Magyar történelem

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Szerintem van némi különbség a még meg a már között. Akkor kezdték átvenni a nyugati krónikákat krónikásaink. Szóval onnantól tartják magukat hunnak. A bizánciak készítettek feljegyzéseket a magyarok történetéről. Levediig ér vissza a magyar őstörténet. Egyetlen szót sem említenek korábbi uralkodókról. Ha már akkor hunnak tartották magukat az uralkodók, arról miért nincs feljegyzés?
Mert semmiről sincs feljegyzés.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Anonymus pl. pont nem a szájhagyományra hivatkozik, hanem ellenkezőleg! Amúgy ez valahogy, a nagypapa ahogy öregszik, úgy volt egyre jobb tanuló az iskolában esete.
A saját forrásait nem említi, csak azt jegyzi meg, hogy a nép száján egy egész más eredet és történelem forog, és ettől óvja olvasóit.

Az, hogy a nemesség és a nép, még csak nem is egy nemzet, nem szokatlan. Egészen a 48as törvényekig kizárólag a nemesség számított a Magyar Nemzetnek.
"Nemes és Nemzetes Uraim!" Ők a honfoglalók leszármazottai. A teljes lakosság 3%a.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
A leszármazását akkor is mindenki pontosan tudta. A hun származású Arszakida uralkodók rokonaiknak címezték a magyar királyokat.

És akkor miért nincs ez leírva?Vagy az uralkoóház szájhagyomány útján adta át a családfát?Vagy véletlen kimaradt a családfából Attila a hunok királya?Mert ilyen leírva shol nincs!!!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113
Csak,hogy tisztázzuk a terhesség nem betegség!Akkoriban egy terhes nő a terhesség minimum feléig ugyan úgy csinált mindent mintha nem lett volna terhes.De elárulok egy titkot:a mamád is bőven 1000×aktívabb volt félidős terhesen mint a mai nők terhesség nélkül.Tudod amikor megy a rinya,hogy valaki a terhesség után egy hónappal bomba formában van az faszság.Semmi extra nincs ebben ez a normális csak a társadalmunk annyira ellustult hogy aki nem hátfájós meg elhízott évekig a szülés után azt gúnyolják!
Minél többet szül valaki annál gyorsabb lefolyású a szülés, annál kevésbé terheli meg a szervezetet. Mind a terhesség alatt, de inkább a szülés után épül fel gyorsabban a nő. Akkoriban szültek vagy 5x, 10x, szerencse dolga volt. mennyire volt komplikált szülés, kapott-e fertőzést utána, stb. Feleségem pl az elsőnél vagy 10 napig lábadozott, a haza érkezés után, a másodiknál kb 5 napig, az utolsónál meg 2-3 nap után már ott ugrált nekem hogy ő főz mos stb.
 
  • Tetszik
Reactions: dudi

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113
Tudtad,hogy II.András óta minden magyar király kivétel nélkül Jeruzsálem királya is?
Mindezt úgy,hogy nemhogy a többi de még II.András sem járt Jeruzsálemben(elfoglalni meg végképp nem foglalták el).Egész egyszerűen onnantól kezdve,hogy II.András volt a szentföldön felvette a Jeruzsálem királya címet és ez öröklődött tovább...
Volt ilyen vagy fél tucat egykoron, Jeruzsálem elfoglalása után még 100 év telt el és megszűnt a keresztény állam arrafelé. Aztán utána már szinte minden európai király magának vallotta a jeruzsálemi királyi jogcímet.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 295
113
A saját forrásait nem említi, csak azt jegyzi meg, hogy a nép száján egy egész más eredet és történelem forog, és ettől óvja olvasóit.

Az, hogy a nemesség és a nép, még csak nem is egy nemzet, nem szokatlan. Egészen a 48as törvényekig kizárólag a nemesség számított a Magyar Nemzetnek.
"Nemes és Nemzetes Uraim!" Ők a honfoglalók leszármazottai. A teljes lakosság 3%a.
Na ez a probléma. Nem említi a saját forrásait, de azt tudjuk,hogy a népi hiedelmeket meg elveti. A krónikáink meg véletlenül teljesen egybevágnak a nyugati krónikákkal.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Én olvastam Anonymus krónikáját. Megtennéd, hogy idézed, hogy hol tart minket hunoknak?
Itt:

