[HUN] Mi-24 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 028
113
Nem hallucináltunk semmit. Ott a jenki ajánlat. Hivatalos. Azt, hogy Zord miket vélt és forrás nélkül miket írt bocs, de nekem nem mérvadó. Neked is felteszem a kérdést, hogy minek ad ki a jenki olyan hivatalos doksit, amiben olyan dolgokat ígér, amit soha nem is akar odaadni? Hm...?

Zord kommentjét olyan szelektíven olvassátok és értelmezitek, hogy elfog a röhögés. Azt írta, hogy lényegesen olcsóbb lett és kikerültek belőle dolgok. Nem azt, hogy 426 misi és nem jön vele semmi. Ráadásul az RWR hiányát említi, a FLIR tornyokat nem.

Bocs, ezt így kb. fröcsögés, források nélkül.
Meg kell nézni hogy a Csehek mit vettek. Ott van FLIR torony, NVG képesség, minden amit egy modern UH-1 nek, továbbmegyek egy bármilyen helikopternek tudni kell. Amikor leírták itt többen hogy milyen nagyon jó a Huey vonal, ők kb. azt a képességet írták körbe, amit a Csehek vettek meg. Valójában megtörtént üzlet, nem ajánlat, lekereshető darabárral. Darabja 50+ milla. Nincs itt miről beszélni, akkor sem ha neked épp röhögni támad kedved.
 
M

molnibalage

Guest
Meg kell nézni hogy a Csehek mit vettek. Ott van FLIR torony, NVG képesség, minden amit egy modern UH-1 nek, továbbmegyek egy bármilyen helikopternek tudni kell. Amikor leírták itt többen hogy milyen nagyon jó a Huey vonal, ők kb. azt a képességet írták körbe, amit a Csehek vettek meg. Valójában megtörtént üzlet, nem ajánlat, lekereshető darabárral. Darabja 50+ milla. Nincs itt miről beszélni, akkor sem ha neked épp röhögni támad kedved.
Kérlek linkeld a cseh ajánlat és üzlet számait. Tudod, forrás...
 
M

molnibalage

Guest
Megtették már itt előttem többen is. Engem isten bizony nem érdekel hogy te elhiszed e vagy sem. Én veled ellentétben tök nyugisan alszom attól hogy nem erőszakolom ki a saját igazam.
A Csehek egyenlőre nem vettek semmit.
Egy ajánlatuk van UH-1Y-ra amit még nem fogadtak el viszont az ő megfigyelőik is ott voltak / vannak a H145M Mo.i tesztjein / demóján.
Rudi válasza alapján én úgy látom, hogy a helyzet szokásos. Handabandázik a többség. Forrást, linket.
Ezen felül új UH-1Y heliket hasonlítani használt UH-1N-hez. Hát gratulálok... Ráadásul azok műszaki tartalma elég durva.
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/czech-republic-uh-1y-utility-helicopters

Mikor jutunk már el oda, hogy handabandázás és félinfókból összerakott marhaságok helyett forrásokkal dolgozunk? Bocsánat, de ez az egész ahogy kommentelsz nálam már az irritáló szinten túl van.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 028
113
Akkor ezt benéztem, én úgy tudtam hogy ŐK rárepültek az UH-1 vonalra, még cikket is láttam tán aranysasban, itt is úgy emlékeztem rá hogy történelemként írtak erről a dologról többen. Hibáztam.
A lényegen viszont szerintem nem változtat abban a kérdéskörben amiről itt megy a vita: az UH-1 vonal ha valóban korszerűt akarsz, drága mint a bűn. Az olcsóbb verzió meg nem azt tudja amit sokan gondolnak, hogy az aztán micsoda high tech. Az összkicsengés nekem erősen úgy jött le ebben a Mi-24 topikban az, hogy hasonlítgatják itt azt az árat amit nekünk kínáltak az amik, olyan képességekkel mint amit a Csehek akkor ezek szerint csak ajánlatot kaptak. Ez így fals. Ez a lényeg.
 
