[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

magyar_katona

Active Member
2018. június 22.
105
83
28
OFF: Itt is lehetett volna szép és könnyű talpra állás a "rendszerváltás" után. Csak minden hazai nagyot eladtak a nyugatnak, a nyugat megvette majd bezárta... mert neki nem a hazai cég kellett csak annak a piaca... ganz, tungsram, mom, orion egy kicsit kakukktojás de a mev is ide tartozik, ha ezek a cégek megmaradtak volna benntebb lennénk sőt lehet a mev addig fejlődött volna, hogy akár ipari húzóágazat is lehetne a mai korban. Már nem titok ezért leírom, Kunszentmártonban volt egy szőrme ipari cég, nagyapám volt a biztonsági őr, 90-es évek elején rendszerváltás utáni időket írunk, Ő mesélte, hogy hétvégén őrizte a páncélszekrényben azt a pénzt amit pénteken otthagytak mindig a főként orosz-olasz-török vásárlók (90-es évek és 5-10 millió akkori forintról és valutáról beszélünk hetente), ez a cég ment csődbe és egy olasz cégnek kellett felvásárolnia amint megvolt az üzlet be is zárták egy kicsivel utána....
Igen tudom melyik cég, volt rokonoma aki fiatalabb korába volt ott gyakorlaton, mondta hogy jól ment az ipar, de a sor hosszú hogy akkoriba miket passzoltak le nyugatra potm pénzért
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 567
113
Szerintem szurkoljunk román" barátainknak" hogy fejlesszék a hadierejüket különös tekintettel a haditengerészetre. Vegyenek minél több partvédelmi üteget tengeralattjárókat, fregattokat sőt még egy repülőgéphordozőra is szükségük lenne a csúnya oroszok ellen. Pár éven belül becsődölnek ilyen költekezés mellett.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 611
113
Valamikor februárban vagy januárban volt hír 3 tengóról meg valami 4-5 felszíni hajóról, azokkal mi van?
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Nagyjából egyet értünk, de azért a falig nem szabad elmennünk, mivel ha tetszik ha nem, ŐK diktálnak, nem mi. Kicsit jobban függünk NY-EU-tól, mint ők tőlünk.
Ez igaz, de tudod, semmi sem tart örökké. Az EU és a dominanciájuk sem.
A Brit Gyarmatbirodalomnak szintén annyi lett. És a török szultán hatalma is véges volt.
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 660
12 349
113

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
https://armyrecognition.com/decembe...e_lots_of_defense_equipment_in_the_2020s.html

Sok konkrétum nem szerepel a hírben, a 2019-2028 közötti időszakban a román védelmi minisztérium levegő-föld rakétákat, többfeladatú repülőgépeket, páncélozott harcjárműveket és mentőhelikoptereket kíván beszerezni.
Megjegyzik, hogy a GDP 1,81%-ról a tervek szerint még idén elérhetik a haderőre fordított 2%-ot, ám szakértők szerint nem tisztázott hogyan is jelenik ez meg a valóságban.
A tervek szerint jövőre 130 fővel több, 1900 katona vehet részt a nemzetközi műveletekben.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A tervek szerint jövőre 130 fővel több, 1900 katona vehet részt a nemzetközi műveletekben.

A Leopard beszerzésünk kapcsán olvasgattam román hozzászólásokat cikkek alatt. Alapvetően arról írnak, hogy kilóg a seggük a rongyos gatyából, képtelenek menedzselni külmissziókat megfelelően, de közben hiperszuper fegyverrendszereket vásárolnak csilliárdokért, miközben a magyarok jól átgondoltan építkeznek.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 697
113

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Nagyon helyes. Csak így tovább.
Azt bánom, hogy nem ők vették meg a két Mistral-t is, hanem Egyiptom. Szerintem az egy nagy elszalasztott lehetőség volt további euromilliárdok remek elköltésére.
majd vesznek amerikai helihordozót. Ahogy az America-osztály fut ki a dokkokból lesz elfekvőben pár év múlva :D
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Hasmars lesz itt nem Himars!

Brutális megszorítások jönnek Romániában

Rendkívüli költségvetési intézkedések bevezetését jelentette be kedd este a román pénzügyminisztérium annak érdekében, hogy a 2019-es költségvetési hiány az elvárt 3% alatt maradjon. Van itt többfajta - a költségvetési egyenleg javulását célzó - adóemelés, különadók, közben azonban olyan kedvezményt kapnának a nyugdíjasok, ami később teljesen felborítaná a büdzsét.