Szcítia tehát igen nagy föld, melyet Dentü-mogyernak hívnak. Kelet felé határa az északi tájtól egészen a Fekete-tengerig terjed. Mögötte pedig ott van a Don nevű folyam nagy mocsaraival, ahol szerfölött bőven találni nyestet, úgyhogy nemcsak a nemesek és alrendűek ruházkodhatnak vele, hanem a gulyások, kanászok és juhászok szintén díszes ruházatot hordanak azon a földön. Ugyanis ott bővében van az arany meg az ezüst, s annak a földnek a folyamaiból drágakő és gyöngy kerül elő. A Szcítiával szomszédos keleti tájon pedig ott voltak Góg és Mágóg nemzetei, akiket Nagy Sándor elzárt a világtól. A szittya földnek széle-hossza igen nagy. Az embereket meg, akik rajta laknak, közönségesen dentü-mogyeroknak nevezik a mai napig, és soha semmiféle uralkodó hatalmának az igáját nem viselték. A szcítiaiak ugyanis jó régi népek, s van hatalma Szcítiának keleten, mint fentebb mondottuk. Szcítiának első királya Mágóg volt, a Jáfet fia, és az a nemzet Mágóg királytól nyerte a magyar nevet. Ennek a királynak az ivadékából sarjadt az igen nevezetes és roppant hatalmú Attila király. Ő az Úr megtestesülésének négyszázötvenegyedik esztendejében a szittya földről kiszállva hatalmas sereggel Pannónia földjére jött, és a rómaiakat elkergetve az országot birtokába vette.
....
A föld lakosai, a szlovének pedig megérkezésükről értesülve, szörnyen megijedtek, és önként meghódoltak Álmos vezérnek, mivel hallották, hogy Álmos vezér Attila király nemzetségéből származik.

http://mek.oszk.hu/02200/02245/02245.htm#3
 
  • Tetszik
Reactions: milagro

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A középkorban minden sztyeppei népet szkítának neveztek. Szkíták voltak a gótok, hunok, avarok, magyarok, stb. Semmit nem jelent etnikai értelemben a kifejezés ekkor, mindössze szkítaföld lakóját, az európai sztyeppe lakóját.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur and wolfram

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 295
113
Itt:

Szcítia tehát igen nagy föld, melyet Dentü-mogyernak hívnak. Kelet felé határa az északi tájtól egészen a Fekete-tengerig terjed. Mögötte pedig ott van a Don nevű folyam nagy mocsaraival, ahol szerfölött bőven találni nyestet, úgyhogy nemcsak a nemesek és alrendűek ruházkodhatnak vele, hanem a gulyások, kanászok és juhászok szintén díszes ruházatot hordanak azon a földön. Ugyanis ott bővében van az arany meg az ezüst, s annak a földnek a folyamaiból drágakő és gyöngy kerül elő. A Szcítiával szomszédos keleti tájon pedig ott voltak Góg és Mágóg nemzetei, akiket Nagy Sándor elzárt a világtól. A szittya földnek széle-hossza igen nagy. Az embereket meg, akik rajta laknak, közönségesen dentü-mogyeroknak nevezik a mai napig, és soha semmiféle uralkodó hatalmának az igáját nem viselték. A szcítiaiak ugyanis jó régi népek, s van hatalma Szcítiának keleten, mint fentebb mondottuk. Szcítiának első királya Mágóg volt, a Jáfet fia, és az a nemzet Mágóg királytól nyerte a magyar nevet. Ennek a királynak az ivadékából sarjadt az igen nevezetes és roppant hatalmú Attila király. Ő az Úr megtestesülésének négyszázötvenegyedik esztendejében a szittya földről kiszállva hatalmas sereggel Pannónia földjére jött, és a rómaiakat elkergetve az országot birtokába vette.
....
A föld lakosai, a szlovének pedig megérkezésükről értesülve, szörnyen megijedtek, és önként meghódoltak Álmos vezérnek, mivel hallották, hogy Álmos vezér Attila király nemzetségéből származik.

http://mek.oszk.hu/02200/02245/02245.htm#3
Na igen, de itt csak az Árpád ház családfájáról írnak. Egy szóval nem említik a népet. A kettő ugye a középkorban eléggé sokszor különbözött. Nem azt mondják, hogy a magyarok hunok, hanem azt, hogy az Árpád ház, Atilláig vezethető vissza.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Mert semmiről sincs feljegyzés.

Már nincs feljegyzés, de talán akkoriban még létezett.
Anonymous eredeti krónikája sem maradt fennt, csak annak a másolata. Talán Anonymous is egy még régebbiből vette ami akkor még megvolt, de utána elveszett.
Akkoriban sok nép tekintette magát hunnak. Aminek volt is egy kevés igazságalapja, hisz nem ölték meg a hunokat mind egy szálig, hanem szétszéledtek a törzseik és beolvadtak más népekbe, valószínűleg a magyar törzsekbe is. Persze ilyen erővel német származásúnak is lehetne minket tekinteni, hisz német is nagyon sok beolvadt a magyarságba, ráadásul a németek valószínűleg jobban is hatottak a magyar nyelvre, kultúrára és szokásainkra, mint a hunok.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
  • Tetszik
Reactions: gacsat

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Na igen, de itt csak az Árpád ház családfájáról írnak. Egy szóval nem említik a népet. A kettő ugye a középkorban eléggé sokszor különbözött. Nem azt mondják, hogy a magyarok hunok, hanem azt, hogy az Árpád ház, Atilláig vezethető vissza.

Na ez mondjuk igaz. Még a végén csak kiderül, hogy mi nem is Árpád népe vagyunk és ők valamiféle türk nyelvet beszéltek és az itt élők nyelvét vették át.
Érdekes, hogy a bizánciak türk nyelvűnek tartották a honfoglalókat, pedig ők csak tudták volna, hogy nem olyan nyelvet beszéltek.
Nem maradt fennt semmilyen magyar nyelvű szó pl. a bizánci krónikákban a 9.-10. századból?