M

molnibalage

Guest
Akkor ezt benéztem, én úgy tudtam hogy ŐK rárepültek az UH-1 vonalra, még cikket is láttam tán aranysasban, itt is úgy emlékeztem rá hogy történelemként írtak erről a dologról többen. Hibáztam.
Rgr.

A lényegen viszont szerintem nem változtat abban a kérdéskörben amiről itt megy a vita: az UH-1 vonal ha valóban korszerűt akarsz, drága mint a bűn.
Ez megint kicsit rizsázás. Korszerű? Mihez képest? Mi a viszonyítási alap..?

Az olcsóbb verzió meg nem azt tudja amit sokan gondolnak, hogy az aztán micsoda high tech. Az összkicsengés nekem erősen úgy jött le ebben a Mi-24 topikban az, hogy hasonlítgatják itt azt az árat amit nekünk kínáltak az amik, olyan képességekkel mint amit a Csehek akkor ezek szerint csak ajánlatot kaptak. Ez így fals. Ez a lényeg.
Nem, nem azt hasonlítgatjuk. Vagy talán a cseh ajánlatot linkeltem alátámasztásnak az összehasonlításhoz? Nem értem, hogy miért mismásolsz. Egyértelműen nem ez történt. De akkor lássuk tételesen a két csomagot és vesszük össze azonos szempontok szerint a rendelkezésre álló információk alapján.

Használt UH-1N beszerzés, a hivatalos ajánlat:
  • 426 millió USD
  • 32 db gép
  • 20 db tartalék hajtómű
  • szimulátor
  • logisztikai támogatás is (nem részletezett mélysége, de van)
  • tartalék alkatrészek (nem részletezett mélysége, de van)
  • FLIR torony (nem tudni, hogy mennyi, de nekem az jött le hogy minden gépen lett volna, de ha csak a gépek negyedén lenne az is 8 db, mint az összes Mihu)
  • Kiképzés és egyéb berendezések teszteléshez és üzemeltetéshez, hiszen itthon ennek semmi háttere nincs.
  • Hazai nagyjavítás nem lehetséges.
  • Korszerű ATGM és PGM rakéta fegyverzet és éjszakai bevethetőség, de fegyverzetet nem hoznak, azt külön kell venni.
  • 2,5 év alatt futott volna át.
  • A teljes csomag ára egy gépre nézve 13,3M USD.
Mi-24
  • 75 millió USD
  • 8 db gép
  • 0 db tartalék hajtómű (ha jön ez is, akkor forrást rá, ha titkos, akkor meg ennyit a NER hatásairól)
  • szimulátor nincs
  • logisztikai támogatás nincs (ha jön ez is, akkor forrást rá, ha titkos, akkor meg ennyit a NER hatásairól)
  • tartalék alkatrészek nincs (ha jön ez is, akkor forrást rá, ha titkos, akkor meg ennyit a NER hatásairól)
  • FLIR torony nincs
  • kiképzés és egyéb berendezések teszteléshez és üzemeltetéshez, ez sem része (ha jön ez is, akkor forrást rá, ha titkos, akkor meg ennyit a NER hatásairól)
  • hazai nagyjavítás itt sem lehetséges
  • Nemhogy korszerű ATGM és PGM rakéta fegyverzet nincs, de semmilyen, éjszakai bevethetőség nuku.
  • Az első gépek 1 év után jönnek vissza kb az első hírek után.
  • A teljes csomag ára egy gépre nézve 9,3 M USD úgy, hogy az infók alapján repülhetnek 8 évig majd. És ennyi. Semmi más. "Roncs" gépek ki, vissza meg a röpképes gépek. Semmi több.
És a fenti amcsi ajánlatot köpködték halálra egyesek - hogy drágán "szar és roncs" gépeket - , de most tapsolnak a "kiképzésre jó lesz" Mi-24-hez. Töredék képességgel 8 évig egy gépre eső költség 70%-át (!) eléri az UH-1 csomagnak 0 db szolgáltatással egy papíron hadrendben levő gépért úgy, hogy semmiféle képességnövekedés nem lesz sőt, a korábbit sem éri el ATGM hiányában. "Tapasztalatszerzésre" - Mi van? Évtizedekig repültük... - és kiképzésre ez picit drága. Akkor talán az eredeti amcsi ajánlatot kellett volna mélyen meghajolva megköszönni és nem kukacoskodni és annak esetleges következményei miatt szopni és még köpködni.