Valóságos tőzsdepánik bontakozott ki ma Romániában, miután tegnap este Eugen Teodorovici pénzügyminiszter rendkívüli költségvetési intézkedéseket jelentett be. A bukaresti tőzsdeindex 10%-os zuhanással zárta a napot.

A bankokra kivetett úgynevezett "kapzsisági illeték" bejárta ma a világsajtót, azonban közel sem ez az egyetlen intézkedés, ami a csomag részét képezi. Dan Bucsa, az UniCredit régióért felelős vezető közgazdásza összeszedte a csomag fontos elemeit, illetve ezek várható hatásait.

Az ad-hoc intézkedésekkel a kormány be akarja tömni a 2019-re prognosztizált 10 milliárd román lejes hiánytúlszaladást (a GDP 1%-a), ami miatt a költségvetés jövő évi hiánya 3% fölé emelkedne. Fontos azt is megjegyezni, hogy a jövő évi költségvetés még nem ismert, ugyanis a kormány nem terjesztette a parlament elé. A szerdai hírek szerint rendkívüli időpontban, jövő január végén tárgyalhatja a szenátus és a képviselőház a javaslatot. Ezért állt elő az a helyzet, hogy a kormány most egy 57 oldalas rendelettervezettel igyekszik orvosolni az egyre súlyosabb költségvetési helyzetet.
forrás a részletekkel
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Viharos beszerzés: kitört a korvett-botrány

A hadügyminiszter úgy tesz, mintha szélcsend volna, és semmit sem tudna.
Felfüggesztette a korvettek beszerzési eljárását Andrei Ignat fegyverzetért felelős államtitkár, sőt feljelentést is tett a katonai ügyészségen, mert szerinte az eljárás nem törvényesen zajlik. Erről pénteken értesítette Gabriel Leş védelmi minisztert, hogy ez utóbbi ma azt nyilatkozza: nem tudja pontosan, hogy mi gyanús a korvettek beszerzésénél, és inkább az ügyészégre hagyja a részletek kiderítését.

„Tájékoztatást kaptam, hogy gyanú merül fel az eljárás törvényességével kapcsolatban, és hogy az egyik résztvevő megtámadta a közigazgatási bíróságon a beszerzést szabályozó kormányhatározatot. Nem tudok véleményt mondani, az ügyészégre bízom, hogy derítse ki az igazságot” – mondta el a Digi 24 megkeresésére a védelmi miniszter. Hozzátette: az ügyészséget csak azért vonták be, hogy szavatolják a beszerzés törvényességét.

A PSD szabotálja Románia és a NATO védelmét?
Ovidiu Raeţchi, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője meglepetésének adott hangot, hogy ismét csúszik a korvett-beszerzési program. A védelmi bizottság alelnöke érthetetlennek nevezte, hogy egy olyan program, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) teljesen ellenőriz, és amelyet az elnöki hivatal és az ellenzék is támogat, másodszor is elakad. Szerinte felmerülhet, hogy készakarva teszik, hogy védelem nélkül hagyják a NATO dél-keleti szárnyát.

Bogdan Rodeanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője szerint ez nem csak nemzeti, hanem nemzetközi kérdés is, hisz Románia vállalta, hogy hozzájárul a NATO és az Európai Unió keleti határainak védelméhez. Az USR Facebook-bejegyzése szerint Dragneáék a korrupció gyanúja nélkül egyetlen beruházást sem képesek megvalósítani, és ebből a cirkuszból kizárólag a fekete-tengeri hegemóniára törekvő Oroszországnak van haszna. Rodeanu szerint Dragneának meg kell értenie, hogy 'a hadsereg modernizálása nem a Kormányprogram című kifestőkönyv egy lapja, hanem nemzeti és nemzetközi prioritás'.

Nem kis pénz
Gabriel Leş védelmi miniszter december 5-én arról tájékoztatott, hogy a korvett-beszerzési programmal tartják a határidőket, és éppen egy belső auditot folytattak az 1,6 milliárd eurós beszerzési ügyben.

A kormány a haderő-fejlesztési terv részeként tavaly február 15-én határozott a multifunkcionális korvettek beszerzéséről.

https://foter.ro/cikk/20190112_viharos_beszerzes_kitort_a_korvett_botrany

https://www.digi24.ro/stiri/actuali...&utm_medium=link&utm_campaign=foter_ro_201901