Europe.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 805
35 251
113
Mit ugat ez a taho trumpli? Húzzon a jó édes tudja hova. Az EU totál csicska az USA nak, nem hiszem el hogy ez a bunkó barom mit meg nem enged magának.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A NATO-csúcs előtt valószínűleg már mindenki felkészült arra, hogy az amerikai elnök finoman szólva nem konvencionálisan fog viselkedni, vagyis a legkevésbé lesz diplomatikus. Végül a vártnál nagyobbat rúgott Németországba, amire a kancellár frappánsan reagált. A kérdés, hogy mennyire van még ráutalva Európa és Németország az amerikai katonai védőhálóra?
Trump nekiment Németországnak – Merkel frappánsan helyretette

Az elnököt éles kritikák érik belpolitikai körökben is a NATO-csúcson elmondottak miatt.
Széttépik Trumpot brüsszeli ámokfutása miatt
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 450
17 688
113
Trampli eléggé egyszerűen megmondta, ugyan becsomagolva, hogy...: Vegyetek amerikai Palagázt az orosz földgáz helyett!


Természetesen értjük, hogy mi a problémája Trumpnak Németországgal, de az orosz - német gázüzletet párhuzamba állítani az amerikai csapatok európai állomásoztatásával eléggé nyakatekert példa. Mert ha Trump értelmezését nézem, akkor ezek szerint Oroszország a NATO ellensége. Csak akkor azt nem értem, hogy, miért akar haverkodni Putyinnal? Szóval az egész történet amibe ez be lett csomagolva nagyon gyenge, és valahol Trump komoly hozzá nem értését mutatja.
 
  • Tetszik
Reactions: Python

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 422
6 980
113
mi a problémája Trumpnak Németországga.
a trumpnak az a problémája hogy mi ez az egész tárgyalósdi meg kancellárosdi egy megszállt országgal, miért nem az van hogy megírja a helytartónak a twitteren hogy holnaptól nincs ruszki gáz és akkor azok végrehajtják
ahogy ez egy megszállt országgal normális
ehelyett ezek itt vitatkoznak meg tárgyalgatnak, mivégre
tulajdonképpen a trumpnak igaza van...
 
Status
Not open for further replies.