Nálam egész egyszerűen védhetetlen tett a 24-esek feltámasztása.

Elnézést, de most akkor van én hülyültem meg vagy nem tudom. A fentiek forrásokóból és konkrét számokból születtek. Ha már értékelünk valamit, akkor légy szíves valahogy így...
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 075
10 696
113
Ok. Mire? Fegyverrendszerek és képességek terén generációs szakadék volt a felajánlott levedlett amcsi gépek és a mihuk között. Ezen nincs mit szépíteni. Attól, mert valami nagy, még nem lesz fejlett...


Anno linkelve volt a szokásos formátumú PDF az ajánlattal, amit a Gripen FAQ eseténben pl. a holland SDB vásárlásnál volt. Talán még elérhető ennyi év után is.

szerk.
Eltartott fél percig.
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/hungary-uh-1n-helicopters

Nem értem, hogy más miért nem képes ennyire megerőltetni magát...



Tehát gépek, avionika, szimulátor és még logisztika is. Izé, ezzel kb. a mihuk nagyjavításának árában lettek volna majdnem fajlagosan. Akkor köpködtek erre sokan, hogy "drága". Most meg tapsolnak múzeumba való gépek feltámasztásának. Röhej.

Van a hivatalos doksi, amit linkeltem. Abban van minden szimulátortól kezdve FLIR toronyig a 426 milliós árral.
  1. Ehhez képest Zord azt írtam, hogy sokkal olcsóbb lett ÉS kikerültek belőle dolgok, pl. az RWR. A FLIR-ről nem volt szó. Az RWR a legkisebb és megoldható tétel, kerülhet bele európai is. Nem az írta, hogy 426 misi és nincs benne FLIR, RWR és semmi fejlett. Rohadt nagy difi. A hazai nagyjavítás hiányán háborgott még, de könyörgöm, 30 db gépre...? Más európai ország is használ UH-1-es még, velük lehetett volna közösködni. A Mi-24-eseket is hova vitték nagyjavítani? Repülőgéppel oroszokhoz. Akkor meg nem értem a háborgást.
  2. A 2,5 éves átfutáson rugózása is egész egyszerűen röhejes az elmúlt 7 évet nézve.
  3. Az eredeti 426 milliós ajánlat borzalmasan nagy előrelépés lett volna és fajlagosan fényévekkel jobb, mint a mihu feltámasztás, csak kb. 6-szor akkora kiadással járt volna, de mondjuk kb. négyszer több gép jött volna, csak sokkal magasabb képességgel, egy ideig logisztikával és szimulátorral, ami 24-esnél nincs. Izé.
  4. Zord is tévedhet és egzakt forrás nincs arra, amit mondott. Én meg akkor maradok a hivatalosnál.
Ezért a kommented vége a két képpel ebben a formában egész egyszerűen nem igaz. Mert 426 misiért nem ilyen gépet kaptunk volna, kevesebbe került volna. A jenki meg miért is tenne hivatalos ajánlatot, amiben nincs benne az, amit írt? Ezt jó lenne megmagyarázni azért...

