Európai 5. generációs repülőgép fejlesztése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
Európának egyszerűen el kéne lopnia a J-31 terveit és európaira szabni az elektronikát meg a fegyvezetet. Amikor meg a kínaiak elsőnek meglátják és fölhorkannak, hogy "De hát ez...!", akkor csak annyit kell nekik mondani, hogy: Szar érzés, mi?
 
  • Tetszik
Reactions: Robur and tonyo

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Nem kelleme azt allopni kina barmikor eladna. De athajtomuvezni kellene /orosszal megse repulhe/ elektronikat europaira cserelni es a vegen ugyan ott van mintha 0rol kezdenek mert attrvezni nehezebb mint meg. /tobb a kompromisszum/ egyebkemt ha lenne akarat menne egy nem leljes oszefogassal. Olaszok svedek nemetek spanyolok elegek lennenek hozza fro es a Brit nem is lennenek szuksegesek. /Olaszokat divat lenezni pedig nagyon ott vannak hadiiparilag franciak utan a masodikak de hamarosan a franciakat is lemyomjak./
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Nem kelleme azt allopni kina barmikor eladna. De athajtomuvezni kellene /orosszal megse repulhe/ elektronikat europaira cserelni es a vegen ugyan ott van mintha 0rol kezdenek mert attrvezni nehezebb mint meg. /tobb a kompromisszum/ egyebkemt ha lenne akarat menne egy nem leljes oszefogassal. Olaszok svedek nemetek spanyolok elegek lennenek hozza fro es a Brit nem is lennenek szuksegesek. /Olaszokat divat lenezni pedig nagyon ott vannak hadiiparilag franciak utan a masodikak de hamarosan a franciakat is lemyomjak./
Az az igazság hogy itt európának saját fejlesztésű 5 generációs gépe soha nem lesz. Tervek, prototipus még lehet van. Az érvek érdekek vs érvek ellenérdekek miatt. Sebaj az F-35 eladások az elkövetkező 10-20 évben kaszálni fognak itt.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
A saab programja nemtudom hogy all a torokokkel valo osszefeszules gondolom anyagilag megnyirbalta a prolyektet /berfelylesztest amit a saab mint fejleszto is hasznositott volna./ azt tudom hogy valami 5 genes orkupot mar megcsinaltak a svedek /nem a saab hanem valami leanyvalallat vagy osszefonodott ceg mar nemtudom/ es a boritas anyagaval is megvannak... De a saab termeke nem lessz alkalmas kozos eu gepnek a mereete miatt /szelcsatorna tervek/ maradnak a svedek a kis gepeknel... De mostanaba nem hallottam a projektrol de 2020 ig elso prototipusig meg van masfel ket ketesfel ev.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Ha megnyernek az usa kikepzogep tendert tuti felgyorsulna a program es lenne ra penz /de gondolom most fejlesztesi kapacitas se igen van trener gep uj griff a regiek pofozgatasa /bbar a demo es ng megletevel ez igy nem akkora problema/
 
T

Törölt tag 1586

Guest
A két tyúk (Florence Parly és Ursula von der Leyen) állítólag ma felrakta a pontot egy "i" betűre...
image.jpg

https://www.defensenews.com/2018/04...ve-ahead-on-sixth-generation-combat-aircraft/
A hivatalos bejelentés majd Ápr.25-én az ILA Berlin Air Shown, de úgy tűnik a Franciák és a Németek közösen tényleg nekiveselkednek egy 5.gen harci gép kifejlesztésének.
A cél: kifejleszteni a Dassault Rafale és Eurofighter Typhoon váltótípusát (figyelem: a Tornádoról már nincs szó!!)
Érdekes lesz...:rolleyes:
Megvolt az aláírási ceremónia is.
31369355_1255270354603246_4065974766652096512_o.jpg

http://defence-blog.com/news/german...ly-develop-a-next-generation-fighter-jet.html
Az új gépet egyenlőre csak Next Generation Weapons System (NGWS)-nek nevezik.

Megállapodtak továbbá:
- egy új tengerészeti járőrgép közös fejlesztéséről;
- a Németek is rendelnek C-130-kat és ezekből és a Franciák már meglévő új Herkuleseiből közös flottát hoznak létre.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 509
72 511
113
Ahogy mindig, Európa most sem együtt fejleszt egy közös típust.....