Szerintem lehet, hogy a fillérbaszásra volt a válaszuk az, hogy akkor kivettek ezt-azt. Ők tettek egy igen baráti ajánlatot, mi meg nekiálltunk "kekeckedni". Tisztán emlékszem, mert a felháborodás, hogy "köcsög jenkik", meg "szart drágán". Ehhez képest a mihu üzlettel összevetve ez az évtized boltja lehetett volna, csak fontosabb új Puskás Stadion meg egyéb más faszság, mint ez.

Ahogy már írtam. A stadion NER kompatibilis volt, ez meg nem...


Oké, ott a hivatalos ajánlat, ami akkor szólt valamiről.
Nem lett volna szar.

nem hajlandó még pénzért sem átadni a helikopterek elektronikai hadviselési rendszerét (besugárzásjelző, indításjelző, stb.); szóba sem jöhet a D-szintű karbantartás hazai kiépítése, sőt, azt az UH-1N-ek esetében sajnos nem végezhetik el európai AB212 jogosítású üzemek sem, a gépeket így ezer óránként vissza kellene szállítani az Egyesült Államokba a javítások idejére; a szállítás megkezdésének határideje pedig két és fél év lenne. OMG..."

Zord azt írja, hogy pénzért sem. Akkor nem alkudozás miatt került ki a kosárból, hanem mert nekünk nem jár.
És noha te azt írod, hogy "Más európai ország is használ UH-1-es még, velük lehetett volna közösködni". Szintén Zord, feljebb: "nem végezhetik el európai AB212 jogosítású üzemek sem"

Nem hivatkozik konkrétan? Nem. De én sem mondtam meg, hogy kitől hallottam, hogy az ukránok csak barmolták az Ancsákat, és hogy éppen melyik repülőképes és meddig van papírja a sárkánynak és a hajtóműnek.
Az meg, hogy mi a hivatalos... Ugyan. Hivatalosan azért kellett kivonjuk a MANPADS-eket, hogy ne kerüljön terroristákhoz.

Ettől függetlenül, ha a Mi-24-eseket csak nagyjavították, akkor kurva drága hagyományőrzés, de ne keverjük a kettőt.
 
  • Tetszik
Reactions: Panzerfaust

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Látva a hozzászólásokat, amelyek itt napokon keresztül megszülettek, azt írom, most már tényleg lerágott körmökkel várja a nagyérdemű hogy mwegjöjjenek, vagy HM kommunikációt. Amiben benne kell hogy legyen, mit kaptunk vissza. Sajnos én is attól tartok, a fotót nézegetve, hogy lényegében ugyan olyan gépeke kapunk, mint amiket kivittünk, csak üzemképessé lettek téve további 8 évre, illetve kaptak egy új festést. Az nekem is régi vesszőparipám, pláne a Honvédséggel kapcsolatban, hogy miként üzemeltet, tart karban, bármiféle haditechnikai eszközt. Ok a 8 további év, de az aktuális javításokat, karbantartást, akkor is kell majd végezni. Na ahhoz mit vettünk, illetve mit adnak, hogy ez is működő történet legyen ? Még erről sehol nem írtak, az üzemeltetés mikéntjéről az elkövetkezőkben.
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
753
2 243
93
Na most mint a repüléshez nem értő laikus,akit érdekel a téma,összezavarodtam....
Most akkor lehet Zord szavára (irásaira) adni vagy sem???
Több topic-ban is sokszor hivatkoztak rá (Molni is) de most meg le van huzva...
 
M

molnibalage

Guest
Na most mint a repüléshez nem értő laikus,akit érdekel a téma,összezavarodtam....
Most akkor lehet Zord szavára (irásaira) adni vagy sem???
Több topic-ban is sokszor hivatkoztak rá (Molni is) de most meg le van huzva...
Attól, hogy Zord írásait többször linkeltem én vagy más nem jelenti azt, hogy mindenben feltétlenül egyetértek vele...
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Na most mint a repüléshez nem értő laikus,akit érdekel a téma,összezavarodtam....
Most akkor lehet Zord szavára (irásaira) adni vagy sem???
Több topic-ban is sokszor hivatkoztak rá (Molni is) de most meg le van huzva...
Mikor-hogy?! Rep-szakmai szempontból hiába ért hozzá, ő sem kinevezett Isten. Tévedhet is mint mindenki, na meg ő is főleg külső infók, értesülések alapján dolgozik/ír, nem lehet/tud ott lenni mindenütt hogy mindent saját szemével láthasson. Így neki is bejöhetnek fals, félreérthető, esetleg direkt félrevezető infók, főleg ha hozzá nem értő de célzatosan (félre)tájékoztató politikai irányból/forrásból jönnek.
 

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
252
958
93
Van a hivatalos doksi, amit linkeltem. Abban van minden szimulátortól kezdve FLIR toronyig a 426 milliós árral.
  1. Ehhez képest Zord azt írtam, hogy sokkal olcsóbb lett ÉS kikerültek belőle dolgok, pl. az RWR. A FLIR-ről nem volt szó. Az RWR a legkisebb és megoldható tétel, kerülhet bele európai is. Nem az írta, hogy 426 misi és nincs benne FLIR, RWR és semmi fejlett. Rohadt nagy difi. A hazai nagyjavítás hiányán háborgott még, de könyörgöm, 30 db gépre...? Más európai ország is használ UH-1-es még, velük lehetett volna közösködni. A Mi-24-eseket is hova vitték nagyjavítani? Repülőgéppel oroszokhoz. Akkor meg nem értem a háborgást.
  2. A 2,5 éves átfutáson rugózása is egész egyszerűen röhejes az elmúlt 7 évet nézve.
  3. Az eredeti 426 milliós ajánlat borzalmasan nagy előrelépés lett volna és fajlagosan fényévekkel jobb, mint a mihu feltámasztás, csak kb. 6-szor akkora kiadással járt volna, de mondjuk kb. négyszer több gép jött volna, csak sokkal magasabb képességgel, egy ideig logisztikával és szimulátorral, ami 24-esnél nincs. Izé.
  4. Zord is tévedhet és egzakt forrás nincs arra, amit mondott. Én meg akkor maradok a hivatalosnál.
Ezért a kommented vége a két képpel ebben a formában egész egyszerűen nem igaz. Mert 426 misiért nem ilyen gépet kaptunk volna, kevesebbe került volna. A jenki meg miért is tenne hivatalos ajánlatot, amiben nincs benne az, amit írt? Ezt jó lenne megmagyarázni azért...

Szerintem lehet, hogy a fillérbaszásra volt a válaszuk az, hogy akkor kivettek ezt-azt. Ők tettek egy igen baráti ajánlatot, mi meg nekiálltunk "kekeckedni". Tisztán emlékszem, mert a felháborodás, hogy "köcsög jenkik", meg "szart drágán". Ehhez képest a mihu üzlettel összevetve ez az évtized boltja lehetett volna, csak fontosabb új Puskás Stadion meg egyéb más faszság, mint ez.

Ahogy már írtam. A stadion NER kompatibilis volt, ez meg nem...

Sajnos egyikünk sem volt ott, és egyikünk sem lát bele a hivatalos levelezésbe. Tény az hogy amit leírtál, az a magyar kormány igénye volt, és az is tény hogy ebből sok minden kikerült. Tény az is, hogy a kb. 60 db tengerészgyalogság által leállított UH-1N helikopterből a többi vásárló (CBP, Costa Rica, stb.) olyan helikoptereket kapott, melynek önvédelmi berendezései ki voltak szerelve, a CBP gépekben FLIR torony volt a megfigyeléshez (https://www.helis.com/database/news/uh-1n_cbp/), ez igaz.