FCAS : Francia-német együttműködés


Dassault + Airbus

Dassault Aviation and Airbus have decided to join forcesfor the development and production of Europe’s Future Combat Air System (FCAS), which is slated to complement and eventually replace current generation of Eurofighter and Rafale fighter aircraft between 2035 and 2040.
Landmark agreement to develop and produce Europe’s next generation combat aircraft
Fosters European high-tech leadership in the military aviation sector for decades to come
Future Combat Air System to be developed as a system of systems, including unmanned aerial vehicles, connectivity and secure communications
Next generation fighter aircraft to complement and eventually replace current generation of Eurofighter and Rafale fighter aircraft by 2035-2040
Overall development contract to be launched to follow study and to include demonstrators to support FCAS planned as of 2025
Berlin, 25 April 2018 – Dassault Aviation (stock exchange symbol: AM) and Airbus (stock exchange symbol: AIR) have decided to join forces for the development and production of Europe’s Future Combat Air System (FCAS), which is slated to complement and eventually replace current generation of Eurofighter and Rafale fighter aircraft between 2035 and 2040.

36721181_1757049507663874_5250227271704248320_n.jpg






Angol svéd együttműködés

swedishconcept1.jpg




TF-X : Angol - török - francia együttműködés


BAE Systems + Rolls-Royce + Turkish Aerospace Industries + Dassault

https://defence-blog.com/aviation/t...mes-accelerate-development-tf-x-aircraft.html

https://ukdefencejournal.org.uk/uk-...sweden-over-fighter-collaboration/?no_cache=1

TFX.jpg
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 364
113

Hát a fülem nem kéne?
Gyogyó már, hogy bolog-boldogtalan csinálja ezeket a 5th. meg 6th. gen gép terveket, mintha nem látnák a csúcs fejlesztők is mit szenvednek a F-35-el, hogy valóban harcképes fegyverrendszer legyen. Merthogy ennyi kis gyártó ilyen álmához nincs meg a nemzetközi (hidegháborús szintű) helyzet, az tény. És nem is lesz, vagyis senki nem fogja ezt finanszírozni (főleg az UK ezzel, most hogy jön a "Brexit utáni szárnyalás").
Az oroszokon is szoktam kacagni, hogy nagyot akarnak - de aztán eszembe jut Európa és kitör belőlem a röhögés... (nem technológiai, hanem agyatlan döntésmechanizmus oldalról)
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 700
113
Hát a fülem nem kéne?
Gyogyó már, hogy bolog-boldogtalan csinálja ezeket a 5th. meg 6th. gen gép terveket, mintha nem látnák a csúcs fejlesztők is mit szenvednek a F-35-el, hogy valóban harcképes fegyverrendszer legyen. Merthogy ennyi kis gyártó ilyen álmához nincs meg a nemzetközi (hidegháborús szintű) helyzet, az tény. És nem is lesz, vagyis senki nem fogja ezt finanszírozni (főleg az UK ezzel, most hogy jön a "Brexit utáni szárnyalás").
Az oroszokon is szoktam kacagni, hogy nagyot akarnak - de aztán eszembe jut Európa és kitör belőlem a röhögés... (nem technológiai, hanem agyatlan döntésmechanizmus oldalról)

Kell egy európai összefogásban épülő sokadik generációs vadászgép, mert az nem állapot hogy no. 1 gazdaság de az önálló védelmi képesség a nullához közelít, pedig mind a pénz mind a szaktudás megvan hozzá.

Az más kérdés, hogy az ilyen Páneurópai védelmi projekteket kevésbé a röhejes káosz szintjén kellene megvalósítani, mint ahogy eddig tették.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 364
113
Kell egy európai összefogásban épülő sokadik generációs vadászgép, mert az nem állapot hogy no. 1 gazdaság de az önálló védelmi képesség a nullához közelít, pedig mind a pénz mind a szaktudás megvan hozzá.

Az más kérdés, hogy az ilyen Páneurópai védelmi projekteket kevésbé a röhejes káosz szintjén kellene megvalósítani, mint ahogy eddig tették.

Na igen, de megint mindegyik a csúcsnak akar nekiesni, a pilótás harci gépnek - UK is csinálna egyet, meg a németek/franciák vezette Airbus is.
Ahelyett, hogy mondjuk az UK nekiesne a drónoknak meg az RR mondjuk a pilótás gép hajtóművének, a kontinens meg a nagy gépnek, megint fix, hogy eljátszák a Rafale-Eurofighter mókát. (ami nagyon nagy falat, még a DARPA sem várja el az NGADtól, hogy full kész legyen a kívánt időpontra).
Ha nem tudnak megegyezni, hogy ki mit csináljon, marad ez, a sok saját fegyverrendszer iszonyat áron kis számban.
Ez az UK gép is ennek egy újabb tagja.
 
Status
Not open for further replies.