Az UH-1 beszerzéssel kapcsolatos vitát inkább az UH-1 topicban folytassuk.
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 816
2 512
113
Sajnos egyikünk sem volt ott, és egyikünk sem lát bele a hivatalos levelezésbe. Tény az hogy amit leírtál, az a magyar kormány igénye volt, és az is tény hogy ebből sok minden kikerült. Tény az is, hogy a kb. 60 db tengerészgyalogság által leállított UH-1N helikopterből a többi vásárló (CBP, Costa Rica, stb.) olyan helikoptereket kapott, melynek önvédelmi berendezései ki voltak szerelve, a CBP gépekben FLIR torony volt a megfigyeléshez (https://www.helis.com/database/news/uh-1n_cbp/), ez igaz.

Az UH-1 beszerzéssel kapcsolatos vitát inkább az UH-1 topicban folytassuk.
Nekünk ex army-s Hueykat ajánlottak nem? A nukleáris parancsnokság cserélte le őket anno.
 

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
252
958
93
Rgr.


Ez megint kicsit rizsázás. Korszerű? Mihez képest? Mi a viszonyítási alap..?


Nem, nem azt hasonlítgatjuk. Vagy talán a cseh ajánlatot linkeltem alátámasztásnak az összehasonlításhoz? Nem értem, hogy miért mismásolsz. Egyértelműen nem ez történt. De akkor lássuk tételesen a két csomagot és vesszük össze azonos szempontok szerint a rendelkezésre álló információk alapján.

Használt UH-1N beszerzés, a hivatalos ajánlat:
  • 426 millió USD
  • 32 db gép
  • 20 db tartalék hajtómű
  • szimulátor
  • logisztikai támogatás is (nem részletezett mélysége, de van)
  • tartalék alkatrészek (nem részletezett mélysége, de van)
  • FLIR torony (nem tudni, hogy mennyi, de nekem az jött le hogy minden gépen lett volna, de ha csak a gépek negyedén lenne az is 8 db, mint az összes Mihu)
  • Kiképzés és egyéb berendezések teszteléshez és üzemeltetéshez, hiszen itthon ennek semmi háttere nincs.
  • Hazai nagyjavítás nem lehetséges.
  • Korszerű ATGM és PGM rakéta fegyverzet és éjszakai bevethetőség, de fegyverzetet nem hoznak, azt külön kell venni.
  • 2,5 év alatt futott volna át.
  • A teljes csomag ára egy gépre nézve 13,3M USD.
Mi-24
  • 75 millió USD
  • 8 db gép
  • 0 db tartalék hajtómű (ha jön ez is, akkor forrást rá, ha titkos, akkor meg ennyit a NER hatásairól)
  • szimulátor nincs
  • logisztikai támogatás nincs (ha jön ez is, akkor forrást rá, ha titkos, akkor meg ennyit a NER hatásairól)
  • tartalék alkatrészek nincs (ha jön ez is, akkor forrást rá, ha titkos, akkor meg ennyit a NER hatásairól)
  • FLIR torony nincs
  • kiképzés és egyéb berendezések teszteléshez és üzemeltetéshez, ez sem része (ha jön ez is, akkor forrást rá, ha titkos, akkor meg ennyit a NER hatásairól)
  • hazai nagyjavítás itt sem lehetséges
  • Nemhogy korszerű ATGM és PGM rakéta fegyverzet nincs, de semmilyen, éjszakai bevethetőség nuku.
  • Az első gépek 1 év után jönnek vissza kb az első hírek után.
  • A teljes csomag ára egy gépre nézve 9,3 M USD úgy, hogy az infók alapján repülhetnek 8 évig majd. És ennyi. Semmi más. "Roncs" gépek ki, vissza meg a röpképes gépek. Semmi több.
És a fenti amcsi ajánlatot köpködték halálra egyesek - hogy drágán "szar és roncs" gépeket - , de most tapsolnak a "kiképzésre jó lesz" Mi-24-hez. Töredék képességgel 8 évig egy gépre eső költség 70%-át (!) eléri az UH-1 csomagnak 0 db szolgáltatással egy papíron hadrendben levő gépért úgy, hogy semmiféle képességnövekedés nem lesz sőt, a korábbit sem éri el ATGM hiányában. "Tapasztalatszerzésre" - Mi van? Évtizedekig repültük... - és kiképzésre ez picit drága. Akkor talán az eredeti amcsi ajánlatot kellett volna mélyen meghajolva megköszönni és nem kukacoskodni és annak esetleges következményei miatt szopni és még köpködni.

Nálam egész egyszerűen védhetetlen tett a 24-esek feltámasztása.

Elnézést, de most akkor van én hülyültem meg vagy nem tudom. A fentiek forrásokóból és konkrét számokból születtek. Ha már értékelünk valamit, akkor légy szíves valahogy így...


Kis kiegészítést kérek, hogy az almát ne a tojással vessük össze, illetve egy megjegyzésem is lenne ehhez:

A kiírás szerint 12 gép nagyjavítására kértünk és kaptunk ajánlatot (kiírás itt: https://ted.europa.eu/TED/notice/udl?uri=TED:NOTICE:248361-2017:TEXT:HU:HTML&src=0 ) melyet az orosz állami Vertoljoti Rosszii nyert el 70 millió EUR összegért. 2017. novemberében. Ebben az időszakban az EUR / USD árfolyam miatt ez 81,49 M USD összeget jelentett, mely egy gépre lebontva (12 gépnél) 6,79 M USD.

Másrészt, az UH-1N gépeknél az Általad számolt költségbe nincs benne a megvásárolandó fegyverzet (csak a csöves és NIR fegyverzetet számoljuk), továbbá a szükséges fejlesztések költsége Kecskeméten és Szolnokon, amit az eladó fél előírt a gépek üzemeltetéséhez. Most a vitatott képességeket FLIR torony volt, vagy nem volt nem említem, de ezt a kettőt beárazva lehetne pontos összehasonlítást végezni.

Az eredmény valahol a 6,79 M USD (Mi-24) vs. 14-18 M USD (UH-1N) közötti beszerzési összeg lehet, de ez megint csak valami kezdetleges támpont lenne. A fő kérdés a teljes (tovább) élettartamra vonatkozó, repült órára vetített költség lenne, melyhez szerintem egyiküknek sincs meg a pontos matek, és a kérdés is egyáltalán teoretikus.

Ami kirepülhető időt illetőleg a Mi-24-nél 2000 óra, az UH-1N-nél pedig kb. 8500-9000 óra lehetett ha az infók helyesek (átadott UH-1N gépekben átlagosan 9000 repült óra volt).
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and fishbed

eevil

Active Member
2015. július 3.
240
70
28
Kérem mindenki kapaszkodjon.
Tehát UH-60 ami aztán egész amerikai hadseregben van és modernnek számít.
294 Km/h megy
A lassú orosz technika képviselője
MI-17 280 Km/H megy.
Hmmmm 14 km/h különbséggel meg lehet lepni az ellenséget.
CELEBRA kérlek ülj le egyes.

Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sikorsky_UH-60_Black_Hawk
https://en.wikipedia.org/wiki/Mil_Mi-17
Ezek a végsebességek. Nem azt mondom, hogy tévedsz, csak ez rossz érvelés. Ha már összehasonlítunk, akkor az emelkedési sebességet lenne érdemes megkukkantani, s az ezzel összefüggő lassítási képességet. Előbbi számosítva is van a fenti wikiken: Blackhawk 4,5 m/s, Minyó 8 m/s. Mondjuk ez meg nyalván attól függ, milyen erőforrás ketyeg benne... Utóbbit meg számolgassa, akinek kedve van. Van itt mérnök elég...

(Nem értem, miért ide írtam ezt és nem a Mi-17 topicba. :D)